TURHAN'IN GÖREVDEN ALINMASININ ARKASINDA CENGİZ Mİ VAR?

Görevden alınma kararını Resmi Gazete'den öğrendiği iddia edilen Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan'ın bu şekilde görevden alınmasında, iktidara yakın müteahhitlerin de payı olduğu iddia ediliyor.

GÜNDEM 30.03.2020 16:33:03 0
TURHAN

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesinde ilk görevden alınan bakan olan Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın görevden alınmasının perde arkasında yaşanan olayları yazdı.
Turhan'ın da görevden alındığını Resmi Gazete'den öğrendiği iddiasına da yer veren Zeyrek'in 'İstifa etse küçük düşürülmeyecekti!' başlıklı yazısı şöyle:

Türkiye, koronavirüsü ile mücadele ederken, siyasette ilginç bir gelişme yaşandı.

27 Mart 2020 Cuma gününü 28 Mart 2020 Cumartesi gününe bağlayan gece 01:27'de yayınlanan Resmi Gazete'de, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'ın “görevine son verildiği” yazıyordu.

Yakın çalışma arkadaşlarından öğrendiğim kadarıyla yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı, Bakan için de sürpriz olmuştu. Hatta Turhan'ın bu bilgiyi hepimiz gibi Resmi Gazete'den öğrendiğine dair iddialar da mevcut.

Kararı öğrendikten sonra olayın perde arkasına baktım. Geriye doğru bir sondaj yaptığımda gördüm ki bu görevden alma adeta “geliyorum” demiş.

Bazı kaynaklarım, Mehmetçiğin İdlib'de gerçekleştirdiği operasyon ve sonrasında korona meselesi olmasaymış, Turhan'ın şubat ayında görevden alınmasının planlandığını da söylediler.

Şimdi gelin, elimizdeki verilerle kremlinologlar gibi bir Beştepe okuması yapalım:

– Turhan göreve başladıktan hemen sonra Ulaştırma Bakanlığı, Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı yapmış Binali Yıldırım'ın bakanlıktaki kadrolarını etkisiz hale getirmişti. Bakanlıkta uzun zaman “işe gidemeyen genel müdürler” dönemi yaşanmıştı. Binali Yıldırım'ın bu konuyu doğrudan hiçbir zaman şikayet konusu yapmadığını biliyorum. Ancak Bakanlıkta yaşananların bilgisi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a gidiyordu.

Erdoğan'ın ağustos ayında İstanbul-İzmir Otoyolu açılışındaki net tavrı “bir tercih yapmam gerekirse Binali Yıldırım'dır” mesajını içeriyordu. Zira kendisi Bursa'da, Yıldırım ise Balıkesir'de kurdele kesiyor, daha sonra da ikisi birden direksiyona geçerek otoyolu kullanan ilk iki isim oluyordu. Balıkesir'deki törende başrolün Yıldırım'a verilmesi biraz da “Senin eserin” mesajıydı.

– Turhan'ın başka bir deneyimi, Yıldırım ve Ahmet Arslan döneminde Bakanlıkla iş yapan müteahhitlerle irili ufaklı gerilimler yaşamasıydı.

Müteahhitler sorunlarını sürekli Erdoğan'a iletiyordu. Örneğin 27 Aralık 2019 günü yapılan AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı Turhan için çok zor geçmişti. Bazı il başkanları, illerinin sınırında bulunan tünel ve karayolu projelerinin durmasından yakınıyordu. Projeler ödenek ve hakkedişlerin ödenememesi ya da ihaleyi alan şirketlerin kredi bulamaması nedeniyle durmuştu.

Benzer şikayetleri Karayolları'na iş yapan Mehmet Cengiz gibi müteahhitlerden de duyan Erdoğan'ın Turhan'a gösterdiği tepki çok sertti. Üç gün sonra, yani “Yerli Oto Tanıtım Toplantısı”nın yapıldığı 29 Aralık 2020'de, Turhan Karadeniz Bölgesi'ne gitmek zorunda kalmıştı. Oysa Ulaştırma Bakanlığı da Yerli Oto Projesi'yle doğrudan ilgiliydi. Bunun nedeni Erdoğan'ın İl Başkanları toplantısında “Kastamonu-İnebolu arasındaki tünel projesi niye durdu, incele rapor ver” talimatını vermesiydi.

– Erdoğan'ın Turhan'a tavrında genel bir olumsuzluk baş göstermişti. Öyle ki Turhan'ın “Trabzonspor inşallah bu yıl şampiyon olacak” açıklaması dahi Erdoğan'ın büyük tepkisini çekti. (Bu bilgi, benzer bir hata yapmaması için Trabzonlu yeni bakanın işine de yarayabilir)

– Turhan'a Beştepe'den korona ile mücadelede pasif kaldığı suçlaması yöneltiliyordu. Ekibi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Erdoğan'ın korona mesaisi videolarını kamuoyuna sıkça yansıtıyordu. Son olarak Erdoğan'ın Mevlüt Çavuşoğlu ve Fatih Sönmez'le konuşmaları da yayınlanmıştı. Buna karşın salgınla mücadelede büyük rolü olması gereken Turhan'la diyaloğa dair hiçbir video paylaşılmamıştı. Bir kaynağım, videolu toplantının da gergin geçtiğini anlattı. Hatta, umrecilerin kontrolsüz gelişinin faturasının Turhan'a kesildiği de konuşulanlar arasında.

- Son sırada kamuoyuna da yansıyan “Kanal İstanbul ihaleleri” var.

Erdoğan projeden taviz verilmemesini istiyordu. Ancak insanlar korona nedeniyle can derdine düşmüşken Bakanlığın “maskeli” ihale yapması çok tepki çekti.

Beştepe'de “ihale değil ama zamanlama çok yanlış oldu” görüşü hakim.

Başka veriler/sinyaller de var ama yine yerim kalmadı. Demokratik bir ülkede olsak ya da Turhan demokrat bir yönetici olsa, 13 Aralık 2019 günü Ankara'da meydana gelen ve dokuz kişinin ölümüne neden olan hızlı tren kazasından sonra sorumluluk alıp istifa ederdi. Oysa o müteahhitlerin şikayetleri, parti ve kabine içi çekişmeler nedeniyle bir gece ansızın (karardaki küçük düşürücü ifadeyle) “görevine son verilmesini” tercih etti.

Artık ağlamaklı ses tonuyla yaptığı veda konuşmasının hiçbir anlamı kalmamıştı.
Bu güzel örneğin bütün siyasetçilere ve bürokratlara ders olmasını diliyorum.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    11000,26%6,06
  • DOLAR

    41,30% 0,05
  • EURO

    48,59% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4887,31% 0,06
  • Ç. ALTIN

    7888,34% 0,00

MAHKEMENİN KURULTAY KARARI BARIŞ YARKADAŞ'I KIZDIRDI

CHP’DEN KURULTAY DAVASI YORUMU: BU DAVALARI AÇANLAR CHP’Lİ DEĞİL

CAN HOLDİNG SORUŞTURMASI: KENAN TEKDAĞ SERBEST BIRAKILDI; 4 ŞÜPHELİ ADLİYEDE

KIZILCIK ŞERBETİ DİZİSİNİN SENARİSTİ MERVE GÖNTEM GÖZALTINA ALINDI

ERDOĞAN, CİHATÇI HTŞ LİDERİ COLANİ İLE DOHA’DA GÖRÜŞTÜ!

AKSARAY’DA SKANDAL: AMELİYATTA YANLIŞ KAN VERİLDİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ!

CHP KURULTAYI DAVASINDA ARA KARAR!

BUTLAN DAVASI BAŞLADI: CHP’DEN GENEL MERKEZ ÖNÜNDEN HODRİ MEYDAN!

SİYASET MAHKEMEDE, EKONOMİ BEKLEMEDE! KRİTİK DAVA PİYASALARI SALLAYABİLİR

HİKMET ÇETİN'DEN GÜNDEMİ SARSACAK İDDİA!

KURULTAY DAVASI ÖNCESİ İMAMOĞLU’NDAN SERT MESAJ

A MİLLİ ERKEK BASKETBOL TAKIMI AVRUPA İKİNCİSİ OLDU

125 BİN DEĞİL, MİLYONLAR! DEMOKRASİ İÇİN TANDOĞAN’DA BİRLEŞTİLER”

CHP GENÇLİK KOLLARI POLİS BARİKATLARINI YIKTI

KIRKLARELİ VALİSİ UĞUR TURHAN ERDOĞAN'I YERE GÖĞE SIĞDIRAMADI: SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ

KOMŞUSUNDAN AKP’YE GEÇEN BAŞKANVEKİLİ’NE ŞOK TEPKİ: HAKARET VE TÜKÜRÜK!

ÖZGÜR ÖZEL: "SES KAYDINDA 'OYU BİZE VER' DİYEN KİŞİ BUGÜN AK PARTİ'YE GEÇTİ"

İMAMOĞLU'NUN MAHKEME GÖRÜNTÜLERİNE SORUŞTURMA

"DİPLOMA DAVASI"NDA AVUKAT PEHLİVAN'IN TALEBİ REDDEDİLDİ: 76 BARODAN ORTAK TEPKİ

ÖZGÜR ÇELİK: “SANDIKTA KAYBEDEMEDİKLERİNİ ŞANTAJLA ALMAK İSTİYORLAR”

“ZELENSKİ İMAMOĞLU” İDDİASI! KÜLÜNK’TEN ADALET BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

MANSUR YAVAŞ’TAN SERT ÇIKIŞ: “KULİS AYLANLARINA ARTIK YETER!”

AY-YILDIZLI ZAFER: 12 DEV ADAM AVRUPA FİNALİNDE!

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ'NE OPERASYON: BAŞKAN HASAN MUTLU GÖZALTINDA!

“SEYDİŞEHİR'DE OYUMUZU GERİ VER” SLOGANLARIYLA BELEDİYE ÖNÜNDE EYLEM

ROZETİ BİZZAT ERDOĞAN TAKACAK: CHP’DEN İSTİFA EDEN GÜRZEL, AKP’YE GEÇİYOR

DEVLET BAHÇELİ: CUMHURBAŞKANIMIZ 2028'DE DE DEVAM ETMELİ

İMAMOĞLU: BU İDDİANAMEYİ SEÇİMDE KENDİSİNİ YENECEĞİMİ BİLEN KİŞİ YAZDIRDI

CHP’Lİ GENÇLER NÖBETTE: 3 BİN GAZ MASKESİYLE GENEL MERKEZ SAVUNMASI

2017’DEKİ ‘MÜHÜRSÜZ OY’ TARTIŞMASI YENİDEN ALEVLENDİ! REFERANDUM GAYRİMEŞRUDUR!

Yükleniyor


CHP’DEN KURULTAY DAVASI YORUMU: BU DAVALARI AÇANLAR CHP’Lİ DEĞİL

CAN HOLDİNG SORUŞTURMASI: KENAN TEKDAĞ SERBEST BIRAKILDI; 4 ŞÜPHELİ ADLİYEDE

KIZILCIK ŞERBETİ DİZİSİNİN SENARİSTİ MERVE GÖNTEM GÖZALTINA ALINDI

ERDOĞAN, CİHATÇI HTŞ LİDERİ COLANİ İLE DOHA’DA GÖRÜŞTÜ!

AKSARAY’DA SKANDAL: AMELİYATTA YANLIŞ KAN VERİLDİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ!

CHP KURULTAYI DAVASINDA ARA KARAR!

  • Salı 30.4 ° / 20.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 32.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 30.2 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Fenerbahçe 4 3 0 1 5 10
3.Trabzonspor 5 3 1 1 2 10
4.Göztepe 5 2 0 3 5 9
5.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
6.Gazişehir Gaziantep 5 3 2 0 -2 9
7.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
8.Alanyaspor 4 2 1 1 2 7
9.Samsunspor 4 2 1 1 1 7
10.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
11.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
12.Kasımpaşa 4 1 3 0 -2 3
13.Kayserispor 4 0 1 3 -4 3
14.Fatih Karagümrük 4 1 3 0 -5 3
15.İstanbul Başakşehir 3 0 1 2 -1 2
16.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
17.Kocaelispor 5 0 4 1 -6 1
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0