TADINIZI ‘TUZ’LA KAÇIRMAYIN

İnsan sağlığında oldukça önemli yeri olan tuzun, aşırı tüketilmesi durumunda birçok hastalık riski oluşturduğunu ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, günlük maksimum bir çay kaşığı tuzun

SAĞLIK 16.03.2018 11:31:09 0
TADINIZI ‘TUZ’LA KAÇIRMAYIN

Tuzun bileşiminde bulunan sodyum mineralinin, vücuttaki sıvı dengesinin belirlenmesinde önemli olduğunun altını çizen Albayrak, “Yaşamın başında, büyümek için pozitif bir sodyum dengesine ihtiyaç vardır. Yeni doğanlar ve prematüre bebekler, böbrekleri yoluyla sodyum kaybetme eğilimindedir ve bu nedenle yeterli sodyum alımına ihtiyaç duyarlar.

Bununla birlikte, büyük çocuklar ve yetişkinler arasında aşırı miktarda tuz alımı, hacim genişlemesine ve hipertansiyona neden olur. Aşırı kilolu doğum, prematüre doğan çocuklar, yüksek tuz alımından dolayı yüksek tansiyon geliştirme riski altındadır. Türkiye’de her 10 kişiden 3’ünde hipertansiyon görülmektedir ve hipertansiyonu olan bireylerin yaklaşık yarısı bu durumun farkında değildir” şeklinde konuştu.

Bireylerin günlük tüketmesi gereken tuz miktarı hakkında bilgiler veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, “Günlük tükettiğimiz tuzu; yemek, ekmek ve sofra tuzu kaynağı olarak kullanmaktayız. Sağlıklı kilo verebilme, vücuttaki toksinlerden arınabilme, metabolizma düzeni adına yeterli su tüketimine her zaman dikkat çekiyoruz, ama unutulmaması gereken nokta, su ve tuzun birbiriyle hiç iyi geçinemeyen iki düşman olmasıdır.

Suyun düşmanı olan tuzu fazladan tükettiğimizde, böbreklerden su atılımı tam anlamıyla gerçekleşemiyor ve vücut su toplamaya başlıyor. Bu nedenle günlük tüketilen tuz miktarı çok önemlidir. Günlük, toplam 5-6 grama denk gelen 1 çay kaşığı kadar tuz tüketimi yeterlidir. Böbrek, ödem ya da hipertansiyon benzeri sağlık problemleri varsa, günlük 1-2 grama sınırlandırılabilir, hatta tuzsuz diyet önerilebilir.

Ülkemizde yapılan çalışmalar göstermektedir ki, günlük ortalama tuz tüketimi 17-18 gramı bulmaktadır. Tuzda bulunan sodyum mineralinin 1 gramı, vücutta bir su bardağı kadar sıvı toplanmasına neden olabilir. Bu nedenle herkesin eli ayağı şiş, tansiyonu yüksektir. Bunu önlemek için suyu dost, tuzu düşman bilmekte fayda var. Sadece ödeme sebebiyet vermekle kalmayıp, her gün fazladan alınan 1 gram tuz kemik yoğunluğunda yaklaşık yüzde 1 oranında kayıp sağlamaktadır. Osteoporozdan korunma ve tedavisinde de tuzdan uzak durulmalıdır” açıklamasında bulundu. 
 
Tuzun her çeşidinin zararlı olduğunu ifade eden Albayrak, “Sofra tuzu olarak kullanılan tuz, işlenerek içerisine akışkanlığı sağlamak amacı ile alüminyum silikat katılan, iyotla zenginleştirilen bir tuzdur. Sofra tuzu, işlenme sırasında birçok mineralden fakirleşir. Bu nedenle sağlık açısından tehlikeli olduğu, kullanılmaması gerektiği ve yerine doğal olduğu söylenilen kaya tuzu önerilmektedir.

Kaya tuzu ise minerallerce daha zengin yapıda olabilir, işlem görmemiş de olabilir. Ancak bilinmelidir ki; kaya tuzu, sofra tuzu, himalaya tuzu, deniz tuzu bunların hepsinin içeriğinde yüzde 96’dan yüzde 100’e değişen oranlarda sodyum klorür bulunur ve sodyum, vücut için zararlıdır. Kaya tuzunun birçok mineral barındırdığı doğrudur, ama çok az miktarda bu mineralleri içerir. Ne fayda, ne zarar yaratacak ölçüdedir.

Mentollü ve mentolsüz sigara gibi düşünebiliriz. İkisi de nikotin içerir, ikisinin de etken maddesi sağlığa zararlıdır. İçerisinde yarar sağlayan bir bileşenin olması onları zararsız kılmamaktadır. Tüm tuz çeşitleri de bunun gibi düşünülebilir. Hangi tuz olursa olsun, günlük alınan miktar sınırlandırılmalı, tuzun her çeşidinden uzak durulmalıdır” dedi. 
 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10941,79%3,14
  • DOLAR

    41,94% -0,14
  • EURO

    48,79% -0,23
  • GRAM ALTIN

    5570,66% -0,04
  • Ç. ALTIN

    9439,52% -0,12

EKREM İMAMOĞLU: UTANÇ VERİCİ BİR AHLAKSIZLIKLA KARŞI KARŞIYAYIZ

İMAMOĞLU'NA BİR DAVADAN BERAAT

ÖZGÜR ÖZEL: “CASUSLUK İDDİASIYLA TELEVİZYONA KAYYUM, MEDYAYA BASKIDIR

MYK KARARI KESİNLEŞTİ: BERHAN ŞİMŞEK CHP’DEN İHRAÇ EDİLDİ!

TELE1’E KAYYUM DARBESİ! TMSF EKRANA EL KOYDU!

HAK-İŞ’TE DERİN SESSİZLİK: “EMEK”İN ADIYLA BAŞLAYAN YOL, İMTİYAZLA BİTTİ

CHP KURULTAYI İPTAL EDİLMEDİ! ‘BUTLAN’ DAVASI ÇÖKTÜ, KILIÇDAROĞLU DOSYASI KAPANDI

GÖZLER ANKARA’DA: CHP KURULTAY DAVASINDA KARAR GÜNÜ!

İMAMOĞLU SORUŞTURMASI BÜYÜYOR: 15 GÖZALTI, YENİ İDDİALAR!

GÜRSEL TEKİN’İN ARACINDAYDI: YUSUF AYDIN, İMAMLIK YAPARKEN BESİCİLERİ DOLANDIRMAKTAN YARGILANIYOR

TELE1’DE “CASUSLUK” OPERASYONU: MERDAN YANARDAĞ GÖZALTINA ALINDI!

İSKENDERUN’DA GİZLİ BÖLMEDE SAKLANAN HÜKÜMLÜLER TUTUKLANDI!

AKP'Lİ ÇERÇİOĞLU EMEKÇİ KADINLARIN SÖZLEŞMESİNİ İPTAL ETTİ!

AKP VE MHP, ‘ÇOCUK AÇLIĞI ARAŞTIRILSIN’ ÖNERGESİNİ REDDETTİ

KAYYUM SÜRECİNİN ARDINDAN ÖZGÜR ÇELİK İKİNCİ KEZ MAZBATASINI ALIYOR

İZMİR FOÇA’YI SEL VURDU! AFAD: BİR VATANDAŞ KAYIP

CHP’NİN İTİRAZI REDDEDİLDİ, BAYRAMPAŞA’DA BAŞKANVEKİLİ SEÇİMİ YENİLENİYOR

YENİ ŞAFAK HEM ALİ YERLİKAYA’YI HEM DANIŞMANINI HEDEF ALDI…

LÜTFÜ SAVAŞ’TAN ÖZGÜR ÖZEL HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

ÖZGÜR ÖZEL’DEN DİKKAT ÇEKEN ÖZ ELEŞTİRİ: “HİÇ YETERLİ DEĞİL”

TCMB’DEN SÜRPRİZ YOK: FAİZ %39,5’E DÜŞTÜ

ÖNTÜRK SEL BÖLGESİNDE:TÜM EKİPLERİMİZ SAHADA …

İSKENDERUN EKONOMİSİNE DEV KATKI: ATAKAŞ PORT LHM 550’Yİ DEVREYE ALDI

CHP HATAY İL BAŞKANI HAKAN TİRYAKİ YENİDEN SEÇİLDİ

LÜTFÜ SAVAŞ’TAN BİTMEYEN HESAP: CHP’Yİ MAHKEMEYE TAŞIDI, HIRSI DİNMİYOR

CHP HATAY İL KONGRESİ BAŞLADI: 538 DELEGE SANDIK BAŞINDA

İBB SORUŞTURMASINDA YENİ DALGA MI GELİYOR? TAYYAR’DAN DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIM

STOLTENBERG ANILARINI YAZDI: ERDOĞAN’LA KAHVE VE SANDVİÇ DİPLOMASİSİ

ZİRVE ÖNCESİ DİPLOMATİK FIRTINA: TRUMP, PUTİN GÖRÜŞMESİNİ İPTAL ETTİ

KENAN İMİRZALIOĞLU GERİ DÖNÜYOR: “AİLE BİR İMTİHANDIR”A DUDAK UÇUKLATAN ÜCRET!

Yükleniyor


ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ BAŞARIYI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

ZATÜRRE VAKALARI ARTIYOR!

BOĞULMA VAKALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR?

  • Cumartesi 25.3 ° / 15.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25.1 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.7 ° / 14.7 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 9 8 0 1 18 25
2.TRABZONSPOR A.Ş. 9 6 1 2 8 20
3.FENERBAHÇE A.Ş. 9 5 0 4 8 19
4.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 9 5 2 2 1 17
5.GÖZTEPE A.Ş. 9 4 1 4 8 16
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 9 5 3 1 4 16
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 9 4 1 4 4 16
8.CORENDON ALANYASPOR 9 3 2 4 2 13
9.TÜMOSAN KONYASPOR 9 3 4 2 1 11
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 9 3 5 1 -5 10
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 9 2 4 3 -3 9
12.KASIMPAŞA A.Ş. 9 2 4 3 -3 9
13.GENÇLERBİRLİĞİ 9 2 5 2 -4 8
14.İKAS EYÜPSPOR 9 2 5 2 -5 8
15.KOCAELİSPOR 9 2 5 2 -6 8
16.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 9 1 4 4 -2 7
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4