KATLİAM YASASI KOMİSYONDAN GEÇTİ!

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'ndan geçti.

23.07.2024 22:59:00 0
KATLİAM YASASI KOMİSYONDAN GEÇTİ!

Katliam yasası' olarak bilinen sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edildi.
Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi.

Teklifle, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişikliğe gidilecek. Buna göre, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek.

Sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.

Uygulamada tereddüde mahal verilmemesi amacıyla ve Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılacak. Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştirilecek.

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul edilecek. Kanun'un ilkeleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi yürürlükten kaldırılacak.

Hiçbir maddi kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insani ve vicdani sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen ve Kanun'da öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eş güdüm sağlanması esas olacak.

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak.

Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Teşvik ve idari tedbirler
Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır." hükümleri uygulanacak.

Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

Hayvanlara yapılacak müdahalenin sadece tıbbi gerekçelerle değil Kanunda yer alan diğer istisnai durumlarda da yapılabilmesine imkan sağlanacak.

"Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak" fiilleri yasak kapsamına alınacak. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmelerinin sağlanması amaçlanacak.

İl Hayvanları Koruma Kurulunun görevleri arasına, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik yürütülen çalışmaların yanı sıra insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik olarak sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirlemek ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri üretmek eklenecek.

Düzenlemeyle başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara yapılacak desteğin kapsamı genişletilecek. Buna göre de insan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak.

Ödenekler başka bir amaç için kullanılamayacak
Hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket eden veya sahiplendiği hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasak olacak ve hayvanlarına el konulacak. Söz konusu hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılacak.

Caydırıcılığın sağlanması amacıyla sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Belirtilen hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek.

Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan veya bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Söz konusu belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak. Ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamayacak.

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

Teklifle, sokakta bakıma ve korunmaya ihtiyacı olacak sahipsiz hayvan bulunmaması amaçlandığı için Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki "yerel hayvan koruma görevlileri"ne ilişkin hüküm yürürlükten kaldırılacak.Muhalefet milletvekilleri teklifin kabul edilmesine tepki gösterdi.
 

Anahtar Kelimeler: KATLİAM YASASI KOMİSYONDAN GEÇTİ!
  • BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,47% -0,04
  • EURO

    43,61% -0,24
  • GRAM ALTIN

    4005,10% -1,59
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,00

ÖĞRENCİ KORTEJİNDE BİRLEŞELİM

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE SERT MÜDAHALE!

MENZİLCİLERE AİT ÇAKARLI ARAÇLA İLGİLİ ALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA: "155 BİN 401 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANMIŞTIR"

İSTANBUL'DA 1 MAYIS: KADIKÖY'DE TOPLANMALAR BAŞLADI

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR! MİTİNGİNDE YENİ ADRES BAŞAKŞEHİR

İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

YILMAZ TUNÇ'TAN DEM PARTİ'YE YANIT…

EKREM İMAMOĞLU, ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SESLENDİ

1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

EKREM İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN MÜDÜRÜ VE 2 PERSONELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

İBB'YE OPERASYONU: 48 KİŞİNİN İFADESİ TAMAMLANDI

AYŞE BARIM İÇİN İSTENEN CEZA BELLİ OLDU

'ABDULLAH BAHÇELİ' DEDİ, SOSYAL MEDYANIN DİLİNE DÜŞTÜ

AKP'DEN TÜSİAD'A BARIŞ ELÇİSİ

MELONİ'DEN ERDOĞANA 'GÖÇMEN' TEŞEKKÜRÜ

İMAMOĞLU'NA SERT LAFLAR ETTİKTEN SONRA SÖZÜ DEM'E GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL:MANSUR YAVAŞ SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL AKLINDAKİ FORMÜLÜ AÇIKLADI…

İSPANYA VE PORTEKİZ'DE ELEKTRİK KRİZİ: NEDENİ BULUNAMADI

200 MİLYONA TEMEL ATILAN CAMİ İNŞAATI ATIL BIRAKILDI!

CHP'Lİ İSİMLERE 'TERÖR' SORUŞTURMASI: 25 KİŞİ HAKKINDA KAMU DAVASI AÇILDI

HATAY'DA SAĞLIKSIZ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE DENETİM: 220 KİLOGRAM İMHA EDİLDİ

İBB’YE YÖNELİK OPERASYONDA GÖZALTINA ALINAN VE KAYINPEDERİ ÜZERİNDEN RÜŞVET ALMAKLA SUÇLANAN ONUR SOYTÜRK'ÜN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI…

SAMSUN'DA HEYELAN: BABA VE İKİ ÇOCUĞU HAYATINI KAYBETTİ

SAMSUN'DA HEYELAN: AKARYAKIT İSTASYONUNDA ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

ELAZIĞ'DA 4,9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

ÖZGÜR ÖZEL'DEN EKREM İMAMOĞLU'NA ZİYARET

Yükleniyor


ÖĞRENCİ KORTEJİNDE BİRLEŞELİM

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE SERT MÜDAHALE!

MENZİLCİLERE AİT ÇAKARLI ARAÇLA İLGİLİ ALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA: "155 BİN 401 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANMIŞTIR"

İSTANBUL'DA 1 MAYIS: KADIKÖY'DE TOPLANMALAR BAŞLADI

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR! MİTİNGİNDE YENİ ADRES BAŞAKŞEHİR

İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

  • Perşembe 22.1 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23.5 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.9 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50