HATAY’DA 3 BİN 338 HANEDE CORONAVİRÜS ARAŞTIRMASI

HATAY’DA 3 BİN 338 HANEDE CORONAVİRÜS ARAŞTIRMASI

Coronavirüs Covid-19 hastalığının ildeki yaygınlığını tespit etmek amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü sağlık ekipleri 3 bin 338 hanede yeni tip coronavirüs hastalığı seroprevalans araştırması yapmaya başladı.

Jeopolitik konumuna ve yoğun nüfus hareketliğine rağmen Hatay'da önemli düzeyde başarılar elde edildiğini belirten İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat “Bu başarıların ilimizde sürmesi ve önümüzdeki dönemde yürütülecek hazırlık çalışmalarını planlamak amacıyla Bakanlığımızın ülke genelinde Yeni coronavirüs Hastalığı Seroprevalans Araştırması ilimizde de başlamıştır” dedi.

Bakanlığın talimatları doğrultusunda dünyada benzeri olmayan ve ilk olarak yapılacak olan bu araştırmada İl düzeyinde hastalık sıklığını ve geçirilmiş hastalık düzeyini, saptamayı amaçladıklarını kaydeden İl Müdürü Hambolat “ 60 asemptomatik seyrettiğini bildiğimiz yeni coronavirüs Covıd-19 Hastalığı için ilimizdeki yaygınlığı tespit etmek, önümüzdeki dönemde il özelinde uygulamamız gereken stratejileri göstermesi açısından büyük önem arz etmektedir.

15-26 Haziran tarihleri arasında yürütülecek araştırma için seçilen örneklem haneler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlendi.  Hatay genelinde 3.338 hane seçilmiş, her hane için 2 adet yedek hane belirlenmiştir. Belirlenen hanelerin listesi Bakanlığımızca tarafımıza gönderilmiştir” diye konuştu.

Çalışma için tüm İlçe Sağlık Müdürlüklerinde önceden oluşturulan filyasyon ekiplerinin görevlendirildiğini aktaran İl Müdürü Hambolat “Çalışma kapsamında; belirlenen adreslerden birer kişiden kan numunesi ile burun ve boğaz sürüntü örneği alınacak ve anket doldurulacaktır. Alınan numunelerde kişide aktif veya önceden geçirilmiş bir hastalık varlığı araştırılacaktır.

Pozitiflik tespit edilmesi durumunda hastalar ivedilikle tedavi altına alınacak ve olası bulaş engellenmeye çalışılacaktır. İlimizde Covid-19 salgını kapsamında aldığımız önlemler ve uygulamalar konusunda halkımızın bizlere gösterdiği duyarlılık ve destek için teşekkür eder, bu çalışma kapsamında da ekiplerimize yardımlarını esirgememelerini dileriz” şeklinde konuştu.Hatay genelinde 15 Haziran tarihinde başlatılan çalışma ile ilgili İskenderun’da da ekipler belirlenen adreslerde yeni tip coronavirüs hastalığı seroprevalans araştırması yapmaya başladı.