BAŞKA BİR TARIM MÜMKÜN

Cumhuriyet Halk Partili 11 Büyükşehir Belediye Başkanının işbirliği içerisinde ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ ana temasıyla ilki geçtiğimiz ay İzmir’de gerçekleştirilen ‘Üretimin Desteklenmesi, Planlanması ve Ürünlerin Pazarlanmas

Hatay 17.12.2019 13:19:08 0
BAŞKA BİR TARIM MÜMKÜN

Gerçekleştirilen çalıştaya, HBB Genel Sekreter Yardımcısı İhsan Çakar, HBB Başkan Danışmanı Ömer Faruk Çelebi, HBB Başkan Danışmanı Hüseyin Doğan, HBB Emlak ve İştirakler Daire Başkanı Mustafa Dönmez, İzmir, Tekirdağ, Aydın, Hatay, Antalya, Muğla, İstanbul, Mersin, Ankara, Eskişehir ve Adana Büyükşehir belediyelerinden tarımla ilgili çalışmalar yürüten üst düzey bürokratları ve danışmanları katıldı.
 ‘DÜŞÜK GELİRLİ TÜKETİCİ İÇİN PAZAR ALANI YARATMAMIZ GEREKİYOR’
Özellikle kentin arka sokaklarında yaşayan dar gelirli insanlara ucuz, taze ve sağlıklı gıda ulaştırmanın; örnek bir tarımsal üretim ve pazarlama ağının oluşturulmasının amaçlandığı çalıştayın ilk gününde açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Ertuğrul Tugay, “Tarımsal üretimin devamlılığı için kooperatifleri destekleyerek üretimi artırmak ve tüketiciye uygun fiyatlarla temel gıdaları ulaştırmak için CHP’li 11 Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir yola çıktık. Bu belirlenen yolda konuşulan hedeflere çok hızlı bir şekilde yürümemiz gerekiyor. Temel amacımız kırsalda üretimin devamlılığı, kooperatiflerin desteklenmesi ve tüketicinin ürünü daha ucuza tedarik etmesi için bir yol haritası oluşturmak. Pazar’a ulaşmamız gerekiyor. Ürünün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması için çalışmalar gerçekleştirmeliyiz. Özellikle üretici kooperatiflerini bu konuda aydınlatmak gerekiyor. Ürünlerin tüketiciye daha uygun maliyet ile ulaşabilmesi için tanzim satış mağazaları ya da halk marketler olmalı. Buralarda sadece bakliyat değil meyve ve sebze satışları da sağlanmalı. Ancak marketler ya da tanzim satış yerleri daha çok orta sınıfa hitap edecek. Bu sebeple arka sokaklarda oturan düşük gelirli tüketici için de pazar alanı yaratmamız gerekiyor” açıklamalarında bulundu. 

Çalıştayda HBB Danışmanı Çelebi, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın büyük katkısı ile 2021 yılında Hatay ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan ‘Medeniyetler Bahçesi’ temalı Botanik EXPO’su ile ilgili kısa bir sunum gerçekleştirerek katılımcıları bilgilendirdi. 
‘TARIMSAL ÜRETİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK’ 
Çalıştayda Hatay’ın tarımsal üretim verileri hakkında bilgiler paylaşan HBB Emlak ve İştirakler Daire Başkanı Mustafa Dönmez, Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak ürün planlama, destekleme ve pazarlama alanlarında ürünlerin arz sürekliliğini sağlama konusunda destek verilebileceğini ifade ederek ‘Ürünün maliyetini düşürmek için 11 Büyükşehir’in nakliye optimizasyonu, ürün kategorisi, ortak semt pazarı ve soğuk hava deposu gibi ana hatlarda çalışmalar gerçekleştirilmeli. Temel amacımız üreticinin kazancını arttırmak, tüketiciye sağlıklı ucuz ürün ulaştırmak ve bu sayede tarımsal üretimde sürdürülebilir gıda güvenliğini sağlamaktır’ açıklamasında bulundu.

TAKLİDİ ENGELLEMEK İÇİN AKILLI ETİKET KULLANILABİLİR
Çalıştayın ikinci gününe konuk olarak sunum gerçekleştiren MKÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar, “Ülkemizde 2500’e yakın tescillenecek ve koruma altına alınacak ürün var. Bunun sadece 464 tanesi tescillendi. Dünya’da ‘FairTrade’ yani adil ticaret logosu var. Bu logoyu kullanan herkes çocuk işçi çalıştırmadığını ve tüm işçilerin sosyal haklarını koruduğunu ifade eder. Bu logoyu bizler de kullanırsak tüketici,  zincirdeki hiç kimsenin hakkının yenilmediğini bilerek hayır yaptıklarını da düşüneceklerdir. Taklidi engellemek için ürünlerin izlenebilirliğini korumak zorundasınız. Bunun için akıllı etiketleri kullanabilirsiniz.” dedi.
İkincisi düzenlenen çalıştayda Hatay’da buluşan büyükşehir belediyeleri, ekolojik, sağlıklı ve ucuz gıdaya erişim için hayata geçirdikleri deneyimlerini ve planlarını ortaya koydu. Ortak bir hat oluşturmak isteyen belediyelerin hedefi üretici ve tüketiciyi aracısız buluşturarak ortak bir pazarlama ve dayanışma ağının oluşturulmasına yönelik önemli adımlar atmak.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    11253,27%0,78
  • DOLAR

    41,31% 0,07
  • EURO

    48,99% 0,40
  • GRAM ALTIN

    4870,49% 0,29
  • Ç. ALTIN

    7968,18% -0,35

KURULTAY YOLUNDA ENGEL KALMADI: 3 BAŞVURU DA REDDEDİLDİ

MURAT BAKAN: ÖZEL HAREKAT’TA BÜYÜK YOLSUZLUK!

KOMİSYONDA “DOMUZ BAĞI” KRİZİ! DEM PARTİ SALONU ETERK TTİ

“FRANSA’YI SARSAN İDDİA: BRİGİTTE MACRON’UN CİNSİYETİ MAHKEMEDE TARTIŞILIYOR”

AKP’Lİ BAŞKAN FESTİVALE 25 MİLYON HARCADI: İŞÇİLERE MAAŞ YOK!

MERKEZ BANKASI, BİR MADENİ PARAYI DAHA TEDAVÜLDEN ÇEKİYOR: ARTIK ÜRETİLMEYECEK

ŞAMİL TAYYAR’DAN AĞIR SÖZLER: DİYANET’İN EN KÖTÜ DÖNEMİ ERBAŞ’TI

DİYANET’TE DEVİR TESLİM: ALİ ERBAŞ GİTTİ, SAFİ ARPAGUŞ GELDİ

ÖZEL: BİR TARAFTA RANTÇI AKP BELEDİYECİLİĞİ, DİĞER TARAFTA HALKÇI CHP!

FED FAİZİ 25 BAZ PUAN İNDİRDİ: ALTIN REKOR, DOLAR ÇAKILDI!

SİYASETİN GÖBEĞİNDE ŞANTAJ İDDİASI: ELAZIĞ İL BAŞKANI KONUŞTU

KÖYCEĞİZ BELEDİYESİ’NDE CİMER ŞİKAYETİ OPERASYONA DÖNÜŞTÜ

BORSA OPERASYONUNDA SÜRPRİZ İSİM: ERDOĞAN’IN KİTABINI YAZMIŞTI

CHP'Lİ YAVUZYILMAZ: YOLCU GARANTİSİ HALKIN SIRTINDA YÜK OLDU: BU MODEL MİLLETİN SOYULMASIDIR…

TCMB’DEN FAİZ DÜZENLEMESİ: %41,25 VE %42,25

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ’NDE OPERASYON: 20 KİŞİ HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI

ÖZGÜR ÇELİK AÇIKLADI: BAYRAMPAŞA'DA BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ ÖLÜMLE TEHDİT EDİLDİ

ALTAYLI: KURULTAY DAVASINDA İKİNCİ PERDE...

BAYRAMPAŞA OPERASYONU: HASAN MUTLU DAHİL 39 KİŞİ HAKKINDA TUTUKLAMA TALEBİ!

ERDOĞAN: “BU DAVANIN HİÇBİR YERİNDE AK PARTİ OLARAK YOKUZ”

GÜRSEL TEKİN: BU MAHKEMENİN HİÇBİR TARAFINDA YOKUZ

BAYRAMPAŞA BELEDİYE MECLİSİ'NDE CHP ÇOĞUNLUĞU KAYBETTİ

CHP’Lİ AKSU BELEDİYESİNDE KRİTİK İSTİFALA

KEMAL KILIÇDAROĞLU’NA SÜRPRİZ TELEFON…

EPİK SANAT TİYATROSU “NAZIM” OYUNUNU HARBIYE HALKIYLA BULUŞTURDU

MERSİN'DE CİNNET GEÇİREN ANNE 5 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNU BOĞAZINI KESEREK ÖLDÜRDÜ

BAYRAMPAŞA'DA BİR BELEDİYE MECLİS ÜYESİ DAHA CHP'DEN İSTİFA ETTİ

FETÖ'NÜN DIŞİŞLERİ YAPILANMASINA OPERASYON: 15 GÖZALTI KARARI

BAŞKAN ÖNTÜRK: “ÜRETİCİ KAZANACAK, TÜKETİCİ DE UYGUN FİYATLA YİYECEK”

VALİ MASATLI BALIKÇILARLA SEZONU BAŞLATTI

Yükleniyor


EPİK SANAT TİYATROSU “NAZIM” OYUNUNU HARBIYE HALKIYLA BULUŞTURDU

BAŞKAN ÖNTÜRK: “ÜRETİCİ KAZANACAK, TÜKETİCİ DE UYGUN FİYATLA YİYECEK”

VALİ MASATLI BALIKÇILARLA SEZONU BAŞLATTI

"HATAY'IN EVLATLARINA DEĞER" SLOGANIYLA BAŞARILI ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

HATAY’DA DEPREM SONRASI İŞKENCE İDDİASI: 13 JANDARMA 9 EYLÜL’DE YARGILANACAK

HATAY’DA 30 AĞUSTOS’TA TOPLU ULAŞIM ÜCRETSİZ OLACAK

KÖMÜRÇUKURU MAHALLESİ YENİ YERLEŞKESİNE TAŞINIYOR

  • Perşembe 30.2 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 29.4 ° / 19.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 31 ° / 15.5 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Fenerbahçe 4 3 0 1 5 10
3.Trabzonspor 5 3 1 1 2 10
4.Göztepe 5 2 0 3 5 9
5.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
6.Gazişehir Gaziantep 5 3 2 0 -2 9
7.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
8.Alanyaspor 4 2 1 1 2 7
9.Samsunspor 4 2 1 1 1 7
10.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
11.Rizespor 4 1 2 1 -4 4
12.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
13.Kasımpaşa 4 1 3 0 -2 3
14.Kayserispor 4 0 1 3 -4 3
15.Fatih Karagümrük 4 1 3 0 -5 3
16.İstanbul Başakşehir 3 0 1 2 -1 2
17.Kocaelispor 5 0 4 1 -6 1
18.Gençlerbirliği 5 0 5 0 -6 0