İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN SANDIK SONUÇLARININ TOPLANMASI İÇİN KOLLUK KUVVETLERİNE YASA DIŞI GÖREV

İçişleri Bakanlığı’nın jandarma ve polisi sandık sonuçlarını toplaması için sözlü olarak yasa dışı görevlendirdiği ortaya çıktı.

GÜNDEM 10.05.2023 14:06:00 0
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN SANDIK SONUÇLARININ TOPLANMASI İÇİN KOLLUK KUVVETLERİNE YASA DIŞI GÖREV

14 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerine günler kala, iktidarın müdahale girişimleri devam ediyor. Son olarak,  Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) polis ekiplerinin sandık sonuç tutanaklarını kaydedeceği GAMER uygulaması için yetki isteyen Bakanlık, bu talep reddedilmesine rağmen geri adım atmıyor. Jandarma ve polisin sandık sonuçlarını toplaması için sözlü olarak görevlendirildiği öne sürüldü.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, seçim sonuçlarına ilişkin her türlü işlemlerden sorumlu YSK’ye paralel bir sistem kuran İçişleri Bakanlığı, seçim sonuçlarını kaydetme izni alamamasına karşın vazgeçmedi. Kurulun “ret” kararına rağmen polis ve jandarmaların çoğunlukla sözlü talimatlarla seçim günü için görevlendirildikleri, kolluk kuvvetlerinin sandıklar kapandıktan sonra sonuçları GAMER’e aktarmak üzere kaydedecekleri öne sürüldü. Bu durumun çeşitli güvenlik sorunlarının ve oy kullanma merkezlerinde gerginlikler yaşanmasına, çelişkili seçim sonuçlarının ortaya çıkmasına yol açabileceği uyarıları da yapıldı.

FONKSİYON GASPI

Seçimlere ilişkin tüm işlemlerin seçim kurulları tarafından hayata geçirildiğini, polis ekiplerinin, sandık kurulu başkanının talebi olmadan sandıklara yaklaşamayacağını kaydeden YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, “Jandarma ve polisin sınıflara girmesi, siyasi partilerin aldıkları oy oranlarını yasada olmayan bir forma kaydetmesi ve daha sonra bu formdaki bilgilerin İçişleri Bakanlığınca geliştirilen bir sisteme kaydedilmesi fonksiyon gaspıdır. Seçim kurullarının görevlerinin İçişleri Bakanlığı tarafından gasp edilmesidir” dedi.

“BAKANLIK DERHAL VAZGEÇMELİ”

Sandıkların kapanması ve sonuçların sınıfların kapılarına asılmasının ardından binalara girmesi yasak olan kolluk kuvvetlerinin sonuçları elde edebileceğini dile getiren Tiryaki, şunları söyledi:

“Kim olursa olsun yetki aşımı yaptığı an cezalandırılmayı hak eder. Böyle bir girişim olursa buna karşı çıkar, gerekli tutanakları tutar itirazlarımızı yaparız. Ayrıca bu aynı zamanda İçişleri Bakanlığının seçim kurullarının verilerine güvenmediği anlamına da gelmektedir. Eğer bakanlık YSK verilerine güvenmiyor ve alternatif olarak kendisi veri giriyorsa Türkiye’de hiçbir yurttaş seçim sonuçlarına güvenemez. İçişleri Bakanlığı bu işlerden derhal vazgeçmeli, herkes gibi YSK verilerini takip etmelidir.”
CHP Milletvekili Murat Bakan, İçişleri Bakanlığı’nın sandık sonuçlarını toplama yetkisi olmadığını, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Her zaman yaptığı gibi suç işlemeye devam ettiğini” söyledi.

Bakanlığın, hukuka aykırı şekilde polisten ve jandarmadan bilgi istediğini kaydeden CHP’li Emir, sözlerini şöyle sürdürdü:“Polis ve jandarma kardeşlerimin, kanunsuz olarak verilen emre uymamaları gerekir. Herhangi bir veriyi sisteme iletmeleri suç olacaktır. Kanunsuz emre itaat etmemeleri gerektiğini, yetkilerinin kanunla belirlenmiş olduğunu belirtmek istiyorum. Komiser yardımcısı adaylarını hızlı bir şekilde mezun ettiklerini öğrendik. Bu genç polisler de aynı şekilde diğer polislerin olduğu gibi, kanunsuz emri uygulamamaları gerekir. 15 Mayıs’tan sonra bu işlemlerle ilgili hukuki bir değerlendirme yapılacaktır. Yeni gelecek yönetim, hukuk çerçevesinde bunu değerlendirecektir.

“SEÇİMİN HER DURUMDA KAYBEDENİ SOYLU’DUR”

Hem yurtiçi, yurtdışı sandıklarda asil ve yedek görevlilerimiz var. Fiziki olarak sandıklarımızın başında olacağız. Polis ve jandarmaya kanunsuz emri uygulamayacakları konusunda güveniyorum. Süleyman Soylu’nun kendi teşkilatında da inandırıcılığı ve güvenirliği kalmadı. Bu seçimin her durumda kaybedeni Süleyman Soylu’dur. İşledikleri suçlardan dolayı yargılanacağının bilincinde olduğu için saldırgan davranıyor. Halkımız oyunu kullansın, sandığının başında beklesin. Seçim sonuçlarını öğrendikten sonra da evlerimizde kalalım, herhangi bir provokatif eyleme meydan vermeyelim.”

 

  • BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

TRUMP: İRAN VE İSRAİL BİR ANLAŞMA YAPMALI VE YAPACAKLAR

ÇATIŞMALARDA 3. GÜN: İSRAİL, İRAN'DAN FÜZELER ATEŞLENDİĞİNİ AÇIKLADI

ÖZGÜR ÖZEL: DELEGENİN DE ÜYENİN DE BİZE OY VEREN HERKESİN DE İRADESİNE SAHİP ÇIKARIM…

İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASI: İSRAİL'DEKİ WEİZMANN BİLİM ENSTİTÜSÜ'NDE BÜYÜK HASAR

BAKAN URALOĞLU: BOĞAZ GEÇİŞ ÜCRETİ YÜZDE 15 ARTIRILACAK

İSRAİL, İRAN GERİLİMİ :SALDIRILAR ŞİDDETLENİYOR

HATAY’DA ÜCRETLERİ GASP EDİLEN TOKİ İŞÇİLERİ ÇATIYA ÇIKTI: 2 GÖZALTI…

14 YIL SONRA CHP'DEN BAYBURT'TA MİTİNG …

MOTORİNE ZAM GELDİ

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANVEKİLİ, WEB SİTESİNE İSMİNİ 'BAŞKAN' OLARAK YAZDIRDI

ANKARA'DA KRİTİK ZİRVE 4 SAAT SÜRDÜ

İSRAİL ORDUSU, İRAN'IN SALDIRI BAŞLATTIĞINI DUYURDU…

ÖZGÜR ÖZEL:GÖZÜ DÖNMÜŞ İSRAİL'İN SALDIRISINI KINIYORUZ

KÜRECİK RADAR ÜSSÜ YİNE GÜNDEMDE…

SAVAŞ BORSAYI KÖTÜ VURDU

TÜRKİYE'DE "DEPREM ÜRETME ZAMANI GELMİŞ" 30 FAY BELİRLENDİ

İSRAİL, İRAN'I VURDU | İRAN: SERT KARŞILIK VERECEĞİZ

İSTANBUL'DA EV BASKINLARI: GAZETECİLER GÖZALTINDA

TRUMP: GEREKİRSE İSRAİL'İ SAVUNACAĞIZ

İSRAİL, İRAN'DA STRATEJİK NOKTALARA SALDIRDI

CEMİL TUGAY, 1030 İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARILACAĞINI AÇIKLADI…

“YÜKSELİŞ KOLEJİ’NDEN LGS ÖNCESİ ÖĞRENCİLERE MORAL VE STRATEJİ DESTEĞİ!”

HİNDİSTAN'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ

SURİYE'DE CİHATÇI HTŞ YÖNETİMİ, HALK PLAJLARINDA KADINLARIN BİKİNİ VE MAYO GİYMESİNİ YASAKLADI

İMAMOĞLU VE AVUKATLARI DURUŞMAYA KATILMADI: 'BİLİRKİŞİ DAVASI' ERTELENDİ

YARIN DURUŞMAYA ÇIKMASI BEKLENEN İMAMOĞLU’NDAN ÖNEMLİ KARAR

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYESİ'NİN CHP'DEN AKP'YE GEÇMESİNE ÖZGÜR ÇELİK'TEN TEPKİ...

İMAMOĞLU'NUN 'BİLİRKİŞİ' DAVASI YARIN GÖRÜLECEK

ÜMİT ÖZDAĞ'IN TUTUKLULUK HALİ DEVAM KARARI , DURUŞMA 17 HAZİRAN'A ERTELENDİ

‘TACİZLE’ SUÇLANAN MÜFTÜ VAİZ OLDU

Yükleniyor


ÇATIŞMALARDA 3. GÜN: İSRAİL, İRAN'DAN FÜZELER ATEŞLENDİĞİNİ AÇIKLADI

ÖZGÜR ÖZEL: DELEGENİN DE ÜYENİN DE BİZE OY VEREN HERKESİN DE İRADESİNE SAHİP ÇIKARIM…

İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASI: İSRAİL'DEKİ WEİZMANN BİLİM ENSTİTÜSÜ'NDE BÜYÜK HASAR

BAKAN URALOĞLU: BOĞAZ GEÇİŞ ÜCRETİ YÜZDE 15 ARTIRILACAK

İSRAİL, İRAN GERİLİMİ :SALDIRILAR ŞİDDETLENİYOR

14 YIL SONRA CHP'DEN BAYBURT'TA MİTİNG …

MOTORİNE ZAM GELDİ

  • Pazartesi 32.6 ° / 17.7 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2