PROF. DR. OKAN TÜYSÜZ: İSTANBUL'UN SAHİL ŞERİDİ, 7,6'LIK DEPREMİ 10 ŞİDDETİNDE HİSSEDECEK

Jeolog Okan Tüysüz, 7,6 büyüklüğündeki bir depremin İstanbul'un sahil kesiminde 10 şiddetinde hissedileceğini söyledi.

GÜNDEM 2.03.2023 21:08:00 0
PROF. DR. OKAN TÜYSÜZ: İSTANBUL

Jeolog Okan Tüysüz, 7,6 büyüklüğündeki bir depremin İstanbul'un sahil kesiminde 10 şiddetinde hissedileceğini söyledi. Prof. Tüysüz, Hatay veya Kahramanmaraş'taki gibi zemin sıvılaşması riskinin çok az yerde olduğunu belirtti.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin yol açtığı büyük yıkımın ardından gözler bir yandan da olası İstanbul depremine çevrildi. Uzmanlar Marmara fayının kırılmasının 'eli kulağında' olduğu ve büyüklüğü 7 üzerinde bir deprem meydana geleceği uyarısı yaparken, jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz İstanbul'da hangi bölgenin depremi nasıl hissedeceğini yorumladı.
NTV yayınında konuşan Tüysüz, 7.6 büyüklüğündeki bir depremin İstanbul'un bazı kıyılarında 10 şiddetinde hissedileceği uyarısında bulundu. Tüysüz, "7.6'lık bir depremde zemindeki sarsıntı 10 şiddetinde hissedilecek demek istiyoruz. Kötü bir zemin olduğunda deprem dalgalarını büyütüyor" dedi.
Tüysüz'ün açıklamaları özetle şöyle:
"Doğrultu atımlı bir fay kırıldığında fayın uç kısımlarında daha büyük bir şiddet oluşturuyor. Fayın yön etkisi nedeniyle Yalova ve Şarköy civarı.
'TÜM BİNALARIN YIKILACAĞI ANLAMINA GELMEZ'
En fazla sarsılacak olan yerler denize bakan kısımlar. İstanbul'un ya da Marmara'nın denize bakan kesimleri... Örneğin Tuzla'da sahil şeridinde Eminönü'nden başlamak üzere Çekmece'ye kadar olan sahil kadar olan sahil şeridinde en yüksek sarsıntıyı hissedeceğiz. Bu, oradaki tüm binaların yıkılacağı anlamına gelmez. İyi bir bina buna karşı koyabilir. En azından burada beklenti binanın çökmemesidir.
İstanbul'un yapı stokunda 1 milyon 160 bin bina var bunun 5-6 yüz bininin depreme çok dayanıklı olmadığı da bir gerçek. Sahil kesimi 10 şiddetini görecek. 7.6'lık bir depremde zemindeki sarsıntı 10 şiddetinde hissedilecek demek istiyoruz. Kötü bir zemin olduğunda deprem dalgalarını büyütüyor.
'İSTANBUL'DA ZEMİN SIVILAŞMASI BEKLENTİSİ ÇOK AZ YERDE VAR'
Asya ve Avrupa yakasında sahile yakın ve birinci köprünün güneyi en fazla sarsıntıyı alacak bölge olarak görünüyor. Hatay ya da Kahramanmaraş'ta zemin sıvılaşması olaylarını çok yaygın gördük. İstanbul'da zemin sıvılaşması beklentisi çok az yerlerde var.
ESKİ DERE YATAKLARINA DİKKAT
Veliefendi, Kadıköy Kurbağalıdere gibi, Vatan Caddesi Lykos deresi gibi yerler eski dere yatakları. Buralarda sıvılaşma ihtimali var. Ayrıntıları İBB'nin web sayfasında var.
TSUNAMİ YARATIR MI?
İstanbul'da yanal faylar Tsunami oluşturmazlar. İstanbul Kocaeli yarımadasından gelen derelerin getirdiği çamurlarla dolu olan bir alan var. Bu çamurlar ani olarak buradaki çukurluklara doğru hareket ederlerse bu durum tsunami oluşturur. Sahilde yaşayan kesimin tsunami için de dikkatli olması gerekir.
'İSTANBUL İÇİNDE BİLİNEN DİRİ FAY YOK'
İstanbul sahilinde yüksek eğimli, heyelanla çökecek bir yer yok. İstanbul içinde bilinen diri fay yok. Fay burada, şehre bazen 20 km uzakta. O anlamda Pazarcık'taki gibi köyün yarısı bir tarafa gitmiş, ağaçlar yırtılmış gibi durumlar burada yaşanmaz.
ÇİFTE DEPREM OLABİLİR Mİ?
Burada fay parçaları var. Adalar'ın önünden geçerken dönüyor. Bu segmentler tek başına da deprem üretebilir. Parçalar halinde kırıklar olursa deprem büyüklükleri 7'ye belki 7'nin altına düşer. Hazırlıkların en kötü senaryoya göre yapılması lazım.
Pazarcık depreminde önce Narlı segmenti kırıldı. Küçük bir parça. Ondan gelen stres Doğu Anadolu fayına aktarılıyor Doğu Anadolu fayı 2 parça halinde kırılıyor. Bir parça fay kuzeye gidiyor bir parça fay güneye gidiyor. Sonra 20 Şubat'ta 6.4 oluyor. Marmara'da da en kötü senaryo hepsinin bir depremde kırılmasıdır. Daha küçük senaryolar da var. Burada üretebileceği maksimum 7.6'dır.

 

  • BIST 100

    14182,78%0,27
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,20% 0,04
  • GRAM ALTIN

    5953,52% -0,02
  • Ç. ALTIN

    9607,06% 0,00

PETROL PARASI NEREDE? CHP’Lİ YAVUZYILMAZ’DAN 43 MİLYAR TL’LİK KAYIP İDDİASI

YOUTUBE YORUMU GÖZALTI GETİRDİ: GAZETECİ LEVENT GÜLTEKİN GECE YARISI ALINDI

SOYLU’DAN “GECE YARISI GÖRÜNTÜLÜ ARAMA” İDDİASINA SERT YALANLAMA

YASA ÇIKTI: EMEKLİLİK UZAKLAŞTI, MAAŞLARDAN KESİNTİ BAŞLADI

VEYİS ATEŞ ADLİYEDE: UYUŞTURUCU SORUŞTURMASINDA İFADE VERDİ, TESTE GİRECEK

BAKAN SENDİKALARI DİNLEDİ, KOMİSYON TOPLANDI: ASGARİ ÜCRETTE İKİNCİ PERDE

TBMM’DEN ÖNCE CUMHURBAŞKANI: AKP SÜREÇ RAPORUNU ERDOĞAN’A TESLİM ETTİ

ÜNLÜLERE UYUŞTURUCU SORUŞTURMASI: YAKALAMA KARARLARI, SERBEST BIRAKILANLAR

CHP’YE SERT ELEŞTİRİ, ERDOĞAN’A SOL TANIMI: UÇUM’UN YAZISI TARTIŞMA YARATACAK

“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

SAAT 04.17’DE DURAN BİR HAFIZA: HATAY VALİLİĞİ YENİ LOGOSUNU TANITTI

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

RAFLARDAN ÇUKURA: REYHANLI’DA 2 TON SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GIDA İMHA EDİLDİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜNDE ŞOK GELİŞME: KIZI “KASTEN ÖLDÜRME” SUÇLAMASIYLA TUTUKLANDI

RUS MEDYASINDAN ÇARPICI İDDİA: ZİRVEDE KİM DIŞARIDA KALDI?

HAKİM DEĞİŞTİ, DAVA ERTELENDİ: İMAMOĞLU SİLİVRİ’DE İKİNCİ YASSIADA UYARISI YAPTI

MHP–DEM TEMASINDA YENİ PERDE: BAHÇELİ “HER CÜMLESİNE İMZAMI ATARIM” DEDİ

SİYASETTE KRİTİK DOSYA TRAFİĞİ: ÖZGÜR ÖZEL’İN DOKUNULMAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“ELEKTRİK YOK, SU YOK, OKUL YOK: SURİYE’YE DÖNENLER TÜRKİYE’DE KALMALARI İÇİN AKRABALARINI UYARIYOR!”

ERSOY OPERASYONUNDA ‘SUSURLUK’ BENZETMESİ: İKTİDAR YAZARI FOTOĞRAFI PAYLAŞTI, TARTIŞMA BÜYÜDÜ

“İMAMOĞLU “TURPUN BÜYÜĞÜ” DAVASINDA HAKİM KARŞISINDA: HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ TARTIŞMA YARATTI

“HATAY’DA ULAŞIMDA BÜYÜK KIRILMA: 3. ÇEVRE YOLU RESMEN BAŞLADI!”

TİSK’E ÜSTÜ KAPALI ASGARİ ÜCRET BASKISI: ADALET İÇİN MAL MÜLKÜ BİR KENARA BIRAKIN!

“‘HAFTA İÇİ 8 SAAT, GECE 22.00’YE KADAR’: MESEM ÖĞRENCİLERİNİN ÇALIŞMA SINIRLARINI BAKAN TEKİN AÇIKLADI!”

İBB İDDİANAMESİNDE UYDURMA BEYAN KRİZİ: TARİH TUTMAYINCA SAVCILIK ÇELİŞKİYİ BİR GÜNDE ‘DÜZELTTİ!

Yükleniyor


YOUTUBE YORUMU GÖZALTI GETİRDİ: GAZETECİ LEVENT GÜLTEKİN GECE YARISI ALINDI

SOYLU’DAN “GECE YARISI GÖRÜNTÜLÜ ARAMA” İDDİASINA SERT YALANLAMA

YASA ÇIKTI: EMEKLİLİK UZAKLAŞTI, MAAŞLARDAN KESİNTİ BAŞLADI

VEYİS ATEŞ ADLİYEDE: UYUŞTURUCU SORUŞTURMASINDA İFADE VERDİ, TESTE GİRECEK

TBMM’DEN ÖNCE CUMHURBAŞKANI: AKP SÜREÇ RAPORUNU ERDOĞAN’A TESLİM ETTİ

ÜNLÜLERE UYUŞTURUCU SORUŞTURMASI: YAKALAMA KARARLARI, SERBEST BIRAKILANLAR

  • Cuma 17.4 ° / 5.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 18.1 ° / 8.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.1 ° / 6.5 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9