MERKEZ BANKASI'NDAN SÜRPRİZ FAİZ KARARI

Merkez Bankası faizleri sabit tuttu. Merkez Bankası yüzde 17 olan faiz politikasını değiştirmedi. Erdoğan bir hafta önce, "Yüksek faizle bir yere varamayız" demişti.

EKONOMİ 21.01.2021 16:32:17 0
MERKEZ BANKASI

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Merkez, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 17 seviyesinde sabit tuttu.Merkez Bankası Naci Ağbal’ın başkanlığa getirilmesinden sonra gerçekleştirilen ilk toplantıda 475, ikinci toplantıda ise 200 baz puan olmak üzere toplamda 675 baz puan faiz artışına giderek politika faizini yüzde 10.25’ten, yüzde 17 seviyesine çekmişti.

Toplantı sonrası Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:İktisadi faaliyet güçlü bir seyir izlemektedir. Salgına bağlı kısıtlamaların ekonomi üzerindeki aşağı yönlü etkileri, geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğine kıyasla daha sınırlı seyretmekle birlikte, hizmetler ve bağlantılı sektörlerdeki yavaşlama ve bu sektörlerin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikler devam etmektedir.

Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talebin cari işlemler dengesi üzerindeki olumsuz etkisi devam etmektedir. Diğer taraftan, finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte son dönemde kredi büyümesi yavaşlamaya başlamıştır.
İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir.

Kasım ve Aralık PPK toplantılarında gerçekleştirilen güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin daha belirgin hale gelmesi beklenmekte, böylelikle enflasyon üzerinde etkili olan talep ve maliyet unsurlarının kademeli olarak zayıflayacağı öngörülmektedir.
Öte yandan, uluslararası emtia fiyatlarındaki gelişmeler, bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtları ile gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamaları, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki önemini korumaktadır.

Bu doğrultuda Kurul, 2021 yılsonu tahmin hedefini dikkate alarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülmesine karar vermiştir.
Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenecektir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır.

Sıkı para politikası duruşunun, fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmesinin yanında, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.
TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
'YÜKSEK FAİZLE BİR YERE VARAMAYIZ'
DEİK Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ' 'Asıl iş faizi düşürmek suretiyle enflasyonu aşağıya çekmektir. Yakında bu reformları kamuoyu ile paylaşacağız. Reform gündemimize uygun adımları hızla hayata geçireceğiz' şeklinde konuştu.
Erdoğan, enflasyonun bu ülkede yaşayan her bir ferdin hayatına dokunduğunu belirterek, şunları kaydetmişti:
'Biz enflasyonu yüzde 30'lar civarından tek hanelere düşürmüş yönetim olarak faiz oranının yüzde 63 olduğu böyle bir dönemden 4,6'ya, enflasyonu da 6,4'e düşürdüğümüz dönemi biz yaşadık. Boşuna konuşmuyorum ben. Yüksek faize karşı olduğumu söylemek boşuna değil. Bütün bunları bu işi yaşayarak söyleyen birisiyim. Şu anda karşımda ağırlıklı yatırımcılarımız var, girişimcilerimiz var ve birçoklarınızın faiz yükü altında nasıl ezildiğinizi biliyorum. Bu bankaların sizi nasıl sömürdüğünü biliyorum. Yeri geldiği zaman Türkiye'yi bir faiz cenneti haline getirmekten bahsediyoruz, ama öbür tarafta bankalarımız, gerek kamu gerek özel sektör bankaları ne kadar kar etmişler, bunu konuşuyorlar. Tamam da sen ne kadar yatırımcı kazandırdın bu ülkeye, bir de bunu söylesene? Ve ne kadar yatırımcı var, ne kadar istihdam sağlıyoruz? Bir de bunu konuşun bakalım. Bunu konuşmuyorlar. Bana yatırım lazım, istihdam lazım, üretim lazım, ihracat lazım. Eğer bu dört başlık yoksa hiçbir şey yok. Biz bunla övüneceğiz.
Şu anda dünyaya bakalım. Amerika'da faiz oranı ne? Japonya'ya bakalım faiz oranı ne. Eksi. Gelelim Avrupa'ya, 1-2. İsrail, eksi. Bütün bunlar apaçık ortadayken biz yüksek faizlerle övünüyoruz . Yüzde 20, yüzde 25, yüzde 30'lara kadar gitti bir ara. Bununla övünüyoruz. Ve birçok şirketimizi adeta batırmakla övünüyoruz. Arkadaşlar beni dinlerler, dinlemezler, ben bunlara karşıyım. Bunlarla mücadelemi de sonuna kadar devam ettireceğim. Kim ne derse desin. Çünkü ben buna inanmıyorum. İnandığım tek şey var, yüksek faizle bir yere varamayız. 'Efendim bizim şu kadar borcumuz var. Bu borcu neyle ödeyeceğiz?.' Bu borcu yüksek faizle dışarıdan kendimize imkan sağlamakla değil, kendi kaynaklarımızla bunu nasıl öderiz, onun çalışmasını yapacağız. Bunun başka çıkışı olmaz.'
Erdoğan, kur istikrarının enflasyonla mücadelede önemli bir yer tuttuğunu belirterek, 'Ama değerli arkadaşlar, domates, patates, leblebi çekirdek... Bütün bunlarla beraber biz bu işte mücadele ederiz diyorsanız, kusura bakmayın bir yere varamazsınız. Asıl iş, faizi düşürmek suretiyle enflasyonu aşağı çekmektir. Bunun bir numaralı enflasyonla mücadelede altyapısını faiz oluşturuyor. Faiz enflasyonla doğru orantılıdır. Ne kadar aşağı çekerseniz o da aşağı gelir çünkü biz bunu yaşadık' diye konuşmuştu. 


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10269%0,59
  • DOLAR

    32,36% 0,02
  • EURO

    34,78% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2393,30% -0,13
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

TİCARET BAKANLIĞI, İSRAİL İLE OLAN TÜM TİCARETİN DURDURULDUĞUNU AÇIKLADI

BAKAN BOLAT: ''NİSAN AYI İTİRABIYLA İHRACATIMIZ 19 MİLYAR 271 MİLYON LİRAYA YÜKSELDİ''

UZMANLARDAN UYARI: "ÇOCUKLARINIZI SOSYAL MEDYADA MALZEME HALİNE GETİRMEYİN, MAHREMİYETLERİNİ İHLAL ETMEYİN"

FABRİKA YANGININA SEYHAN BELEDİYESİ'NDEN ANINDA MÜDAHALE

ÖZGÜR ÖZEL: "GAZETECİLERİN HABERLERİ NEDENİYLE CEZAEVİNDE OLMAYACAKLARI BİR ÜLKEYİ SAĞLAMAK İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

ÇHD: TAKSİM YASAĞINA KARŞI ÇIKAN 47 KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI

İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA: "1 MAYIS'TA POLİSE TAŞ ATAN 29 ŞÜPHELİ YAKALANDI"

İSTANBUL'DA TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN İNTERNET SİTESİNİ KOPYALARAK DOLANDIRICILIK YAPAN 3 KİŞİ YAKALANDI

AK PARTİ VE CHP LİDERLERİ ARASINDAKİ GÖRÜŞME BİR BUÇUK SAAT SÜRDÜ

İSTANBUL VALİSİ DAVUT GÜL'DEN 'BASINI SÜPÜR' AÇIKLAMASII

RECEP TAYYİP ERDOĞAN İLE ÖZGÜR ÖZEL GÖRÜŞMESİ BAŞLADI

CHP'Lİ ADIGÜZEL'DEN DİYANET iŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ'A FİLM REPLİĞİYLE SORULAR...

NUMAN KURTULMUŞ'TAN İYİ PARTİ'YE 'YENİ ANAYASA' ZİYARETİ

CEMİL ÇİÇEK :"TARTIŞMALARIN FİİLEN KARŞILIĞI YOK"

CHP LİDERİ ÖZEL'DEN ERDOĞAN'LA YAPACAĞI GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMA

ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİ ÖNCESİNDE PARTİSİNİN ÖNCEKİ GENEL BAŞKANLARINI ARADI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, YENİDEN DANIŞTAY BAŞKANI SEÇİLEN YİĞİT'İ KABUL ETTİ

TÜRKİYE'NİN, GÜNEY AFRİKA'NIN İSRAİL'E KARŞI ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NA AÇTIĞI DAVAYA 63. MADDE ÜZERİNDE MÜDAHİL OLMASI BEKLENİYOR

ALİ YERLİKAYA: "ÜLKE GENELİNDE DÜZENLENEN 1 MAYIS ETKİNLİKLERİNDE 226 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI"

MSB'DEN ACI HABER: "PİYADE UZMAN ÇAVUŞ SAİT TOKTAŞ ŞEHİT OLDU"

İSTANBUL'DA TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTERKEN GÖZALTINA ALINANLARDAN 175'İ SERBEST BIRAKILDI

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN YARIN DEM PARTİ, İYİ PARTİ VE SAADET PARTİSİ'Nİ ZİYARET EDECEK

POLİS, 1 MAYIS KATILIMCILARINI BOZDOĞAN KEMERLERİ'DEN AKSARAY'A KADAR UZAKLAŞTIRDI

ANKARA'DA EKMEĞE YÜZDE 25 ZAM... ANKARA FIRINCILAR ODASI BAŞKANI ALNIAÇIK: "ZAM YILBAŞINDA ÖTELENMİŞTİ. TÜM GİRDİLERE ZAM GELDİĞİ İÇİN EKMEK FİYATINI YÜKSELTMEK ZORUNDA KALDIK"

ELAZIĞ'DA TACİZE UĞRADIĞI İLERİ SÜRÜLEN KIZ ÖĞRENCİLERİN AVUKATI KADER ARAT: "İNFAZ YASASI CAYDIRICI DEĞİL"

ANKARA'DA EKMEK ZAMMINA TEPKİ... "BU NASIL VİCDANSIZLIK"

DİSK VE KESK’ TEN TAKSİM KARARI

SARAÇHANE’NİN GİRİŞİNDE TOMA VE POLİS ABLUKASI

ERDOĞAN: HELAL RIZIK PEŞİNDE KOŞAN TÜM İŞÇİ VE EMEKÇİ KARDEŞLERİME SELAM VE SEVGİLERİMİ GÖNDERİYORUM

ANKARA’DA YAĞMUR ALTINDA 1 MAYIS... AKM ÖNÜNDE TOPLANAN İŞÇİLER TANDOĞAN MEYDANI'NA YÜRÜYÜŞE BAŞLADI

Yükleniyor


MERKEZ BANKASI: “PARA POLİTİKASI KURULU, ENFLASYON ÜZERİNDEKİ YUKARI YÖNLÜ RİSKLERE KARŞI İHTİYATLI DURUŞUNU YİNELEMİŞTİR”

TCMB, YÜZDE 50 OLAN POLİTİKA FAİZİNİ SABİT TUTTU

TCMB: KONUT FİYAT ENDEKSİ ŞUBATTA YÜZDE 2,2 ARTTI. İSTANBUL’DA ORTALAMA METREKARE FİYATI 45 BİN 420 TL OLDU

TÜİK: ŞUBAT AYINDA TAVUK YUMURTASI ÜRETİMİ YÜZDE 5,7 AZALARAK 1,73 MİLYAR ADET OLDU

MEHMET ŞİMŞEK: CARİ AÇIĞI MİLLİ GELİRE ORAN OLARAK YÜZDE 2,5’İN ALTINA ÇEKEREK REZERV BİRİKİMİ SAĞLAYACAĞIZ

YENİ 50 TL VE 200 TL’LİK BANKNOTLAR TEDAVÜLE ÇIKARILDI

TÜİK: MART AYI ENFLASYONU YÜZDE 3,16, YILLIK ENFLASYON İSE YÜZDE 68,50 OLDU

  • Cuma 22.5 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.5 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 11.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16