Tarih: 18.12.2019 15:24

İNSAN HAKLARI YERLERDE EMEKLİYOR

Facebook Twitter Linked-in

İHD Hatay Şubesi’nin İnsan Hakları Haftası kapsamında Defne’de düzenlediği yemekli dayanışma gecesi yoğun ilgi gördü. Geceye, İHD Onursal Genel Başkanı Akın Birdal, İHD Genel Sekreteri Osman İşçi, Çukurova Bölge temsilcisi Av. Yasemin Dora Şeker, İskenderun İHD Şubesi, KESK, HDP, Emek Partisi, ÖDP Emek ve Demokrasi bileşenleri, Kadın Dernekleri, TMMOB, İHD Kurucu üyeleri Av. Hatice Can katıldı. Çukurova Bölge temsilcisi Av. Yasemin Dora Şeker, İnsan Hakları Derneğinin Türkiye’de 17 Temmuz 1986 tarihinde, aralarında tutuklu, hükümlü yakınları, gazeteci, yazar, hakim, hukukçu, mimar, mühendis ve akademisyenlerin yer aldığı çeşitli meslek gruplarına mensup 98 insan hakları savunucusu tarafından kurulduğunu söyledi.  
Hatay Şubesi Başkanı Servet Üstün Akbaba, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinin yükseltilmesi gerektiğini vurgulayarak başta kadına şiddet olmak üzere, şiddetle mücadele konusunda İstanbul sözleşmesinin gereğinin yapılmasına işaret etti.  


İHD Onursal Genel Başkanı Akın Birdal, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin BM’ce 71 yıl önce insanlığa armağan edilmiş, en kıymetli, değerli belge olduğunu belirterek “Bildirgenin başlangıcında ‘insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğar’ diye yazar. Bu metinde devletlerarasında bir yaptırımı olmayan, bu metin o devletin rejimine, hukukuna, etiğine ahlakına bırakılmıştır. 28 maddede insanın insan olmaktan kaynaklanan bütün hak ve özgürlüklerinin tarifi yapılmış” dedi.


İnsan Hakları Evrensel Bildirgesiyle aynı yaşta olduğunun altını çizen Birdal “Beraber doğmuşuz 1948 yılında, sonra ben emeklerken, iki ayağa kaldırmışlar. Gençlik çağımız olmuş, eşit özgür bir dünya hayaliyle o mücadelemizi bugün yürüyüşümüzü sürdürüyoruz. Ama İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi hala yerlerde emekliyor. İşte o bildirgeyi ayağa kaldıracak, halkların ortak dayanışma, barış ve özgür bir dünya iradesine gereksinim vardır” diye konuştu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —