HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE DAYALI ULUSLARARASI BİR DÜZEN HÂLÂ KURULAMAMIŞTIR

İHD İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, BM barış, insan hakları ve demokrasi ideallerine dayalı uluslararası bir sistem oluşturma hedefiyle inşa edilmesine karşın maalesef bu ideallerin çok gerisinde kaldı

İSKENDERUN 10.12.2023 18:35:00 0
HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE DAYALI ULUSLARARASI BİR DÜZEN HÂLÂ KURULAMAMIŞTIR

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 75. yılındayız. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde yer alan temel hakların uygulanamadığı bir dünyada yaşamanın verdiği buruklukla barış, adalet, eşitlik, özgürlük ve insan onurunun korunmasını ve bunları güvence altına alacak demokrasi mücadelesi verilmesini savunmaya devam ediyoruz.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin hazırlanması, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde, 29 Nisan 1946 tarihinde, İnsan Hakları Komisyonu’nun kurulmasıyla başlamıştır. Komisyonca hazırlanan bir Giriş ve 30 maddeden oluşan İnsan hakları Evrensel Bildirgesi, 10 Aralık 1948 günü Fransa’nın başkenti Paris’te toplanan BM Genel Kurulu’nda kabul ve ilan edilmiştir. Türkiye, Evrensel Bildirge’yi, 27 Mayıs 1949 tarihli Resmi Gazete’de yayınlayarak yürürlüğe koymuştur.

Birleşmiş Milletler, barış, insan hakları ve demokrasi ideallerine dayalı uluslararası bir sistem oluşturma hedefiyle inşa edilmesine karşın maalesef bu ideallerin çok gerisinde kalmıştır. Evrensel Bildirge’de yer alan hak ve özgürlüklere dayalı uluslararası bir düzen hâlâ kurulamamıştır. Birleşmiş Milletler örgütü de, varoluş gerekçesiyle çelişir biçimde, hak ihlallerinin başlıca sebebi olan savaşları ve iç savaşları önlemede mülteci krizlerine müdahalede, küresel çapta doğal ve kültürel mirasın korunmasında, yoksullukla ve adaletsizlikle mücadelede, başta kadınlara yönelik olmak üzere her türlü ayrımcılığı sonlandırmada yeterince etkin olamamaktadır.


Gelinen aşamada güçlü devletlerin bir araya gelerek oluşturduğu askeri ve ekonomik birliktelikler, insanların hak ve özgürlüklerini kullanmalarının önünde birer engele dönüşmüştür. Özellikle devletlerin demokrasi ve hukuk taahhüdünden giderek uzaklaşmaları insanlığın en önemli kazanımlarından birisi olan insan haklarının, hem bir referans sistemi hem de bir denetim mekanizması olarak zayıflamasına yol açmıştır. Bütün bu olumsuzlukların karşısında dünyanın her yerinde halklar özgürlük, adalet, eşitlik ve insan hakları talepleriyle itirazlarını yükseltmektedirler. Devletlerin ve hükümetlerin bu itirazlara yanıtı ise şiddetin her türünü sistematikleştirip yaygınlaştırma ve hayatın tek gerçeği olarak toplumlara dayatma şeklinde olmaktadır. 


Güçlünün hiçbir kural hiçbir hukuk tanımadan zayıfı ezdiği ilkel insandan beri var olan ahlak ölçülerinin yok sayıldığı bir çatışma dönemini yaşıyoruz. Tek değerin ekonomik çıkarlar olduğu bu dönemde insanlık büyük acılar çekmektedir. Dünyanın gözü önünde Filistin’de, Rojava’da ve daha pek çok yerde yaşanan çocuk ve sivil ölümleri insanlığın geleceğini tehdit etmektedir.

2023 yılında Türkiye’de çeşitli hak kategorilerinde gerçekleşen ihlallere bakarsak; Siyasal iktidarın ülke içinde ve dışında şiddeti esas alan politikaları 2023 yılında yaşanan yaşam hakkı ihlallerinin başlıca sebebini oluşturmaktadır. Yaşam hakkı ihlalleri, sadece devletin güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen ihlaller ile sınırlı değildir. Üçüncü kişiler tarafından gerçekleştirilen fakat devletin, “önleme ve koruma” yükümlülüğünü yerine getirmeyerek neden olduğu yaşam hakkı ihlalleri vardır. Yaşadığımız deprem sonrasında başta yaşam hakkı barınma hakkı ve sağlık hakkı olmak üzere çok sayıda hak ihlali yaşandı. Şimdi de rezerv alan vb uygulamalarla mülkiyet hakları ihlal edilmeye çalışılıyor.  Son yıllarda, kişileri cezalandırmaya, yıldırmaya, otorite kurmaya yönelik veya ceza soruşturmasının (itiraf almak bilgi edinmek/“delil toplamak” amaçlı) bir aracı olarak işkence ve diğer kötü muamele uygulamalarının büyük artış gösterdiğine işaret eden ciddi ve geniş alana yansıyan tespitler ve iddialar bulunmaktadır. Hapishaneler kanayan yara haline gelmiştir. 

Tecrit başta olmak üzere infaz uygulamasında yaşanan keyfilikler ve her türlü baskı 2023 yılında da hapishaneleri insan haklarının ihlal edildiği merkezler haline getirmiştir. Hasta mahpusların tedavi ve yaşam koşulları uygun olmamasına rağmen bırakılmaması ya da ölmeden birkaç gün önce bırakılması mahpuslara yönelik uygulamaların en somut örneğidir. Kürt meselesinin barışçıl ve demokratik çözümüne yönelik içtenlikli, bütünlüklü adımların atılmaması, yanı sıra Ortadoğu’daki gelişmelerin de etkisi ile  başlayan silahlı çatışma ortamı halen sürmekte ve başta yaşam hakkı olmak üzere ağır ve ciddi insan hakları ihlallerine yol açmaktadır. Bizler, Kürt sorununun her zaman demokratik ve barışçıl çözümünü savunduk bunu savunmaya devam edeceğiz. ısrarlıyız. Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı talepleri 2023 yılında da karşılığını bulmamıştır. AİHM’nin zorunlu din derslerinin kaldırılması ve Cemevleri’nin ibadethane olarak kabul edilmesi ile ilgili kararlarının gereği yerine getirilmemiştir. Akbelen’den Cudi’ye kadar yapılan çevre katliamı uzun süre kamuoyunda tartışılmıştır.İktidarın basın üzerindeki kaygı verici boyutta artan baskı ve kontrolü 2023 yılında da sürmüştür. Düşünce ve ifade özgürlüğü alanında çok ciddi ihlaller yaşanmıştır.

 Bu yıl içinde de gazeteci, yazar, insan hakları savunucusu vb. çok sayıda kişiye davalar açılmış, tutuklamalar olmuş, dergi ve kitaplar toplatılmıştır. 2023 yılında başta kurumlarımızın yönetici, üye ve çalışanları olmak üzere çok sayıda insan hakları savunucusunun BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’nde yer alan ilkeler çiğnenerek gözaltına alındığı, tutuklandığı ve saldırıya uğradığı bir yıl olmuştur: 2023 yılı kural olarak barışçıl toplantı ve gösteri özgürlüğünün ortadan kaldırıldığı, ancak keyfi bir şekilde izin verildiği ölçüde istisnai olarak toplantı ve gösteri yapılabileceğinin olağan hale getirilmeye çalışıldığı bir yıl olarak yaşanmıştır.. Kadın hakları söz konusu olduğunda 2023 yine birçok  ihlalin yaşandığı bir yıl oldu. Kadınların yaşam hakları başta olmak üzere birçok hak ve özgürlükleri ihlal edildi.. 

OHAL KHK’ları ile kamudan (135 bin) ve özel sektörden ihraç edilip işsiz bırakılan 200 bin civarında emekçinin aileleri ile birlikte yaklaşık bir milyon insan açlığa mahkûm edilmiştir. Sivil ölüm diye tabir edebileceğimiz ihraçlar çok ağır bir ekonomik ve sosyal hak ihlali oluşturmaktadır. Haklarında hiçbir soruşturma kovuşturma bulunmayan emekçilerin işlerine iade edilmemesi bir hukuksuzluk örneği olarak devam etmektedir. İktidarlar eliyle gerçekleştiği için önlenebilir olan Türkiye ve dünyadaki bu kötücül sürecin son bulması ve barışçıl, demokratik, insan haklarına dayalı bir ortak yaşam idealini geliştirmek için çok daha fazla çaba göstereceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz.
 


  • BIST 100

    10689,95%0,44
  • DOLAR

    32,21% 0,02
  • EURO

    35,04% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2527,71% 1,09
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00

KİRADA YÜZDE 25 SINIRI KALKIYOR

DEMİRTAŞ: BANA CEZA VERİLDİ DİYE ‘BENDEN SONRASI TUFAN’ DEMEM

Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, 1 ayda 2 bin 830 olaya müdahale etti

İran'da Reisi ve Abdullahiyan'ın ölümünün ardından 5 günlük resmi yas ilan edildi

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ HAYATINI KAYBETTİ

Dışişleri Bakanı Fidan: "İran halkının başı sağ olsun"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "SAYIN REİSİ’Yİ SAYGIYLA VE MİNNETLE YÂD EDİYORUM"

Yankı Bağcıoğlu'ndan OYAK'a: "2023 yılı nema oranının gerçek enflasyon rakamlarını yansıtacak şekilde belirlenmesi gerekmektedir"

Sur Belediyesi: "Kayyımın bıraktığı borçlar nedeniyle maaş ödemelerinde problem yaşıyoruz"

İran Dışişleri Bakanlığı'na, Bakan Yardımcısı Ali Bagheri Kani getirildi

CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL GENÇLERE SESLENDİ: ''GERÇEK İKTİDAR YÜRÜYÜŞÜNÜ BAŞLATIYORUZ''

BEŞİKTAŞ, SAHASINDA HATAYSPOR İLE 2-2 BERABERE KALDI

ESKİ BAKAN ZİYA SELÇUK YÜKSELİŞ KOLEJİNDE

AHBAP HATAY'DA GENÇLİK MERKEZİ YAPTIRIYOR

TÜRKER ATEŞ: "TASARRUFUN FATURASINI YEREL BASINA ÖDETMEYİN"

İZMİR'DE EMEKLİLERDEN BAKAN IŞIKHAN'A "YENİ HİZMET MODELİ' TEPKİSİ

ÖZEL:ATILAN O İLK ADIMIN İZİNDEN YÜRÜYOR VE MÜCADELE EDİYORUZ

AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASI KAPSAMINDA GÖZALTINA ALINAN 3 EMNİYET GÖREVLİSİ İFADE VERMEK İÇİN ANKARA ADLİYESİ'NDE

ANITKABİR'DE 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI TÖRENİ...

20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMASI İÇİN BAŞVURULAR YARIN BAŞLIYOR

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL GENÇLERLE ANITKABİR’E YÜRÜYOR

İMAMOĞLU:BİZE YÜKLENEN SORUMLULUKLARIN TAMAMINI MİLLETİMİZLE BULUŞTURMA KONUSUNDA KARARLIYIZ

'AYHAN BORA KAPLAN' KRİZİNİN ARDINDAN ANKARA EMNİYETİ’NE YENİ ATAMA

MEMLEKET PARTİSİ, "GENEL MERKEZ KAPANDI" İDDİALARINI YALANLADI

ÖZGÜR ÖZEL'DEN ERDOĞAN'A:MADEM ATAMAYACAKTIN BU 1 MİLYON GÜNAHSIZI NİYE OKUTTUN?

AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASI KAPSAMINDA BİR KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI

BAHÇELİ, KOBANİ DAVASI'NDA VERİLEN CEZALARI ELEŞTİRENLERİ HEDEF ALDI

MEB: 20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMASI İÇİN BAŞVURULAR 20-31 MAYIS ARASINDA

KILIÇDAROĞLU:DEMİRTAŞ,DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI' MASKESİYLE TUTSAK EDİLMİŞTİR...

SAVCILIK, ANKARA 22. AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NİN KOBANİ DAVASI'NDA VERDİĞİ TAHLİYE KARARLARINA İTİRAZ ETTİ

Yükleniyor


İSKENDERUN BELEDİYESİNDE MEMURA SOSYAL DENGE TAZMİNATI

İSKENDERUN'DA BÜFE SAHİBİ ARKADAŞINI TÜFEKLE VURDU

DÖNMEZ’E VALİ KAYMAKAM’DAN HAYIRLI OLSUNZİYARETİ

DOĞAKA- SEECO HIZLANDIRMA HİBE PROGRAMI BİLGİLENDİRME SEMİNERİ İTSO’DA YAPILDI

İSKENDERUN'DA TARİHİ BİNA YANGINDA KÜLE DÖNDÜ

DÖNMEZ, 10 YILLIK SÜREDE HİÇ BİR ÇALIŞMA YAPILMAMIŞ

ŞAHİN’DEN DÖNMEZ’E ZİYARET

  • Pazartesi 30.7 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 31.5 ° / 17.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 17.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 37 32 2 3 64 99
2.Fenerbahçe 37 30 1 6 62 96
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 37 12 10 15 3 51
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16