KARADENİZ’DE 320 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ BULUNDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe’de çarşamba günü duyurduğu ‘büyük müjdesini’ açıkladı. Erdoğan, Fatih Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfettiğini ilan ederek, 2023 yılında

GÜNDEM 21.08.2020 18:12:20 0
KARADENİZ’DE 320 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ BULUNDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe’de çarşamba günü duyurduğu ‘büyük müjdesini’ açıkladı. Erdoğan, Fatih Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfettiğini ilan ederek, 2023 yılında kullanıma sunulacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe’deki ofisinde düzenlediği basın toplantısı ile ‘büyük müjdesini’ açıkladı. Erdoğan, Karadeniz’de Fatih Sondaj Gemisi’nin Tuna 1 sondaj kuyusunda 320 milyar metreküp doğalgaz keşfettiğini duyurarak, “Daha önce Tuna-1 diye anılan bu alanı Sakarya Gaz Sahası diye isimlendirdik ve tüm çalışmalar tamamlandı. Bu ilk kuyuda bulunan rezerv çok daha zengin kaynağın bir parçasıdır” dedi. Erdoğan kısa zamanda doğalgaz çıkarma işlemlerinin başlayacağını vurgulayarak, “Şimdi hemen tespit kuyuları açmaya başlayacak, inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz. Doğalgazın yüzeye çıkarılmasıyla birlikte hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır” ifadelerini kullandı.
Çalışmalara öncülük ettiğini açıkladığı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a teşekkür eden Erdoğan, Akdeniz’de de benzer haberlerin geleceğini belirterek, 'Akdeniz ve Karadeniz’de 9 derin deniz sondajını gerçekleştirdik. Son sondajda müjdeyi verdik. İnşallah benzer bir müjdeli haberi Akdeniz’de de vereceğiz' diye vurguladı.
Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:
“Bugün ülkemiz bakımından tarihi öneme sahip müjdeyi paylaşmak üzere sizlerle bir aradayız.Enerji kalkınmanın temel unsuru olmanın yanında milli bağımsızlığın tesisinde büyük öneme sahiptir. Ülkelerin koydukları vizyonu hayata geçirmesi enerji ile bağlıdır. Petrol ve doğalgaz sahalarının kontrol ve güvenliği için yeri geldiğinde milyonlarca insanın canının hiçe sayıldığı vahşi bir düzen kurulmuştur. Bu düzen hala hükümdarlığını sürdürmektedir. Suriye’deki son yıllarda yaşananları düşünün. Biz mazlumların yanına giderken, birileri petrol üretim tesislerine yönelmiştir. Aynı durumla Libya’da karşılaştık. Biz Libyalı kardeşlerimizi kurtarmanın peşine düşerken, birileri petrol kuyularının dibine yönelmiştir. Aynı oyunlar Doğu Akdeniz’de de oynanmıştır. Biz hep önce mağdurlar ve mazlumlar dedik. İnsanlık bizde petrol onlarda kalmış olabilir. Rabbim bize benzer kapılar açtı. Yarın başka yerlerde de kapılar açılacaktır. Bugünlere kolay gelmedik. Ülkemizde petrol ve doğalgaz arama çalışmaları kiralama usulü ile yapıldı.'
ALBAYRAK VE DÖNMEZ’E TEŞEKKÜR
“Yüzlerce milyar dolarlık arama faaliyetlerinde elimize 3-5 sayfalık rapor dışında bir şey geçmedi. Biz bunları böyle yürüyemeyeceğini gördük. Doğrudan milli kuruluşlar aracılığıyla yürütülmesini kararlaştırdık. Ülkemizin maden politikasını 2017 senesinde yeniden belirledik. O dönem bakanımız olan Berat Albayrak ve ardından gelen Fatih Dönmez uyguladılar. Ardı ardına 3 sondaj gemisini ülkemizin filosuna kattık. Bugünkü sevinci bize yaşatan Fatih’in yanı sıra 2 gemi daha dahil oldu. Oruç Reis ile bu filoyu güçlendirdik.”
“Dünya fiyatlarının altında maliyetle ülkemize kazandırdığımız gemilerin birim faaliyeti de oldukça düşüktür. Araştırma çalışmalarında en düşük dışa bağımlılığımız söz konusu değildir. Yerli ve milli imkanlarla hareket ettiğimiz için bu başarıyı gerçekleştirdik.”
İSMİ ‘SAKARYA GAZ SAHASI’ OLDU
“Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi.Fatih Sondaj Gemimiz 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna 1 sondaj kuyusunda 320 milyar metreküp doğalgaz keşfetmiş durumda. Kendisini boğazdan uğurladığım günü hatırlıyorum. O uğurlayışımızla birlikte neticeye de keşfe de ulaşmış olduk. İstanbul'un fethinin yıl dönümünde Karadeniz’e yolladığımız Fatih hepimizi gururlandırdı. Daha önce Tuna-1 diye anılan bu alanı Sakarya Gaz Sahası diye isimlendirdik ve tüm çalışmalar tamamlandı. Bu ilk kuyuda bulunan rezerv çok daha zengin kaynağın bir parçasıdır. İnşallah devamı da gelecek. Rabbimize hamd ediyoruz.”
'2023’TE KULLANIMA SUNULACAK'
“Şimdi hemen tespit kuyuları açmaya başlayacak, inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz. Doğalgazın yüzeye çıkarılmasıyla birlikte hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır.  Bunca yıl sabırla ilmik ilmik yürüttüğümüz çalışmaların ilk meyvesini almış oluyoruz. Akdeniz ve Karadeniz’de 9 derin deniz sondajını gerçekleştirdik. Son sondajda müjdeyi verdik. İnşallah benzer bir müjdeli haberi Akdeniz’de de vereceğiz.”
“Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır. Biz de arayacağız ve inşallah bulacağız. Sakarya Gaz Sahası'yla bismillah dedik. Devamı da gelecek. Sadece denizlerde değil, kendi topraklarımızdaki aramaları da daha sıkı şekilde yürütüyoruz. Diğer ülkelerdeki arama ruhsatlarımızı da yükseltiyoruz.”
“Cari açığımızın en büyük sebebi enerji olmuştur. Enerjide net ihracatçı konuma gelene kadar bize durmak yok. Geleceğin teknolojilerine de yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Tüm alanlarda en güçlü şekilde varlığımızı göstermekte kararlıyız. Türkiye artık kendi ayakları üzerinde durabilecek gücü ve kaynağa sahiptir. Kimsenin hakkına gözü dikmeden ve hakkımızı da yedirmeden ilerlemeyi sürdüreceğiz.”
“Yunanistan başta olmak üzere özellikle Avrupa Birliği haklı olduğumuzu biliyor. Birliği ayakta tutan ilkeleri kirlettiğini görmektedir. Yarın en büyük zararı birliğe vereceğini görmelidir. Türkiye’yi kirletmek adına Yunanistan’ın yaptıkları onu ayakta tutamaz.”
“Bugün gelecek nesillere önemli bir miras bırakacağız. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Yolumuzu açık etsin. Bir kez daha doğalgaz rezervi keşfimizin ülkemize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. Elde edeceğimiz gelirlerin insanlığa hayırlar getirmesini rabbimden niyaz ediyorum. Bu sürece öncülük eden Enerji ve Tabi Kaynaklar bakanlarımız Berat Albayrak ve Fatih Dönmez ve ekiplerine teşekkür ediyorum.”

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10948,40%1,03
  • DOLAR

    42,05% 0,21
  • EURO

    48,54% -0,21
  • GRAM ALTIN

    5445,35% 0,29
  • Ç. ALTIN

    9041,14% 0,39

ERBAŞ GİTTİ, BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ: DİYANET'TEN YİNE SKANDAL HUTBE

ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE BİR ARAYA GELDİ

AYŞE BARIM'IN SAĞ KOLU AKP ÜYESİ OLDU

SARAÇHANE DAVASINDA KARAR: 109 KİŞİYE BERAAT!

ELEKTRİK ZAMMI DUDAK UÇUKLATTI: %90’A VARAN ARTIŞ KAPIDA!

İMRALI SÜRECİNE DAİR ÖNERİLERİNİ SIRALADI: DEMİRTAŞ’TAN ÇARPICI ‘KEŞKE’ LİSTESİ

“BEN YAPTIM, ÇOK PİŞMANIM” İDDİASI GÜNDEMDE: GÜLLÜ DOSYASI DERİNLEŞİYOR

GALATA’DA TASMALI YÜRÜYÜŞ SKANDALI! KADINI “MİYAVLATAN” İKİLİ TUTUKLANDI

MSB AÇIKLADI: 49 SURİYELİ HARP OKULLARI’NDA EĞİTİM ALACAK!

YENİ AKİT, DİYANET’İN ATATÜRK MESAJINA ÖFKELENDİ: “KEMALİSTLER DİYANET’İ ÖVDÜ!”

GÜLLÜ'NÜN KIZINDAN SONRA OĞLU HAKKINDA DA ŞOK İDDİA: ANNESİNE ŞİDDET UYGULADI!

ALMANYA BAŞBAKANI MERZ TÜRKİYE'YE GELDİ

CHP’DEN DİKKAT ÇEKEN RAPOR: “YARGI, SİYASETİN İNTİKAM ARACINA DÖNÜŞTÜ”

AŞIRI SAĞIN OY KAYBI AVRUPA’DA YANKI BULDU: HOLLANDA’DA YENİ DÖNEM Mİ?

ANKARA’DA YOĞUN TRAFİK: KOMİSYON FİDAN’I DİNLEYECEK, ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE GÖRÜŞECEK

GEBZE'DE ÇÖKEN BİNA ENKAZINDA KALAN 2 KİŞİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

MUHİTTİN BÖCEK, EL YAZISIYLA YAZDIĞI NOTLA 'İTİRAFÇILIK' İDDİASINI YALANLADI

"İSTANBUL SENİN UYGULAMASI" SORUŞTURMASI: 4 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

“MSB, EUROFİGHTER ANLAŞMASININ BEDELİNİ AÇIKLADI!

“EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR”: MİLYONLAR CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜ!

RESEPSİYONDA DİKKAT ÇEKEN FOTOĞRAF: MHP O KAREDE YER ALMADI

FED FAİZİ 25 BAZ PUAN İNDİRDİ: POLİTİKA FAİZİ %3,75–4,00 ARALIĞINDA

CHP’Lİ ADIGÜZEL: “6–12 YAŞ ÇOCUKLARIN GÖSTERİSİ, ‘BACAKLARI ÇIPLAK’ GEREKÇESİYLE İPTAL ETTİRİLDİ”

ÖZGÜR ÖZEL'DEN YURT AÇILIŞINDA AKP'YE SERT ELEŞTİRİ

SÜREÇ KOMİSYONU YARIN KAPALI TOPLANIYOR! CHP’Lİ EMİR: EŞİTLİK VE ADALET DIŞINDA BİR ŞEY KONUŞULMAYACAK

ANITKABİR’DE 29 EKİM COŞKUSU: TÖRENE ‘ERDOĞAN’ SLOGANLARI DAMGA VURDU

ŞARKICI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ SORUŞTURMA DERİNLEŞİYOR: KIZININ MESAJLARI GÜNDEMDE

AYDIN’DA ÇERÇİOĞLU KRİZİ: VATANDAŞLAR TEPKİLİ, FESTİVAL GERGİN BİTTİ

GEBZE'DE 7 KATLI BİNA ÇÖKTÜ: ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR

İSKENDERUN’DA CUMHURİYET’İN 102. YILI COŞKUSU…

Yükleniyor


ERBAŞ GİTTİ, BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ: DİYANET'TEN YİNE SKANDAL HUTBE

ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE BİR ARAYA GELDİ

AYŞE BARIM'IN SAĞ KOLU AKP ÜYESİ OLDU

SARAÇHANE DAVASINDA KARAR: 109 KİŞİYE BERAAT!

ELEKTRİK ZAMMI DUDAK UÇUKLATTI: %90’A VARAN ARTIŞ KAPIDA!

İMRALI SÜRECİNE DAİR ÖNERİLERİNİ SIRALADI: DEMİRTAŞ’TAN ÇARPICI ‘KEŞKE’ LİSTESİ

“BEN YAPTIM, ÇOK PİŞMANIM” İDDİASI GÜNDEMDE: GÜLLÜ DOSYASI DERİNLEŞİYOR

  • Cumartesi 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 28.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.6 ° / 16 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 10 9 0 1 20 28
2.TRABZONSPOR A.Ş. 10 7 1 2 10 23
3.FENERBAHÇE A.Ş. 10 6 0 4 12 22
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 5 3 2 4 17
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 10 4 1 5 4 17
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 10 5 3 2 -3 17
7.GÖZTEPE A.Ş. 10 4 2 4 6 16
8.TÜMOSAN KONYASPOR 10 4 4 2 2 14
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 11 3 4 4 3 13
10.CORENDON ALANYASPOR 10 3 3 4 0 13
11.KOCAELİSPOR 11 3 6 2 -5 11
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
13.KASIMPAŞA A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 10 3 6 1 -9 10
15.GENÇLERBİRLİĞİ 10 2 6 2 -5 8
16.İKAS EYÜPSPOR 10 2 6 2 -7 8
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4