İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 8 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen 38. Olağan İstanbul İl Kongresi’ne ilişkin açılan davada kritik bir ara karar verdi. Mahkeme, seçimlerdeki usulsüzlük iddialarının “yaklaşık ispat” seviyesinde doğrulandığını belirterek, İl Başkanı Özgür Çelik ile yönetim kurulu ve disiplin kurulu üyelerinin görevden uzaklaştırılmasına hükmetti.
Kararla birlikte kongrede seçilen 198 kurultay delegesi de tedbiren görevden alındı. CHP Merkez Yönetim Kurulu’nun başlattığı 39. Olağan Kurultay süreci kapsamında İstanbul’daki ilçe ve il kongrelerinin seçim çalışmaları da durduruldu. Ayrıca 8 Ekim 2023’te yapılan kongrede alınan tüm kararların iptali kararlaştırıldı.
Mahkeme, CHP İstanbul İl Başkanlığı’na geçici kayyum heyeti olarak Gürsel Tekin, Zeki Şen, Hasan Babacan, Müjdat Gürbüz ve Erkan Narsap’ı atadı. Daha önce partisinden istifa ettiğini açıklayan Gürsel Tekin’in ise aslında CHP üyeliğinin devam ettiği mahkeme kararıyla ortaya çıktı.
Gürsel Tekin’den ilk açıklama
Görevlendirmenin ardından Barış Yarkadaş’a konuşan Gürsel Tekin, süreci sürpriz olarak öğrendiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Çağrı heyeti kararını TGRT Haber’den öğrendim. Benim için de sürpriz oldu. Partimizin adliye koridorlarından kurtulması için elimi taşın altına koyacağım. Partimizi kayyıma bırakacak değiliz. CHP’yi birlik beraberlik içinde kongreye götüreceğiz. Heyetteki tüm arkadaşlar CHP’li isimlerden oluşturulmuş. CHP bizim evimiz, yuvamız, her şeyimizdir. Tüm arkadaşlarımız rahat olsun. CHP’yi CHP’liler yönetecek.”
10877,52%-3,57
41,15% 0,08
47,94% -0,49
4679,46% 1,80
7405,65% 1,15