Tarih: 08.01.2019 23:54

İHD'den Mertcan açıklaması…

Facebook Twitter Linked-in

İHD (İnsan Hakları Derneği) İskenderun Şube Binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Mediya Güzel, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 20 Kasım 1989 yılında, Çocuk Haklarına Sözleşmeyi hazırlayarak üye ülkelerin onayına sunduğunu belirterek “Bu sözleşme, 19 ülke tarafından onaylanmasıyla, taraf olan ülke sayısının en yüksek olduğu sözleşme özelliğini halen korumaktadır. Bu, dünya Ülkelerinin en Çok ortaklaştığı konunun çocuk hakları olduğunu göstermesi açısından umut vericidir” dedi.

Türkiye’nin sözleşmeyi, 1990 yılında imzaladığını hazırlatan İHD Şube Yönetim Kurulu üyesi Madiya Güzel, “1995 yılında yürürlüğe koymuştur. Bunun yanı sıra Türkiye, Çocuk Hakları içerikli çok sayıda uluslararası sözleşme ve protokole imza atarak çocuk haklarını koruma ve geliştirme iradesini sürdürmüştür. Geçen hafta İskenderun’da Mertcan Yılmaz adlı çocuk babasının şiddetine uğrayarak yaşamını yitirmiştir. Birkaç yıl önce anne ve babasının boşandığı Mertcan’m velayeti daha önce uyuşturucu ve hırsızlık nedeniyle çok sayıda sabıkası bulunan babasına verilmiştir. Annenin tehditler nedeniyle çocuklar velayetini isteyemediği iddia edilmektedir. Durum buysa, bunun toplumun şiddet eğiliminden, özellikle kadına yönelik şiddetten bağımsız düşünülmesi mümkün değildir” diye konuştu.

Annenin yaşadığı şiddet nedeniyle eşinden ayrıldığı düşünüldüğünde bunun çocuklara yansıyacağının atlanarak velayetin babaya verilmiş olmasının bu sonucu ortaya çıkardığını vurgulayan Mayide Güzel “Diğer yandan şiddete uğrayan kadınlara yeterince koruma sağlanmaması nedeniyle çok sayıda kadının şiddet gördüğünü ve yaşamını yitirdiğini biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde yaşanan nafaka tartışmasının da bu konuyla ilgili olduğu ve kadını her şeye rağmen boyun eğmeye zorlama amaçlı olduğu ortadadır. Mertcan’ın acısını yüreğimizde hissederken sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Olayla ilgili olarak önümüzdeki günlerde bır rapor hazırlayarak kamuoyuyla paylaşacağımızı belirtiyoruz” şeklinde konuştu.Basın açıklaması sonrasında İHD Şube yönetimi ve İskenderun Kadın Platformu üyeleri baba şiddeti sonucu hayatını kaybeden Mertcan’ın ailesine taziye ziyareti gerçekleştirdi.
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —