TOSYALI HOLDİNG’DE MAVİ DÖNÜŞÜM

 Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, aynı anda 10 geminin yanaşması mümkün olan İskenderun Limanı’nda yapacakları ikinci bir iskele yatırımıyla 7,5 milyon ton olan liman kapasitesini ikiye katlayacaklarını söyledi.

GÜNDEM 7.11.2021 13:08:02 0
TOSYALI HOLDİNG’DE MAVİ DÖNÜŞÜM

Çelik üretiminde nasıl yeşil dönüşüm yaşanıyorsa; üç tarafı denizlerle çevrili ülkede limanlarla mavi dönüşüm başlatılması gerektiğini ifade eden Tosyalı, Erzin’de de bir liman yatırımları olduğunu belirterek, limanların yeni bir stratejiyle işletilmesi ve endüstriyle çok daha entegre halde olması gerektiğini ifade etti. Tosyalı Holding olarak, liman dönüşümleri ve gelecek planları ile ilgili dergiye röportaj veren Fuat Tosyalı’nın açıklamalarının satır başları şöyle;
Bugün küresel salgınla birlikte deniz taşımacılığının ne kadar hayati olduğunu bir kez daha görmüş bulunuyoruz. Dünya ticaretinin %80’den fazlası deniz yolu ticareti ile gerçekleştiriliyor. Düşük maliyeti, büyük tonajlı ürünlerin kolaylıkla uzun mesafelere taşınabilmesi sebebiyle deniz yolu taşımacılığı dünya ticareti için vazgeçilmez bir unsur. Ülkemiz ise aslında bu konuda oldukça avantajlı. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz. Kıyı uzunluğumuz 8.483 km. Bu açıdan dünyada otuzuncu sırada yer alıyoruz. Pandemi öncesi dönemde dış ticaretimizin ihracatta %60 civarındaki, ithalatta ise %54’e yakın kısmı deniz yoluyla yapılıyordu. Pandemi koşullarından dolayı bu oranlarda bir miktar gerileme olsa da denizyolu taşımacılığı hem dünyada hem de ülkemizde hala en çok tercih edilen taşımacılık yöntemlerinden biri olmayı sürdürüyor. Ülke olarak Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerimizde deniz yolu ile ticarete ciddi katkılar sağlayan limanlarımız var. Buradan dünyanın her tarafına deniz yoluyla sevkiyat gerçekleştirebiliyoruz. Özellikle dış ticaretimizin deniz yoluyla yürütülüyor olması, bu konunun ekonomimiz için ne kadar kritik olduğunu gösteriyor. Özellikle burada bir ekosistem oluşturulması çok büyük bir önem arz ediyor. Bu sebeple limanlarımızın yeni bir stratejiyle, endüstriyle çok daha entegre hale gelmesi gerekiyor. Nasıl ki tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomide bir yeşil dönüşüm yaşanıyorsa; üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak da bizim aynı zamanda ekonomide bir de mavi dönüşüm başlatmamız gerekiyor.

Türkiye dünyanın en büyük ekonomilerinden biri ve gelecek adına büyük hedeflerimiz var. Geçmişte büyük bir öngörüyle birçok liman inşa edilmiş durumda. Hatta bunlar gelişen ihtiyaçlara göre, imkanlar dahilinde çok ciddi bir şekilde geliştirilmiş, kapasiteleri artırılmış ve teknolojik olarak günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak hale getirilmiş. Ancak hedeflediğimiz şekilde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olabilmemiz için bunlar yeterli değil. Özellikle ihtisaslaşmış, endüstri bölgeleriyle entegre, sürdürülebilirlik kriterlerini sağlayan, teknolojiyle uyumlu yeni limanları inşa etme noktasında harekete geçmeliyiz. Bununla birlikte ekosistemin sağlık işlemesi için bu tür limanları ve mevcut limanları işletme kabiliyetimizi de geliştirmemiz bu işin kritik noktalarından birini oluşturuyor.

Dünyada liman işletmeciliğindeki gelişmelere baktığımızda kümelenme modelinin önemli bir rol üstlendiğini görüyoruz. Bu anlayışla sanayi bölgelerine entegrasyon sağlanarak ciddi bir verimlilik artışı, taşıma maliyetlerinde düşüş ve zamanın çok daha iyi kullanılması gibi birçok avantaj sağlanabiliyor. Bugün özellikle ülke olarak kıyımızın bulunduğu Akdeniz ve Karadeniz civarında kümeleşme stratejisiyle böyle bir gelişmenin yoğun bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. Dünyada özellikle pandemi ile birlikte konteyner taşımacılığında limanlar arası rekabet çok daha fazla ön plana çıkmış durumda. Bizim bunu bir fırsat olarak görerek, rekabet avantajını stratejik olarak nasıl yakalayabileceğimize odaklanmamız gerekiyor. Bunu da ancak ihtisaslaşmış endüstri bölgeleri ve kümelenme ile liman işletmeciliğini entegre ederek, katma değer yaratacak bir dönüşüm ile yaratabiliriz.

Uçtan uca taşıma ya da demir yoluna entegre edilecek limanlarla kombine taşımacılık sistemleri geliştirerek bunları endüstri ve organize sanayilerle bağlayarak ekonomide ciddi bir dönüşüm yaratabiliriz. Bir yandan endüstri bölgelerinin gelişimine paralel yeni limanlar inşa ederken bir yandan da bu limanları, bu bölgelerdeki şirketlerin ihtiyaç, talep ve deneyimlerine göre tasarlayıp işleterek ekosistemin gelişimini sağlayabiliriz. Bu doğrultuda limanlarla bağlantılı olarak arka tarafta ihtiyaca uygun istasyonlar oluşturabiliriz. Tüm bunları tamamlayacak şekilde, uygun teknik altyapı ve teknoloji, insan kaynağı ve donanımı sağlayacak liman işletmeciliğini geliştirmek ise; deniz taşımacılığı, liman işletmeleri, endüstri bölgeleri ve organize sanayi gibi birçok paydaşın olduğu ekosistemin sürdürülebilirliğini sağlamak adına çok kritik bir rol üstelenecektir. Bu ekosistemin sağlıklı işlemesi bizi ülke olarak koyduğumuz güçlü ekonomik hedeflere ulaşma yolunda ciddi bir şekilde destekleyecektir.

 Tosyalı Holding olarak sanayi ve endüstri bölgeleri yönetimi ve işletmesinde uluslararası seviyede bilgi birikimimizle İskenderun ve Cezayir’de iki önemli limanın işletmesini üstleniyoruz. Endüstri ve sanayi bölgeleriyle entegre, kümelenme modelini uygulayan liman işletmeciliğine yönelik iyi örnekler sunuyoruz. Ayrıca Erzin’de de önemli bir liman yatırımı planlıyoruz. Cezayir’de fiili olarak 200 bin tonluk gemilerin dahi yanaşabileceği ülkenin en büyük limanını işletiyoruz. Avrupa’nın en uzun hatlarından biri olan 12 km’lik konveyör bant sistemi sayesinde limandan Cezayir’deki fabrikamıza kadar hiçbir araç kullanmadan saatte 4.000 ton taşıma yapıyoruz.

Toplam kapasitesi 7.500.000 ton/ yıl olan ve 400 kişi istihdam edilen Tosyalı İskenderun Limanında Holding şirketlerimizin yanı sıra birçok bölge firmasına da hizmet veriyoruz. Tosyalı İskenderun Limanı işletmemiz, Akdeniz Bölgesinde yükleme ve boşaltma işlemlerinde her zaman ilk sıralarda yer alıyor, rekorlara imza atıyor. Gemi büyüklüğüne bağlı olarak aynı anda 10 geminin yanaşması mümkün olan limanda Tosyalı Holding olarak ikinci bir iskele yatırımı yapıyoruz. 4 milyon ton kapasiteli çelikhane önüne yapılacak bu ikinci iskeleyi gelecek yılın ilk yarısında tamamlanmayı planlıyoruz. İkinci iskelenin de hizmete girmesi ile limanımız, toplam yıllık 15 Milyon ton kapasiteye çıkacak. Bu liman yatırımımız, buraya entegre olarak yapımı devam eden Ulusal Demiryolumuza da bağlı olacak. Öte yandan Erzin’de planladığımız Doğu Akdeniz’ in en büyük limanını da bu anlayışla hayata geçireceğiz. Bu limanın, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’ne doğrudan karayolu ve demiryolu bağlantısı olacak. Bu liman, Orta Asya’dan Batı’ya ve Batı’dan Orta Asya’ya yapılacak tüm taşımalar için önemli bir kavşak noktası olacak.”


 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,47% -0,04
  • EURO

    43,61% -0,24
  • GRAM ALTIN

    4005,10% -1,59
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,00

ÖĞRENCİ KORTEJİNDE BİRLEŞELİM

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE SERT MÜDAHALE!

MENZİLCİLERE AİT ÇAKARLI ARAÇLA İLGİLİ ALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA: "155 BİN 401 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANMIŞTIR"

İSTANBUL'DA 1 MAYIS: KADIKÖY'DE TOPLANMALAR BAŞLADI

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR! MİTİNGİNDE YENİ ADRES BAŞAKŞEHİR

İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

YILMAZ TUNÇ'TAN DEM PARTİ'YE YANIT…

EKREM İMAMOĞLU, ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SESLENDİ

1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

EKREM İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN MÜDÜRÜ VE 2 PERSONELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

İBB'YE OPERASYONU: 48 KİŞİNİN İFADESİ TAMAMLANDI

AYŞE BARIM İÇİN İSTENEN CEZA BELLİ OLDU

'ABDULLAH BAHÇELİ' DEDİ, SOSYAL MEDYANIN DİLİNE DÜŞTÜ

AKP'DEN TÜSİAD'A BARIŞ ELÇİSİ

MELONİ'DEN ERDOĞANA 'GÖÇMEN' TEŞEKKÜRÜ

İMAMOĞLU'NA SERT LAFLAR ETTİKTEN SONRA SÖZÜ DEM'E GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL:MANSUR YAVAŞ SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL AKLINDAKİ FORMÜLÜ AÇIKLADI…

İSPANYA VE PORTEKİZ'DE ELEKTRİK KRİZİ: NEDENİ BULUNAMADI

200 MİLYONA TEMEL ATILAN CAMİ İNŞAATI ATIL BIRAKILDI!

CHP'Lİ İSİMLERE 'TERÖR' SORUŞTURMASI: 25 KİŞİ HAKKINDA KAMU DAVASI AÇILDI

HATAY'DA SAĞLIKSIZ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE DENETİM: 220 KİLOGRAM İMHA EDİLDİ

İBB’YE YÖNELİK OPERASYONDA GÖZALTINA ALINAN VE KAYINPEDERİ ÜZERİNDEN RÜŞVET ALMAKLA SUÇLANAN ONUR SOYTÜRK'ÜN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI…

SAMSUN'DA HEYELAN: BABA VE İKİ ÇOCUĞU HAYATINI KAYBETTİ

SAMSUN'DA HEYELAN: AKARYAKIT İSTASYONUNDA ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

ELAZIĞ'DA 4,9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

ÖZGÜR ÖZEL'DEN EKREM İMAMOĞLU'NA ZİYARET

Yükleniyor


ÖĞRENCİ KORTEJİNDE BİRLEŞELİM

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE SERT MÜDAHALE!

MENZİLCİLERE AİT ÇAKARLI ARAÇLA İLGİLİ ALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA: "155 BİN 401 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANMIŞTIR"

İSTANBUL'DA 1 MAYIS: KADIKÖY'DE TOPLANMALAR BAŞLADI

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR! MİTİNGİNDE YENİ ADRES BAŞAKŞEHİR

İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

  • Perşembe 22.1 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23.5 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.9 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50