UZMANINDAN KORKUTAN MARMARA DEPREMİ AÇIKLAMASI

Yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, beklenen büyük Marmara depremi hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 30.11.2021 10:29:44 0
UZMANINDAN KORKUTAN MARMARA DEPREMİ AÇIKLAMASI

Türkiye'nin önemli yer bilimcilerinden İTÜ'lü Prof. Dr. Okan Tüysüz, Habertürk'ten Alper Uruş'a ülkemizin depremselliğiyle ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Marmara'da beklenen büyük depremin olma zamanının geldiğine dikkat çeken Tüysüz, 'Marmara’da beklenen deprem gerçekleştiğinde Yalov’daki bir nokta İstanbul’daki bir noktaya göre 5 metre batıya doğru kayacak' dedi.
İşte Prof. Dr. Tüysüz'ün yaptığı dikkat çeken tespitler:
'Marmara içerisinde yer alan fayların kırılma olasılığının büyük olduğu, bu faylar kırıldığı takdirde 7’den büyük bir deprem gerçekleşeceği ve böyle bir durumda sadece İstanbul’un değil Marmara çevresinde geniş bir alanın etkileneceğini uzun yıllardır konuşuyoruz. Bu durum 17 Ağustos 1999 depreminden sonra daha büyük bir olasılıkla gündeme geldi. Marmara’da ortalama 250 yılda bir büyük deprem oluyor. Son büyük depremler olarak 1509 ve 1766 depremlerini tarihi kaynaklardan öğreniyoruz.
'TEKRARLAMA ARALIĞI DOLDU'
Bu da yaklaşık 250 yılda bir büyük deprem olduğu anlamına geliyor. 1766’dan bu yana 255 yıl geçtiğini dikkate alırsak tekrarlama aralığı dolmuş durumda. Öte yandan ölçümler Marmara Denizi'ndeki Kuzey Anadolu Fayı parçasının yılda ortalama 2 cm kadar hareket ettiğini gösteriyor. Bu da son 255 yılda 5 metre civarında bir atım biriktiğini gösteriyor.
Daha sade bir anlatımla Marmara’da beklenen deprem gerçekleştiğinde Yalova’daki bir nokta İstanbul’daki bir noktaya göre 5 metre batıya doğru kayacak. Benzer bir durum 17 Ağustos 1999 depreminde de yaşanmış, Sakarya’da fay üzerinde yer alan bir benzin istasyonunun iki pompası birbirine göre 5 metre kadar kaymıştı.
'MARMARA'DA BİR DEPREMİN OLMA ZAMANI GELDİ'
Faylar hareket ettikleri zaman hareket ettikleri yöndeki kayaları sıkıştırır; bu da olması beklenen bir depremi daha öne çeker. Buna stres transferi ya da halk dili ile tetikleme diyoruz. 17 Ağustos depremindeki hareketin Marmara’daki bir depremin olma olasılığının % 15 kadar artırdığı hesaplanıyor. 
Tüm bunları üst üste koyduğumuz zaman Marmara’da bir depremin olma zamanı gelmiştir. Ancak bunu kesin bir ifade olarak kabul etmemek gerekir, çünkü doğa hiçbir zaman bizim beklediğimiz gibi düzenli, davranmayabilir.
'MARMARA DEPREMİ SİLİVRİ-ADALAR ARASINDA OLACAK'
Marmara 7 ve daha üzeri bir depreme gebedir. Bu deprem Marmara içerisindeki Kuzey Anadolu Fayı'ndan kaynaklanacaktır. Büyük olasılıkla da Silivri-Adalar arasında bir noktada meydana gelecektir. Bu depremin nerelerde ne kadar etkili olabileceği konusunda da yapılmış çok sayıda çalışma var.
Örneğin İBB ilçe bazında deprem ve tsunami tehlikelerini anlatan broşürleri kısa bir süre önce kullanıma açtı. Benim de hazırladığım bir senaryo var. Marmara’daki tüm fayların kırılması durumunda, ki biz buna göre hazırlık yapmalıyız, sadece İstanbul’un değil; tüm Marmara bölgesinin etkileneceğini burada açık bir biçimde görüyoruz.


 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10449,36%-2,61
  • DOLAR

    41,27% 0,06
  • EURO

    48,62% 0,14
  • GRAM ALTIN

    4850,01% 0,57
  • Ç. ALTIN

    7802,34% 0,00

KAYYUM GÜRSEL TEKİN, CHP İL BİNASINA 30 KİŞİLİK GİRİŞ LİSTESİ VERDİ

İMAMOĞLU: CHP İÇİ KAVGA YOKTUR, İKTİDARIN YARGI VE POLİS ZORUYLA CHP’YE KARŞI KALKIŞTIĞI AÇIK BİR MÜDAHALE VARDIR

İZMİR'DE 2 POLİSİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ SALDIRIYA İLİŞKİN 27 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

ÖZGÜR ÖZEL: TÜYLERİM DİKEN DİKEN OLDU, GIRTLAĞIM DÜĞÜMLENDİ

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI: ZAM GELEN YURTDIŞI ÇIKIŞ HARCI 1.000 TL OLDU

CHP İSTANBUL’DA KAYYUM GÖLGESİ: ÖZEL BUGÜN GELİYOR

2025-2026 EĞİTİM YILI İSKENDERUN’DA COŞKUYLA BAŞLADI

VALİ MASATLI İLK DERS ZİLİNİ ÇALDI, ÖĞRENCİLERLE HEYECANI PAYLAŞTI

CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI BİNASINI KAPATMA KARARI ALDI

KAYYUM GÜRSEL TEKİN POLİS KALKANI İLE İL BİNASINA GİRDİ

CHP İL BİNASINDA SON FOTOĞRAF: DİRENİŞİN SEMBOLÜ

ESKİ AKP'Lİ MİLLETVEKİLİNDEN YARGIYA ŞOK ÇAĞRI:HEPİMİZİ BU EZİYETTEN KURTARIN

DİYANET BAŞKANI ALİ ERBAŞ, TARTIŞMALI HUTBELER İÇİN KOMİSYONU İŞARET ETTİ

CHP VEKİLLERİ SİVİL POLİSLERİ TEK TEK TESPİT ETTİ: ABLUKA BOZULDU!

CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ÖNÜNDE KRİTİK BEKLEYİŞ: GÜRSEL TEKİN’DEN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

16 YAŞINDAKİ SALDIRGAN KARAKOLU HEDEF ALDI: 2 ŞEHİT, 1 AĞIR YARALI

ÖZGÜR ÖZEL'DEN ALİ YERLİKAYA'YA YANIT

X VE DİĞER PLATFORMLAR YAVAŞLADI: KULLANICILAR ERİŞİM SORUYOR

ŞAMİL TAYYAR’DAN SOKAK ÇAĞRISINA SERT TEPKİ: "MAHKEME KARARINA UYUN"

ÖZGÜR ÇELİK: "POLİS İLE VATANDAŞLARI KARŞI KARŞIYA GETİREN TALİMAT, DEMOKRASİYE AÇIK DARBEDİR!

MANSUR YAVAŞ: "PPARTİ BİNAMIZA ÜYELERİMİZİN SOKULMAMASI HANGİ GEREKÇEYLE AÇIKLANABİLİR?

İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA: "SOKAKLARIN PROVOKE EDİLMESİNE ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

YURTTAŞLAR ABLUKA ALTINDAKİ CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI'NA YÜRÜYOR

VALİYE HAKARET ETTİ, TATİL YAPTIĞI OTELDE GÖZALTINA ALINIP TUTUKLANDI

CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI’NDA KAYYUM KRİZİ: POLİS BİNASI ABLUKA ALTINDA!

VALİLİK DUYURDU: İSTANBUL’DA 3 GÜN BOYUNCA MİTİNG VE YÜRÜYÜŞ YASAK!”

FİLENİN SULTANLARI, DÜNYA ŞAMPİYONASI’NDA İLK KEZ FİNAL OYNAYARAK GÜMÜŞ MADALYA KAZANDI!

ÖZGÜR ÖZEL KILIÇDAROĞLU İLE NE KONUŞTUĞUNU AÇIKLADI…“KEMAL BEY, İSTANBUL KAYYUMUNA RANDEVU VERMEDİ.

JAPONYA BAŞBAKANI İSTİFA KARARI ALDI

SARAYIN BAŞDANIŞMANINDAN “OLMASI GEREKEN HUKUK” AÇIKLAMASI!

Yükleniyor


KAYYUM GÜRSEL TEKİN, CHP İL BİNASINA 30 KİŞİLİK GİRİŞ LİSTESİ VERDİ

İMAMOĞLU: CHP İÇİ KAVGA YOKTUR, İKTİDARIN YARGI VE POLİS ZORUYLA CHP’YE KARŞI KALKIŞTIĞI AÇIK BİR MÜDAHALE VARDIR

İZMİR'DE 2 POLİSİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ SALDIRIYA İLİŞKİN 27 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

ÖZGÜR ÖZEL: TÜYLERİM DİKEN DİKEN OLDU, GIRTLAĞIM DÜĞÜMLENDİ

CHP İSTANBUL’DA KAYYUM GÖLGESİ: ÖZEL BUGÜN GELİYOR

VALİ MASATLI İLK DERS ZİLİNİ ÇALDI, ÖĞRENCİLERLE HEYECANI PAYLAŞTI

CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI BİNASINI KAPATMA KARARI ALDI

  • Salı 30.4 ° / 20.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 31.4 ° / 19.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 33.8 ° / 18.5 ° Güneşli