Tarih: 01.12.2017 11:54

Omurilik İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?

Facebook Twitter Linked-in

Vücutta bulunan mikroorganizmalar diğer bölgelere yayılabildiği gibi omuriliğe de yayılabilirler. Omuriliğe ulaşan mikroorganizmalar omurilik sıvısını da kullanarak iltihaplı bir doku oluşturur. Buna omurilik iltihabı denir. Omurilik iltihabı akut veya kronik olarak görülebilir. Kronik iltihap uzun bir süreçte oluşur ve daha az tehlikelidir. Akut iltihap ise kısa sürede oluşur, belirtileri çok fazladır. Ayrıca akut iltihap tedavi edilmezse ölüme sebep olabilir.
Omurilik iltihabı Neden Olur?
Omurilik iltihabı genellikle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilere olur. Normal zamanda enfeksiyon oluşturamayacak düzeyde olan mikroplar, insanın savunma sistemi zayıflamışsa rahatlıkla enfeksiyon oluşturabilirler. Ayrıca son yıllarda gelişigüzel kullanılan antibiyotikler vücuttaki mikropların direnç kazanmasına sebep olmuştur. Antibiyotiğe direnç kazanan bakteriler de ilaç kullanılarak tedavi edilemez ve şiddetli enfeksiyonlara sebep olur. Bu enfeksiyonlarda omuriliğe yayılıp omurilik iltihabına sebep olabilir.
Omurilik İltihabı Daha Çok Kimlerde Görülür?
-  Küçük çocuklar ve 60 yaş üstü kişilerde
-  AIDS hastaları başta olmak üzere bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde
-  Behçet hastalığı, varis gibi dolaşım problemi olan kişilerde
-  Akut eklem romatizması olan hastalarda
 -  Vücudunda tedavi edilemeyen kronik bir enfeksiyon bulunan kişilerde
Omurilik İltihabı Belirtileri Nelerdir?
-  Kollarda ve bacaklarda güç kaybı hissedilmesi
-  Yazı yazarken veya yemek yerken kontrol kaybı oluşması
-  Ara ara şiddetini artıran ağrılar duyulması
-  Hastanın ense ve kafa ardı bölgesinde sertlik hissetmesi
-  Baş dönmesi ve mide bulantısı hissedilmesi
-  Yürüme sırasında bacaklarda dengeyi sağlayamama durumu görülmesi
Omurilik İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?
-  Öncelikle hastanın hissettiği rahatsızlıklar, daha önce geçirdiği hastalıklar veya cerrahi operasyonlar öğrenilir ve değerlendirilir.
-  Hastanın daha önce bel fıtığı gibi belirtileri omurilik iltihabı ile karışabilecek bir rahatsızlık geçirdiği öğrenilirse öncelikle bu rahatsızlığın ne durumda olduğu incelenir.
-  Hastanın başka bir rahatsızlığı yoksa tüm omurgasının görülmesini sağlayacak bir MR çekilir.
-  Daha sonra hastanın beyin omurilik sıvısından örnek alınarak inceleme yapılır.
  Bunların neticesinde keşin teşhis koyulabilir.
Omurilik İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Omurilik tedavisinde ilk etapta iltihabın kaynağı belirlenir. İltihap virüs kaynaklıysa antiviral, bakteri kaynaklıysa antibiyotik ilaçlar kullanılır. Ayrıca hastanın genel bağışıklığının yükseltilmesi için kortizon kullanılabilir. İltihap nedeniyle kas hareketlerinde problem görülüyorsa fizik tedavi uygulamaları önerilmelidir. Ayrıca hastanın fizik tedavi seanslarındaki hareket durumu düzenli olarak rapor edilmeli ve incelenmelidir. Omurilik iltihabı tedavi edilmezse kalıcı hareket kayıpları ve felç görülebilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —