OSMAN KAVALA TUTUKLULUĞUNDA 8. YIL: ABDULLAH GÜL’DEN DİKKAT ÇEKEN ÇIKIŞ

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Osman Kavala, tutukluluğunun sekizinci yılını geride bırakırken Türkiye’nin önde gelen isimlerinden destek mesajları geldi.

GÜNDEM 1.11.2025 13:35:00 0
OSMAN KAVALA TUTUKLULUĞUNDA 8. YIL: ABDULLAH GÜL’DEN DİKKAT ÇEKEN ÇIKIŞ

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve yazar Orhan Pamuk’un da aralarında bulunduğu çok sayıda akademisyen, yazar ve uluslararası insan hakları savunucusu Kavala’ya dayanışma mesajı iletti.

İş insanı ve sivil toplum temsilcisi Osman Kavala’nın tutukluluğunun sekizinci yılı dolarken, Türkiye’den ve dünyadan siyasetçiler, hukukçular, akademisyenler ile insan hakları savunucuları bir kez daha “adalet” çağrısında bulundu.

Açıklamada, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Orhan Pamuk gibi isimlerin yanı sıra eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek de yer aldı...

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “AİHM kararının yerine getirilmesi hem ona yapılan haksızlığı giderecek hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin itibarına katkı sağlayacaktır” derken; eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek, “Öcalan’la ilgili AİHM kararını uygulamak en zoruydu, onu bile uyguladık. Aynı düşüncedeyim” ifadelerini kullandı.

Abdullah Gül

Osman Kavala’yı AK Parti hükümetlerinin ilk dönemlerinde Dışişleri Bakanı iken tanıdım. Hükümetlerimizin Türkiye’nin köklü problemlerine çözüm bulmak için uyguladığı kararlı politikalarına, bazı (aşırı ulusalcı) çevrelerin şiddetli muhalefeti karşısında bize en güçlü desteği veren sivil toplum hareketlerinin içindeydi. Öncelikle AB ile müzakerelere başlamak ve hukuk ve siyasi standartlarımızı yükseltmekle ilgili yasa değişiklikleri ve Kürt sorunu ile ilgili o zaman için cesaret isteyen politikalarımızı sivil toplum örgütleriyle paylaştığımız toplantılarda bizleri heyecanla desteklediğini hatırlıyorum. Benim nazarımda Osman Kavala, nasıl birçok samimi muhafazakâr iş adamları gönüllü olarak bizim camiamızın vakıf ve dernek faaliyetlerini destekledilerse, o da kendi inandığı doğrultuda toplumsal ve kültürel çalışmaları destekleyen bir iş adamıydı. AK Parti olarak 2004 yılında anayasanın 90. maddesinde yaptığımız değişiklikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının hukuk uygulamalarımızda göz ardı edilemeyeceğini dikkate alarak, Osman Kavala ile ilgili AİHM kararının yerine getirilmesi hem ona yapılan haksızlığı giderecek hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin imajına katkı sağlayacaktır.

Cemil Çiçek

Gerek Adalet Bakanlığım gerek sekiz yıla yakın süren Hükümet Sözcülüğüm ve daha sonra TBMM Başkanlığı görevlerim boyunca bu ve benzeri konularda muhtelif açıklamalar yaptım. Özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının uygulanması gerekliliği hususunda yaptığım bir açıklama hemen aklıma geliyor. (*)

Bu açıklamamda Abdullah Öcalan’la ilgili AİHM kararı uygulanması en zor karar olduğu hâlde, bu kararın bile uygulandığını belirtmiştim. Bugüne baktığımızda, o açıklamalarıma nazaran yeni bir durum yok. Konu aynı, uygulanacak kurallar aynı, kararı veren mahkemeler aynı… Dolayısıyla yeni bir şey söylemeye gerek yok. Geçmişte ne söylediysem aynı fikirleri taşıyorum.

Cemil Çiçek, değindiği açıklamasını, 2021 sonbaharında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’ye, AİHM’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş ile ilgili kararları uygulanarak bu iki ismin serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunması üzerine çıkan tartışmalar sırasında gazeteci Fikret Bila’ya yapmıştı.

Orhan Pamuk

Osman Kavala içeri alınalı sekiz yıl olmuş! Onun uğradığı sınırsız haksızlık ve zulüm ve buna seyirci kalmak bize yalnız Kavala’nın değil hepimizin de onun gibi esir olduğunu hissettiriyor.

Prof. Adem Sözüer

“Dışarıdan içeriye mektuplar”daki yazımda cezaevlerinde hukuken tutuklu ve hükümlüler kategorisi dışında kimse bulunamayacağını söylemiştim. Bu nedenle “Osman Kavala,Can Atalay” örneklerindeki gibi, haklarında Anayasa Mahkemesi veya AİHM kararlarının uygulanmadığı için dört duvar arasında kalmaya zorlanan kişileri hangi kategoriye sokacağız?” diye sormuştum. AYM/AİHM kararlarına rağmen kişileri cezaevinde tutmanın kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçunu oluşturduğunu ve böylece “suç işlenerek cezaevinde tutulanlar” şeklinde üçüncü bir kategorinin meydana getirildiğini ifade etmiştim. (*)

Aradan bir buçuk yıl geçti ve Kavala’nın üçüncü kategori kapsamındaki mağduriyeti sekizinci yılını doldurdu. Üstelik AİHM’nin kararlarını dikkate almamak ve AYM’nin sadece bireysel başvuru değil norm denetimi sonucu verdiği kararları uygulamamak da “olağan bir uygulama” oldu.

Halbuki Demirtaş ve Kavala kararlarını uygulamamanın bir istisna olduğu zannedilirken, “siyaseten” yanlış bulunan AİHM ve AYM kararlarının göz ardı edilmesi adeta kural haline geldi. Ama pozitif hukuka yani yürürlükteki “olan”hukuka göre bu kararların bağlayıcı olduğu, tarafı olduğumuz sözleşme, Anayasa ve CMK’da açıkça öngörülmüş.

Hukuk devletlerinde yürürlükteki “olan hukuk” ve bunu iyileştirmek söz konusu olduğundan göz önünde tutulan “olması gereken hukuk” dışında üçüncü bir kategori yoktur. Ancak son gelişmelere bakıldığında tıpkı cezaevlerindeki üçüncü bir kategori gibi hukukta da üçüncü bir kategori ile karşı karşıyayız. Hayat tarzı veya siyasi rakip olmalarından dolayı ya da mizah, barışçıl protesto veya eleştiri hakkı kapsamındaki söz ve davranışları nedeniyle insanların gözaltılara, tutuklamalara ve cezalandırmalara maruz kalması gibi pek çok hukuk dışı uygulama, hukukta üçüncü bir kategoriye işaret ediyor.

 

  • BIST 100

    10643,67%0,64
  • DOLAR

    42,24% 0,05
  • EURO

    48,96% 0,05
  • GRAM ALTIN

    5586,79% -0,34
  • Ç. ALTIN

    9300,75% 0,00

İMAMOĞLU: MAHKEME TRT’DE YAYINLANSIN… HERKES İZLESİN, GERÇEĞİ GÖRSÜN!

İMAMOĞLU DOSYASINDA ÇELİŞKİLER: MASAK “TESPİT YOK” DEDİ, SAVCILIK SUÇ BULDU

SİYASETTE DEPREM ETKİSİ: AKP’Lİ VEKİLİN AĞABEYİ “RÜŞVETTEN” ŞÜPHELİ!

NAGEHAN ALÇI'DAN DEMİRTAŞ İDDİASI: GÜVENDİĞİM KAYNAKLARDAN ALDIĞIM BİLGİYE GÖRE…

 TSK’DE YÜREK YAKAN FACİA! 20 ŞEHİT, 1 ULUSUN ACI GÜNÜ

MAHKEMEDEN AHMET ÖZER İÇİN TAHLİYE KARARI!

ÖZEL’DEN AKP’YE: “UYUŞTURUCU DA, YOLSUZLUK DA, SİZDEN BESLENİYOR!

CHP İL BİNASINA EL KOYMA TALEBİ! İMAMOĞLU’NA SUÇ ÖRGÜTÜ KURMA VE 143 SUÇLAMA

BİR AYDA İKİNCİ TEMAS: KOÇ VE GÜRLEK’TEN GÜNDEMİ SARSAN BULUŞMA!

GÜRLEK AÇIKLADI: 4 BİN SAYFA, 2.352 YIL! CUMHURİYET TARİHİNİN EN AĞIR DOSYASI!

KAPALIÇARŞI’DA 76 GÖZALTI: 335 MİLYON LİRALIK MAL VARLIĞINA EL KONDU

4 BİN SAYFALIK İMAMOĞLU DOSYASI MASADA! AKIN GÜRLEK BASIN AÇIKLAMASI YAPACAK

MAHKEME YETMEDİ, İSTİNAFA DAYANDI! SAVAŞ HÜKMÜ TANIMADI, KILIÇDAROĞLU SEVDASINI BIRAKMADI!

KURULTAY TARTIŞMASINA NOKTA: MAHKEME ‘HUKUKEN DAYANAK YOK’ DEDİ

ATATÜRK’ÜN ARDINDAN GEÇEN 87 YIL: MİNNETLE…

İSMİ OKUNDU, ÇELENGİ GELMEDİ! AKP, 10 KASIM TÖRENİNDE ATATÜRK ANITI’NA ÇELENK BIRAKMADI

DİYANET'TEN ATATÜRK ANMASI!

EKREM İMAMOĞLU YENİ SEÇİM ŞARKISIYLA MEYDAN OKUDU: HALEP ORADAYSA ARŞIN BURADA

CUMHURİYET’E MİNNET DUYMAYI BİLE HAZMEDEMEDİ: PROF. UYSAL’DAN SKANDAL ÇIKIŞ!

ABD, UKRAYNA’YA “YENİDEN YAPILANDIRMA” GÖRÜNÜMLÜ KAPİTÜLASYON DAYATTI

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'TAN SELAHATTİN DEMİRTAŞ AÇIKLAMASI

“DEVLETİN İKİNCİ ADAMI: YETKİLİ AMA ETKİSİZ!”

AKP–CHP HATTINDA YENİ KRİZ: TAYYAR, ÖZGÜR ÖZEL’İ HEDEF GÖSTERDİ!

MHP’DE İSTİFA DALGASI DEVAM EDİYOR: BOLVADİN MECLİS ÜYESİ ELİF TOPÇU GÜÇLÜ PARTİDEN AYRILDI…

KOCAELİ’DE KORKUNÇ YANGIN: KOZMETİK DEPOSU ALEV TOPUNA DÖNDÜ!

CHP LİDERİ ÖZEL: ERDOĞAN KONUŞUNCA CANLI YAYINLAR BİLE UTANIYOR!

DEPREM İÇİN TOPLANAN PARA, ‘SOYLU KÜLTÜR EVİ’NE AKTARILDI, RAPORLA BELGELENDİ!

RÜŞVETTEN TUTUKLANAN DHMİ DAİRE BAŞKANININ GİZLİ MAL VARLIĞI SAYMAKLA BİTMİYOR

BİR ÜLKE KENDİ YOKSULLUĞUNA BU KADAR RAZI OLABİLİR Mİ?

ÖZEL KONUŞTU, SAVCILIK JET SORUŞTURMA BAŞLATTI

Yükleniyor


SİYASETTE DEPREM ETKİSİ: AKP’Lİ VEKİLİN AĞABEYİ “RÜŞVETTEN” ŞÜPHELİ!

NAGEHAN ALÇI'DAN DEMİRTAŞ İDDİASI: GÜVENDİĞİM KAYNAKLARDAN ALDIĞIM BİLGİYE GÖRE…

MAHKEMEDEN AHMET ÖZER İÇİN TAHLİYE KARARI!

ÖZEL’DEN AKP’YE: “UYUŞTURUCU DA, YOLSUZLUK DA, SİZDEN BESLENİYOR!

CHP İL BİNASINA EL KOYMA TALEBİ! İMAMOĞLU’NA SUÇ ÖRGÜTÜ KURMA VE 143 SUÇLAMA

BİR AYDA İKİNCİ TEMAS: KOÇ VE GÜRLEK’TEN GÜNDEMİ SARSAN BULUŞMA!

  • Çarşamba 23.9 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 24.1 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 20.1 ° / 14.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7