HASTANELERİ HAZIRLAYIN

HASTANELERİ HAZIRLAYIN

Dünya Sağlık Örgütü koronavirüsü pandemik yani "salgın"! olarak ilan etti. Örgütün Direktörü Ghebreyesus, ülkelerden hastalığa karşı tedbir almasını isterken, "Önümüzdeki günlerde koronavirüs nedeniyle ölümlerin,

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü koronavirüsün 'pandemi' yani 'yaygın hastalık' olarak tanımlanabileceğini duyurdu. WTO,  alınacak tedbirlerin aynı kalmasını isterken, ülkelerin  eyleme geçmesi gerektiğini belirtti.

WTO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, pandeminin özensizce kullanılacak bir  kelime olmadığını belirterek,  yanlış  kullanıldığında mantıksız korku veya mücadelenin bittiği yönünde sebepsiz kabulleniş yaratacağını belirtti. Genel Direktör bunun da  gereksiz acılara ve ölümlere yer açacağını anımsattı.

Ghebreyesus, bir yandan  daha önce koronavirüs ile sıçrayacan bir pandamı görmediklerini belirtirken, diğer yandan  da 'Aynı zamanda kontrol  edilebilen bir pandemik  daha önce görmedik' dedi.
Bu pandeminin seyrini değiştirmenin ülkelerin elinde olduğunu söyleyen Direktör, tüm ülkelere hastaneleri hazırlaması ve sağlık işçilerini kendilerini koruma ve eğitim konusunda tedbir almalarını istedi. Ghebreyesus, tüm ülkelerden acil mukabele mekanizmalarını aktif hale getirmesini, vatandaşlarıyla mücadele yöntemlerini öğretmesini istedi.

Pandemi eşzamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla yerde ve  sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim. Bir hastalık  WHO tarafından pandemi ilan ediliyor ve bunun için de yeni tespit edilen bir virüs olması, insanlara  bulaşması ve insandan  insana kolayca geçmesi gerekiyor.  WHO,  2009 yılında da domuz gribi, pandemik hastalık ilan edilmişti.