KANDİLLİ RASATHANESİ'NDEN TEDİRGİN EDEN İSTANBUL DEPREMİ AÇIKLAMASI

KANDİLLİ RASATHANESİ

Kandilli Rasathanesi yöneticileri İstanbul Silivri - Kumburgaz - Büyükçekmece’yi içine alan fay parçasında bir anormallik yaşandığını, "olası kırılma beklenen alan" olarak bu hattın öne çıktığını açıkladı.

Uzmanlar tarafından, İstanbul'da beklenen depreme ilişkin fay hattındaki anormallik olduğu söylendi.
130 KM KIRILMAYI BEKLEYEN FAY
İstanbul'da şehrin altından geçen bir fay hattı yok ancak Marmara Denizi'nin altından geçen ve yaklaşık 130 km kırılmamış bir fay hattı bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü de olası büyük Marmara Depremi'ne ilişkin aralıksız çalışmalar yürüten kurumların başında geliyor. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Kandilli'nin Marmara Deniz tabanı içinde 2013'ten bu yana yaptıkları çalışmalarda ortaya çıkan son tespitleri paylaştı. İşte kritik açıklama ve anormalliğin gözlemlendiği bölgedeki ilçeler;
İki bilim insanı pandemi döneminin deprem araştırmalarının hızını sekteye uğratmasından yakındı.
KABUKTAN BİLGİLER
Prof. Dr. Haluk Özener, 8 yıl önce Japonlarla 'Marmara Deniz Tabanı Gözlemevi Projesi'ne başladıklarını ve bu projeden çok kapsamlı veriler elde ettiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:
DENİZ TABANINDAN GELEN SON DAKİKA VERİLERİ
'Deniz tabanına yerleştirdiğimiz elektrik alan ölçüm cihazları, tabandaki kabuk deformasyonlarını belirleyen açılma ölçerlerin yanı sıra deniz tabanı mikro-deprem ölçüm cihazları ile tabandaki sismik gözlemlere ait veriler bize yeni bilgiler sundu. İlk bulgular 'batı paçası' dediğimiz segmentte yılda 1.5 santim sağ yanal atım gözlemlendi.(Sabah)