SOMALI MADENCİLER İŞ BIRAKTI

Manisa’nın Soma ilçesindeki İmbat Madencilik’te çalışan işçiler, “mobbing, ayrımcılık ve yevmiye kesme” cezaları nedeniyle iş bıraktı.

GÜNDEM 20.08.2021 21:29:05 0
SOMALI MADENCİLER İŞ BIRAKTI

İmbat Madencilik’in, 19 işçiyi hedef alan mesaj gönderdiği ileri sürüldü. İşçilerin örgütlendiği Bağımsız Maden İş Sendikası Yöneticisi Gökay Çakır, maden şirketinin yöneticilerinin işçilere hakaret ettiğini ileri sürerek, “Sizin ağzınız tuvalet mi? Bir işçiye böyle diyebilir mi amir?” diye sordu.
Manisa Soma’da faaliyet gösteren İmbat Madencilik işçileri, iki aydır baskı, mobbing ve idari cezaların arttığı gerekçesiyle; işletme önünde eyleme başladı. Gece 24:00-08:00 vardiyasında benzer uygulamaların olması nedeniyle işten çıkan işçiler, maden sahasını terk etmedi ve yönetimle görüşmek istedi.
Yeni vardiyaya gelen işçilerin de katılımıyla büyüyen eylem sürüyor. Soma Kaymakamı Fatih Akkaya ile partilerin ilçe başkanları ve sendika temsilcileri sorunu çözmek için arabulucu olarak maden sahasına geldi.
İşçiler; yemek yeme, tuvalete gitme saatlerinin bile dakikalarla hesaplandığını, ocak ağzından 2 dakika önce çıkıldığı takdirde hemen yevmiye cezalarının kesildiğini ve bu baskıların bir an önce son bulması gerektiğini belirtti. Yaklaşık 500 işçi yönetim binası önünde beklerken, işçilerin örgütlediği Bağımsız Maden İş Sendikası’ndan yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:
“İmbat Madeni’nde 3 vardiya toplam 4 bin 500’e yakın işçi çalışmaktadır. Uzun yıllardır ilgili madene bağlı bazı amirler ve bazı mühendisler tarafından yoğun bir baskı söz konusudur. İşçilere insanlık onuruna aykırı bir şekilde, yoğun hakaretler içeren, küfür seviyesini bulan sözler bu amirler tarafından yöneltilmektedir. Aynı iş yerinde çalışıp amirlik yapmanın yolunu madenciler üzerinde baskı yaratmak olarak gören, ‘seni işten çıkarırım’, ‘senin kafanı koparırım’ şeklinde tehditlerle işçileri sindirmeye çalışmak İmbat Yönetiminin politikasıdır. Ayrıca işçiye, işyerine 3-5 dakika geç girdi diye hukuksuz şekilde yevmiye cezası kesmek İmbat işçilerinin sabrını taşırmıştır.

“İŞÇİLER KRİMİNALİZE EDİLDİ”
19 Ağustos 2021 tarihinde İmbat Maden Ocağında 16:00’dan itibaren 1500 işçi nizamiye bölgesinde bekleyerek yapılan baskıya, ayrımcılığa ve haksız/hukuksuz cezalara karşı tepkilerini dile getirdiler. Tek bir söz verilmesi işçiler için yeterli olduğunun dile getirilmesine rağmen 8 saat boyunca açıklama yapmayan yönetim işçilerin öfkesini daha da biriktirmiştir. İşçilerin ve sendika yönetimimizin daha önce sözlü uyarılarına kulak asmayıp aynı amirleri aynı yerde görevlendirerek bir yönetim hatası geliştirmiştir. Bugün yapmış oldukları açıklamayla herhangi bir özeleştiri dahi verememiş, 1500 işçinin bağırarak dile getirdiği sorunları yok saymış ve işçilerin yönetimden bir açıklama bekleme tutumunu yanlış bulmuştur ve özellikle 19 işçiyi kriminalize edecek şekilde bir açıklama yapmıştır.”
İŞÇİLERE MESAJ GİTTİ İDDİASI
İşçiler, İmbat Madencilik’in telefonlarına şu mesajı gönderdiğini ifade ettiler:
“18 Ağustos 2021 günü vardiya-3’te 19 çalışanımız tertip edildikleri yere gitmeyerek, vardiya mühendisimizi darp etmişlerdir. Ertesi gün hiçbir haklı gerekçeye dayanmayan bu durumu örtbas etmek için mobbing, işçi sorunları, etnik, dini vb. hususları gerekçe göstererek, dışarıdan gelen gruplarla birlikte işyerimizde yasadışı eylem yapmışlardır… Çok tehlikeli iş kolunda yer alan işyerimizde bu tür eylemler, işyerimizi ve çalışanlarımızı iş sağlığı ve güvenliği açısından riske atmaktadır. Bu nedenle çalışanlarımızın işyerinde bu tür eylemlerden uzak durmaları, her türlü sorunlarını daha önce olduğu gibi idareye bildirmeleri gerektiği ve bu yolla idaremizde sorunlara çözüm üretileceği bilinmelidir.”
İŞÇİYE HAKARET İDDİASI
Sendika Yöneticisi Gökay Çakır, maden şirketinin yöneticilerinin işçilere hakaret ettiğini ileri sürerek, “40 yaşında bir insana amir ağzına s… diyebilir mi? Sizin ağzınız tuvalet mi? Bir işçiye böyle diyebilir mi amir? Amir amirliğini bilecek, işçi işçiliğini” dedi.
Çakır, işçilere çeşitli gerekçelerle yevmiye kesme cezası verildiğini iddia ederek, “İşçilerin bir dakika, iki dakika için yevmiyesi kesilemez. İnsanları işten çıktılar diye bir kişi gelip de derdiniz ne diye soran yok” diye işvereni işçilerle diyalog kurmaya çağırdı.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    14273,32%0,83
  • DOLAR

    42,70% 0,02
  • EURO

    50,12% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5959,15% 0,98
  • Ç. ALTIN

    9485,02% 0,00

CHP’YE SERT ELEŞTİRİ, ERDOĞAN’A SOL TANIMI: UÇUM’UN YAZISI TARTIŞMA YARATACAK

“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

SAAT 04.17’DE DURAN BİR HAFIZA: HATAY VALİLİĞİ YENİ LOGOSUNU TANITTI

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

RAFLARDAN ÇUKURA: REYHANLI’DA 2 TON SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GIDA İMHA EDİLDİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜNDE ŞOK GELİŞME: KIZI “KASTEN ÖLDÜRME” SUÇLAMASIYLA TUTUKLANDI

RUS MEDYASINDAN ÇARPICI İDDİA: ZİRVEDE KİM DIŞARIDA KALDI?

HAKİM DEĞİŞTİ, DAVA ERTELENDİ: İMAMOĞLU SİLİVRİ’DE İKİNCİ YASSIADA UYARISI YAPTI

MHP–DEM TEMASINDA YENİ PERDE: BAHÇELİ “HER CÜMLESİNE İMZAMI ATARIM” DEDİ

SİYASETTE KRİTİK DOSYA TRAFİĞİ: ÖZGÜR ÖZEL’İN DOKUNULMAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“ELEKTRİK YOK, SU YOK, OKUL YOK: SURİYE’YE DÖNENLER TÜRKİYE’DE KALMALARI İÇİN AKRABALARINI UYARIYOR!”

ERSOY OPERASYONUNDA ‘SUSURLUK’ BENZETMESİ: İKTİDAR YAZARI FOTOĞRAFI PAYLAŞTI, TARTIŞMA BÜYÜDÜ

“İMAMOĞLU “TURPUN BÜYÜĞÜ” DAVASINDA HAKİM KARŞISINDA: HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ TARTIŞMA YARATTI

“HATAY’DA ULAŞIMDA BÜYÜK KIRILMA: 3. ÇEVRE YOLU RESMEN BAŞLADI!”

TİSK’E ÜSTÜ KAPALI ASGARİ ÜCRET BASKISI: ADALET İÇİN MAL MÜLKÜ BİR KENARA BIRAKIN!

“‘HAFTA İÇİ 8 SAAT, GECE 22.00’YE KADAR’: MESEM ÖĞRENCİLERİNİN ÇALIŞMA SINIRLARINI BAKAN TEKİN AÇIKLADI!”

İBB İDDİANAMESİNDE UYDURMA BEYAN KRİZİ: TARİH TUTMAYINCA SAVCILIK ÇELİŞKİYİ BİR GÜNDE ‘DÜZELTTİ!

“TBMM’DE TACİZ İDDİALARI ALEVLENDİ: LOKANTA ÇALIŞANI TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ!”

“TCMB İNDİRİMİ SONRASI BIST’TE HIZLI TEPKİ: ENDEKS KRİTİK EŞİĞİ AŞTI!”

“ERSOY SORUŞTURMASI BÜYÜYOR: GİZLİ TANIK BEYANLARIYLA ‘ÖRGÜT’ İDDİASI DOSYAYA GİRDİ!”

“FED’İN İNDİRİMİ KÜRESEL DALGAYI TETİKLEDİ: TCMB’NİN BUGÜNKÜ KARARI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÖNÜNÜ ÇİZECEK!”

“KONYA’DA YAKALANIP SERBEST BIRAKILDIĞINI SÖYLEDİ: SAYGI ÖZTÜRK’E ‘BEN YEŞİL’İM’ TELEFONU TÜRKİYE GÜNDEMİNİ SARSTI!”

“ÜNLÜ SANATÇI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜ: GÜVENLİK KAMERASI KAYITLARI CİNAYET ŞÜPHESİNİ GÜÇLENDİRDİ!”

GAZETECİ ENVER AYSEVER GÖZALTINA ALINDI

“MEDYA DÜNYASINI SARSAN TUTUKLAMA: ERSOY VE ÜÇ KİŞİ HAKKINDA ÇARPICI SUÇLAMALAR DOSYADA!”

Yükleniyor


“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

  • Salı 15.3 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 15.2 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Perşembe 16.2 ° / 4.5 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9