YURTTAŞ İSYANDA: MEYDANA ÇADIR KURACAĞIZ ARTIK

BETAM verilerine göre, 2022 Ocak'ta yıllık yüzde 77,8 oranında artan ülke genelindeki ortalama kiralık daire fiyatları, yılın ikinci ayında yıllık yüzde 84,2 yükseldi.

GÜNDEM 16.04.2022 10:35:34 0
YURTTAŞ İSYANDA: MEYDANA ÇADIR KURACAĞIZ ARTIK

Bu oran İstanbul'da yüzde 112,3, Ankara'da yüzde 106,7, İzmir'de ise yüzde 74 oldu. Kira artışı, zamlar altında adeta can çekişen yurttaşları daha da zora sokar hale geldi. Temel hakların en başında gelen barınma hakkının bu kadar zor hale gelmesine isyan eden vatandaşlar, 'Kiralarda çok büyük artış oldu. Resmen vicdansızlık' dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) Şubat 2022'ye ilişkin açıkladığı Kiralık Konut Piyasası Görünümü raporu, kira fiyatlarındaki artışın sürdüğünü ortaya koydu.
Yılın ilk ayında yıllık yüzde 77,8 oranında artan ülke genelindeki ortalama kiralık daire fiyatları, yılın ikinci ayında yıllık yüzde 84,2 yükseldi.

Şubat ayında yıllık kira artış oranı İstanbul'da yüzde 112,3, Ankara'da yüzde 106,7, İzmir'de ise yüzde 74 oldu.Ocak ayında ise yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 97,7, Ankara’da yüzde 82 ve İzmir’de yüzde 62 oranında artmıştı.Temel hakların en başında gelen barınma hakkına ulaşımın bu kadar zor hale gelmesi ise vatandaşları isyan ettiriyor.‘Kira, gıda ve fatura’ kıskacına sıkışan dar gelirli, hepsi hayati önem taşıyan bu ödemelerden olabildiğince tasarruf etmeye çalışıyor.

SÖZCÜ muhabiri Batuhan Serim, İstanbul Bakırköy’de vatandaşa mikrofon uzattı, “Kiraların geldiği son durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sordu. Verilen yanıtlar şöyle oldu:
“BÖYLE GİDERSE SOKAKTA YATARIZ ARTIK”
Aslı Arslan:
“Kiralarda çok büyük artış oldu. Resmen vicdansızlık. Çünkü hiç değmeyen evlere 4000-5000 liradan aşağı istemiyorlar. Ben 4250 lira kira ödüyorum. (Kiranıza yakında zam gelecek mi?) Bu gelmiş hali. Eğer öbür sene de gelirse sokakta yatarız artık. (Ödemekte zorlanıyor musunuz?) Elbette zorlanıyoruz. İki kişi çalışıyoruz ama ona rağmen zorlanıyoruz. Çünkü sadece kira ile bitmiyor. (Bu şekilde artmaya devam ederse ne olacak?) Meydana çadır kuracağız artık.”
Ahmet Ertekin: “Pandemi sonrası fiyat artışları oldu, mal sahipleri de bundan istifade etmeye kalkıyorlar. 1700 lira kira veriyordum, ev sahibi şimdi 3250 lira istiyor. ‘2000 liradan fazla veremem’ dedim. ‘Benim senden 3750 lira istemem lazımdı, insaflı davrandım 3250 lira istedim’ dedi. Zaten her bir şey pahalı… ‘Alabiliyor musun?’ dersen, yok alamıyorum. Pazara gidiyorum, ezik domates alıyorum. Alacağım ki ondan bir şeyler çıkarayım, menemen yapayım ki karnımı doyurayım… Dükkan kiraları, ev kiraları almış yürümüş. Kiracılara Allah yardım etsin, mal sahiplerine de Allah vicdan versin.”
Cansu Karağaç: “Kiralar çok fazla. Hiç durumu olmayan insanlar ne yapsın? Ben kiracıyım, 3500 lira ödüyorum, önümüzdeki süreçte zamlanacak… (Bu artışlar bütçenizi etkileyecek mi?) Kesinlikle etkileyecek.”
Fikret Takır: “Kiralar çok yüksek. Ben kiracı değilim ama çocuğum kiraya çıkacak, nasıl geçinecek 4-5-6 bin lira kira verince? Ben emekliyim, Allahtan zamanında bir ev almışım da kuru ekmekle, şununla bununla geçiniyoruz. Emekli olmadan önce makine bakımcıydım, o zaman tazminatla falan bir ev alınabiliyordu. (Şimdi olsa alabilir misiniz peki?) Bir oda dahi alamam… Şimdi kendi dairemi satsam, yenisini almak için üzerine 1 milyon lira eklemem lazım. Fiyatlar öyle anormal oldu ki…”
Nebil Bilhan Güzelgün: “Kiracı da, ev sahibi de zor durumda. Benim kiracım eski, uzun süredir aynı kirayı ödüyor, yükseltemiyorsun. Yükseltmeye kalksan adamın gücü yok. Ne yapacaksın? Nasıl çare bulacağımızı bilmiyorum. Devletin çare bulması lazım. Mal sahibi ile kiracı arasında bir aracının olması lazım.”
Saadet Kaya: “Benim de kiracım var, geçen sene normalde ederi 2000 liraydı, ben kiracıyı düşündüğüm için 1300 liradan kiraya verdim. Bu sene de işten çıkarılmış, zam yapmadım. Her ev sahibi benim gibi olsa kiracılar da mutlu olur, ev sahipleri de… Her şey para değil bence.”
Ayten Sayım: “Kiralar almış başını gidiyor. Burada en düşük kiralar 4000-5000 liradan başlıyor. Allah sonumuzu hayır etsin. Gidişat iyi değil. Rahmetli babamdan kalan evde yaşıyorum. Zamanında kendisi çalışıp almıştı. (Şu anda aynı evi yeniden almak isteseniz alabilir misiniz?) Yok, kesinlikle. Neredeee… ”
İsmini vermek istemeyen vatandaş: “Kiralar çok pahalı. Ben Almanya’dan geliyorum, Türkiye fena pahalı. Her şey ateş pahası. Allah millete yardım etsin.”

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,49% 0,02
  • EURO

    43,75% -0,30
  • GRAM ALTIN

    4077,11% -0,68
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,33

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR! MİTİNGİNDE YENİ ADRES BAŞAKŞEHİR

İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

YILMAZ TUNÇ'TAN DEM PARTİ'YE YANIT…

EKREM İMAMOĞLU, ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SESLENDİ

1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

EKREM İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN MÜDÜRÜ VE 2 PERSONELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

İBB'YE OPERASYONU: 48 KİŞİNİN İFADESİ TAMAMLANDI

AYŞE BARIM İÇİN İSTENEN CEZA BELLİ OLDU

'ABDULLAH BAHÇELİ' DEDİ, SOSYAL MEDYANIN DİLİNE DÜŞTÜ

AKP'DEN TÜSİAD'A BARIŞ ELÇİSİ

MELONİ'DEN ERDOĞANA 'GÖÇMEN' TEŞEKKÜRÜ

İMAMOĞLU'NA SERT LAFLAR ETTİKTEN SONRA SÖZÜ DEM'E GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL:MANSUR YAVAŞ SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL AKLINDAKİ FORMÜLÜ AÇIKLADI…

İSPANYA VE PORTEKİZ'DE ELEKTRİK KRİZİ: NEDENİ BULUNAMADI

200 MİLYONA TEMEL ATILAN CAMİ İNŞAATI ATIL BIRAKILDI!

CHP'Lİ İSİMLERE 'TERÖR' SORUŞTURMASI: 25 KİŞİ HAKKINDA KAMU DAVASI AÇILDI

HATAY'DA SAĞLIKSIZ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE DENETİM: 220 KİLOGRAM İMHA EDİLDİ

İBB’YE YÖNELİK OPERASYONDA GÖZALTINA ALINAN VE KAYINPEDERİ ÜZERİNDEN RÜŞVET ALMAKLA SUÇLANAN ONUR SOYTÜRK'ÜN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI…

SAMSUN'DA HEYELAN: BABA VE İKİ ÇOCUĞU HAYATINI KAYBETTİ

SAMSUN'DA HEYELAN: AKARYAKIT İSTASYONUNDA ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

ELAZIĞ'DA 4,9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

ÖZGÜR ÖZEL'DEN EKREM İMAMOĞLU'NA ZİYARET

İMAMOĞLU’NDAN GÖZALTILARA TEPKİ…

TGRT'DE OLUMSUZ 'KJ'YE PATRON EŞİ SANSÜRÜ…

ÖZGÜR ÇELİK O BAVULLARI TEK TEK AÇTI!

AKP'Lİ İSİMDEN İTİRAF GİBİ 'İMAMOĞLU' VE 'KAYYUM' SÖZLERİ!

Yükleniyor


İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

EKREM İMAMOĞLU, ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SESLENDİ

1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

  • Perşembe 22.1 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23.5 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.9 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50