KRİTİK GÖRÜŞMEDE ATEŞKES SAĞLANDI

İdlib'de 38 şehit verdiğimiz saldırıların ardından gerilimi azaltmak için Moskova'da düzenlenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin arasındaki görüşme sona erdi. 

GÜNDEM 5.03.2020 20:31:06 0
KRİTİK GÖRÜŞMEDE ATEŞKES SAĞLANDI

Erdoğan ve Putin’in birebir ve heyetlerle beraber yaptığı görüşmeler sona erdi.Türkiye ve Rusya’nın, İdlib’deki geleceğini yakından ilgilendiren toplantılar yaklaşık 5 saat 40 dakika sürdü.
Erdoğan ve Putin’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

PUTİN: İdlib’deki hassas durumu ele aldık. Türk askerleri için taziyelerimi iletiyorum. Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanayız. Görüşmelerimiz sonucunda ortak bir anlaşma üzerinde mutabık kaldık. Anlaşmanın İdlib’deki ateşkesi sağlayacağına inanıyorum.
* İdlib’deki gergin durumu ele aldık. Yılbaşından itibaren orada faaliyet gösteren terör unsurları aktivitelerini arttırmışlardır. Hem Suriye’yi hem de yerleşim yerlerini ateş altında tutmaktadırlar. 1 Mart’ta bir saldırı girişimi daha yaşandı. Yılbaşından itibaren saldırı sayısı 15 olarak kaydedildi ve her seferinde biz Türk meslektaşlarımıza bilgi vermekten kaçınmadık. Fiilen militanlar çatışmayı tetiklediler. Türk askerleri arasında da kayıplar var ve bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziyelerimizi ilettik.
* Kritik durumlarda her zaman elde edilen mutabakatlara ve ikili ilişkilerin seviyesine dayanarak, ortak noktalar bulmayı, uzlaşmayı başarıyorduk. Bugün de öyle oldu.
* Bugün ülkelerimizin Astana formatı çerçevesindeki anlaşmayı devam ettirme niyetinde olduğunu teyit ettirmek istiyoruz. Bugünkü görüşmemizde birkaç kurumlar arası istişare yapıldı. Heyetler İdlib’deki krizle ilgili detaylı görüşmeler yaptılar.
* Suriye’nin egemenliğinin korunmasından yanayız, terör örgütleriyle mücadelemizi azaltmayacağız. Görüşmede ortak bir belge hazırladık. Dışişleri bakanları bu belgeleri ilan edecekler. Sayın Erdoğan ile yapılan görüşmelerin sonucu olarak bu belgeyi hazırlamış olduk. Bu belge, İdlib bölgesinde çatışmaların durdurulmasına yardımcı olacak ve sivillerin azaplarına son verecek, insani yardım konusunda ilerleyebilmemize yardımcı olacak.

ERDOĞAN: Öncelikle sayın Putin'e daveti için teşekkür ederim. Bugün görüşmelerimizde özellikle Suriye ve İdlib'deki gelişmeleri ele aldık. Yaklaşık 6 saat sürdü. Bu arada samimi dialog kapsamında benzer veya farklı konuları görüşüp müzakere ettik. Köklü ilişkilerimizi karşılıklı saygıyı ortak çıkarlarımızla ilerletmek arzumuzdur.

2018 Eylül ayında Putin'le Soçi'de vardığımız mutabakatla İdlib'de, bölgeye yönelik saldırılar mutabakatla engellenecekti. İdlib'de tesis ettiğimiz sükünet, geçen dönemde gerçekleşen saldırılarla bozulmuştur. Bu bölgede yaşayan 4 milyon insanı terörist ilan edip ağır bombardımana bırakılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Rejim'den kaçan 1,5 milyon bölge halkı sınırlarımıza yığılmıştır. Türkiye böyge bir tehdit karşısında eli kolu bağlı kalacak değildir.

Artık hem rejimin saldırılarının önüne geçmek hem de ateşkese uymayan diğer unsurlara karşı bölgede yer aldık. Rusya ile. Rejimin doğrudan askerlerimizi hedef alan saldırıları neticesinde yeni kararlar alınması söz konusu hale gelmiştir. Rusya ile bu konuyu enine boyuna konuşup değerlendirdik. Siyasi süreç ve Fırat'ın doğusu gibi boyutları da bulunan çalışma bölgemizi geliştirmeyi arzu ediyoruz. Rusya'nın Rejimin iş birliğimizi bozacak hame. Öncelikle en kısa sürede ateşkesi gerçekleştirecek ardından birlikte kararlaştıracağımız adımları süratle atacağız. Bu gece 00:01'de ateşkes yürürlüğe girecek.
 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10828,93%0,85
  • DOLAR

    41,16% 0,00
  • EURO

    48,06% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4697,86% -0,26
  • Ç. ALTIN

    7522,83% -0,45

CHP İSTANBUL KAYYUM EKİBİNİN TAMAMINI DİSİPLİNE SEVK ETTİ

AİLELER 16 MİLYONLUK SUS PAYINI REDDETTİ: HAKKIMIZI SAVUNUYORUZ

KAYYUM HEYETİNDEN İTİRAZ SİNYALİ

MAHKEME İMAMOĞLU İÇİN BARODAN AVUKAT GÖREVLENDİRDİ

ERDOĞAN'DAN BAHÇELİ'YE SÜRPRİZ ZİYARET

CHP-İYİ PARTİ BULUŞMASI: “SİYASETİ MAHKEMELERLE DİZAYN ETME GİRİŞİMİ TEHLİKELİDİR”

BEŞİKTAŞ VE AVCILAR’DA ŞOK: SUÇ ÖRGÜTÜ SORUŞTURMASINDA 2 TUTUKLAMA

MAHKEME KARARI SONRASI İSTANBUL’DA İLÇE KONGRELERİ ASKIYA ALINDI

FİLENİN SULTANLARI ABD'Yİ DEVİRDİ: TARİH YAZDIK, YARI FİNALDEYİZ!

FATİH ALTAYLI’DAN GÜRSEL TEKİN İDDİASI

"AKP’DEN SERT TEPKİ: ASLİYE MAHKEME YSK KARARINI BOZAMAZ"

KATİL İLE SAVCI AYNI KAREDE: CİNAYETTEN ÖNCEKİ FOTOĞRAF ORTAYA ÇIKTI

SİYASİ GÜNDEM KARIŞTI: MÜHÜRSÜZ OYLAR YENİDEN GÜNDEMDE

BARIŞ YARKADAŞ TEPKİLERİN ODAĞINDA: CHP HAREKETE GEÇTİ!

KADIKÖY'Ü İSTEDİ, ESENYURT ÖNERİLİNCE BEĞENMEYİP 'İSTİFA EDİYORUM' DEDİ

ÖZGÜR ÖZEL: EY ERDOĞAN, BU MEYDAN KORKUYU EVDE BIRAKTI

CHP, GÜRSEL TEKİN'DEN SAVUNMA İSTEDİ

İSTANBUL CUMHURİYET SAVCISI ERCAN KAYHAN ÖLDÜRÜLDÜ

KILIÇDAROĞLU 15 EYLÜL KARARINI BEKLİYOR: GÖREVE HAZIR

CHP KAYYUM KARARINA İTİRAZ ETTİ

CHP'DEN KAYYUMA KARŞI YENİ HAMLE: DELEGELER SIRAYA GİRDİ

DEM PARTİ’DEN BAHÇELİ’YE SERT YANIT

MOTORİN YİNE ZAMLANDI: İŞTE YENİ FİYATLAR

SARAÇHANE GÖZALTILARI: 13 TAHLİYE, 7’Sİ TUTUKLU KALACAK

CHP KAYYUM KARARI GÜNDEMDEYKEN ZEYBEKCİ’DEN DİKKAT ÇEKEN ERDOĞAN ÇIKIŞI

DÜNYA BASINI CHP KRİZİNİ YAZDI: 'ERDOĞAN'DAN MUHALEFETE YARGI DARBESİ'

MİLYONLARCA KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR: 2 AYLIK ENFLASYON FARKI AÇIKLANDI!

CHP'DE İHRAÇ KRİZİ: ÖZGÜR ÖZEL "GİREMEZ" DEDİ, GÜRSEL TEKİN "GÖREVDEYİM" DEDİ

İZMİR'DE EĞİTİM UÇAĞI DÜŞTÜ! GENÇ PİLOT ADAYI YAŞAMINI YİTİRDİ

CHP'NİN KONGRESİ NEDEN DURDURULDU? AVUKATTAN "OPERASYONEL KARAR" ÇIKIŞI

Yükleniyor


AİLELER 16 MİLYONLUK SUS PAYINI REDDETTİ: HAKKIMIZI SAVUNUYORUZ

KAYYUM HEYETİNDEN İTİRAZ SİNYALİ

MAHKEME İMAMOĞLU İÇİN BARODAN AVUKAT GÖREVLENDİRDİ

ERDOĞAN'DAN BAHÇELİ'YE SÜRPRİZ ZİYARET

CHP-İYİ PARTİ BULUŞMASI: “SİYASETİ MAHKEMELERLE DİZAYN ETME GİRİŞİMİ TEHLİKELİDİR”

BEŞİKTAŞ VE AVCILAR’DA ŞOK: SUÇ ÖRGÜTÜ SORUŞTURMASINDA 2 TUTUKLAMA

  • Cuma 33.6 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 33.3 ° / 19.6 ° Güneşli
  • Pazar 31.6 ° / 19.7 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 4 4 0 0 12 12
2.Trabzonspor 4 3 0 1 3 10
3.Göztepe 4 2 0 2 5 8
4.Konyaspor 3 2 0 1 6 7
5.Fenerbahçe 3 2 0 1 4 7
6.Samsunspor 3 2 0 1 2 7
7.Antalyaspor 4 2 2 0 0 6
8.Gazişehir Gaziantep 4 2 2 0 -4 6
9.Alanyaspor 3 1 1 1 1 4
10.Eyüpspor 4 1 2 1 -3 4
11.Beşiktaş 2 1 1 0 -1 3
12.Fatih Karagümrük 3 1 2 0 -4 3
13.İstanbul Başakşehir 2 0 0 2 0 2
14.Kayserispor 3 0 1 2 -4 2
15.Kocaelispor 4 0 3 1 -4 1
16.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
17.Kasımpaşa 3 0 3 0 -3 0
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0