KORONAVİRÜS AŞISINDA ÜMİT VEREN GELİŞME

KORONAVİRÜS AŞISINDA ÜMİT VEREN GELİŞME

ABD'li araştırmacıların geliştirdiği aşı, 400 "mikro iğnenin" vücuda yara bandı gibi yapıştırılmasıyla enjekte ediliyor. Geliştirilen bant benzeri parçadaki mikro iğneler, derinin içinde kolayca çözünüyor.

Hakemli dergide yayımlanmış türünün ilk çalışmasına göre ABD'li bilim insanlarının geliştirdiği potansiyel koronavirüs aşısının Kovid-19'la mücadele edebilen antikorlar ürettiği sonucuna varıldı.
Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki (UPSM) araştırmacıların fareler üzerinde test ettiği aşı, enjeksiyondan sonraki iki hafta içinde virüsü 'etkisiz hale getirmeye' yeteceği düşünülen miktarda antikor üretti.

Çalışmanın yazarları, önümüzdeki birkaç ay içinde başlaması planlanan insan üzerindeki birinci aşama klinik deneylerden önce araştırma aşamasındaki yeni ilacın onayı için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) başvuracak.

Ekip, Kovid-19 mikro iğne aşısının, ilacı insanlar üzerinde kullanmaya uygun hale getirmede önemli bir adım olan gama ışınlarıyla sterilize etme işleminden sonra bile tesirini koruduğunu keşfetti.
Profesör Louis Falo, hastalar üzerindeki testlerin 'genellikle en az bir yıl, hatta muhtemelen daha uzun süreceğini' söyledi.
Falo bununla birlikte şunları ekledi:

Bu özel durum, bugüne kadar gördüğümüz her şeyden farklı. Dolayısıyla klinik gelişim sürecinin ne kadar zaman alacağını bilmiyoruz. Normal süreçlere dair son zamanlarda açıklanan gözden geçirmeler, gidişatı daha hızlı ilerletebileceğimizi işaret ediyor.

Avustralya'daki bilim insanları perşembe günü yaptıkları açıklamada, bir başka potansiyel Kovid-19 aşısını yaban gelincikleri üzerinde test etmeye başladıklarını duyurmuştu. Oxford Üniversitesi'ndeki bir ekip de aynı ilacı önümüzdeki birkaç hafta içinde insanlar üzerinde denemeye hazırlanıyor.