RAMAZAN’DA KİLO ALMAK YOK

Ramazan Ayı boyunca doğru ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Diyetisyeni Eray Albayrak, kahvaltı yerine geçen sahur öğününün mutlaka atlanmaması gerektiğini vurguladı.

SAĞLIK 2.05.2019 09:41:12 0
RAMAZAN’DA KİLO ALMAK YOK

Ramazan Ayı boyunca doğru ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Diyetisyeni Eray Albayrak, kahvaltı yerine geçen sahur öğününün mutlaka atlanmaması gerektiğini vurguladı.Ramazan ayını sağlıklı geçirebilmek için önerilerde bulunan Albayrak, “İnsan, yaşamının her döneminde beslenmesini kontrol altında tutmalı ve her besinden uygun porsiyonda tüketime alışmalı, aşırıya kaçmamalıdır.

Sağlıklı beslenmenin, her besinden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilmesi olduğunu vurgularsak, Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken bu noktayı ihmal etmememiz gerekiyor. Ramazan ayı ile birlikte dikkat edeceğimiz en önemli husus; fazla kiloları, sindirim problemleri ve mide rahatsızlıklarını hoşgörü ile karşılamamak olacaktır” dedi

.Ramazan ayına özel sağlıklı beslenme konusunda püf noktaları anlatan Uzman Diyetisyen Eray Albayrak, “Sahur ve iftar vazgeçilmez öğünlerdir, ama sahur-iftar arası iki ara öğün ekleme metabolizmanızın turbo moda yakın çalışmaya devam etmesine yardımcı olacaktır. Daha sıkı kan şekeri kontrolü ve az, aynı zamanda sık beslenme protokolünün devamlılığı açısından oldukça önemli bir konu da öğün sayısıdır.

İkinci püf noktamız, sahur öğününün elzem bir öğün olması. Sahursuz geçirilen Ramazan ayı; sağlık getirmeyecek, aksine sağlığınızdan çok şey götürecektir. Gün içerisinde kan şekerinin düşmesi ile birlikte kişi kendini kötü hissedecek ve iftar zamanına kadar geçen sürede tatlı ihtiyacı fazlaca artacak, konsantrasyon güçlüğü çekip, performans düşüklüğü yaşayacaktır” açıklamasında bulundu.

Ramazan Ayı’nda bol su tüketilmesi konusunda tavsiyede bulunan Albayrak, “Sahur zamanı; hazmı kolay,  gün boyu enerjiyi korumaya yardımcı, glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir. Örneğin; yumurta, peynir, tuzsuz yağlı tohum, tam tahıllar gibi besinlere sahurda yer vermek, uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Yumurta, peynir gibi proteinli besinler mideyi geç terk ettiğinden, tokluk süresi uzayacaktır.

Diğer önemli bir nokta sıvı alımıdır. Midenin dinlenmesi ve hazmın kolaylaşabilmesi için iftar ve sahur arası, düzenli olarak 2-2,5 litre su tüketimi önemlidir. İftar sonrası da, sindirim sistemine yardımcı rezene, ıhlamur, nane gibi bitki çaylarına da birer fincan yer verilebilir. Uzun süre boş kalan mideye birden yüklenmemek adına, iftarda ön aşama tercih edilebilir.

Su, kuru hurma/ zeytin ve az yağlı bir çorba ile başlanılan iftara 10 – 15 dakika ara vermek, mideyi ana yemeğe hazırlayacaktır. Sahur, iftar ve değerli ara öğünlerde posa içeriğinden yüksek besinlerin bulunması, kişiyi uzun süre tok tutacaktır. Kepekli besinler, kurubaklagiller, sebze ve meyveler, yağlı tohumlar, bitkisel posa takviyeleri kan şekerini dengede ve uzun süre tok tutacaktır.

Maalesef Ramazan ayında dikkat edilmeyen bir diğer önemli konu da, sebze ve meyve tüketiminin azalmasıdır. Buna bağlı olarak gelişebilecek vitamin ve mineral yetersizliklerine karşı önlemini özel takviyeler kullanılabilir. Fakat bu konuda beslenme ve diyet uzmanından destek almak daha doğru olacaktır” şeklinde konuştu. 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

İMAMOĞLU'NDAN MEHMET ŞİMŞEK'E SERT SÖZLER

A101'DE BOZUK ÜRÜN SKANDALI: 3 ŞUBESİ KAPATILDI!

MEDYUMUN FİLMLERİ ARATMAYAN DOLANDIRICILIĞI…

ÇANAKKALE AYVACIK'TA KORKUTAN DEPREM!

'AİLE YILI' AFİŞİNE TEPKİ! KIZ ÇOCUĞA BAŞÖRTÜ, ERKEK ÇOCUĞA TAKKE TAKTILAR

AKP'Lİ BELEDİYEDE SKANDAL DARP İDDİASI! BELEDİYE BAŞKANI VE YARDIMCILARINI SUÇLADI

İMAMOĞLU’NUN DANIŞMANI ERTAN YILDIZ'IN ‘ETKİN PİŞMANLIK’ İFADESİ YETERLİ GÖRÜLMEDİ

ESKİ PERTEK BELEDİYE BAŞKANI TUTUKLANDI

GAZİANTEP'TE MİNGUZZİ VAKASI! 16 YAŞINDAKİ ÇOCUK VE ARKADAŞINI BIÇAKLADILAR

AKP'NİN YASA TEKLİFİNDE CUMHURBAŞKANINA ASKER İHRAÇ ETME YETKİSİ!

İSRAİL, GAZZE'DEKİ İŞGALİ KALICI HALE GETİRECEK SALDIRILARIN BAŞLADIĞINI AÇIKLADI

MEHMET ŞİMŞEK DUYURDU: VERGİ DENETİM SÜRECİNDE YENİ DÖNEM

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDE 'NUREDDİN YILDIZ' PROTESTOSU NEDENİYLE TUTUKLANAN 1 ÖĞRENCİ SERBEST BIRAKILDI

BEYKOZ BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA İDDİANAME HAZIRLANDI…

TUTUKLANAN GAZETECİ FURKAN KARABAY'IN X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

BERKİN ELVAN'IN KATİLİ POLİS FATİH DALGALI'NIN ALDIĞI 16 YILLIK HAPİS CEZASI ONANDI

ÖZGÜR ÖZEL'DEN İZMİR MİTİNGİ İÇİN ÇAĞRI…

BAKIRHAN'DAN LOZAN AÇIKLAMASI…

İMAMOĞLU'NUN TUTUKLULUĞUNA DEVAM KARARI

CHP LİDERİ ÖZEL'DEN CANLI YAYINDA BAHÇELİ'Yİ KIZDIRACAK SÖZLER!

'İMAMOĞLU'NUN DİPLOMASININ İPTALİ HUKUKSUZ' DEDİ, KARDEŞİ GÖREVDEN ALINDI

DEVA PARTİSİ’NDEN İSTİFA ETMİŞTİ: SEDA KAYA ÖSEN CHP’YE KATILIYOR

BOŞANMA AŞAMASINDA BIÇAKLI KAVGA: 1 ÖLÜ, 3 YARALI

HATAY İLE İDLİB VE LAZKİYE KARDEŞ ŞEHİR OLDU

SAYIŞTAY, MEMURLARA VERİLEN GİYİM YARDIMI ÖDEMELERİNİ “KAMU ZARARI” SAYDI

ÖZEL: TERÖRSÜZ TÜRKİYE'Yİ KİM SAVUNUYORSA BİR FAZLASINI BİZ SAVUNUYORUZ…

ERDOĞAN: TÜRK'Ü KÜRT'TEN AYIRIRSAN, ARAP'TAN AYIRIRSAN YALNIZ KALIR

RUSYA-UKRAYNA HEYETLERİ TÜRKİYE'DE: ZELENSKİ-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

GAZETECİ FURKAN KARABAY TUTUKLANDI

RUS HEYETİ İSTANBUL’DA: MÜZAKERELER BAŞLIYOR, TRUMP VE PUTİN KATILMAYACAK

Yükleniyor


REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

ZATÜRRE VAKALARI ARTIYOR!

BOĞULMA VAKALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR?

ASTIM KONTROL ALTINA ALINABİLİR Mİ?

ÖNTÜRK SAĞLIKÇILARLA BULUŞTU

  • Pazar 31.7 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Pazartesi 26.8 ° / 13.9 ° Güneşli
  • Salı 27.7 ° / 13.4 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59