Tarih: 15.05.2020 23:52

MİLLET DERGİSİ, 'BASIN ÖNE EĞİLMESİN' DEDİ

Facebook Twitter Linked-in

CHP’nin hazırladığı Millet dergisinin son çıkan sayısında Türkiye'de basın özgürlüğü konusu ele alındı. Her yıl Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından açıklanan 'Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi' sıralamasında bu yıl Türkiye'nin 180 ülke içerisinde 154. sırada yer aldığı belirtildi.
Dergide Türkiye’deki basın emekçilerinin her yıl 3 Mayıs'ta kutlanan Dünya Basın Özgürlüğü Günü'ne böyle bir iklimde ve birçok tutuklu gazeteci ile girdiği vurgulandı.
Türkiye’de ilk koronavirüs salgın vakasının açıklandığı 11 Mart tarihinden bu yana salgınla ilgili yaptıkları haber ve yorumlar gerekçe gösterilerek 10 gazeteci gözaltı alındı, 1 gazeteci ise tutuklandı.
Salgın nedeniyle yaklaşık 100 bin hükümlü serbest kalırken, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Hülya Kılınç, Yeniçağ gazetesinden Murat Ağırel’in tecrit halindeki tutuklulukları sürdürülüyor.
CHP’nin hazırladığı Millet dergisinin son çıkan sayısında Türkiye'de basın özgürlüğü konusunu gündeme alınıyor.
CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Atila Sertel'in hazırladığı Basın Özgürlüğü Raporu’nun genişçe bir derlemesi dergide yer alıyor.
Derginin girişinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Bağımsız Medya İçin Yol Haritası' diyerek açıkladığı şu 6 madde yer alıyor:
1- Gazete sahibi, gazetecilik dışında başka bir faaliyetle uğraş-mamalı. Temel  işi  medya  olmalı. Böyle  bir  yapılanma, medya sahibini siyasal baskılar karşısında daha güçlü kılmaktadır.
2- Gazetelerin dağıtımı bütün medya sahiplerinin ortak olduğu bir şirket tarafından yapılmalı. Yani bir gazetenin patronajına gazete-lerin dağıtımı teslim edilmemeli.
3. Gazetecilikte sendikalaşma kural olmalı. Çünkü gazeteci pat-ronuna karşı da özgür olmalı. Haberinin arkasında durabilmeli.
4. Basın İlan Kurumu ve RTÜK yeniden yapılandırılmalı. Medya-da sendikalaşmayla beraber hem Basın İlan Kurumunda, hem RTÜK’te gazeteci sendikaları temsil edilmeli.
5. Basın Ilan Kurumu aracılığı ile verilen kamu ilan-larının fiyat tarifesi objektif kıstaslara bağlanarak, siyasal iktidarın keyfi tutumuna bırakılmamalı.
6.  Televizyonlarda gösterilen ve “zorunlu  ilan”  olarak sunumu yapılan tanıtım filmlerinin ücretsiz olması uygulaması kaldırılmalı.
Kılıçdaroğlu'nun, 'Medya virüsleri gerçekleri halktan gizleyenlerdir' sözü de derginin kapağında yer aldı.
İşte o kapak:




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —