TÜGVA İDDİANAMESİ HAZIR

TÜGVA verilerini sosyal medyada yayınlandığı iddiasına ilişkin soruşturma tamamlandı. İddianamede, "Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" ve "Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme, değiştirme" suçl

GÜNDEM 18.03.2022 18:18:07 0
TÜGVA İDDİANAMESİ HAZIR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, TÜGVA’dan ele geçirilen verilerin sosyal medyada yayınlanması iddiasıyla ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.
İddianamede, TÜGVA “mağdur” olarak, 24 Kasım 2021’de tutuklanan Ramazan Aydoğdu ve 22 Kasım 2021’de hakkında yakalama kararı çıkarılan gazeteci Cihan Yücel ise “şüpheli” sıfatıyla yer aldı.
İHBAR ÜZERİNE SORUŞTURMA BAŞLATILDI
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Şube Müdürlüğü’ne 12 Kasım 2021’de, “Sosyal medyada yayımlanan asılsız haberlerin ‘metcihan’ isimli Twitter kullanıcısı olan gazeteciye servis edenlerin il spor müdürlüğünde çalışan Ramazan Aydoğdu isimli şahıs olduğunu ortak arkadaşımızdan duydum. Harddiski de varmış, bilgileri evinde saklıyormuş, gözü gibi bakıyormuş.” şeklindeki ihbar gönderilmesi üzerine şüpheliler hakkında soruşturma başlatıldığı anlatıldı.
DİJİTAL MATERYALLERİNE EL KONULDU
Şüpheli Ramazan Aydoğdu’nun 19 Kasım 2021’de gözaltına alındığı, evinde yapılan arama sonucunda 3 adet cep telefonu, 37 adet flash bellek, 3 adet diz üstü bilgisayar, 1 adet tablet bilgisayar ve 4 adet CD ele geçirildiği kaydedildi.
İddianamede, dijital materyallerde yapılan incelemede şüpheli Aydoğdu’nun “tugvabelgeleri” adlarıyla üç mail adresi açmış olduğu, Twitter’da da “tugvabelgeleri” ismiyle hesap açtığının tespit edildiği belirtildi. Şüpheli Ramazan Aydoğdu’nun materyallerinde TÜGVA’ya ait Murat Aydın, Erkan İnce, Suat Kır ve vakıfta Yönetim Kurulu Başkanı olan Enes Eminoğlu isimli şahısların kullanımında olan bilgisayarlardan elde edildiği değerlendirilen vakıf belgelerine ait kısa yolların yer aldığı belirtildi.
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
Şüpheli Ramazan Aydoğdu’nun suçlamaları kabul etmediği kaydedildi.
İddianamede, şüpheli Aydoğdu’nun TÜGVA ve yöneticilerine ait “bilgisayarlardan elde edilmiş olduğu değerlendirilen ancak muhteviyatı itibari ile teyidi yapılamayan ve içerikleri üzerinde tahrifat yapıldığına dair kanaate ulaşılan vakıf dosyalarına erişim sağladığı, bu dosyalara ait kısa yolların ele geçirilen materyal içerisinde yer aldığı ve bu kısayollara MEY isimli bir disk içerisinde farklı tarihlerde birçok kez erişim sağlandığının tespit edildiği” anlatıldı.

“@tugvabelgeleri tügvabelgeleri” rumuzlu Twitter hesabından yayınlanan video içeriğinde F:Mey isimli diskin yer aldığı, bu disk içerisinde “Dosyaaaa, İsmail Emanet, Mey Vakıf Masaüstü Bilgisayar, 212” şeklinde isimlendirilen klasörlerin bulunduğu, bu klasör isimlerinin aynısının Ramazan Aydoğdu’nun dizüstü bilgisayarında da tespit edildiği kaydedildi. Ayrıca usb belleğin alınan imajı içerisinde ise, “@metcihan Metin Cihan” isimli/rumuzlu Twitter kullanıcısı şüpheli Cihan Yücel tarafından paylaşılan ve TÜGVA yöneticileri/çalışanlarına ait olduğunu belirttiği WhatsApp sohbetlerine ait orijinal görseller olduğu değerlendirilen ekran resimlerinin usb bellek içerisinde tespit edildiği anlatıldı.
İKİ ŞÜPHELİ EYLEM BİRLİĞİ İÇİNDE HAREKET ETTİ
İddianamede, şüphelilerin kullandığı Twitter sosyal medya hesaplarındaki iki video içeriğinde yer alan belirli klasörlerin aynı olduğu, bazılarının değiştirme tarihlerinin de aynı olmasına rağmen bazılarının değiştirme tarihlerinin farklı olduğu, excel formatında şüpheli Cihan Yücel tarafından paylaşılan bir kısım belge içeriklerinin 2016-2018 yıllarına ilişkin veriler içerdiği, ancak bu dosyaların birçoğunun değiştirme tarihlerinin 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin olduğu, tespiti yapılamayan belge içeriklerine müdahale edildiğine ilişkin kanaate ulaşıldığı belirtildi.
Şüpheli Ramazan Aydoğdu’nun, TÜGVA’ya ait bilgisayarlardan elde edilmiş olduğu değerlendirilen vakıf dosyalarına rıza dışında ve hakkı olmaksızın erişim sağladığı, haksız şekilde elde edilen dosyaları manipüle ederek ve değiştirerek şüpheli Cihan Yücel’e gönderdiği belirtilen iddianamede, iki şüphelinin kişisel veri niteliğine haiz belgeleri fikir, eylem birliği içerisinde hareket ederek herkese açık sosyal medya hesaplarından paylaştıkları ifade edildi.
ASLİYE CEZA MAHKEMESİNDE YARGILANACAKLAR
İddianamede, tutuklu şüpheli Ramazan Aydoğdu’nun, zincirleme şekilde “Bilişim sistemindeki verileri bozma yok etme, erişilmez kılma, sisteme veri yerleştirme” suçundan ve zincirleme şekilde “Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” suçundan toplam 3 yıl 9 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. Firari şüpheli Cihan Yücel’in ise zincirleme şekilde “Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. İddianame kabul edilirse şüphelilerin yargılanması İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinde yapılacak. DHA

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

AKP SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK, ÖZGÜR ÖZEL’İ FİLİSTİN POLİTİKASI NEDENİYLE HEDEF ALDI

FED’DE SÜRPRİZ İSTİFA: YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADRİANA KUGLER GÖREVİNDEN AYRILIYOR

SİNEM SOMUN’U ÖLDÜREN ŞÜPHELİ SİNOP’TA OPERASYONLA YAKALANDI

BAKANBAYRAKTAR; TÜRKİYE ÜZERİNDEN SURİYE'YE DOĞALGAZ AKIŞI BAŞLADI

DEMİRTAŞ: “YENİ BİR SAYFA AÇILACAK, ÖZGÜRLÜK DOLUSU GÜNLER GELECEK

İNCİR REÇELİ 3 FİLMİ YARIM KALDI... BAŞROL HALİL SEZAİ'DEN 'YAPIMCIMIZ HAPİSTE' İTİRAFI

KAMUDA ZAM PAZARLIĞINDA DÜĞÜM ÇÖZÜLDÜ: İMZALAR BUGÜN ATILACAK

MENZİLCİLERE HALKBANK'TAN FAİZ KIYAĞI İDDİASI!

TRABZON’DA KORKUNÇ CİNAYET: BOŞANMA AŞAMASINDAKİ EŞİNİ ÖLDÜRDÜ, BEKÇİYİ VURUP KAÇTI

HATAY’DA ARKA CAMI OLMAYAN ARAÇTAN DIŞARI SARKAN ÇOCUKLAR KAMERADA

BAKAN KURUM HATAY’DA: 11 İLDE 250 BİN KONUTU TESLİM ETTİK

DOLMABAHÇE’DE ÜÇLÜ ZİRVE: ERDOĞAN, MELONİ VE DİBEYBE İLE GÖRÜŞTÜ!

ADANA'DA EĞİTİM UÇAĞI DÜŞTÜ, PİLOT VE YOLCU AĞIR YARALANDI

CHP’NİN 15. BÜYÜK MİTİNGİ AKSARAY’DA: ERKEN SEÇİM TALEBİ YÜKSELDİ

II. ABDÜLHAMİT’İN 4. KUŞAK TORUNU HAKKINDA SAHTE DİPLOMA İDDİASI

BAKAN KURUM İSKENDERUN'DA BİR DİZİ AÇILIŞ VE ZİYARETTE BULUNDU!

ELAZIĞ PALU’DA KROM MADENİNDE GÖÇÜK ALTINDAKİ İŞÇİ KURTARILAMADI

İBB SORUŞTURMASI: 5 KİŞİ TUTUKLANDI

ÖZGÜR ÖZEL: BİR UZLAŞI ZEMİNİ ARIYORUZ, ANAYASA TARTIŞMASI İÇİNDE YOKUZ

ANAYASA MAHKEMESİ, 13 YILDA 79 BİN 565 DOSYADA İHLAL KARARI VERDİ

DİYANET’TEN GİYİM VE ESTETİK UYARISI:“ÇAĞDAŞLIK DEĞİL İLKELLİK”

İBB SORUŞTURMASINDA BİR KEZ DAHA ‘TEK SIRA’ GÖRÜNTÜLER SERVİS EDİLDİ!

ELAZIĞ'DA MADEN OCAĞINDA GÖÇÜK: ÇOK SAYIDA EKİP SEVK EDİLDİ

BAKANLIK KARARI DOSYAYA GİRDİ: AKP’Lİ ESKİ BAŞKAN VE İKİ KAMU GÖREVLİSİNE SORUŞTURMA İZNİ

ERGÜN ATALAY, BEŞTEPE'DEN ÇIKAN TEKLİFİ AÇIKLADI…

İBB OPERASYONU: İETT GENEL MÜDÜRÜ VE ÇOK SAYIDA İSİM HAKİM KARŞISINDA

DENİZLİ'DE BİR POLİS AİLESİNİ KATLEDİP İNTİHAR ETTİ!

ERDOĞAN, FETÖ’DEN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS ALAN MEHMET TUNÇ'UN CEZASINI KALDIRDI

HATAY’DA DEPREM KONUTLARI HIZLA YÜKSELİYOR: VALİ MASATLI SAHADA

İMAMOĞLU’NDAN KOBİ ÇAĞRISI: ÜRETİCİ DAYANACAK GÜÇTE DEĞİL

Yükleniyor


FED’DE SÜRPRİZ İSTİFA: YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADRİANA KUGLER GÖREVİNDEN AYRILIYOR

SİNEM SOMUN’U ÖLDÜREN ŞÜPHELİ SİNOP’TA OPERASYONLA YAKALANDI

BAKANBAYRAKTAR; TÜRKİYE ÜZERİNDEN SURİYE'YE DOĞALGAZ AKIŞI BAŞLADI

DEMİRTAŞ: “YENİ BİR SAYFA AÇILACAK, ÖZGÜRLÜK DOLUSU GÜNLER GELECEK

İNCİR REÇELİ 3 FİLMİ YARIM KALDI... BAŞROL HALİL SEZAİ'DEN 'YAPIMCIMIZ HAPİSTE' İTİRAFI

KAMUDA ZAM PAZARLIĞINDA DÜĞÜM ÇÖZÜLDÜ: İMZALAR BUGÜN ATILACAK

  • Cumartesi 33.2 ° / 22 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 34.8 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 33.6 ° / 19.4 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2