SADETTİN TANTAN, 19 ARALIK KATLİAMI DAVASI'NA 3. KEZ TANIK OLARAK ÇAĞIRILDI

Bayrampaşa Cezaevi'nde 'Hayata Dönüş' adı altında yapılan ve 12 kişinin ölümü, 29 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan, 194 sanığın yargılandığı davada mahkeme dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ı üçüncü kez tanık olarak...

GÜNDEM 26.01.2023 19:13:00 0
SADETTİN TANTAN, 19 ARALIK KATLİAMI DAVASI

Bayrampaşa Cezaevi'nde 'Hayata Dönüş' adı altında yapılan ve 12 kişinin ölümü, 29 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan, 194 sanığın yargılandığı davada mahkeme dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ı üçüncü kez tanık olarak davet etti.
Bayrampaşa Cezaevi'nde 2000 yılında adına 'Hayata Dönüş' denilen operasyonda 12 kişinin ölümü ve 29 kişinin yaralanmasıyla ilgili, dönemin jandarma personelinin de aralarında bulunduğu 194 sanığın yargılandığı davada mahkeme, olay tarihinde İçişleri Bakanlığı yapan Sadettin Tantan'ın tanık olarak dinlenmesi için duruşmayı erteledi.

Tantan böylelikle 3'üncü defa tanık olarak ifadesi alınması için mahkemeye davet edildi.

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 48. duruşmaya taraf avukatları katıldı.

TANTAN SAĞLIK SORUNU NEDENİYLE DURUŞMAYA KATILMADI

Mahkeme başkanı, Milli Güvenlik Kurulu Sekreterliği'ne yazılan yazıya cevap geldiğini belirtti.

Yazıda, 1994 yılında 1, 1996 yılında ise 3 basın bildirimlerinden cezaevleri hususunda bilgi bulunduğu, söz konusu bildirilerin tam metninin ekte gönderildiği ifade edildi.

Başkan, duruşmada tanık olarak dinlenmesi beklenen dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın hastaneden baş dönmesi sorunlarıyla nedeniyle 5 günlük istirahat raporu aldığını bu yüzden duruşmaya katılamayacağına dair dilekçesini dosyaya gönderdiğini belirtti.

"SUÇLARIN ORTAYA ÇIKARILMASI İÇİN TANTAN'IN DİNLENMESİ ZORUNLUDUR"

Şikayetçi avukatı Erhan Ergun, Sadettin Tantan'ın çok önemli bir tanık olduğunu belirterek, "Sürekli 3 celsedir tanıklıktan kaçınıyor. Davanın bir zamanaşımı süresi var. Bu dava zamanaşımına girecekse Sadettin Tantan yüzünden girecek. Tantan'ın mahkemeye zorla getirilmesini istiyoruz. SEGBİS ile bağlanmasını kabul etmiyoruz. Bu işlenen suçların ortaya çıkarılması için Tantan'ın dinlenmesi zorunludur. Operasyon sırasında çekilmiş görüntüler var biz bu görüntüleri Tantan ile birlikte izleyip bu duruşma salonunda kendisine sorularımızı bu şekilde iletmek istiyoruz" dedi.

"ZORLA GETİRME KARARI ÇIKARILMASINI İSTİYORUZ"

Avukat Murat Çelik, 23 yıldır gerçeğin ortaya çıkması için iğneyle kuyu kazdıklarını belirterek, "O dönem Sadettin Tantan canlı yayınlanan bir brifing verdi. Tüm operasyon kararlarını kendisinin aldığını ve kendisinin yetkili olduğunu söyledi. Raporlarda da var. Tantan bu katliamın en önemli sanığı olması gerekirken 23 yıl geçti hala tanık olarak bile beyanını alamadık. Zorla getirme kararı çıkarılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

TANTAN'IN TANIK OLARAK DİNLENMESİ İÇİN DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, tanık Sadettin Tantan'ın gelecek duruşma bildirilen adresi İstanbul dışında olması halinde SEGBİS vasıtasıyla ifadesinin alınması için talimat yazılmasına, bildirilen adresin İstanbul'da olması durumunda mahkemede hazır edilmesinin bildirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

İDDİANAME

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 19 Aralık 2000 tarihinde düzenlenen operasyonda Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 kişinin öldüğü, 29 kişinin de yaralandığı bildirildi.

İddianamede, sanık olan dönemin 39 jandarma görevlisinin, 'Görev sınırlarını aşarak, aşırı güç ve silah kullanıp, faili belli olmayacak şekilde 12 kişinin ölümüne sebep oldukları, 29 kişiyi de öldürmeye teşebbüs ettikleri' belirtildi.

Jandarma görevlisi olan sanıklar hakkında ölen 12 kişi için ayrı ayrı 'Görevin ifası sırasında kasten öldürme' suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar, 29 mağdur için de 'Görevin ifası sırasında kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan ayrı ayrı 9 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezası talep edildi.
Yargılama sürerken İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili 157 sanık hakkında ek iddianame düzenleyerek, 'Kasten öldürme' suçundan cezalandırılmalarını talep etti.

Bu iddianame Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyayla birleştirilince, sanık sayısı 196'ya yükseldi. İki sanığın yargılama sürerken hayatını kaybetmesi nedeniyle sanık sayısı 194 oldu.
 

  • BIST 100

    14144,23%-0,40
  • DOLAR

    42,72% 0,06
  • EURO

    50,23% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5963,84% 0,93
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,88

CHP’YE SERT ELEŞTİRİ, ERDOĞAN’A SOL TANIMI: UÇUM’UN YAZISI TARTIŞMA YARATACAK

“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

SAAT 04.17’DE DURAN BİR HAFIZA: HATAY VALİLİĞİ YENİ LOGOSUNU TANITTI

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

RAFLARDAN ÇUKURA: REYHANLI’DA 2 TON SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GIDA İMHA EDİLDİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜNDE ŞOK GELİŞME: KIZI “KASTEN ÖLDÜRME” SUÇLAMASIYLA TUTUKLANDI

RUS MEDYASINDAN ÇARPICI İDDİA: ZİRVEDE KİM DIŞARIDA KALDI?

HAKİM DEĞİŞTİ, DAVA ERTELENDİ: İMAMOĞLU SİLİVRİ’DE İKİNCİ YASSIADA UYARISI YAPTI

MHP–DEM TEMASINDA YENİ PERDE: BAHÇELİ “HER CÜMLESİNE İMZAMI ATARIM” DEDİ

SİYASETTE KRİTİK DOSYA TRAFİĞİ: ÖZGÜR ÖZEL’İN DOKUNULMAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“ELEKTRİK YOK, SU YOK, OKUL YOK: SURİYE’YE DÖNENLER TÜRKİYE’DE KALMALARI İÇİN AKRABALARINI UYARIYOR!”

ERSOY OPERASYONUNDA ‘SUSURLUK’ BENZETMESİ: İKTİDAR YAZARI FOTOĞRAFI PAYLAŞTI, TARTIŞMA BÜYÜDÜ

“İMAMOĞLU “TURPUN BÜYÜĞÜ” DAVASINDA HAKİM KARŞISINDA: HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ TARTIŞMA YARATTI

“HATAY’DA ULAŞIMDA BÜYÜK KIRILMA: 3. ÇEVRE YOLU RESMEN BAŞLADI!”

TİSK’E ÜSTÜ KAPALI ASGARİ ÜCRET BASKISI: ADALET İÇİN MAL MÜLKÜ BİR KENARA BIRAKIN!

“‘HAFTA İÇİ 8 SAAT, GECE 22.00’YE KADAR’: MESEM ÖĞRENCİLERİNİN ÇALIŞMA SINIRLARINI BAKAN TEKİN AÇIKLADI!”

İBB İDDİANAMESİNDE UYDURMA BEYAN KRİZİ: TARİH TUTMAYINCA SAVCILIK ÇELİŞKİYİ BİR GÜNDE ‘DÜZELTTİ!

“TBMM’DE TACİZ İDDİALARI ALEVLENDİ: LOKANTA ÇALIŞANI TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ!”

“TCMB İNDİRİMİ SONRASI BIST’TE HIZLI TEPKİ: ENDEKS KRİTİK EŞİĞİ AŞTI!”

“ERSOY SORUŞTURMASI BÜYÜYOR: GİZLİ TANIK BEYANLARIYLA ‘ÖRGÜT’ İDDİASI DOSYAYA GİRDİ!”

“FED’İN İNDİRİMİ KÜRESEL DALGAYI TETİKLEDİ: TCMB’NİN BUGÜNKÜ KARARI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÖNÜNÜ ÇİZECEK!”

“KONYA’DA YAKALANIP SERBEST BIRAKILDIĞINI SÖYLEDİ: SAYGI ÖZTÜRK’E ‘BEN YEŞİL’İM’ TELEFONU TÜRKİYE GÜNDEMİNİ SARSTI!”

“ÜNLÜ SANATÇI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜ: GÜVENLİK KAMERASI KAYITLARI CİNAYET ŞÜPHESİNİ GÜÇLENDİRDİ!”

GAZETECİ ENVER AYSEVER GÖZALTINA ALINDI

“MEDYA DÜNYASINI SARSAN TUTUKLAMA: ERSOY VE ÜÇ KİŞİ HAKKINDA ÇARPICI SUÇLAMALAR DOSYADA!”

Yükleniyor


“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

  • Perşembe 16.2 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Cuma 17.4 ° / 5.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 18.1 ° / 8.7 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9