SAĞLIK BAKANLIĞI DSÖ KODLARINI KULLANMIYOR

SAĞLIK BAKANLIĞI DSÖ KODLARINI KULLANMIYOR

TTB, laboratuvar testi kesinleşmemiş koronavirüs vakalarının ölmesi halinde Sağlık Bakanlığı’nın Ölüm Bildirim Sistemi’ne “AVİAN İNFLUENZA ENFEKSİYONU” yazdığını açıkladı ve “DSÖ gibi uluslararası kuruluşların önerdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı’nın COVID-19 ölümlerini raporlamada Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği uluslararası kodları kullanmadığını belirtti. TTB, laboratuvar testi kesinleşmemiş vakaların ölmesi halinde Sağlık Bakanlığı’nın Ölüm Bildirim Sistemi’ne “AVİAN İNFLUENZA ENFEKSİYONU” yazdığını açıkladı.
TTB’den yapılan yazılı açıklamada, Şubat ayından itibaren Türkiye’deki ölüm kayıtlarını bu yaklaşım üzerinden gözden geçirmeye, gerekmesi halinde de sözel otopsi tekniğini uygulamaya çağırdı. TTB, kayıtların incelemeye açılması halinde TTB’nin bu sürece katkı sunmaya hazır olduğunu bildirdi.
‘İKİ TİP KOD KULLANILIYOR’
Açıklamada DSÖ’nün koronavirüs için kullandığı kodlar şöyle anlatıldı:
U07.1: COVID-19, virüs tanımlanmış (laboratuvar testi (PCR) ile kesinleştirilmiş olgular)
U07.2: COVID-19, virüs tanımlanmamış şeklindedir.
‘DSÖ’YE GÖRE DÜZENLENMEDİ’
DSÖ, (U07.2) kodunun, klinik ve epidemiyolojik olarak COVID-19 tanısı konulan ancak, laboratuvar testi ile kesinleştirilmemiş olası/kuşkulu olgular için kullanılması gerektiğini belirtmektedir Ölüm bildirimlerinde de bu kodların kullanılması önerilmektedir.  Ülkemizde, ölüm belgelerinin düzenlenmesi için kullanılan Ölüm Bildirim Sistemi (ÖBS) 06 Nisan 2020 tarihi itibarıyla incelendiğinde; (U07.1) tanı kodunun karşılığında MERS COV HASTALIĞI, (U07.2) kodunun karşılığında AVİAN İNFLUENZA ENFEKSİYONU bulunduğu, tanı kodlarının DSÖ kararları neticesinde düzenlenmediği görülmektedir.
‘ÖLÜM SAYISI AZ GÖSTERİLİYOR’
Sağlık Bakanlığı’nın DSÖ tarafından önerilen kodları neden kullanmadığı merak konusudur. ABD’de Hastalık Önleme Merkezi (CDC) söz konusu kodların olabildiğinde spesifik olmasını, viral pnömoni gibi daha geniş ve spesifik olmayan tanımlamalardan kaçınılması gerektiğini önermektedir. Bu kodların DSÖ gibi uluslararası kuruluşların önerdiği biçimde kullanılmaması COVID-19 pandemisi sırasında ölüm sayılarının az gösterilmesine yol açmakta, böylece sorunun boyutunun tam olarak belirlenememesi ve alınması gereken halk sağlığı önlemlerinin yeterli düzeyde alınamaması riskini doğurmaktadır.
‘KATKI SUNMAYA HAZIRIZ’
Sağlık Bakanlığı’nı hemen DSÖ tarafından belirlenen COVID-19 kodlarını kullanmaya, Şubat ayından itibaren ölüm kayıtlarını bu yaklaşım üzerinden gözden geçirmeye ve gerekmesi halinde sözel otopsi tekniğini uygulamaya çağırıyoruz. Ölüm kayıtlarının açılması halinde, Türk Tabipleri Birliği bu sürece katkı sunmaya hazırdır.