HAMAS-İSRAİL SAVAŞINDA KARA HAREKATI GÜNDEMDE…

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın, 7 Ekim sabahı İsrail’e yönelik ‘Aksa Tufanı’ adıyla saldırılarının ardından başlayan gerilim 4. gününe girdi.

GÜNDEM 10.10.2023 13:10:00 0
HAMAS-İSRAİL SAVAŞINDA KARA HAREKATI GÜNDEMDE…

Günün ilk saatlerinde hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 704’e yükseldi, Hamas’ın operasyonunda ise 900 İsrailli hayatını kaybetti. İsrail’in Gazze’ye başlattığı hava operasyonu devam ederken Filistin BM’ye müdahale çağrısı yaptı. İsrail basını, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ABD Başkanı Joe Biden’a Gazze’ye kara harekatı başlatmaktan başka seçenekleri olmadığını söylediğini, Biden’ın da sessiz kalarak Netanyahu’ya onay verdiğini öne sürdü.
Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın başlattığı saldırılar çatışmaya dönüştü. İsrail’in verdiği karşılıklarla birlikte her iki tarafta da çok sayıda can kaybı yaşandı. Hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı 900’ü bulurken İsrail’in başlattığı operasyonlar sonucu da 143’ü çocuk, 105’i kadın olmak üzere 704 Filistinli hayatını kaybetti. Filistinli gruplar, çok sayıda İsrailli askeri ve bazı sivilleri esir aldı.

İSRAİL ELEKTRİĞİN ARDINDAN SU AKIŞINI DA KESTİ

İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ne giden su akışının kesildiğini söyledi.

İSRAİL’DEN HAMAS’IN ‘REHİNE’ ÇIKIŞINA YANIT
Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları’nın başlattığı saldırılar sonrası İsrail’den de karşı saldırılar gelmesiyle 900 İsrailli, 687 de Filistinli hayatını kaybetti. Kanlı çatışmalar sürerken Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, El Cezire’ye yaptığı açıklamada “İsrail’in halkımıza uyarı yapmadan düzenlediği her saldırıda bir İsrailli rehine infaz edilecek ve görüntüsünü yayınlayacağız. İşgalle anladığı dilden konuşacağız” ifadelerini kullandı.
İsrail yönetiminin ise konuya ilişkin yanıtını Ordu Radyosu paylaştı. Açıklamada Gazze Şeridi’ne saldırıların, Kassam Tugayları’nın elinde tuttuğu “İsrailli rehinelerin nerede olduğuna dair doğru bilgi mevcut olmadığı sürece onlara zarar verme pahasına bile gerçekleştirileceği” belirtildi.

BİDEN: 11 ABD VATANDAŞI HAYATINI KAYBETTİ
ABD Başkanı Joe Biden yaptığı yazılı açıklamada, bu hafta sonu “İsrail’e yönelik korkunç terör saldırısında” yüzlerce masum sivilin öldürüldüğünü ve bu kişiler arasında en az 11 ABD vatandaşının bulunduğunu bildirdi. Sayısını belirtmediği bazı ABD vatandaşlarının da hala kayıp olduğunu belirten Biden, bu kişilerin nerede olduğu hususunda bilgi edinmek için İsrailli yetkililerle çalıştıklarını aktardı.
Biden, ABD vatandaşlarının yurt içinde ve yurt dışında güvenliğinin öncelikleri arasında yer aldığını vurgulayarak, “Teyit etmek için hala uğraşsak da Hamas’ın rehin aldıkları arasında Amerikan vatandaşlarının da olabileceğine inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

NETANYAHU: AMERİKAN UÇAK GEMİSİ BİZE DOĞRU GELİYOR
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi Netanyahu, İsrail muhalefetine ulusal birlik hükümeti kurma çağrısında bulundu. Kısa televizyon konuşmasında “Dünyanın en büyüklerinden olan Amerikan uçak gemisi bize doğru geliyor. ABD İsrail’i her şekilde destekliyor ifadelerini kullanan Netanyahu,  ‘hükümetinin Kassam Tugayları’nın saldırdığı bölgelerde kontrolü yeniden ele alacağını’ söyleyerek, “Kazanacağımız bir savaşın içindeyiz” diye konuştu.
ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) dün yapılan yazılı açıklamada, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in, Hamas’ın başlattığı saldırılarda İsrail’e yardıma hazır olması amacıyla uçak gemi filosunu Doğu Akdeniz’e gönderme talimatı verdiği belirtilmişti.

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI: HAMAS İRAN’IN VEKİLİDİR
Cohen, İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Binbaşı Libby Weiss ile çok sayıda basın mensubunun katıldığı çevrim içi basın toplantısında konuştu. İsrail Dışişleri Bakanı Cohen, “Hamas, İran’ın vekilidir” dedi.,

KARA HAREKATI GÜNDEMDE
Axios haber sitesinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki telefon görüşmesi hakkında bilgi sahibi İsrailli ve ABD’li kaynaklara dayandırdığı haberine göre Gazze’ye kara harekatı olasılığı ele alındı. Biden, Gazze’deki İsrailli rehineler konusunu gündeme getirirken Netanyahu, “Gazze’ye girmeliyiz. Şu anda pazarlık yapamayız” dedi.
Ülkesinin Hamas’ın saldırılarına karşılık olarak güç kullanmaktan başka seçeneği olmadığını söyleyen Netanyahu, bir ülkenin Orta Doğu’da zayıflık gösteremeyeceği mesajını verdi.
Lübnan sınırında bir cephe açılmasının endişe verici olduğunu ancak ülkesinin bu senaryoya hazırlıklı olduğunu söyleyen Netanyahu, caydırıcılığı yeniden tesis etmek gerektiği vurgusunda bulundu. Kaynaklar, Biden’ın Gazze’ye kara harekatı yapılmaması konusunda Netanyahu’yu ikna etmeye ya da Netanyahu üzerinde böyle bir baskı kurmaya çalışmadığını aktardı. İddialara ilişkin Beyaz Saray ve İsrail Başbakanlığı ise henüz bir açıklama yapmadı.

FİLİSTİN’DEN BM’YE ÇAĞRI
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüştü. Abbas, BM’ye, İsrail’in başta Gazze Şeridi olmak üzere Filistin halkına yönelik sürdürdüğü saldırılarını durdurması için derhal müdahale etmesi çağrısında bulundu.
Abbas, Gazze Şeridi’nde bir insani felaketin önlenmesi için BM’nin müdahale etmesi ve Filistin halkına uluslararası koruma sağlamak için uluslararası meşruiyetle onaylanmış görevlerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Filistin Devlet Başkanı Abbas, bölgede yaşanan gerilimin tek çözümünün İsrail’in, başkenti Kudüs olan Filistin Devleti topraklarındaki işgaline son vermek suretiyle sağlanacak siyasi çözüm olduğunu belirtti.
Genel Sekreter Guterres de BM’nin, Gazze Şeridi halkına acil insani yardım sağlanması ve devam eden gerilimin durdurulması amacıyla ilgili tüm uluslararası taraflarla temaslarda bulunulması için çaba gösterdiğini söyledi.

ABD, FRANSA, ALMANYA, İTALYA VE İNGİLTERE’DEN İSRAİL’E DESTEK
ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderleri, “Önümüzdeki günlerde, İsrail’in kendini savunabilmesini sağlamak ve nihayetinde barışçıl ve entegre bir Orta Doğu bölgesinin koşullarını oluşturmak için müttefikler ve İsrail’in ortak dostları olarak birlik ve koordinasyon içinde kalacağız.” mesajını paylaştı.
İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER
10:11 | İSRAİL’DEN “YEDEK ASKER” HAMLESİ
İsrail ordusu, yedek askerleri ülkeye getirmek için Avrupa’ya uçaklar yolladı.
09.57 | İSRAİL ORDUSU: BİN 500 HAMAS MİLİTANININ CESEDİ BULUNDU
İsrail ordusu, İsrail’in kontrol ettiği topraklarda ve Gazze Şeridi’nin çevresinde bin 500 Hamas militanının cesedinin bulunduğunu ifade etti.
Ordu, Gazze çevresindeki İsraillilerin tahliyesinin neredeyse tamamlandığını bildirdi.
09:44 | İSRAİL ORDUSU: GAZZE SINIRINDA KONTROL TAMAMEN SAĞLANDI
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile çatışan İsrail askerlerinin, Gazze çevresindeki kasaba ve yerleşim yerlerinin kontrolünü yeniden ele geçirmek için kararlılıkla hareket ettiği ve İsrailli yaralıları tahliye ederken Filistinli unsurların elindeki birçok silaha da el koyulduğu ifade edildi.

“Gazze sınırında kontrolü tamamen sağladık. İsrail topraklarında silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse eminiz.” ifadelerine yer verilen açıklamada, çatışma bölgelerinde çok sayıda Kassam Tugayları unsurunun öldürüldüğü kaydedildi.
Açıklamada bölgede Kassam Tugayları ile çatışmaların halen devam edip etmediğine açıklık getirilmedi.
 

 

  • BIST 100

    14202,09%-0,67
  • DOLAR

    42,71% 0,05
  • EURO

    50,33% 0,25
  • GRAM ALTIN

    5897,25% -0,19
  • Ç. ALTIN

    9493,51% -0,48

CHP’YE SERT ELEŞTİRİ, ERDOĞAN’A SOL TANIMI: UÇUM’UN YAZISI TARTIŞMA YARATACAK

“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

SAAT 04.17’DE DURAN BİR HAFIZA: HATAY VALİLİĞİ YENİ LOGOSUNU TANITTI

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

RAFLARDAN ÇUKURA: REYHANLI’DA 2 TON SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GIDA İMHA EDİLDİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜNDE ŞOK GELİŞME: KIZI “KASTEN ÖLDÜRME” SUÇLAMASIYLA TUTUKLANDI

RUS MEDYASINDAN ÇARPICI İDDİA: ZİRVEDE KİM DIŞARIDA KALDI?

HAKİM DEĞİŞTİ, DAVA ERTELENDİ: İMAMOĞLU SİLİVRİ’DE İKİNCİ YASSIADA UYARISI YAPTI

MHP–DEM TEMASINDA YENİ PERDE: BAHÇELİ “HER CÜMLESİNE İMZAMI ATARIM” DEDİ

SİYASETTE KRİTİK DOSYA TRAFİĞİ: ÖZGÜR ÖZEL’İN DOKUNULMAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“ELEKTRİK YOK, SU YOK, OKUL YOK: SURİYE’YE DÖNENLER TÜRKİYE’DE KALMALARI İÇİN AKRABALARINI UYARIYOR!”

ERSOY OPERASYONUNDA ‘SUSURLUK’ BENZETMESİ: İKTİDAR YAZARI FOTOĞRAFI PAYLAŞTI, TARTIŞMA BÜYÜDÜ

“İMAMOĞLU “TURPUN BÜYÜĞÜ” DAVASINDA HAKİM KARŞISINDA: HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ TARTIŞMA YARATTI

“HATAY’DA ULAŞIMDA BÜYÜK KIRILMA: 3. ÇEVRE YOLU RESMEN BAŞLADI!”

TİSK’E ÜSTÜ KAPALI ASGARİ ÜCRET BASKISI: ADALET İÇİN MAL MÜLKÜ BİR KENARA BIRAKIN!

“‘HAFTA İÇİ 8 SAAT, GECE 22.00’YE KADAR’: MESEM ÖĞRENCİLERİNİN ÇALIŞMA SINIRLARINI BAKAN TEKİN AÇIKLADI!”

İBB İDDİANAMESİNDE UYDURMA BEYAN KRİZİ: TARİH TUTMAYINCA SAVCILIK ÇELİŞKİYİ BİR GÜNDE ‘DÜZELTTİ!

“TBMM’DE TACİZ İDDİALARI ALEVLENDİ: LOKANTA ÇALIŞANI TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ!”

“TCMB İNDİRİMİ SONRASI BIST’TE HIZLI TEPKİ: ENDEKS KRİTİK EŞİĞİ AŞTI!”

“ERSOY SORUŞTURMASI BÜYÜYOR: GİZLİ TANIK BEYANLARIYLA ‘ÖRGÜT’ İDDİASI DOSYAYA GİRDİ!”

“FED’İN İNDİRİMİ KÜRESEL DALGAYI TETİKLEDİ: TCMB’NİN BUGÜNKÜ KARARI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÖNÜNÜ ÇİZECEK!”

“KONYA’DA YAKALANIP SERBEST BIRAKILDIĞINI SÖYLEDİ: SAYGI ÖZTÜRK’E ‘BEN YEŞİL’İM’ TELEFONU TÜRKİYE GÜNDEMİNİ SARSTI!”

“ÜNLÜ SANATÇI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜ: GÜVENLİK KAMERASI KAYITLARI CİNAYET ŞÜPHESİNİ GÜÇLENDİRDİ!”

GAZETECİ ENVER AYSEVER GÖZALTINA ALINDI

“MEDYA DÜNYASINI SARSAN TUTUKLAMA: ERSOY VE ÜÇ KİŞİ HAKKINDA ÇARPICI SUÇLAMALAR DOSYADA!”

Yükleniyor


“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

  • Salı 15.3 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 15.2 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Perşembe 16.2 ° / 4.5 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9