JOE BİDEN'DAN ERDOĞAN'A AYASOFYA ÇAĞRISI

JOE BİDEN

ABD'de Demokrat Başkan Adayı Joe Biden, Ayasofya'yı camiye çevirme kararını tersine döndürmesi için AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulundu.

ABD başkanlık seçimlerinde Başkan Donald Trump'ın Demokrat Partili rakibi Joe Biden, camiye çevirilerek ibadete açılan Ayasofya konusunda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslendş. Biden, 'Ayasofya kararını değiştirmeye çağırıyorum. Ayasofya'nın tekrar müze olarak hizmet vermesini ve herkesin kullanımına açık olmasını diliyorum' dedi.

Reuters'ın haberine göre, NATO'nun attığı adımlara ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz gerilimine ilişkin konuşan Biden, 'NATO'nun Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimi düşürme çabasını ve iki ülke arasındaki çatışmayı önleyici mekanizmanın kurulması doğru adımlardır' dedi.

'AYASOFYA'NIN HERKESİN KULLANIMINA AÇIK OLMASINI DİLİYORUM'

Trump, 'Trump yönetimi, diplomasi için alan oluşturmak amacıyla, Türkiye'ye Yunanistan'a karşı kışkırtıcı eylemlerden kaçınması için Türkiye'ye baskı yapmalı' ifadesini kullandı.

Ayasofya'nın camiye çevirilerek ibadete açılmasına ilişkin de yorum yapan Biden, Erdoğan'a seslenerek, 'Ayasofya kararını değiştirmeye çağırıyorum. Ayasofya'nın tekrar müze olarak hizmet vermesini ve herkesin kullanımına açık olmasını diliyorum' dedi.

NE OLMUŞTU?

Danıştay 10. Dairesi, açılan bir dava sonrasında Ayasofya’yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmişti. Kararla birlikte Ayasofya’nın müze statüsü kaldırıldı ve ibadet yolu açılmıştı. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Tek parti döneminde alınan bu karar, tarihe ihanet olmanın yanında hukuka da aykırıydı” demişti.