MERKEZ BANKASI KAR PAYI DAĞITACAK

MERKEZ BANKASI KAR PAYI DAĞITACAK

Merkez Bankası, hissedarlarına 2020 yılı kar payı olarak 90 numaralı kupon karşılığında hisse senetlerinin nominal değerleri üzerinden brüt yüzde 12 ödeme yapılmasına karar verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Genel Kurulu'nca hissedarlara, 2020 yılı kâr payı olarak 90 numaralı kupon karşılığında hisse senetlerinin nominal değerleri üzerinden brüt yüzde 12 oranında ödeme yapılması kararlaştırıldı. Merkezi'nin 2020 yılı kar payı dağıtımına ilişkin ilanı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

TCMB İdare Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, kar payı, 31 Mart 2021 tarihinden itibaren banka şubelerinin bulunduğu yerlerde şubelerce, bulunmadığı yerlerde ise Ziraat Bankası şubeleri tarafından ödenecek ve söz konusu kar paylarına ait 90 numaralı kupon bedelleri 31 Mart 2026 tarihi mesai saati bitiminde zaman aşımına uğrayacak.

MERKEZ BANKASI KAR PAYINI NASIL DAĞITIR?

Merkez Bankası karının dağıtımına ilişkin esaslar Merkez Bankası Kanunu'nun 60'ıncı maddesi ile düzenleniyor. Buna göre, hisse senetlerinin nominal değerleri üzerinden, yüzde 6 oranında ilk kar hissesi olarak hissedarlara; bu yüzde tutarının düşülmesinden sonra kalan miktarın en çok yüzde 5'i, iki aylık maaş tutarını geçmemek üzere banka mensuplarına ve yüzde 10'u ihtiyat akçesine, hisse senetlerinin nominal değerleri üzerinden Genel Kurul kararıyla en çok yüzde 6 nispetinde ikinci kar hissesi olarak hissedarlara dağılıyor. Bu dağıtımdan sonra kalan bakiye ise Hazine'ye veriliyor.