SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEDİ

İçişleri Bakanlığı, İBB tarafından iptal edilen metro ihaleleriyle kamuyu 1 milyar zarara uğratan dönemin başkanları Kadir Topbaş ve Mevlüt Uysal hakkındaki suç duyurusunu işleme koymadı.

GÜNDEM 28.06.2020 22:29:45 0
SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEDİ

CHP’li Avukat Taner Kazanoğlu, “Kendi halefi kendi selefinin yaptığı ihaleyi ekonomik olmadığı gerekçesiyle iptal ediyor, savcılık bunu itiraf sayıp görevi gereği araştırma yapmıyor. Kamunun dili olan bize, gerekçesiz bir şekilde soruşturmaya gerek yoktur diyor. Bu kabul edilir bir durum değildir” dedi.Kamu görevlileri olmaları sebebi ile yasa gereği Topbaş ve Uysal hakkındaki dosyanın savcılık tarafından yaklaşık iki yıl önce İçişleri Bakanlığı’na gönderildiğini belirten Avukat Kazanoğlu, “Bakanlık, suç duyurusunda bulunulan kişilerin ifadeleri de dâhil gerekli araştırmaları yaparak en geç 45 gün olan kanuni sürenin sonunda, gerekçeli raporuyla birlikte olumlu yada olumsuz karar vermesi lazım” dedi.

Yurt Haber Ajansından Selvi Sarıtaç'ın haberine göre; metro ihalelerinin iptalinin ardından yaklaşık 5 ay sonra çalışmaların yeniden başladığını belirten Kazanoğlu, “Bu 5 aylık süreçte İstanbul’da yaşayanların vergileriyle ödenen metro hatlarının inşası da 5 ay ötelenmiş oldu ve aslında vatandaşın mağduriyeti de oluştu. İBB’nin ara verilen 5 aylık süreçte uğradığı zarar da cabası. Tüm bunların uzman bilirkişilerle incelenerek raporlanması gerekirken, dosyanın kapatılması manidar” diyerek hukuki süreci anlattı.
KARARIN 2 YIL SONRA VERİLMESİ KANUNA AYKIRIDIR
En geç 45 gün içinde verilesi gereken kararın 2 yıl sonra verilmesinin bile başlı başına yasaya aykırı olduğunu söylen Taner Kazanoğlu, “Peki gerekçeli rapor nerede?” diyerek “Kamuyu zarara uğratanların peşini bırakmayacağım. İki elim yakanızda” ifadeleriyle ilgililere seslendi.Ergenekon davalarına vekil sıfatı ile katılan ünlü Avukat CHP’li Taner Kazanoğlu, İçişleri Bakanlığı’nın kararını Danıştay’a taşıyacağını belirterek, kanunsuz kararın kaldırılması talebinde bulunacaklarını da söyledi.
“KAMU ZARARININ MUHATABI 16 MİLYON OLMUŞTUR”
Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Taner Kazanoğlu, “Kadir Topbaş’ın istifasının hemen ardından İBB Başkanı olan Mevlüt Uysal, ihale bedeli 12 milyar 859 milyon lira olan 6 metro hattı projesinin devam etmesi için kendisine verilen 925 milyon euro dış borç alabilme yetkisini kullanmayarak, daha ekonomik yapacağını iddia ederek iptal etti. Topbaş’ın yaptığı ihaleler çağrı usulü ile yapılmıştı ve bu şekilde bazı firmalara kazanç kapısı da yaratılmıştı. İhalelerden cayma bedeli olarak İBB otomatikman yüzde 10 tazminat ödemek zorunda ki bu bile ihale başına 75-100 milyon lira arasında bir bedele denk geliyor. Ayrıca ihaleyi alan firmalar, yapılacak işe göre makina ve eleman istihdam etmesini, munzam zarar diye tabir ettiğimiz ihaleden elde edeceği karı’da, İBB’den zarar olarak talep edebilir. Bu da tahmini 2-3 milyar olabilir. Neresinden bakarsak bakalım, her anlamda kamu zarara uğramış ve zararın muhatabı giden başkanlar değil, kamuoyu yani 16 milyon İstanbullu olmuştur.” dedi.
KADİR TOPBAŞ İHALE KANUNUNA AYKIRI DAVRANMIŞTIR
Açıklamalarını sürdüren Kazanoğlu, Kadir Topbaş’ın hem yüksek fiyatla, hem de ihale kanununa aykırı davranarak kamu zararı oluşturmasının dışında, ihaleye fesat karıştırarak da ayrıca suç işlediğini öne sürdü, bu arada söz konusu firmalara verilen tavizleri de bilemediklerini söyledi.
MEVLÜT UYSAL, İHALEYİ KAZANAN FİRMALARA TAZMİNAT HAKKI DOĞURDU
Mevlüt Uysal’ın da ihaleleri iptal edip ihaleyi kazanan şirketlere tazminat hakkı doğurarak ayrı bir kamu zararı daha oluşturduğu iddiasını yenileyen Kazanoğu, kamusal olarak hiçbir can ve mal güvenliği önlemi alınmadan iptal edilen ihaleler nedeniyle yapımı duran metro projelerindeki durdurulan imalatların da büyük tehlike yarattığını dile getirdi. Ayrıca, TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından ‘gerekli güvenlik önlemleri alınarak söz konusu projelerin en kısa sürede kamu yararı gözetilerek tamamlanması’ talebini de hatırlattı.
Sonuç olarak aslında şikayeti zaten ihaleleri ‘ekonomik’ olmadığı gerekçesiyle iptal eden Mevlüt Uysal’ın yaptığını, kendilerinin de İBB meclis üyesi ve kamunun dili olarak Uysal’ın itirafını ihbar kabul ettiklerini söyleyen Taner Kazanoğlu, “Eğer başkan Uysal’ın beyanı doğruysa kamunun zarara uğradığı açıktır. Eğer beyanı yanlışsa ve Kadir Topbaş’ın yaptığı ihale doğruysa bu kez ihaleleri iptal ettiği için Başkan Uysal kamuyu zarara uğratmıştır” dedi.
“VERİLEN KARAR YASAYA AYKIRIDIR”
Son olarak haklı davalarının peşini bırakmayacağını söyleyen Taner Kazanoğlu, Türk Ceza Kanunu gereğince gerekli kovuşturma yapılarak kamu davası açılması gerekirken; hiçbir somut ve yasal gerekçeyle raporlanmayan İç İşleri Bakanlığı’nın ‘işlem yapılmasına gerek bulunmadığı’ şeklinde verdiği karara itiraz ettiğinin altını çizdi.
Kazanoğlu, “2018’in Ocak ayında yaptığımız suç duyurusunun ardından, ön inceleme dahil en geç 45 gün içinde verilmesi zorunlu olan karar neredeyse 2 yıl sonra verilmiştir. Sırf bu nedenle dahi verilmiş olan kararın yasaya aykırı olduğu açıktır” diyerek açıklamalarını tamamladı.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

AKP’DEN ÇERÇİOĞLU’NA ŞAŞIRTAN ÖVGÜ: “BİNLERCE DAVA KADININA BEDEL”

DEPREMZEDE BEBEĞİN ÖLÜMÜ SONRASI HATAY’DAKİ KÜNEFE TÖRENİ TARTIŞMA YARATTI

İMRALI SÜRECİNDE YENİ DÖNEM SİNYALİ! ERDOĞAN: “YANSIMALARI OLACAK”

MÜFREDATA YENİ DERS GELİYOR: BİLİNÇLİ TÜKETİCİ!

THODEX'İN KURUCUSU FARUK FATİH ÖZER CEZAEVİNDE ÖLÜ BULUNDU

OSMAN KAVALA TUTUKLULUĞUNDA 8. YIL: ABDULLAH GÜL’DEN DİKKAT ÇEKEN ÇIKIŞ

BUGÜNDEN İTİBAREN TRAFİĞE ÇIKMAK YASAK! ESKİ EHLİYETLER İPTAL EDİLDİ

ERBAŞ GİTTİ, BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ: DİYANET'TEN YİNE SKANDAL HUTBE

ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE BİR ARAYA GELDİ

AYŞE BARIM'IN SAĞ KOLU AKP ÜYESİ OLDU

SARAÇHANE DAVASINDA KARAR: 109 KİŞİYE BERAAT!

ELEKTRİK ZAMMI DUDAK UÇUKLATTI: %90’A VARAN ARTIŞ KAPIDA!

İMRALI SÜRECİNE DAİR ÖNERİLERİNİ SIRALADI: DEMİRTAŞ’TAN ÇARPICI ‘KEŞKE’ LİSTESİ

“BEN YAPTIM, ÇOK PİŞMANIM” İDDİASI GÜNDEMDE: GÜLLÜ DOSYASI DERİNLEŞİYOR

GALATA’DA TASMALI YÜRÜYÜŞ SKANDALI! KADINI “MİYAVLATAN” İKİLİ TUTUKLANDI

MSB AÇIKLADI: 49 SURİYELİ HARP OKULLARI’NDA EĞİTİM ALACAK!

YENİ AKİT, DİYANET’İN ATATÜRK MESAJINA ÖFKELENDİ: “KEMALİSTLER DİYANET’İ ÖVDÜ!”

GÜLLÜ'NÜN KIZINDAN SONRA OĞLU HAKKINDA DA ŞOK İDDİA: ANNESİNE ŞİDDET UYGULADI!

ALMANYA BAŞBAKANI MERZ TÜRKİYE'YE GELDİ

CHP’DEN DİKKAT ÇEKEN RAPOR: “YARGI, SİYASETİN İNTİKAM ARACINA DÖNÜŞTÜ”

AŞIRI SAĞIN OY KAYBI AVRUPA’DA YANKI BULDU: HOLLANDA’DA YENİ DÖNEM Mİ?

ANKARA’DA YOĞUN TRAFİK: KOMİSYON FİDAN’I DİNLEYECEK, ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE GÖRÜŞECEK

GEBZE'DE ÇÖKEN BİNA ENKAZINDA KALAN 2 KİŞİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

MUHİTTİN BÖCEK, EL YAZISIYLA YAZDIĞI NOTLA 'İTİRAFÇILIK' İDDİASINI YALANLADI

"İSTANBUL SENİN UYGULAMASI" SORUŞTURMASI: 4 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

“MSB, EUROFİGHTER ANLAŞMASININ BEDELİNİ AÇIKLADI!

“EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR”: MİLYONLAR CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜ!

RESEPSİYONDA DİKKAT ÇEKEN FOTOĞRAF: MHP O KAREDE YER ALMADI

FED FAİZİ 25 BAZ PUAN İNDİRDİ: POLİTİKA FAİZİ %3,75–4,00 ARALIĞINDA

CHP’Lİ ADIGÜZEL: “6–12 YAŞ ÇOCUKLARIN GÖSTERİSİ, ‘BACAKLARI ÇIPLAK’ GEREKÇESİYLE İPTAL ETTİRİLDİ”

Yükleniyor


İMRALI SÜRECİNDE YENİ DÖNEM SİNYALİ! ERDOĞAN: “YANSIMALARI OLACAK”

THODEX'İN KURUCUSU FARUK FATİH ÖZER CEZAEVİNDE ÖLÜ BULUNDU

OSMAN KAVALA TUTUKLULUĞUNDA 8. YIL: ABDULLAH GÜL’DEN DİKKAT ÇEKEN ÇIKIŞ

BUGÜNDEN İTİBAREN TRAFİĞE ÇIKMAK YASAK! ESKİ EHLİYETLER İPTAL EDİLDİ

ERBAŞ GİTTİ, BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ: DİYANET'TEN YİNE SKANDAL HUTBE

ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE BİR ARAYA GELDİ

  • Cumartesi 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 28.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.6 ° / 16 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 10 9 0 1 20 28
2.TRABZONSPOR A.Ş. 10 7 1 2 10 23
3.FENERBAHÇE A.Ş. 10 6 0 4 12 22
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 5 3 2 4 17
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 10 4 1 5 4 17
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 10 5 3 2 -3 17
7.GÖZTEPE A.Ş. 10 4 2 4 6 16
8.TÜMOSAN KONYASPOR 10 4 4 2 2 14
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 11 3 4 4 3 13
10.CORENDON ALANYASPOR 10 3 3 4 0 13
11.KOCAELİSPOR 11 3 6 2 -5 11
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
13.KASIMPAŞA A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 10 3 6 1 -9 10
15.GENÇLERBİRLİĞİ 10 2 6 2 -5 8
16.İKAS EYÜPSPOR 10 2 6 2 -7 8
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4