İŞKENCESİZ BİR DÜNYA MÜMKÜN…

İskenderun İHD şubesi Başkan Yardımcısı Ayten Kılınç;Bugün 26 Haziran. Ülkemizde ve dünyada insan hakları savunucuları açısından özel veönemli bir gün. Çünkü Birleşmiş Milletler (BM) bugünü 1997 yılında “İşkence Görenler

İSKENDERUN 26.06.2020 15:05:34 0
İŞKENCESİZ BİR DÜNYA MÜMKÜN…

Türkiye’nin de altına imza attığı bu Sözleşme, insanın sahip olduğu onur ve değerikorumak için işkenceyi mutlak olarak yasaklar. İnsanlık ailesinin ortak kazanımı olan ve moderinsan hakları hukukunun en temel kurallarından birini oluşturan bu yasak, normlar hiyerarşisiaçısından üstün kural, başka bir deyişle buyruk kural niteliğindedir. Dolayısıyla hiçbir koşuldaistisnası olmaz. Sözleşmenin 2. maddesinin 2. paragrafında bu durum şöyle ifade edilir: “Hiçbiristisnai durum ne harp hâli ne de bir harp tehdidi, dâhili siyasî istikrarsızlık veya herhangi başkabir olağanüstü hâl, işkencenin uygulanması için gerekçe gösterilemez”.

Buna karşın işkence, hâlen dünyanın pek çok ülkesinde devletler tarafından toplumlarakarşı insanlık dışı bir cezalandırma ve yıldırma aracı olarak kullanılmaktadır.Türkiye “İşkenceye Karşı Sözleşme”yi 1988 yılında kabul etmiş, Anayasa ve CezaKanunu’nda işkenceyi yasaklamıştır. Maalesef ülkemizde de işkence ve diğer kötü muamelesadece askeri darbeler döneminde değil tüm cumhuriyet tarihi boyunca sistematik bir devletpratiği olarak varlığını korumuştur.

Siyasal iktidarın giderek daha fazla otoriterleşmesi ile orantılı biçimde devlet erkininçeşitli kademelerinde yaygınlaşan yasa, kural ve norm denetiminden kaçınma, keyfilik, bilinçliihmal gibi sebeplerle usul güvencelerinin ihlal edilmesi, gözaltı sürelerinin uzunluğu, izleme veönleme mekanizmalarının işlevsiz kılınması ya da bağımsız izleme ve önlemenin hiç olmamasıvb. sonucunda resmi gözaltı merkezlerinde işkence ve diğer kötü muamele uygulamalarındaciddi bir artış görülmektedir.Kolluk güçlerinin barışçıl toplanma ve gösterilere müdahalesi sırasında, sokak ve açıkalanlarda ya da ev ve iş yeri gibi mekânlarda, yani resmi olmayan gözaltı yerlerinde ve gözaltıdışındaki ortamlarda yaşanan işkence ve diğer kötü muamele uygulamaları da öncekidönemlerde görülmeyen bir boyuta varmıştır. Kolluk güçlerinin, evrensel hukukta ve ülkeyasalarında tanımlanan zor kullanma yetkisinin çok ötesine geçen kural dışı, denetlenmeyen,cezalandırılmayan, siyasal iktidar tarafından görmezden gelinen hatta teşvik edilen bu şiddetisıradanlaşmış, gündelik yaşamın bir parçası haline gelmiştir.

Bunun en çarpıcı örneklerine sondönemlerde Covid - 19 salgını sırasında tanık olmaktayız. Salgınla mücadele kapsamında alınantedbirlere uymadıkları gerekçesiyle çok sayıda yurttaş, kolluk güçlerinin işkence ve diğer kötümuamele niteliğine varan şiddetine maruz kalmıştır. Keza demokratik bir toplumun temelinioluşturan ve Anayasa tarafından da teminat altına alınmış olan toplanma ve gösteri yapmaözgürlüklerini kullanarak yürüyüş yapan HDP’lilere ve baro başkanlarına yöneltilen zalimaneve utanç verici kolluk şiddeti de bu durumun en güncel örneklerini oluşturmaktadır.Yakın tarihimizin en utanç verici insan hakları ihlallerinden biri olan insanlığa karşı suçniteliğindeki zorla kaçırma/kaybetme vakalarında OHAL’in ilan edildiği 2016 yılından bu yanayeniden bir artış görülmesi son derece endişe vericidirİşkence ve diğer kötü muamele uygulamalarının her açıdan yoğun olarak yaşandığıcezaevleri, Covid-19 salgını ile birlikte ülkenin yaşamsal açıdan en riskli mekânları halinegelmiştir.

Hakikatin bu iç karartıcı niteliğine rağmen insan eliyle gerçekleştiği için işkenceyi yinede durdurmak mümkündür.İşkenceyi önleme/durdurma yükümlülüğü öncelikle devletlere aittir. Dolayısıyla insanhakları savunuculuğunun bir gereği olarak yıllardır sabır ve ısrarla dile getirdiğimiz aşağıdakiasgari talepleri siyasal iktidara bir kez daha hatırlatıyor ve ivedilikle gerçekleştirilmesiniistiyoruz:
• İşkencenin ülkemizde bu boyutta olmasının en temel nedeni işkence yasağının mutlakniteliği ile bağdaşmayan çok ciddi bir cezasızlık kültürünün varlığıdır. Her şeyden öncesıradan bir kural haline getirilmeye çalışılan cezasızlık politikalarına son verilmelidir.
• Her düzeyde yetkililer işkenceyi ve işkenceciyi öven, teşvik eden söylemlerdenvazgeçmeli, uluslararası mekanizmaların tavsiyeleri doğrultusunda işkenceuygulamaları kamuya açık bir şekilde kesin olarak kınanmalıdır.
• Gözaltı koşullarında usul güvenceleri eksiksiz olarak uygulanmalıdır.
• Gözaltı süreleri kısaltılmalıdır.
• Mevcut Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) kaldırılmalı OPCAT ve Parisİlkelerine uygun tümüyle bağımsız bir ulusal önleme mekanizması oluşturulmalıdır.
• İşkencenin belgelenmesi ve raporlandırılması bir BM belgesi olan ‘İstanbul Protokolü’ilkelerine göre yapılmalıdır.
• İşkenceye ilişkin iddialar hızlı, etkin, tarafsız bir şekilde soruşturulmalı, bağımsızheyetlerce araştırılmalı, adli yargılama süreçlerinin her aşamasında uluslararası etik vehukuk kurallarına uygun davranılmalıdır.
Ancak şunu da hatırlatmak isteriz ki, insanlık onuruna sahip çıkmak ve işkenceyiönlemek aynı zamanda tüm toplumun da sorumluluğudur. İnsan ve yurttaş olmak için, bizitoplum yapan müşterek bağı korumak için işkencenin yol açtığı acıları görmek ve dayanışmayıbüyütmek zorundayız.Var oluş nedenleri işkencesiz bir ülke ve dünyaya ulaşmak olan İHD 34 ve TİHV 30yaşındadır.
Kardeş kuruluşlar olarak bizler, dün olduğu gibi bundan sonra da tüm örtbas etme,korkutma, susturma çabalarına karşın, başlarına geleni kader olarak kabul etmeyip, yükseksesle haykırabilmeleri için işkence görenlerin her koşulda yanında olmaya; maruz kaldıklarıişkenceyi belgeleyip raporlamaya; fiziksel ve ruhsal onarım süreçlerine destek vermeye;adalete erişimlerine yardımcı olmaya; yaşadıkları acıların bir daha asla tekrarlanmaması içincezasızlıkla mücadele etmeye devam edeceğiz.İHD 34 yıldır, TİHV 30 yıldır ateşin düştüğü yerde…Görüyoruz, susmuyoruz, mücadele ediyoruz…
İnsanlık onuru işkenceyi mutlaka yenecek…
İşkencesiz bir dünya mümkün!

 


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,03
  • EURO

    34,82% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2389,11% -0,30
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

TUĞRUL TÜRKEŞ'TEN İKTİDAR KANADINA OSMAN KAVALA TEPKİSİ

ÇİÇEK DİLLİGİL İLE BORA ÖZTOPRAK’IN ÇOCUĞU CİNSİYET UYUM SÜRECİNE GİRDİ

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI: “ALİ ERBAŞ’IN SUUDİ ARABİSTAN’DA BAHSİ GEÇEN MARKA VE MODELDE BİR MAKAM ARACI OLMADIĞI GİBİ HERHANGİ BİR MAKAM ARACI DA YOKTUR”

ELAZIĞ'DA KÖY YOLLARININ YAPIMI İÇİN AYRILAN ÖDENEK AFAD’IN ARAÇ ALIMINA GİTTİ

ERDOĞAN, CHP'Yİ ZİYARET EDECEĞİNİ AÇIKLADI

ÖZEL VE ERDOĞAN GÖRÜŞMESİNDE YENİ DETAY

DEM PARTİ'DEN CHP'YE ZİYARET

CHP'DEN MEB'İN ÖNÜNDE 'YENİ MÜFREDAT' PROTESTOSU

HATAYSPOR'DA VOLKAN DEMİREL'DEN İSTİFA KARARI

DİSK, TÜİK ÖNÜNDEN SESLENDİ: "TÜİK, SÜREKLİ OLARAK ENFLASYONU DÜŞÜK BELİRLEYEREK, HER GÜN SOFRAMIZDAKİ EKMEĞİN DAHA FAZLA KÜÇÜLMESİNE YOL AÇIYOR"

BAKAN TEKİN:CHP'Lİ MİLETVEKİLERİNİN MEB’E YÜRÜYÜŞÜNÜ BASINDAN ÖĞRENDİ

YARGITAY ''İNANDIRICI DELİL YOK'' DEDİ, YEREL MAHKEME KARARINDA DİRENDİ

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VOLKAN DEMİR: ÖNCE İSRAİL İLE 'TİCARET' YOK DEDİLER, SONRA TİCARETİ YASAKLADILAR

İSTANBUL VALİLİĞİ: OKUL İNŞAATINDA 30 ASKERİ MÜHİMMAT BULUNDU

TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ: GAZETECİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN

DEVLET BAHÇELİ 1 MAYIS EYLEMLERİNİ HEDEF ALDI

ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİ: GEZİ TUTUKLULARI TALEBİNDEN SONRA YILMAZ TUNÇ GÖRÜŞMEYE ÇAĞRILMIŞ

TİCARET BAKANLIĞI, İSRAİL İLE OLAN TÜM TİCARETİN DURDURULDUĞUNU AÇIKLADI

BAKAN BOLAT: ''NİSAN AYI İTİRABIYLA İHRACATIMIZ 19 MİLYAR 271 MİLYON LİRAYA YÜKSELDİ''

UZMANLARDAN UYARI: "ÇOCUKLARINIZI SOSYAL MEDYADA MALZEME HALİNE GETİRMEYİN, MAHREMİYETLERİNİ İHLAL ETMEYİN"

FABRİKA YANGININA SEYHAN BELEDİYESİ'NDEN ANINDA MÜDAHALE

ÖZGÜR ÖZEL: "GAZETECİLERİN HABERLERİ NEDENİYLE CEZAEVİNDE OLMAYACAKLARI BİR ÜLKEYİ SAĞLAMAK İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

ÇHD: TAKSİM YASAĞINA KARŞI ÇIKAN 47 KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI

İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA: "1 MAYIS'TA POLİSE TAŞ ATAN 29 ŞÜPHELİ YAKALANDI"

İSTANBUL'DA TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN İNTERNET SİTESİNİ KOPYALARAK DOLANDIRICILIK YAPAN 3 KİŞİ YAKALANDI

AK PARTİ VE CHP LİDERLERİ ARASINDAKİ GÖRÜŞME BİR BUÇUK SAAT SÜRDÜ

İSTANBUL VALİSİ DAVUT GÜL'DEN 'BASINI SÜPÜR' AÇIKLAMASII

RECEP TAYYİP ERDOĞAN İLE ÖZGÜR ÖZEL GÖRÜŞMESİ BAŞLADI

CHP'Lİ ADIGÜZEL'DEN DİYANET iŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ'A FİLM REPLİĞİYLE SORULAR...

NUMAN KURTULMUŞ'TAN İYİ PARTİ'YE 'YENİ ANAYASA' ZİYARETİ

Yükleniyor


ŞAHİN’DEN DÖNMEZ’E ZİYARET

DÖNMEZ ; AMACIMIZ BATAKLIĞI KURUTMAK

ÖĞRENCİLER KAYMAKAM DEMİRYÜREK’İN KOLTUĞUNU DEVRALDI

TURİZM MASTER PLANIMIZLA HATAYIMIZ’IN TURİZMİNİ YENİDEN DÖNÜŞTÜRECEĞİZ

NACİ GÖRÜR İSKENDERUN’DA

DÖNMEZ’DEN KAYMAKAM DEMİRYÜREK’E ZİYARET

  • Cumartesi 21.5 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 11.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 19 ° / 10.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16