MORİWAKİ, DEPREMDE HATAY’I BEKLEYEN TEHLİKEYE DİKKATÇEKTİ

Türkiye’de depremle ilgili değerlendirmeleri ve yorumlarıyla dikkat çeken Japon Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki İskenderun’da düzenlenen seminerde Hatay’ı bekleyen tehlike, risk ve önlemlere dikkat çekti.

Hatay 30.09.2023 23:00:00 0
MORİWAKİ, DEPREMDE HATAY’I BEKLEYEN TEHLİKEYE DİKKATÇEKTİ

Özel tasarlanmış Kâşif adlı Deprem eğitim TIR’ıyla Hatay’ın İskenderun ilçesine gelen Japon Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki Anemon otelde gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören ‘Deprem ve bina güçlendirmesi’ konusunda paylaşımlarda bulundu.

Aynı zamanda Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri Yüksek Mimar, Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki Türkiye'deki insanların depremde heyecan, panik olduğunu belirterek “Çünkü depreme karşı bilgi yok, eğitim az! Onun için Japonya’da Anaokulunda, ilkokulda deprem eğitimi yapıyor. Japonya-Türkiye'de ilk defa çizgi roman olarak bir kitap hazırladım, depremde, depremden önce ne yapılması gerekir bunları anlatıyor kitap” dedi.

Kitapların özellikle anaokulları ve ilkokullarda eğitim amaçlı okutulması amacıyla Milli Eğitim bakanı ile görüşeceklerini ifade eden Japon Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki “Türkiye'deki çocuklar için hazırladım. Bugün KYK şirketi ile beraber inşaat mühendisleri Müteahhitler ve mimarlarla inşa sektörünün insanlarına depremde daha iyi olmak için Japonya ve Türkiye'yi yansıtıp öyle yaparsak daha iyi olacak. Bunlar için birkaç örnek gösterip anlatmaya çalışacağım. Binaların nasıl yapılması gerektiği ile ilgili malzeme olarak da birkaç tane sis ve hidrolik dahil özel malzeme sizlere anlatacağım. Depremden sonra Hatay'a 5 defa geldim. Türkiye Uluslararası risk kalkanı içinde 130 hoca ile birlikte geldik” diye konuştu.

Hatay’ın yumuşak bir zemine sahip olduğuna işaret eden Yoshinori Moriwaki İnşaat sektörü bakımından inşaat bakımından zeminin çok kötü olduğunu belirterek “Sıvılaşma da olduğundan, ona göre inşaat yapmak lazım, Ancak böyle olmadığı için bu hale geldi, çok üzüldük. Hatay çok önemli bir kültür ve tarihi bir yer, o yüzden çok üzülüyoruz. Hatay’ı da içine alan Doğu Anadolu fay hattının ilerisinde, Suriye tarafına giden hattı var, Kıbrıs giden bir hat var, denizin içinde. Büyük bir ihtimalle bu hatta olabilir. Hatay için artık bitti ama denizin içinde deprem olabilir. 6.4'ten daha büyük bir deprem olabilir. Hasarlı binada yaşayan insan varsa dikkatli olmalı. 7'ye 6.8- 7'ye kadar olabilir. Denizin içinde olacağı için Tsunami etkisi de yaratabilir. Bir metre en kötü senaryo ise 3 metreye varan Tsunami gelebilir. Denize yakın seviyede en az 3 metre yukarıya gitmek lazım. İskenderun Mersin Alanya Antalya'ya kadar Tsunami efekte olabilir” şeklinde konuştu.

Doğu Anadolu fay hattının başlangıcı Elazığ, ara ara Bingöl de olabildiğine vurgu yapan Japon Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki “Bingöl fay hattı halen kırılmadı. Bingöl, Muş, Bitlis ve Van’a kadar o nokta, orada da deprem olabilir. Ama çok mesafe olduğu için Hatay o kadar efekte olmayacak. Van Siirt, Batman ve Diyarbakır da efekte olabilir” dedi.  

 

  • BIST 100

    9339,59%-0,11
  • DOLAR

    39,42% 0,23
  • EURO

    45,38% -0,21
  • GRAM ALTIN

    4297,68% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6927,68% -0,09

ÖZBUDUN ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI OLDU….

HATAY'DA 21 BİN KONUT İÇİN KURA HEYECANI

ÖNTÜRK, ALTINÖZÜ’NDE MUHTARLARLA İSTİŞARE ETTİ

TRUMP’TAN HAMANEY'E SUİKAST SİNYALİ, KOLAY HEDEF AMA ONU ÖLDÜRMEYECEĞİZ

TBMM'DE "İSRAİL-İRAN TEZKERESİ" OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

İRAN, İSRAİL'E KARŞI YENİ FÜZE VE İHA OPERASYONU BAŞLATTI

BAHÇELİ: İSRAİL’İN SİYASİ VE STRATEJİK AMACI TERÖRSÜZ TÜRKİYE HEDEFİNİ BALTALAMAKTIR

ÜMİT ÖZDAĞ TAHLİYE EDİLDİ: HİÇBİRİMİZİN ANAYASAL HAKLARI GÜVENCE ALTINDA DEĞİL

ÜMİT ÖZDAĞ TAHLİYE EDİLDİ: HİÇBİRİMİZİN ANAYASAL HAKLARI GÜVENCE ALTINDA DEĞİL

ÇATIŞMALARDA 5. GÜN: İSRAİL'E FÜZE SALDIRISI BAŞLATAN İRAN'DAN "SALDIRILAR YOĞUNLAŞACAK" MESAJI

KAMU HASTANESİNDE 'HAKSIZ KAZANÇ' SORUŞTURMASI: 6 GÖZALTI

MADENCİ YAKININI TEKMELEYEN YUSUF YERKEL'E YENİ GÖREV

İSRAİL, İRAN'IN YENİ GENELKURMAY BAŞKANI'NI ÖLDÜRDÜĞÜNÜ DUYURDU

ÜMİT ÖZDAĞ HAKİM KARŞISINDA

İMAMOĞLU'NDAN DURUŞMA SONRASI İLK PAYLAŞIM: DAYANIŞMANIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

ERDOĞAN İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASINA İLİŞKİN İLK KEZ KONUŞTU

NETANYAHU’DAN HAMENEY’E SUİKAST SİNYALİ

'KAYIP LENİN' BULUNDU: ÇOK YAKINDA HALKA SERGİLENECEK

İRAN'DAKİ REJİME KARŞI, PKK VE PEHLEVİ HANEDANI BİR OLDU

İRAN NÜKLEER SİLAH YOLUNDA: İSRAİL'İN KORKTUĞU BAŞINA GELİYOR

DEM PARTİ'DEN ÜÇ AY SONRA İLK KEZ İMAMOĞLU BAŞVURUSU

MERSİN AÇIKLARINDAKİ KÖPEK BALIKLARI TATİLCİLERİN KABUSU OLDU

İMAMOĞLU 'AKIN GÜRLEK' DAVASINDA İKİNCİ KEZ HÂKİM KARŞISINA ÇIKTI... SAVCI 'SİYASİ YASAK' TALEP ETTİ…

AKARYAKIT FİYATLARINA BU GECE DEV ZAM GELİYOR!

TRUMP: İRAN VE İSRAİL BİR ANLAŞMA YAPMALI VE YAPACAKLAR

ÇATIŞMALARDA 3. GÜN: İSRAİL, İRAN'DAN FÜZELER ATEŞLENDİĞİNİ AÇIKLADI

ÖZGÜR ÖZEL: DELEGENİN DE ÜYENİN DE BİZE OY VEREN HERKESİN DE İRADESİNE SAHİP ÇIKARIM…

İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASI: İSRAİL'DEKİ WEİZMANN BİLİM ENSTİTÜSÜ'NDE BÜYÜK HASAR

BAKAN URALOĞLU: BOĞAZ GEÇİŞ ÜCRETİ YÜZDE 15 ARTIRILACAK

İSRAİL, İRAN GERİLİMİ :SALDIRILAR ŞİDDETLENİYOR

Yükleniyor


HATAY'DA 21 BİN KONUT İÇİN KURA HEYECANI

ÖNTÜRK, ALTINÖZÜ’NDE MUHTARLARLA İSTİŞARE ETTİ

HATAY’DA ÜCRETLERİ GASP EDİLEN TOKİ İŞÇİLERİ ÇATIYA ÇIKTI: 2 GÖZALTI…

HATAY’DA KAMYON 3 ARACA ÇARPTI

DEPREMDE YIKILAN RÖNESANS REZİDANS'IN MÜTEAHHİDİ SIRBİSTAN'DA ÖLÜ BULUNDU

HATAY VALİSİ MASATLI, KENTTEKİ YOL YAPIM ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

HATAY'DA PANİĞE NEDEN OLAN SESİN KAYNAĞI BELLİ OLDU

  • Çarşamba 35.7 ° / 18.9 ° Güneşli
  • Perşembe 36 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cuma 34.3 ° / 19.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2