YURTDIŞINDAKİ TÜRKLERDEN ERDOĞAN'A YANIT

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa ve ABD’de akaryakıt kuyrukları olduğunu söylemesi, gurbetçi yurttaşlar arasında şaşkınlık yarattı. Gurbetçiler, “Erdoğan, hayal âleminde yaşıyor. Buna inanan var mı?” diye konuştu.

GÜNDEM 11.10.2021 20:58:11 0
YURTDIŞINDAKİ TÜRKLERDEN ERDOĞAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’deki krizi normalleştirmek için “Avrupa’da kuyruklar var, bizde böyle bir şey yok” yönündeki sözlerini değerlendiren Avrupa’daki yurttaşlar yaşadıkları ülkelerde kuyruk göremediklerini anlattı. Avrupa’da yaşayan Türkler, “Her istediğimize ulaşabiliyoruz, Türkiye’de yaşayan akrabalarımız markete gittiklerinde öfke patlaması yaşıyor” dedi. 
Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'in haberine göre; Erdoğan’ın “Amerika’nın, İngiltere’nin halini görüyorsunuz değil mi? Benzin yok benzin. Almanya’da kuyruklar, Fransa’da kuyruklar, yiyeceklerini bulamıyorlar, Türkiye’de böyle bir sorun yok” açıklamasına ilişkin, yurtdışında yaşayan yurttaşlar Cumhuriyet’e konuştu:
‘FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜNE ALIŞTIK’
Kenan C. (Almanya’da yaşıyor): Hayal âleminde yaşıyor. Yazık, inanan var mı? Almanya’da istediğimizi yiyip içip istediğimizi konuşuyoruz. Şimdiye kadar bir kuyruk görmedim. Türkiye’de akrabalarımız şu an markete girince öfke patlaması yaşıyorlar. Türkiye’ye dönüp onlar gibi asla olmak istemem. Yaz tatillerinde Türkiye’ye geldiğimizde önceki yıl aldığımız ürünün fiyatını ikiye değil 4’e, 5’e katlanmış buluyoruz. Türkiye’yi, ülkemi seviyorum fakat oradaki insanlar için çok üzülüyorum.
Zeynep D. (Almanya’da yaşıyor): Yeni benzin aldım, ben kuyruk görmedim. Marketlerin önünde kuyruk yok. Herkes istediğini ucuza alıp yiyebiliyor. Hayat standartları ve rahatça yaşamak için Almanya veya herhangi bir Avrupa ülkesi Türkiye’den çok çok daha mantıklı bence.
Asel Y. (Fransa’da yaşıyor): Türkiye’ye dönmeyi bir ara bende düşünmüştüm. Fakat artık istemiyorum. Neden diye sorarsan Türkiye’de yaşamak, sayılmak için zengin olman gerekiyor. Avrupa’da tabii ki zenginler zengin daha güzel bir hayat yaşıyorlar. Ama sınıf değişikliğini asla göremezsin. Türkiye’deki gibi değil yani. Burada zengin de fakir de olsan aynı şekilde etini falan yersin mesela. Fark asla yemek durumunu etkilemiyor. Burada devlet çok yardımlar ediyor. Açıkçası bence kimse aç kalmaz burada. Ama koronavirüs pandemisi nedeniyle kuyruklar yardım yerlerinde daha da çoğalmış o doğrudur. Ama bence öyle abartacak bir şey yok. En basiti dışarıya çıkınca pek fazla dilenci yok. Türkiye’de öyle değil adım başı dilenci veya çöp toplayan biriyle karşılaşabilirsin. Türkiye’de yaşamak istemememin ikinci nedeni ise kültür farklılığı. Mesela ben burada doğdum büyüdüm. Türkiye’ye gelince bize yabancı muamelesi yapıyorlar, yerli gibi değil. Yok “Gaziantepli misin, Vanlı mısın?” gibi. Burada biriyle tanışırsan sana adını sorar. Görüş açımız farklı ama haksızlığa uğramıyoruz. Fikir özgürlüğüne de alışmışız. Orada ben elimi kolumu sallayarak istediğimi yiyip istediğimi söyleyebilir miyim? Yani kısacası çok zengin olarak dönüyorsam evet tamam dönerim Türkiye’ye ama normal sınıftan veya fakir olarak dönüyorsam hayır.
KADINLAR ALT SINIF GİBİ’
Leyla D. (Fransa’da yaşıyor):
Fransa’da sadece ilk karantinada insanlar tedbir amaçlı dolaplarına makarna, tuvalet kâğıdı gibi gıda ve eşyalar stok yaptı. Türkiye’de yaşamama nedenlerimden bir tanesi de tedbir amaçlı stok. Bu imkânsız çünkü insanlar günü gününe yiyebiliyor.Türkiye’de insanlar maaşlarıyla hiçbir zaman dolaplarını düzgün bir şekilde dolduramıyor, fiyatlarlardan dolayı et gibi temel gıda alamayan var, orta sınıf diye bir şey yok. Ya çok zenginler, ya da çok fakir. İnsanların iş hakları yok. Sürekli alt kademe çalışıyor, haktan yoksun bir toplum var. Fransa’da 35 saatten fazla çalışamaz bir işçi. Fransa’da insanların en azından beş hafta izni var. Türkiye’de okul sistemi çok kötü, okuyan bir insan, master almış olmasına rağmen, torpil olmadan bir işe giremiyor. Kadın sürekli bir alt sınıftaymış gibi görünüyor, bu restorantlar da dahil, işyerlerinde çok belirgin. Kadınlar Türkiye’de özgür değil. 
‘FIRSATÇILIK YAPAN YOK’
İngiltere’den Hasan K.:
Ülkemizin Cumhurbaşkanı neden bu yollara başvurur bilmiyorum ama ne bir kıtlık ne bir kuyruk yok burada. Şu şekilde kuyruk var: Sadece dizel araçlar için arabası olanlara var ki benzin için bu sıkıntı kesinlikle yok. Ve bunun yine siyasi bir düşünce için yapıldığını düşünüyoruz. Çünkü ülke yavaş yavaş dizel araçları yasaklama yönünde bunun etkisini göstermek için insanları böyle empoze ediyorlar. Londra’ya ‘ulez’ dedikleri bir sistemi getirdiler, 3 yaş üstü dizel araçların Londra’ya girmesi ücretli. Gıda veya diğer ürünler için söz konusu değil bunu söyleyeyim. Valla aklı olan kimse şu şartlarda bırakıp Türkiye’ye gelmez. Pandemi dolayısıyla ürünlerde küçük kıpırdama oldu ama Türkiye gibi fırsatçılık yapan olmadı şükür. 

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10818,85%-0,09
  • DOLAR

    41,25% 0,23
  • EURO

    48,26% 0,38
  • GRAM ALTIN

    4711,62% 0,43
  • Ç. ALTIN

    7557,28% 0,43

BİR KAYYUM DAHA HEYETTEN AYRILDI: MÜJDAT GÜRBÜZ GÖREVDEN ÇEKİLDİ

YSK CHP'NİN İLÇE KONGRELERİ YAPILACAK, YÖNETİM İTİRAZI REDDEDİLDİ

YSK REDDİ BOŞA DÜŞÜRDÜ: CHP’NİN İRADESİ KAZANDI!

CHP KAYYUM HEYETİNDE İLK İSTİFA: HASAN BABACAN GÖREVDEN ÇEKİLDİ

CHP KONGRELERİ TEK TEK İPTAL EDİLMİŞTİ: YSK BUGÜN MASADA

GÜRSEL TEKİN’LE İL BİNAYA GİDECEĞİ İDDİASI KAFTANCIOĞLU TARAFINDAN YALANLANDI

CHP’DE GERİLİMLİ GÜN: TEKİN VE ESKİ İL BAŞKANLARI PAZARTESİ İSTANBUL’A GELİYOR

CHP’DE 500 DELEGEDEN NET MESAJ: “İRADEMİZİ KAYYUMA TESLİM ETMEYİZ

ÖZEL’DEN KILIÇDAROĞLU’NA REST: “GERİ ADIM YOK, OMURGA KORUNACAK

CİHANER’DEN KAYYUM DAVALARINA TEPKİ: YARGITAY’IN YÜZLERCE KARARI VAR

EMEKLİLER SÜRÜNÜYOR, DİYANET BAŞKANI SÜPER EMEKLİ OLUYOR!

SAVCI TUTUKLAMA İSTEDİ, MAHKEME DİNLEMEDİ: KÖSELER TAHLİYE EDİLDİ

CHP İSTANBUL KAYYUM EKİBİNİN TAMAMINI DİSİPLİNE SEVK ETTİ

AİLELER 16 MİLYONLUK SUS PAYINI REDDETTİ: HAKKIMIZI SAVUNUYORUZ

KAYYUM HEYETİNDEN İTİRAZ SİNYALİ

MAHKEME İMAMOĞLU İÇİN BARODAN AVUKAT GÖREVLENDİRDİ

ERDOĞAN'DAN BAHÇELİ'YE SÜRPRİZ ZİYARET

CHP-İYİ PARTİ BULUŞMASI: “SİYASETİ MAHKEMELERLE DİZAYN ETME GİRİŞİMİ TEHLİKELİDİR”

BEŞİKTAŞ VE AVCILAR’DA ŞOK: SUÇ ÖRGÜTÜ SORUŞTURMASINDA 2 TUTUKLAMA

MAHKEME KARARI SONRASI İSTANBUL’DA İLÇE KONGRELERİ ASKIYA ALINDI

FİLENİN SULTANLARI ABD'Yİ DEVİRDİ: TARİH YAZDIK, YARI FİNALDEYİZ!

FATİH ALTAYLI’DAN GÜRSEL TEKİN İDDİASI

"AKP’DEN SERT TEPKİ: ASLİYE MAHKEME YSK KARARINI BOZAMAZ"

KATİL İLE SAVCI AYNI KAREDE: CİNAYETTEN ÖNCEKİ FOTOĞRAF ORTAYA ÇIKTI

SİYASİ GÜNDEM KARIŞTI: MÜHÜRSÜZ OYLAR YENİDEN GÜNDEMDE

BARIŞ YARKADAŞ TEPKİLERİN ODAĞINDA: CHP HAREKETE GEÇTİ!

KADIKÖY'Ü İSTEDİ, ESENYURT ÖNERİLİNCE BEĞENMEYİP 'İSTİFA EDİYORUM' DEDİ

ÖZGÜR ÖZEL: EY ERDOĞAN, BU MEYDAN KORKUYU EVDE BIRAKTI

CHP, GÜRSEL TEKİN'DEN SAVUNMA İSTEDİ

İSTANBUL CUMHURİYET SAVCISI ERCAN KAYHAN ÖLDÜRÜLDÜ

Yükleniyor


YSK CHP'NİN İLÇE KONGRELERİ YAPILACAK, YÖNETİM İTİRAZI REDDEDİLDİ

YSK REDDİ BOŞA DÜŞÜRDÜ: CHP’NİN İRADESİ KAZANDI!

CHP KAYYUM HEYETİNDE İLK İSTİFA: HASAN BABACAN GÖREVDEN ÇEKİLDİ

CHP KONGRELERİ TEK TEK İPTAL EDİLMİŞTİ: YSK BUGÜN MASADA

GÜRSEL TEKİN’LE İL BİNAYA GİDECEĞİ İDDİASI KAFTANCIOĞLU TARAFINDAN YALANLANDI

CHP’DE GERİLİMLİ GÜN: TEKİN VE ESKİ İL BAŞKANLARI PAZARTESİ İSTANBUL’A GELİYOR

  • Cuma 33.6 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 33.3 ° / 19.6 ° Güneşli
  • Pazar 31.6 ° / 19.7 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 4 4 0 0 12 12
2.Trabzonspor 4 3 0 1 3 10
3.Göztepe 4 2 0 2 5 8
4.Konyaspor 3 2 0 1 6 7
5.Fenerbahçe 3 2 0 1 4 7
6.Samsunspor 3 2 0 1 2 7
7.Antalyaspor 4 2 2 0 0 6
8.Gazişehir Gaziantep 4 2 2 0 -4 6
9.Alanyaspor 3 1 1 1 1 4
10.Eyüpspor 4 1 2 1 -3 4
11.Beşiktaş 2 1 1 0 -1 3
12.Fatih Karagümrük 3 1 2 0 -4 3
13.İstanbul Başakşehir 2 0 0 2 0 2
14.Kayserispor 3 0 1 2 -4 2
15.Kocaelispor 4 0 3 1 -4 1
16.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
17.Kasımpaşa 3 0 3 0 -3 0
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0