ÖZGÜR ÖZEL'DEN PKK'NIN FESİH KARARINA DAİR İLK AÇIKLAMA

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, terör örgütü PKK'nın aldığı silah bırakma ve fesih kararına dair açıklama yaptı. Özel, Lozan Barış Anlaşması'nın tartışmaya açık olmadığını belirtti.

GÜNDEM 12.05.2025 22:13:00 0
ÖZGÜR ÖZEL

5-7 Mayıs tarihlerinde kongre düzenlediğini belirten terör örgütü PKK, bugün silah bıraktığını ve örgütü fesh ettiklerini açıkladı. Terör örgütünün fesih açıklamasında, Lozan Barış Anlaşması'nın ve Atatürk ilke ve inkılâplarının eklendiği ilk anayasa olan 1924 Anayasası'nın hedef alınması dikkat çekti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, terör örgütün fesih açıklamasına dair yaptığı ilk açıklamada, sürecin Meclis'te yürütülmesi ve Lozan Barış Anlaşması'nın önemi vurgulandı.

"TERÖRÜN VE ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNE HER ZAMAN KARŞI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Özel'in Lozan Barış Anlaşması, Meclis ve hukukun vurgulandığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Bugün PKK terör örgütü kendini feshettiğini, silah bırakma kararı aldığını açıkladı. Cumhuriyet Halk Partisi olarak tarihsel bir tutarlılık içerisinde, barışın yanındayız. Aynı şekilde, terörün ve şiddetin her türlüsüne her zaman karşı olduk, bundan sonra da karşı olmaya devam edeceğiz. Bu topraklarda 47 yıldır süren terörün, akan kanın sonsuza kadar durması ortak temennimiz ve irademizdir. PKK’nın silah bırakma kararı aldığını ve örgütsel yapısını feshettiğini ilan eden son açıklaması, Türkiye’nin yıllardır ağır bedeller ödediği bir dönemin sona ermesi açısından kritiktir. Ancak, bu sürecin başarılı olması ve kalıcı toplumsal barışa evirilmesi; atılacak adımların samimiyeti, hukukiliği ve demokratik meşruiyeti ile doğrudan ilişkilidir. Sürecin tüm aşamalarıyla nihayete ermesini, on binlerce canımızı kaybetmemize yol açan, ağır ekonomik ve toplumsal yıkım yaratan terörün ilelebet sonlanmasını bekliyoruz."

"KAPSAYICILIKLA YÖNETİLMELİDİR"
Sürecin kimsenin dışlanmadan yürütülmesi gerektiği belirtilen açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

"Kürt sorunu dahil olmak üzere ülkemizdeki tüm sorunların çözümü hukuk devleti, adalet ve demokrasiden geçer. Bu süreç, günlük hesaplarla, seçim planlarıyla değil; hiçbir siyasi görüşün, partinin, toplumsal kesimin dışlanmadığı bir kapsayıcılıkla yönetilmelidir. Ülkelerde iç barış, otoriter bir sistemde değil, demokratik hukuk düzeninde sağlanır. Türkiye’de toplumsal barışın güvencesi; millet iradesine, ulusal egemenliğimize, Lozan Anlaşması’nda tescil edilmiş bağımsızlığımıza ve ülkemizin bölünmez bütünlüğüne dayanan yüzyılı aşkın varlığıyla kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olan Cumhuriyetimizdir."

ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLERİN RIZASI VURGUSU
"Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konuda; şehit ailelerinin, gazilerimizin ve bütün mağdurların rızalarının alındığı tam bir çözüm için sorumluluk bilinciyle davranmayı kararlılıkla sürdüreceğiz." ifadelerinin yer aldığı açıklamaya şöyle devam edildi:
"Bundan sonraki dönemde tam mutabakata dayanan bir toplumsal barışın güvencesi olarak demokrasi ve hukukun üstünlüğünün kurumsallaştırılması konusunda atılması gereken adımlar vardır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konuda; şehit ailelerinin, gazilerimizin ve bütün mağdurların rızalarının alındığı tam bir çözüm için sorumluluk bilinciyle davranmayı kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu amaçla, Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında, demokratik düzenlemelerin ele alınması yönündeki tarihsel ve siyasi tutarlılık taşıyan tavrımızı muhafaza ediyoruz. Demokratikleşmenin gereği olan tüm yasal düzenlemelerin beklemeksizin TBMM çatısı altında yapılması ihtiyacının altını çiziyoruz. Demokratikleşme için gerekli kanuni düzenlemelerin yapılması kadar, mevcut kanunların uygulanmasındaki hukuk dışı yaklaşımların terk edilmesi ve anayasa ihlallerine son verilmesinin şart olduğunu hatırlatıyoruz."

"HUKUKSUZ SORUŞTURMALARA SON VERİLMELİDİR"
Demokrasi ve hukuka zarar veren uygulamalara son verilmesinin zorunlu olduğu belirtilen açıklamanın son kısmında şunlar yer aldı:

"Cumhuriyet Halk Partisi, toplumun barış ve demokrasi taleplerinin kişisel siyasi hedefler doğrultusunda istismar edilmesine izin vermeyecektir. Ülkemizdeki demokrasi ve hukuk devletine ağır zararlar veren uygulamalar son bulmalıdır. Artık seçilmiş belediye başkanlarının ve belediye meclislerinin yerine kayyım atama uygulamasına ve Kürtlerin belediye meclislerine girmesini suç sayan hukuksuz soruşturmalara son verilmelidir. Cumhurbaşkanı Adayımız Ekrem İmamoğlu’nun, siyasi parti liderleri Selahattin Demirtaş’ın, Figen Yüksekdağ’ın, Ümit Özdağ’ın, tüm siyasi tutsakların ve toplumsal davalardan cezaevinde bulunanların özgürlüklerinin sağlanması ve tam demokratik rekabet koşullarının tesisi elzemdir. Bir yandan barışa yönelik adımlar atılırken, diğer yandan muhalefete savaş açılması ve düşman hukuku uygulanması kabul edilemez. Bu tutumun sürdürülmesi, barışın güvencesi olan demokrasinin yıkımı anlamına gelir."

"BÜTÜN GÜCÜMÜZLE, KARARLILIKLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Öte yandan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, şu ifadelerle yurttaşlara söz verdi:
"Hepimizin barış umudunun, kardeşçe yaşama iradesinin, hep birlikte kalkınma ve zenginleşme hayalinin bir kez daha siyasi çıkarlar uğruna heba edilmesine karşı, biz buradayız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, barış ve demokrasinin tesisi konusundaki sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bizler, ana muhalefet partisi olmanın ötesinde Türkiye’nin birinci partisi olarak iktidara hazırlanma sorumluluğumuz ve tarihsel mirasımızın gücü ile barış ve demokrasinin inşasının güvencesiyiz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu anlayışla, bütün gücümüzle, kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz."

 

Anahtar Kelimeler: ÖZGÜR ' ' FESİH KARARINA AÇIKLAMA
  • BIST 100

    9747,07%3,80
  • DOLAR

    38,76% 0,00
  • EURO

    42,99% -1,47
  • GRAM ALTIN

    4014,90% -3,10
  • Ç. ALTIN

    6542,97% -2,62

TRUMP: PERŞEMBE GÜNÜ İSTANBUL'A UÇABİLİRİM

PERVİN BULDAN AKTARDI: SELAHATTİN DEMİRTAŞ'TAN PKK'NİN FESİH KARARINA İLİŞKİN MESAJ

ÖZGÜR ÖZEL'DEN PKK'NIN FESİH KARARINA DAİR İLK AÇIKLAMA

ERDOĞAN'DAN PKK'NİN FESİH KARARIYLA İLGİLİ İLK AÇIKLAMA…

BAHÇELİ'DEN ERDOĞAN'A, ÖCALAN'A, DEM PARTİ'YE VE TSK'YE TEŞEKKÜR…

PERVİN BULDAN: HAYIRLARA VESİLE OLSUN

PKK'NİN FESİH KARARINI DÜNYA BASINI NASIL GÖRDÜ?

KABİNE BUGÜN TOPLANIYOR: GÜNDEMDE HANGİ KONULAR VAR?

VALİ ÇİFTÇİ’DEN OĞLUNUN ‘ÇAKARLI ARAÇ’ VİDEOSUNA AÇIKLAMA

İMAMOĞLU 'SUÇ ÖRGÜTÜ' İDDİASINA SERT ÇIKTI: SEN DE GAYET İYİ BİLİYORSUN Kİ...

PKK SİLAHLARI BIRAKTIĞINI AÇIKLADI

KIZILAY'IN ÇADIR STOĞU ORTAYA ÇIKTI...

MEHMET AĞAR ADRESİNDE BULUNAMADI

DOĞUM YAPANIN KREDİ BORCU SİLİNECEK

ÖCALAN, GÖRÜNTÜLÜ BAĞLANIP 37 DAKİKA TÜRKÇE KONUŞMUŞ

AKP'Lİ METİNER'DEN BİR SKANDAL AÇIKLAMA DAHA!

ÖZGÜR ÖZEL VAN'DA KONUŞTU, PKK KONGRESİNE DEĞİNDİ...

BEYLİKDÜZÜ’NDE METROBÜSLER ÇARPIŞTI: ÖLÜ VE YARALILAR VAR

İMAMOĞLU'NUN PAYLAŞIMLARINI SOKAKTA DAĞITAN AVUKATA TUTUKLANDI

CUMHURBAŞKANLIĞI GENELGESİYLE " BAŞLATILIYOR

ERDOĞAN İMZALADI: ATAMA VE GÖREVDEN ALMA KARARLARI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

ÖZGÜR ÖZEL, VAN'DA KONUŞTU: TÜRKİYE'YE ÖNEMLİ MESAJLARIMIZ OLACAK

ÇALIK HOLDİNG'DEN TAZMİNATINI İSTEYEN İŞÇİ, DÖVÜLEREK ÖLDÜRÜLDÜ

YUSUF TEKİN, ZORUNLU EĞİTİMİN LİSE DÜZEYİNDEKİ SÜRESİNDE DEĞİŞİKLİK SİNYALİ VERDİ…

ERDOĞAN, ÖZGÜR ÖZEL'İ HEDEF ALDI…

İMAMOĞLU'NDAN GENÇLERE ÇAĞRI…

HAKAN FİDAN'DAN PKK KONGRESİ AÇIKLAMASI...

ABD, TRANS ASKERLERİ ORDUDAN İHRAÇ EDİYOR

İMAMOĞLU'NUN ULUSLARARASI HESABI HAKKINDA DA ERİŞİM ENGELİ KARARI

PERVİN BULDAN YANITLADI: ABDULLAH ÖCALAN KONGREYLE İLETİŞİM KURDU MU?

Yükleniyor


TRUMP: PERŞEMBE GÜNÜ İSTANBUL'A UÇABİLİRİM

PERVİN BULDAN AKTARDI: SELAHATTİN DEMİRTAŞ'TAN PKK'NİN FESİH KARARINA İLİŞKİN MESAJ

ÖZGÜR ÖZEL'DEN PKK'NIN FESİH KARARINA DAİR İLK AÇIKLAMA

ERDOĞAN'DAN PKK'NİN FESİH KARARIYLA İLGİLİ İLK AÇIKLAMA…

BAHÇELİ'DEN ERDOĞAN'A, ÖCALAN'A, DEM PARTİ'YE VE TSK'YE TEŞEKKÜR…

PERVİN BULDAN: HAYIRLARA VESİLE OLSUN

PKK'NİN FESİH KARARINI DÜNYA BASINI NASIL GÖRDÜ?

  • Salı 23.1 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 24.9 ° / 14.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 23.8 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54