İSTİFASININ ARDINDAKİ 3 SEBEP

Süleyman Soylu'nun sosyal medyadan açıkladığı istifa kararı, yaklaşık iki saat sonra Saray'dan gelen 'istifa kabul edilmemiştir' açıklaması ile geçersiz kalsa da, istifanın nedenleri hakkındaki tartışmalar sürüyor.

GÜNDEM 13.04.2020 12:07:27 0
İSTİFASININ ARDINDAKİ 3 SEBEP

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, 'Biri büyük ikisi güncel üç neden' başlıklı bugünkü yazısında Soylu'yu istifaya götüren süreci yazdı.
Zeyrek'in yazısı şöyle:
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 10 Nisan 2020 Cuma gecesi 22.00'de duyurulan, 24.00'de yürürlüğe giren iki günlük sokağa çıkma yasağının bitmesine iki saat kala istifa ettiğini açıkladı.
Hem Türkiye, hem hükümet için tam bir şoktu. Soylu'nun açıklaması sosyal medya hesaplarından paylaşılmıştı. Kimse inanmak istemedi, herkes “hesapları mı ele geçirilmiş” diye düşündü.
Soylu'nun istifası duyulduktan sonra en çok karşılaştığım soru şu oldu:
“Açıklamayı Cumhurbaşkanı ile görüştükten, istifası kabul edildikten sonra mı yapmış?”
Hem Soylu ile ilgili genel gözlemlerimden, hem topladığım bilgilerden yola çıkarak şu yanıtı verebilirim: Daha önce “Trabzon Krizi” sırasında da benzer şekilde tek taraflı bir istifa açıklaması hazırladı, ancak yakın çalışma arkadaşlarının “devlet adamlığı Cumhurbaşkanı'na bildirmeden böyle bir adım atmamayı gerektirir” uyarısı nedeniyle vazgeçti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Soylu'nun istifasını sıcak karşılamadı. O nedenle bu kez, Cumhurbaşkanı'na bilgi verdikten sonra açıklamasını duyurdu.
Peki Soylu duyurmadan önce Cumhurbaşkanı istifasını kabul etmiş miydi?
Konuştuğum kaynaklarım, “Hayır, ikna etmek için görüşmeye çağırdı” bilgisini paylaştılar.
★★★
Soylu'nun istifasının kabul edilmediği 23.45'te duyuruldu. Ancak Soylu'nun sosyal medyadaki mesajları bir süre daha kaldı.
O nedenle biz gelin “Soylu istifa ettiğini sosyal medyadan duyurma aşamasına nasıl ge(tiri)ldi” sorusuna yanıt arayalım.
Baştan söyleyeyim: Yazacaklarımın tamamını birkaç kaynaktan teyit ettim.
Soylu ile diyaloğu olan, Soylu'yu tanıyan herkes “Sokağa çıkma yasağı ancak bardağı taşıran son damla olabilir” diyor.
Nasıl mı?
Malum: Soylu ile bazı bakanlar arasındaki sorunlar daha Cumhurbaşkanlığı sistemine geçmeden önce başlamıştı. Hangi bakanları kastettiğimi şu andaki kabine ile sistem değişmeden önceki son Başbakanlık kabinesinin ortak bakanlarını bularak tahmin edebilirsiniz.
Soylu, hükümet içi çatışmalardan hep uzak duruyordu ama hiçbir zaman kaçamıyordu. Birçok gerilim yaşadı. Kameralara takılan gerilimli anlar dahi oldu. En son 2019'un sonuna doğru Trabzon'la ilgili bir sorun nedeniyle ipler gerildi.
Soylu, istifa metnini hazırladı ama bir yardımcısı ve mesai arkadaşlarının devreye girmesiyle kamuoyuna açıklamayıp Erdoğan'a bilgi vermeyi seçti. Erdoğan istemeyince de yerinde kaldı.
Soylu karşıtı grup, muhalefet cenahındaki Soylu tepkisi değirmenine de su taşımaktan çekinmedi. Soylu muhalefetle karşı karşıya geldiği birçok konuda tek başına bırakıldı.
Çok geriye gitmeden son iki güncel olaya yoğunlaşalım.
– İlki, CHP'li belediyelerin korona mağdurları için başlattığı yardım kampanyasıydı.
Belediyelerin yardım hesaplarına el konulması hukuki açıdan sorunlu bir karardı. Hukuki boyut konusundaki uyarıları ve eleştirileri haklı bulsa da Soylu, hükümetin kararını uyguladı ve sonuna kadar savundu. Bir kez daha muhalefetin hedef tahtasına oturtuldu. Hazine ve Maliye Bakanı'ndan, Adalet Bakanı'ndan, Sağlık Bakanı'ndan kendisine destek bekledi ama yine yalnız kaldı. (Bir kaynağım, bu konudaki sitemlerini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e doğrudan ilettiğine dair bir bilgi aktardı).
– İkincisi ise korona ile mücadelede ortaya çıkan fotoğraftı. Salgının yayılmaması için alınan tedbirlerin tamamına yakını İçişleri Bakanlığı tarafından uygulanıyordu. Haliyle uygulamalar sırasında çıkan bütün aksaklıkların faturası İçişleri Bakanlığı'na çıkarılıyordu. Tıpkı geçen cuma günü alınan sokağa çıkma yasağının duyurulmasından sonra yaşanan sorun gibi.
Sağlık Bakanlığı'nın İçişleri Bakanlığı ile yeterli veri paylaşmaması yetmiyormuş gibi, bütün olumlu durumları üstlenmesi, hatta “halkla ilişkiler çalışmalarına malzeme yapması”, olumsuzlukları ise İçişleri Bakanlığı'na fatura etmesi de Soylu açısından çok rahatsız edici bir hal almıştı. Bu durum dün iki bakan arasında yüksek gerilime neden oldu.
★★★
Yazmama gerek yok. Sokağa çıkma yasağı açıklandıktan sonra ortaya çıkan bütün eleştirileri yine Soylu'nun tek başına göğüslediğini fark etmişsinizdir.
İktidar cephesinden yanında destek ararken/beklerken sert eleştiriler alması da Soylu için bardağın taşmasına neden olmuştu.
Anlayacağınız, “Terörle mücadele gibi zor işlere büyük mesai harcayan, tehditler alan, ‘antidemokratik uygulamaların sorumlusu' olarak her türlü muhalefetin hedef tahtasına yerleşen” bir iktidar mensubununiçeride yalnız bırakılmayı ve bu seviyedeki gerilimi daha uzun süre tek başına kaldırması zor görünüyordu. Yani istifa göstere göstere geliyordu.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9248,6%0,77
  • DOLAR

    39,09% -0,01
  • EURO

    44,18% 0,00
  • GRAM ALTIN

    4112,40% -0,36
  • Ç. ALTIN

    6654,77% 0,00

DİYARBAKIR'DA TARİHİ SURA 'İMAMOĞLU' POSTERİ AÇAN CHP'LİLER GÖZALTINA ALINDI!

MHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI ÇOK SAYIDA YAKININI İŞE ALDIĞI AÇIĞA ÇIKTI

İMAMOĞLU SORUŞTURMASININ BAŞSAVCISI AKIN GÜRLEK HSK'YA ŞİKAYET EDİLDİ

GELECEK İNFAZ YASASI TEKLİFİNDE SADECE HASTA TUTUKLULAR OLACAK

ELON MUSK İSTİFA ETTİ!

ERDOĞAN İMZALADI: ATAMA VE GÖREVDEN ALMA KARARLARI RESMİ GAZETE'DE

MANSUR YAVAŞ İMAMOĞLU'NU ZİYARET EDECEK…

TAKSİM'DE "DURAN ADAM" EYLEMİ: 19 GENÇ ADLİYEYE SEVK EDİLECEK

ERDOĞAN'IN YORGUNLUĞU KONUŞMASINA YANSIDI

DEM-AKP GÖRÜŞMESİ İKİ BUÇUK SAAT SÜRDÜ!"SÜREÇTE DURAKSAMA YOK"

KOLİN'E DEV BİR İHALE DAHA!

ÖZGÜR ÖZEL 'AHTAPOT'U AÇIKLADI

CHP'Lİ TORUN'DAN DİYANET'E 'SÖZLÜ SINAV' TEPKİSİ…

'CAİZ DEĞİL' DİYE GÖREVE GİTMEYİ REDDEDEN POLİS VARMIŞ

İBB BAŞKANVEKİLİ NURİ ASLAN HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

PAPARA'YA YASA DIŞI BAHİS OPERASYONU: 8 ŞİRKETE EL KONULDU, KAYYUM ATANDI

DEM PARTİ HEYETİ, MHP'Yİ ZİYARET EDİYOR: BAHÇELİ KAPIDA KARŞILADI

AHMET DAVUTOĞLU’NDAN DİKKAT ÇEKEN ÇIKIŞ

DEVLET BAHÇELİ, AYLAR SONRA İLK KEZ KONUŞMA YAPACAK

İLHAN ŞEŞEN HAYATINI KAYBETTİ

NARİN GÜRAN CİNAYETİNDE CEZALAR ONANDI

ZEHRA KINIK'A 4 YIL 2 AY HAPİS CEZASI: HÜKMÜN AÇIKLANMASI GERİ BIRAKILDI

ÖZGÜR ÖZEL’DEN AYM BAŞKANINA ZİYARET

İBB'YE 4. DALGA OPERASYONU: 45 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

CHP KURULTAYI'NIN İPTAL DAVASI 30 HAZİRAN'A ERTELENDİ

AKP’Lİ BELEDİYENİN KAMU ZARARI

YÜKSELİŞ KOLEJİ’NDE UNUTULMAZ MEZUNİYET GECESİ!

ERDOĞAN'IN ESKİ DANIŞMANI İZZET ÖZGEN’DEN İMAMOĞLU AÇIKLAMASI

FENERBAHÇE, EUROLEAGUE ŞAMPİYONU

ÖZGÜR ÖZEL: EKREM BAŞKANA DA, BÜTÜN ARKADAŞLARIMIZA DA KEFİL OLURUM.

Yükleniyor


DİYARBAKIR'DA TARİHİ SURA 'İMAMOĞLU' POSTERİ AÇAN CHP'LİLER GÖZALTINA ALINDI!

MHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI ÇOK SAYIDA YAKININI İŞE ALDIĞI AÇIĞA ÇIKTI

GELECEK İNFAZ YASASI TEKLİFİNDE SADECE HASTA TUTUKLULAR OLACAK

ELON MUSK İSTİFA ETTİ!

ERDOĞAN İMZALADI: ATAMA VE GÖREVDEN ALMA KARARLARI RESMİ GAZETE'DE

MANSUR YAVAŞ İMAMOĞLU'NU ZİYARET EDECEK…

TAKSİM'DE "DURAN ADAM" EYLEMİ: 19 GENÇ ADLİYEYE SEVK EDİLECEK

  • Perşembe 25.9 ° / 15.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 25.4 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 30.9 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1