NATO ZİRVESİ BİLDİRİSİ YAYIMLANDI! DİKKAT ÇEKEN TÜRKİYE-İSVEÇ DETAYI

NATO ZİRVESİ BİLDİRİSİ YAYIMLANDI! DİKKAT ÇEKEN TÜRKİYE-İSVEÇ DETAYI

NATO’nun Vilnius Zirvesi Bildirisi’nde AKP’li cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in üyeliğine onay vermesi de yer aldı.

Bildiride “İsveç’i ittifakın tam üyesi olarak karşılamayı dört gözle bekliyoruz. Bu kapsamda NATO Genel Sekreteri, Türkiye Cumhurbaşkanı ve İsveç Başbakanı arasında varılan anlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz” denildi.

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleşti. Görüşmeye AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un üçlü görüşmesi damga vurdu. Erdoğan görüşme sonunda daha önce birçok kez rest çektiği İsveç’in NATO üyeliğine onay verdi.
Erdoğan, zirve kapsamında, LITEXPO Sergi ve Fuar Merkezi'nde Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile de bir araya geldi. Erdoğan daha sonra  İngiltere Başbakanı Sunak,  İtalya Başbakanı Meloni, Almanya Başbakanı Scholz ve ABD Başkanı Joe Biden ile de görüştü.

Görüşme öncesi yaptığı konuşmada Biden, Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün TBMM'ye sevk edileceği açıklamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu görüşmeden önce, Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya girmesini onaylamasının ardından ABD’den Türkiye’nin AB’ye girme sürecine destek açıklaması geldi.

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesine iştirak eden devlet ve hükümet başkanları onuruna akşam yemeği verdi. 

NATO'nun Vilnius Zirvesi Bildirisi yayımlandı. Bildiride Rusya’yla ilişkiler, Çin ile durum ve Ukrayna’nın NATO üyeliği konularına yer verildi. Bildirideki ‘İsveç’ detayı ise dikkat çekti. Bildiride, NATO Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson arasındaki üçlü görüşmenin ardından Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesine atıfta bulunuldu.

Bildiride, "İsveç'i ittifakın tam üyesi olarak karşılamayı dört gözle bekliyoruz. Bu kapsamda NATO Genel Sekreteri, Türkiye Cumhurbaşkanı ve İsveç Başbakanı arasında varılan anlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz." ifadelerine yer verildi.