ROJAVA YÖNETİMİ'NDEN COLANİ'NİN İMZALADIĞI 'GEÇİCİ ANAYASAYA' TEPKİ

Rojava'daki Özerk Yönetim, HTŞ lideri ve geçici hükümetin atanan cumhurbaşkanı Colani tarafından imzalanan 'geçici anayasaya' tepki gösterdi.

GÜNDEM 14.03.2025 12:17:00 0
ROJAVA YÖNETİMİ

Söz konusu metnin ulusal bileşenlerin katılımından uzak olduğunu ve Baas rejiminin tek tipçi anlayışını yansıttığı belirtilen açıklamada "Umuyoruz ki bazı dışlayıcı, dar görüş ve düşünceler bizi tekrar başa döndürmez çünkü Suriye yarası yine açık kalır" denildi.

Rojava'daki Özerk Yönetimi, geçici Suriye hükümetinin cumhurbaşkanı olarak atanan HTŞ lideri Colani'nin imzaladığı ve 5 sene boyunca geçerli olacağı ilan edilen 'geçici anayasaya' tepki gösterdi.
Rudaw'ın aktardığına göre Rojava Özerk Yönetimi, HTŞ öncülüğündeki hükümetin duyurduğu “geçiş süreci anayasa taslağı”nın bileşenlerin ruhu ve kimliğini yansıtmadığını ifade etti.
Açıklamada, söz konusu geçici anayasa taslağındaki maddelerin 'Baas rejiminin dayandığı yasalarla birebir aynı' olduğu ve 'Suriye’nin gerçekliğinden ve çeşitliliğinden uzak olduğu' vurgulandı.

"ULUSAL BİLEŞENLERİN KATILIMINDAN UZAK"
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Bu anayasa taslağı Suriye halkının; Kürt, Arap, Süryani ve Asurilere kadar tüm bileşenlerin ruhunu ve kimliğini yansıtan hiçbir işaret barındırmıyor. Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi olarak, Suriye’de demokratik bir geleceğin ve ülkedeki iş birliğini güçlendiren ulusal katılımın belirlenmesi için, Suriye halkının dayanışmasına ve birliğine ihtiyaç olduğunu belirtiyoruz. Ayrıca bu geçici yasa taslağının Suriye çeşitliliğe ve Suriye ulusal bileşenlerinin katılımından uzak olduğunu, dolayısıyla bu bildirinin halkın karşı çıktığı önceki durumun uzantısı olan ‘bireysel zihniyeti’ bir kez daha yansıttığını belirtiyoruz.


'SURİYE YARASI YİNE AÇIK KALIR'
Bu geçici anayasa taslağı halkımızın temsilini temsil etmiyor ve Suriye’nin gerçek kimliğini tanımamaktadır. ‘Suriye’de gerçek demokrasiyi kurma girişimlerini zayıflatmanın’ bir biçimi ve çerçevesidir. Ayrıca içeriği Suriye’den ve halkının umutlarından çok uzaktır. Olması gereken doğru anayasa, Suriye’nin geleceği ve nesiller boyu sürecek kalıcı demokratik bir yol olarak tüm bileşenlerin üzerinde uzlaştığı anayasadır. Umuyoruz ki bazı dışlayıcı, dar görüş ve düşünceler bizi tekrar başa döndürmez çünkü Suriye yarası yine açık kalır.”
Colani'nin imzaladığı anayasanın ikinci maddesindeki "Cumhurbaşkanının dini İslam'dır ve İslam hukuku (fıkıh), yasaların temel kaynağıdır" ifadesi tartışmalara yol açmıştı.

5 SENE YÜRÜRLÜKTE KALACAK
Törende konuşan geçici anayasayı hazırlama komitesi üyesi Suriyeli siyaset bilimci Dr. Abdulhamid el Avak, söz konusu anayasanın 5 sene boyunca yürürlükte kalacağını duyurmuştu.

PYD'Lİ MÜSLİM, "DEVLETİN ORTAĞI OLDUK" DEMİŞTİ
Öte yandan Lazkiye'de Alevi katliamı sürerken HTŞ lideri Colani ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Abdi arasında, SDG güçlerinin orduya entegrasyonunu öngören 8 maddelik bir mutabakat metni imzalanmıştı.
Anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan PYD yöneticisi Salih Müslim, "Biz resmen bu devletin bir ortağıyız" demişti.

 

  • BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

İSRAİL, İRAN GERİLİMİ :SALDIRILAR ŞİDDETLENİYOR

HATAY’DA ÜCRETLERİ GASP EDİLEN TOKİ İŞÇİLERİ ÇATIYA ÇIKTI: 2 GÖZALTI…

14 YIL SONRA CHP'DEN BAYBURT'TA MİTİNG …

MOTORİNE ZAM GELDİ

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANVEKİLİ, WEB SİTESİNE İSMİNİ 'BAŞKAN' OLARAK YAZDIRDI

ANKARA'DA KRİTİK ZİRVE 4 SAAT SÜRDÜ

İSRAİL ORDUSU, İRAN'IN SALDIRI BAŞLATTIĞINI DUYURDU…

ÖZGÜR ÖZEL:GÖZÜ DÖNMÜŞ İSRAİL'İN SALDIRISINI KINIYORUZ

KÜRECİK RADAR ÜSSÜ YİNE GÜNDEMDE…

SAVAŞ BORSAYI KÖTÜ VURDU

TÜRKİYE'DE "DEPREM ÜRETME ZAMANI GELMİŞ" 30 FAY BELİRLENDİ

İSRAİL, İRAN'I VURDU | İRAN: SERT KARŞILIK VERECEĞİZ

İSTANBUL'DA EV BASKINLARI: GAZETECİLER GÖZALTINDA

TRUMP: GEREKİRSE İSRAİL'İ SAVUNACAĞIZ

İSRAİL, İRAN'DA STRATEJİK NOKTALARA SALDIRDI

CEMİL TUGAY, 1030 İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARILACAĞINI AÇIKLADI…

“YÜKSELİŞ KOLEJİ’NDEN LGS ÖNCESİ ÖĞRENCİLERE MORAL VE STRATEJİ DESTEĞİ!”

HİNDİSTAN'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ

SURİYE'DE CİHATÇI HTŞ YÖNETİMİ, HALK PLAJLARINDA KADINLARIN BİKİNİ VE MAYO GİYMESİNİ YASAKLADI

İMAMOĞLU VE AVUKATLARI DURUŞMAYA KATILMADI: 'BİLİRKİŞİ DAVASI' ERTELENDİ

YARIN DURUŞMAYA ÇIKMASI BEKLENEN İMAMOĞLU’NDAN ÖNEMLİ KARAR

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYESİ'NİN CHP'DEN AKP'YE GEÇMESİNE ÖZGÜR ÇELİK'TEN TEPKİ...

İMAMOĞLU'NUN 'BİLİRKİŞİ' DAVASI YARIN GÖRÜLECEK

ÜMİT ÖZDAĞ'IN TUTUKLULUK HALİ DEVAM KARARI , DURUŞMA 17 HAZİRAN'A ERTELENDİ

‘TACİZLE’ SUÇLANAN MÜFTÜ VAİZ OLDU

HBB, ERZİN’E YARI OLİMPİK HAVUZ KAZANDIRIYOR

FERDİ ZEYREK'İN ÖLÜMÜNE İLİŞKİN BİLİRKİŞİ RAPORU TAMAMLANDI: 6 KUSUR TESPİT EDİLDİ

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANI BAHÇETEPE TUTUKLANDIKTAN SONRA BELEDİYE AKP'YE GEÇTİ

ÜMİT ÖZDAĞ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

ÖZGÜR ÖZEL'DEN FERDİ ZEYREK'E ZOR VEDA…

Yükleniyor


İSRAİL, İRAN GERİLİMİ :SALDIRILAR ŞİDDETLENİYOR

14 YIL SONRA CHP'DEN BAYBURT'TA MİTİNG …

MOTORİNE ZAM GELDİ

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANVEKİLİ, WEB SİTESİNE İSMİNİ 'BAŞKAN' OLARAK YAZDIRDI

ANKARA'DA KRİTİK ZİRVE 4 SAAT SÜRDÜ

İSRAİL ORDUSU, İRAN'IN SALDIRI BAŞLATTIĞINI DUYURDU…

ÖZGÜR ÖZEL:GÖZÜ DÖNMÜŞ İSRAİL'İN SALDIRISINI KINIYORUZ

  • Pazar 31.5 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.6 ° / 17.7 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2