Tarih: 15.01.2018 13:51

KHK’LER İPTAL EDİLSİN, OHAL KALDIRILSIN

Facebook Twitter Linked-in

OHAL’e dayanarak bugüne kadar çıkarılan 30 kanun hükmünde kararname (KHK) ile eğitimden sağlığa, yargıdan ekonomiye, kamu personel rejiminden çalışma yaşamına kadar 300’ün üzerinde yasada kalıcı değişiklikler yapılmıştır. Anayasa’nın 121. maddesine ve TBMM’nin iç tüzüğüne göre OHAL KHK’lerinin 30 gün içerisinde TBMM tarafından görüşülerek onaylanması gerekmektedir. Oysa ki AKP, daha önce çıkarılan OHAL KHK’lerinden sadece beşi hakkında TBMM’den onay almıştır. TBMM onayı alınmadan uygulamaya konulan 23 KHK ile açıkça Anayasa ihlal edilmektedir. OHAL kaldırılmalı ve bu düzenlemeler derhal yargı denetimine tabi tutulmalıdır.
KHK’ler yeni bir rejim inşası doğrultusunda araçsallaştırılmakta, KHK’ler aracılığı ile olağanüstü hal süreklileşmekte, tek adam rejimi yasal olmayan biçimde güçlendirilmektedir.Özellikle son KHK ile birçok kurumun yanı sıra Varlık Fonu ile oluşturulan “paralel bütçe” de doğrudan Saray’a bağlanmış; tek adama dayalı, antidemokratik, otoriter bir rejim inşası doğrultusunda önemli mesafeler kat edilmiştir.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda değişiklikler yapılmış, işçilerin haklarının ve örgütlenme özgürlüklerinin gaspına yol açabilecek yeni düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.Müjde olarak duyurulan taşeron düzenlemesi, yüz binlerce işçiyi kapsam dışı bırakan, sınav ve güvenlik soruşturması adı altında mevcut eşitsizlikleri daha da çoğaltarak AKP’nin kadrolaşmasına olanak sağlayan bir düzenlemedir.
2017’nin son günlerinde alelacele çıkarılan, sermayeye teşvikleri içeren, askeri şirket kurulmasını düzenleyen, muhtarlara, belediye başkanlarına ateşli silah taşıma yetkisi veren, Yargıtay ve Danıştay’a kadro tahsisi yapan 696 sayılı KHK, AKP iktidarının dayandığı temel mantığı özetleyen bir kararnamedir.Söz konusu kararnameyle temel insan hak ve özgürlükleri tamamen yok sayılmakta, AKP’ye muhalefet eden herkesin “terörist” ilan edilmesi kanuna uygun hale getirilmektedir.696 sayılı KHK’nin “sivillere yargı muafiyeti” olarak özetlenebilecek 121. maddesi, tüm muhalif kesimlere yönelik tehdit içerecek şekilde muğlak bırakılmış; bu düzenlemeyle AKP iktidarının silahlandırdığı paramiliter güçlerin olası saldırılarıyla ilgili hukuki gerekçe oluşturulmuştur.
Yine aynı 696 sayılı KHK ile siyasi mahkûmlara tek tip kıyafet zorunluluğu getirilmiştir.  İnsanlık onuruna aykırı bu düzenlemeyi kabul etmeyen, direnme hakkını kullanan tutukluların mahkemelere gelmeyi reddetmesi durumunda, yargılamanın devam etmesi ve hüküm tesis edilmesi yönünde düzenlemeler yapılarak bu uygulamanın olası hukuksuz sonuçlarını kanuni kılıfa sokacak adımlar atılmıştır. Savunma hakkının ihlalinin ve hükümde gerekçenin yer almamasının ilk derece mahkemelerinin kararlarını bozma gerekçelerinden çıkarılmış olması, önemli sonuçlara yol açacak bir hukuk garabetidir. Açıktır ki tek tip kıyafet insan onuruna aykırıdır ve adil yargılanma hakkının ortadan kaldırılmasına, savunma hakkının ihlaline, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin artmasına ve görünmez kılınmasına yol açabilecek son derece tehlikeli bir düzenlemedir. Türkiye’nin toplumsal hafızası, sivillere getirilen yargı muafiyetinin ve özellikle 12 Eylül rejiminin tek tip uygulamalarının yol açtığı katliamlarla, ölümlerle maluldür.
Bizler insan hakları savunucuları olarak; Halkın iradesini yok sayan, Meclisi tamamen işlevsizleştiren, hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ilkelerini hiçe sayarak yargıyı doğrudan iktidarın istekleri doğrultusunda yapılandıran hiçbir uygulamayı kabul etmiyoruz. Sivillere yargı muafiyeti getiren muğlak ifadeleri içeren 121. maddeyi de tek tip kıyafet uygulamasını da reddediyoruz. AKP’nin kurumsallaştırmak istediği antidemokratik, otoriter rejime, süreklileştirmek istenen OHAL/KHK rejimine karşı mücadeleyi yükselteceğiz!

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —