KÖRFEZDE BALON BALIĞI KÂBUSU

KÖRFEZDE BALON BALIĞI KÂBUSU

Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birlik Başkanı Celal Bilen, denizlerin tek dişli canavarı olarak bilinen balon balığının, körfezdeki diğer balık neslini tüketmekle beraber balıkçıları ciddi derecede mağdur ettiğini söyledi. 

Denizlerin istilacı ve zehirli balığı, teneke yiyen balık olarak da bilinen balon balığının bu sene Akdeniz bölgesinde sıkça görülmesi balıkçıların kâbusu haline geldi. Ağa takılan 10 balıktan 6’sının zehirli balon balığı olduğunu söyleyen Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birlik Başkanı Celal Bilen, bunun önüne geçilmesi için kafes balıkçılığının tekrar kullanılması gerektiğini söyledi.

Bilen yaptığı açıklamada, “Bölgemizde bulunan balıkçıların en büyük sorunu körfezdeki balık miktarının azalması ve olan balıkların da çoğunluğunun baskın balık türleri olması. Bunların başında balon balığı ve kılkuyruk mercan geliyor. İklim değişiklikleri ve küresel ısınma ile kıyılarımıza gelen bu balıklar özellikle kıyı balıkçılarımız için çok büyük sorun teşkil ediyor. Balon balığı ağlara girdiği zaman diğer balıklara zarar vermekle beraber ağları da yırtıyor. Umarım bir an önce bakanlığımız balon balığının ekonomik değerini arttıracak bir planlamaya başlar. İskenderun Teknik Üniversitesi’nin (İSTE)  bu konu ile alakalı bilimsel çalışmalarının yanında Aslan Balığı ile ilgili de çalışmaları da devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Bilen, İskenderun Körfezi’nin dünyaca tanınmış jumbo karides türü açısından zengin bir bölge olduğunu fakat son zamanlarda normal karides türü ile birlikte bu miktarda yüzde 65-70 azalma olduğunu söyledi. Bu durumunun İskenderun Körfezi ve bölge adına çok üzücü olduğunu vurgulayan Bilen, konu ile ilgili sürdürülebilirliği devam ettirme adına İSTE ile sürekli istişare halinde olduklarını da ifade etti.  
Son olarak 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu değişikliğiyle cezaların ağırlaştırıldığının altını çizen Bilen, balıkçılara kurallara uyma konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.