KILIÇDAOĞLU, EDİRNE'DE: YENİDEN KURTULUŞU BAŞLATMAMIZ LAZIM 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; Edirne’de, Büyük Taarruz'un 100. Yılında Büyük Balkan Buluşması programında; “Türkiye’nin bu bataktan çıkması lazım. Hani derler ya ‘fabrika ayarlarına dönmemiz lazım’ diye…

GÜNDEM 9.08.2022 10:20:00 0
KILIÇDAOĞLU, EDİRNE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; Edirne’de, Büyük Taarruz'un 100. Yılında Büyük Balkan Buluşması programında; “Türkiye’nin bu bataktan çıkması lazım. Hani derler ya ‘fabrika ayarlarına dönmemiz lazım’ diye… Yeniden kurtuluşu başlatmamız lazım. Demokratik yollarla, sandığa giderek, oyumuzu kullanarak; Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracağız” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Edirne'de; Büyük Taarruz'un 100. Yılında Büyük Balkan Buluşması programına katıldı. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada; şunları söyledi:

“BİR DEVLET BİR KİŞİYE TESLİM EDİLEMEZ” 

“Türkiye’nin çok zor koşullarda olduğunu ben de biliyorum, siz de biliyorsunuz. Ama hayatım boyunca hiç umutsuz olmadım. Çünkü bizler ülkemizi, bayrağımızı seviyoruz. Bir arada yaşamayı istiyoruz. Kimliğimiz, inancımız, yaşam tarzlarımız farklı olabilir; ama huzur içinde yaşamak istiyoruz.

Çanakkale Savaşı’nı hepimiz biliriz. Çanakkale’yi geçilmez kıldık. Yedi düvel geldi, büyük gemiler geldi. Avustralya’dan askerler geldi. Çanakkale’yi geçebilir miyiz, İstanbul’u işgal edebilir miyiz, Osmanlı İmparatorluğu’nu yıkıp teslim alabilir miyiz; diye. Yapamadılar, Çanakkale’yi geçilmez kıldılar. Mustafa Kemal’in askeri dehasının ilk adımları orada atılmıştır. Çanakkale geçilmedi.
Ama üç yıl sonra 1918’de bir kişinin iradesi Çanakkale’yi aştı. O savaşan yedi düvel tek kurşun atmadan Çanakkale Boğazı’nı geçip gelip Dolmabahçe’nin önünde demirlediler. O nedenle diyoruz bir devlet bir kişiye teslim edilemez, diye.

Her karış toprağında şehitler var Çanakkale’nin. Hiç unutmadık Çanakkale’yi ve unutmayacağız da. O Çanakkale’yi geçilmez kıldık, ama bir kişinin iradesiyle o Çanakkale’den bütün o düşman gemileri geldiler ve Marmara’ya, Dolmabahçe’nin önünde demirlediler.
“BUGÜN GELDİĞİMİZ NOKTA DEVLET YÖNETİMİNİN BİR KİŞİYE TESLİM EDİLDİĞİ SÜREÇTİR”
Mustafa Kemal Yıldırım Orduları komutanıydı. Suriye-Irak cephesindeydi, Osmanlı orduları dağıtılmıştı. İstanbul’a geldi, Haydarpaşa’da indi. Oradan küçük bir botla karşıya geçerken düşman gemilerini gördü. ‘Geldikleri gibi gideceklerdir’ sözünü o zaman etti.
Arkasından; Samsun, Merzifon, Amasya, Erzurum, Sivas kongreleri gerçekleşti. Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.
Bütün bu başarıları sağlayan lider, halkıyla beraber hareket etti. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurdu. ‘Her şeyi ben bilirim, ben yaparım’ demedi. Başkomutanlık yetkisini dahi, Türkiye Büyük Millet Meclisi; Gazi Mustafa Kemal’e üç ay süreyle verdi. Bugün geldiğimiz nokta; devlet yönetiminin bir kişiye teslim edildiği süreçtir ve bu süreç her birimizin kafasında derin soruların oluşmasına yol açıyor. Sadece Cumhuriyet Halk Partililerin değil. Ülkesini seven herkesin kafasında derin sorulara yol açıyor. Ve hepimiz şu soruyu soruyoruz: ‘Ne olacak bu memleketin hali?’ diye.
“ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYARAK OY KULLANMANIZI İSTİYORUM”
Sizden sadece bir şey istiyorum. Sandık konacak ve gideceğiz sandığa. Elinizi vicdanınıza koyarak oy kullanmanızı istiyorum. A partisi, B partisi, C partisi; değil. Türkiye’nin bu bataktan çıkması lazım. Hani derler ya ‘fabrika ayarlarına yeniden dönmemiz lazım’ diye. Yeniden kurtuluşu başlatmamız lazım, yeniden. Demokratik yollarla, sandığa giderek, oyumuzu kullanarak ikinci yüzyılında Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracağız.

‘Ben çocuklarıma güzel bir miras bırakmak istiyorum’ diyorsa herhangi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı… Kadını, erkeği, yaşlısı, genci… ‘Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında ben evlatlarıma güzel bir miras bırakmak istiyorum’ diyorsa tek adam rejimini savunanı değil, ülkeye demokrasiyi getireni seçmelidir, tercihini bundan yana kullanmalıdır. Torunlarına bugünleri anlatırken, Çanakkale’yi de unutmamalıdır, verilen savaşı unutmamalıdır, şehitleri unutmamalıdır. Bir kişinin iradesiyle nasıl oradan tek kurşun atmadan düşman gemilerinin Dolmabahçe’nin önüne gelip demirlemesini de anlatmalıdır.
“GAZİ MECLİS BUGÜN, GAZİ MECLİS OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR”
Bir savaş verdik ve bir yüzyıl devirdik. Önümüzde ikinci bir yüzyıl var. O ikinci yüzyılda Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırdığımızda, Gazi Mustafa Kemal’e verdiğimiz sözü büyük ölçüde yerine getirmiş olacağız.
Çünkü onun en büyük özlemi milli iradeydi, milletin iradesinin tecelli etmesiydi. Parlamento milli iradenin tecelligahı olmalıdır.  Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gazilik unvanının verilmesinin temel nedeni Kurtuluş Savaşı’nı yönetmesidir. Dünyada örneği yoktur. Gazi Mustafa Kemal’e üç aylık süreyle Başkomutanlık yetkisi verildi. ‘Tekrar gel gerekirse bir daha vereceğiz’ diye.
Gazi Meclis bugün, Gazi Meclis olmaktan çıkmıştır. Bir kişinin iradesiyle eller kalkmakta ve inmektedir. Milletvekili dediğimiz arkadaşlarımızın büyük bir kısmı, milletin vekili değildir zaten. Sarayın vekili olanlar milletin vekili olamazlar.
Biz milletvekillerini gerçek anlamda milletin vekili yapmak istiyoruz. Gerçek anlamda ülkenin sorunlarıyla ilgilensin istiyoruz, parlamentomuz. Bunu yaptığımız zaman Mustafa Kemal ve arkadaşlarının bize teslim ettikleri Türkiye’yi büyütme yolunda, geliştirme yolunda, demokrasi yolunda büyük adımlar attığımızı hepimiz göreceğiz ve tarihe bunu yazdıracağız. Dolasıyla her birimizin ciddi bir sorumluluğu var. Ve evlatlarınıza bırakacağınız güzel bir miras var.
Diyeceksiniz ki, ‘Türkiye bir dönem tek adama teslim edilmişti ama biz sandığa gittik oyumuzu kullandık, tek adamdan kurtardık. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki milletvekillerinin, tekrar milletin vekili olmasını sağladık ve demokratik yollarla sağladık’ diyeceksiniz. Bu söylendiği zaman dünya siyaset tarihine önemli bir mirası gençler bırakmış olacaklar.
Yedi buçuk milyon gencimiz ilk kez sandığa gidip oy kullanacaklar. Türkiye’nin kaderini bu yedi buçuk milyon gencimiz tayin edecek.
Her birimizin sorumluluğu var, sorumlulukları yerine getireceğiz. Sandığa gideceğiz, elimizi vicdanımıza koyup oyumuzu kullanacağız.
“GERİ ADIM ATMAK, BİZİM KİTABIMIZDA YOKTUR”
Edirne güzel bir kent, Avrupa’ya kapımızın açıldığı bir kent. Yarın Edirne’yle ilgili çok şeyler söyleyeceğim şimdi burada söylemeyim, çünkü grup toplantımız var. Biz ilk grup toplantımızı parlamento tatildeyken Erzurum’da yaptık. İkinci grup toplantımızı Edirne’de yapıyoruz. Bize göre anlamı var. Erzurum’un da anlamı var, Edirne’nin de anlamı var.
Sakın ola ki umutsuzluğa kapılmayın, en büyük güç sizsiniz. Sizden daha büyük bir güç demokrasilerde yoktur. En büyük güçsünüz. İradenizi ortaya koyun. Şundan emin olun asla ve asla geri adım atmak; bizim kitabımızda yoktur. Biz hiç kimsenin önünde diz çökmeyiz; yedi düvel bile gelse, bundan da emin olmanızı isterim.” 

  • BIST 100

    10903,37%0,61
  • DOLAR

    42,05% 0,22
  • EURO

    48,67% 0,08
  • GRAM ALTIN

    5411,20% -0,34
  • Ç. ALTIN

    9000,95% -0,06

ERBAŞ GİTTİ, BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ: DİYANET'TEN YİNE SKANDAL HUTBE

ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE BİR ARAYA GELDİ

AYŞE BARIM'IN SAĞ KOLU AKP ÜYESİ OLDU

SARAÇHANE DAVASINDA KARAR: 109 KİŞİYE BERAAT!

ELEKTRİK ZAMMI DUDAK UÇUKLATTI: %90’A VARAN ARTIŞ KAPIDA!

İMRALI SÜRECİNE DAİR ÖNERİLERİNİ SIRALADI: DEMİRTAŞ’TAN ÇARPICI ‘KEŞKE’ LİSTESİ

“BEN YAPTIM, ÇOK PİŞMANIM” İDDİASI GÜNDEMDE: GÜLLÜ DOSYASI DERİNLEŞİYOR

GALATA’DA TASMALI YÜRÜYÜŞ SKANDALI! KADINI “MİYAVLATAN” İKİLİ TUTUKLANDI

MSB AÇIKLADI: 49 SURİYELİ HARP OKULLARI’NDA EĞİTİM ALACAK!

YENİ AKİT, DİYANET’İN ATATÜRK MESAJINA ÖFKELENDİ: “KEMALİSTLER DİYANET’İ ÖVDÜ!”

GÜLLÜ'NÜN KIZINDAN SONRA OĞLU HAKKINDA DA ŞOK İDDİA: ANNESİNE ŞİDDET UYGULADI!

ALMANYA BAŞBAKANI MERZ TÜRKİYE'YE GELDİ

CHP’DEN DİKKAT ÇEKEN RAPOR: “YARGI, SİYASETİN İNTİKAM ARACINA DÖNÜŞTÜ”

AŞIRI SAĞIN OY KAYBI AVRUPA’DA YANKI BULDU: HOLLANDA’DA YENİ DÖNEM Mİ?

ANKARA’DA YOĞUN TRAFİK: KOMİSYON FİDAN’I DİNLEYECEK, ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE GÖRÜŞECEK

GEBZE'DE ÇÖKEN BİNA ENKAZINDA KALAN 2 KİŞİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

MUHİTTİN BÖCEK, EL YAZISIYLA YAZDIĞI NOTLA 'İTİRAFÇILIK' İDDİASINI YALANLADI

"İSTANBUL SENİN UYGULAMASI" SORUŞTURMASI: 4 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

“MSB, EUROFİGHTER ANLAŞMASININ BEDELİNİ AÇIKLADI!

“EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR”: MİLYONLAR CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜ!

RESEPSİYONDA DİKKAT ÇEKEN FOTOĞRAF: MHP O KAREDE YER ALMADI

FED FAİZİ 25 BAZ PUAN İNDİRDİ: POLİTİKA FAİZİ %3,75–4,00 ARALIĞINDA

CHP’Lİ ADIGÜZEL: “6–12 YAŞ ÇOCUKLARIN GÖSTERİSİ, ‘BACAKLARI ÇIPLAK’ GEREKÇESİYLE İPTAL ETTİRİLDİ”

ÖZGÜR ÖZEL'DEN YURT AÇILIŞINDA AKP'YE SERT ELEŞTİRİ

SÜREÇ KOMİSYONU YARIN KAPALI TOPLANIYOR! CHP’Lİ EMİR: EŞİTLİK VE ADALET DIŞINDA BİR ŞEY KONUŞULMAYACAK

ANITKABİR’DE 29 EKİM COŞKUSU: TÖRENE ‘ERDOĞAN’ SLOGANLARI DAMGA VURDU

ŞARKICI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ SORUŞTURMA DERİNLEŞİYOR: KIZININ MESAJLARI GÜNDEMDE

AYDIN’DA ÇERÇİOĞLU KRİZİ: VATANDAŞLAR TEPKİLİ, FESTİVAL GERGİN BİTTİ

GEBZE'DE 7 KATLI BİNA ÇÖKTÜ: ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR

İSKENDERUN’DA CUMHURİYET’İN 102. YILI COŞKUSU…

Yükleniyor


ERBAŞ GİTTİ, BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ: DİYANET'TEN YİNE SKANDAL HUTBE

ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE BİR ARAYA GELDİ

AYŞE BARIM'IN SAĞ KOLU AKP ÜYESİ OLDU

SARAÇHANE DAVASINDA KARAR: 109 KİŞİYE BERAAT!

ELEKTRİK ZAMMI DUDAK UÇUKLATTI: %90’A VARAN ARTIŞ KAPIDA!

İMRALI SÜRECİNE DAİR ÖNERİLERİNİ SIRALADI: DEMİRTAŞ’TAN ÇARPICI ‘KEŞKE’ LİSTESİ

“BEN YAPTIM, ÇOK PİŞMANIM” İDDİASI GÜNDEMDE: GÜLLÜ DOSYASI DERİNLEŞİYOR

  • Cuma 27.5 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 28.1 ° / 13.6 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 10 9 0 1 20 28
2.TRABZONSPOR A.Ş. 10 7 1 2 10 23
3.FENERBAHÇE A.Ş. 10 6 0 4 12 22
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 5 3 2 4 17
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 10 4 1 5 4 17
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 10 5 3 2 -3 17
7.GÖZTEPE A.Ş. 10 4 2 4 6 16
8.TÜMOSAN KONYASPOR 10 4 4 2 2 14
9.CORENDON ALANYASPOR 10 3 3 4 0 13
10.KOCAELİSPOR 10 3 5 2 -4 11
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 10 2 4 4 2 10
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
13.KASIMPAŞA A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 10 3 6 1 -9 10
15.GENÇLERBİRLİĞİ 10 2 6 2 -5 8
16.İKAS EYÜPSPOR 10 2 6 2 -7 8
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4