Tarih: 05.08.2018 11:45

İSTE'DEN TÜBİTAK YARIŞMASI İÇİN DÖRT ÇEKER ELEKTRİKLİ...

Facebook Twitter Linked-in


TÜBİTAK'ın 6- 12 Ağustos 2018 tarihinde Kocaeli Körfez Yarış Pistinde gerçekleştirilecek Alternatif Enerjili Araç yarışları için İSTE AR-Ge Topluluğu öğrencilerinin yaptığı Elektrikli Otomobili Elektro MobİSTE için Merkez kampüste uğurlama töreni düzenlendi. Törene İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, proje sponsorlarından İSDEMİR A.Ş. yetkilileri, öğretim görevlileri, bölüm müdürleri, Elektro MobİSTE otomobilinin yapımını gerçekleştiren ekip katıldı.

İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli Türkiye’nin elektrikli otomobil sevdasına ve hedefine katkıda bulunmak istediklerini belirterek “Elektrikli otomobilin stratejik parçalarını üretmek, en önemlisi de uzun ömürlü, güçlü ve kısa sürede şarj olabilen batarya üretebilmek, asıl hedefimiz. Destek olunursa, ihtiyacımız olan teknolojileri geliştiremememiz ve üretemememiz için hiçbir sebep yok. Dünya çok değişti. Bugün bizim elektromobİSTE’yi internette gören birileri, çok beğenmişler, sipariş vermek istiyorlar. Bizim bunlara odaklanmamız lazım. Bu işin tabiidir ki sosyal sorumluluk tarafı da var. Heybeliada’da faytonlarda çalışan atları da kurtarmak istiyorsak, elektrikli faytonların tasarlanması, yapılması ve devreye alınması gerekir. Biz de şimdi bunun için gerekli çalışmaları başlatıyoruz” diye konuştu.

İSTE ‘Enerji Enstitüsü Müdürü ve Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Elektrikli Otomobil Proje Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Emin Taner Elmas Ar-ge Topluluğu öğrencilerinden oluşan 17 kişilik ekiple üniversite ve Türkiye için ilk olan 4 çekerli elektrikli otomobili yaptıklarını söyledi.

 Dr. Öğretim Üyesi Emin Taner Elmas, TÜBİTAK Efficiency Challenge Electric Vehicle yarışması kapsamında üretilen “elektromobİSTE” isimli elektrikli otomobilin düşük enerji tüketimli yüksek performanslı olduğunu vurgulayarak “Nihayi üretimi son üç ayda gerçekleştirdiğimiz aracımız 7200 Wat/saat kapasiteli lityum pil kapasiteli. Aracımızın şuaınki motorlarıyla mevcut hızı 60 km/saat. Üzerinde birer buçuk kilovatlık iki adet küçük motorlar var. Motorlarımızın küçük olmasının sebebi gideceğimiz yarışın enerji verimliliğine odaklanıyor olması. Mevcut kapasitesi ile 250 km yol kat edebiliyor. Bugünkü birim fiyatlarla 100 km yi 1 Tl ücretle kat ediyor” dedi.

Elektro MobİSTE otomobili ekibinden pilotlar Görkem Günay ile Ece Sultan Kaba merkez kampüste test sürüşü gerçekleştirdi. Kamyona yüklenen yarış aracının ardından yarışma ekibi de minibüs ile Kocaeli’ne uğurlandı.
Dr. Öğretim Üyesi Emin Taner Elmas (Proje Yöneticisi ve Akademik Danışman), Tuğçe Gündoğan (Takım Kaptanı), Görkem Güney (Sürücü), Ece Sultan Kaba (Yedek Sürücü), Selva Bal (Araştırma Görevlisi - Üye) , Muhammed Raşit Kartal (Araştırma Görevlisi – Üye), Ali Gökkaya (Üye), Ersoy Satmaz (Üye), Murat Can Çolak (Üye), Harun Reşit Akpınar (Üye), Büşra Bucaklı (Üye), Hazal Güler (Üye), Mahmut Ekiz (Üye), Fulya Kayış (Üye), Muhammed Fatih Şahin (Üye), Hikmet Gizem Sarsılmaz (Üye), Enes Aslan (Üye)’den oluşuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —