İŞTE İNFAZ PAKETİ

AKP’nin koronavirüs salgını sonrasında cezaevlerini rahatlatmak amacıyla hızlandırarak yeniden gündeme getirdiği infaz paketinde dikkat çeken düzenlemeler yer alıyor.

GÜNDEM 22.03.2020 12:19:43 0
İŞTE İNFAZ PAKETİ

AKP’nin koronavirüs salgını sonrasında cezaevlerini rahatlatmak amacıyla hızlandırarak yeniden gündeme getirdiği infaz paketinde dikkat çeken düzenlemeler yer alıyor.AKP, yaklaşık 100 bin mahkumun tahliyesiyle sonuçlanacağı konuşulan; infaz ve denetimli serbestliği içeren 3. yargı paketini haftaya muhalefet partilerine sunacak.Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya ise, bugünkü köşesinde, 'İşte infaz paketi' başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.Sarıkaya, paketle ilgli detaylar verdiği yazısında, söz konusu pakete CHP'nin ve MHP'nin de destek verdiğini ifade etti.

Muharrem Sarıkaya, yazısına şöyle başladı:'Cezalarda indirim yapan 3. Yargı Paketi, AK Parti’nin ittifak ortağı MHP ve muhalefetle yaptığı görüşmeler sonrası dün itibarıyla kesinleşti.Düzenleme ile 1 Mart 2020’den önceki suçlarda infaz kurumunda geçirmesi gereken süreden ½ oranında indirim yapılacak ve denetimli serbestlik de bir defaya mahsus olmak üzere 3 yıl uygulanacak.Böylece MHP’nin 5 yıllık önerisi de Cumhur İttifakı arasında yapılan uzlaşı ile denetimli serbestliğin 3 yıla indirilmiş oldu.Ayrıca yine MHP’nin önerisi ile istisna suçlar arasında daha önce yer bulan, Uyuşturucu Kullanma ve Bulundurma ile Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti suçu da kapsam içine alındı.Bu suçu işleyenler de indirimden yararlanacak.Yapılan bir diğer yeni düzenleme ile örgüt lideri olmamak kaydıyla 60 yaşından büyük hasta her mahkum denetimli serbestlikten yararlanacak ve bu kişilere 4 yıl olarak uygulanacak.Ayrıca yargılamada reform yapılarak evde infaz uygulamasına geçilecek ve yaşlılar ile hamileler cezalarını evlerinde çekebilecek.
Pakette daha önce yer alması beklenen bazı maddeler de ayıklandı; Terörle Mücadele Yasası’nın 7’nci maddesinin 2. fıkrasında yer bulan terör örgütlerini övme suçuna ilişkin cezaların da temyize götürülmesine olanak sağlayan düzenleme paketten çıkarıldı.Kapsam içine alınmayan mükerrer suçlara ilişkin indirim oranı da tüm eleştirilere karşın düzenlemede aynı kaldı.'
İNDİRİM NASIL HESAPLANACAK
Koronavirüs ile beraber paketin hızlandırıldığının altını çizen Sarıkaya, yazısına şöyle devam etti:'Adalet Bakanlığı ve AK Parti’nin üzerinde çalıştığı üçüncü yargı paketi, Covid-19 salgını nedeniyle hızlandırıldı.
Kapasitesinin 100 bin üzerine çıkan cezaevlerinde boşalmayı sağlamak amacıyla infaz kurumunda kalma süresini indirmeyi hedefleyen düzenleme üzerinde Cumhur İttifakı bileşenleri AK Parti ve MHP dün itibarıyla uzlaştı.MHP’nin daha önce getirip, AK Parti’nin soğuk baktığı için geri çektiği cezadan infaz hükümlerine göre, çekmeleri gereken toplam ceza süresinden 5 yıl indirilmesini öngören öneri pakette farklı şekilde düzenlendi.

Bu kapsamda mevcut yasada infaz kurumunda geçirilmesi gereken süreden 2/3 oranında yapılan indirim, ½’ye yükseltildi.Mevcut kanunda 1 yıl olan denetimli serbestlik süresi de MHP’nin önerisi dikkate alınarak 1 Mart 2020’den önceki cezalarda 3 yıl uygulanacak.1 Mart 2020 sonrası suçlarda ise bir kişinin infaz kurumunda geçirmesi gereken süresinin ½’si düştükten sonra, geri kalan cezasının 1/5’i denetimli serbestlik olarak düşülecek, 4/5 hapiste kalacak.Örneğin 1 Mart 2020 öncesi hüküm almış kişinin infaz kurumunda geçirmesi gereken süre 6 yıl ise cezası önce yarıya indirilip 3 yıla düşecek, 3 yıl da denetimli serbestlik olduğu için hapisten salınacak.Bu kişi 1 Mart 2020 sonrası hüküm almışsa, 6 yıl yarıya inecek, kalan 3 yılın 1/5’i olan 7 ay 6 gün denetimli serbestlik olarak inecek; 2 yıl 4 ay 24 gün hapis yatacak.
Veya 20 yıl cezası olan mahkum eğer1 Mart 2020’den önce hüküm almışsa, infaz kurumunda kalması gereken süreden ½ oranında indirilecek, ceza 10 yıla inecek; bundan da 3 yıl denetimli serbestlik düşülecek ve yatması gereken süre 2 yıla inecek.Bu tarihten sonraki suçlarda ise denetimli serbestlik 1/5 olarak uygulanacak.Buna göre 20 yıl ceza alan kişinin cezası ½ indirilip 10 yıla düşecek, bunun denetimli serbestlik için getirilen 1/5’i olan 2 yıl düşülecek, 8 yıl hapiste kalacak.'
HER SUÇLU CEZAEVİNİ GÖRECEK
Yeni düzenlemeyle; yargılama safhasında 'adli ve idare disiplinsizliği yoktur' diye iyi hal indirimi uygulanmayacağını vurgulayan Sarıkaya, yazısını şöyle sürdürdü:'Düzenlemenin bu hale gelmesindeki amaç, mahkeme kapısından salıverilme olayına son vermeyi amaçlıyor.Buna göre diyelim ki bir kişi bir ay bile hapis alsa cezaevinde kalacak; önce cezası ½ oranında düşürülüp 15 güne inecek, bunun da 1/5’i olan 3 gün denetimli serbestlik olarak uygulanacak ve 12 gün hapis yatacak.Oysa daha önce bir yıldan az ceza alanların hepsi paraya çevriliyor ve hapishane yüzü görmeden mahkeme kapısından ayrılıyordu.
İYİ HAL İÇİN DE YENİ DÜZENLEME
Paket iyi hale ilişkin de düzenleme getiriyor.Daha önce mahkeme sırasında eğer adli, ancak iyi hal uygulamasını baştan indirilmek yerine, 6 aylık denetimler sonucu yerine getirilecek.Bu amaçla kurulan ancak çalışmayan infaz hakimlikleri kapsama alınacak, ayrıca Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun “dışarıda yeniden suç işlemeye yatkınlığını içeren” raporları da iyi hal için geçerli olacak.Daha yargılama safhasında adli ve idare disiplinsizliği yoktur diye iyi hal indirimi uygulanmayacak.'
HAMİLE VE 60 YAŞ ÜSTÜNE EV HAPSİ
CHP ve MHP'nin pakete olumlu baktıklarını ve destek vereceklerinin altını çizen Sarıkaya, şöyle devam etti:Düzenleme reform niteliğinde bazı yeni düzenlemeleri de getiriyor.En yeni düzenleme de terör örgütü yönetici olmamak kaydıyla 60 yaş üstünde bakıma muhtaç durumda olan veya sürekli hastalığı bulunanlar tam teşekküllü hastaneden rapor almak kaydıyla cezalarını evlerinde çekebilecek, bu kişiler için denetimli serbestlik bir defaya mahsus olmak üzere 4 yıl uygulanacak.Ayrıca 65 yaş için 1 yıl, 70 yaş için 2 yıl, 75 yaş üstü ve hamileler için 4 yıla kadar kalan cezanın evde çekmesi hükmü de getirildi.Eğer cezasının bitmesine 4 yıl kalmış ve 75 yaşına ulaşmış ise infaz süresini evinde tamamlayacak.Bunun için elektronik kelepçe yöntemi uygulanacak.Bir yeni düzenleme de infazın geriye bırakılmasına ilişkin; mahkumiyeti 10 yılın altında ise 6 ay infaza ara verilebiliyordu, bu süre bir yıla çıkacak.
MHP VE CHP’DEN DESTEK
MHP 5 yıllık teklifini geri çekerken, lideri Devlet Bahçeli infaz düzenlemesi ile ilgili olarak, “AK Parti ikinci yargı paketini TBMM'den geçirecek siyasal çoğunluğa sahiptir” demişti.Yeni pakette MHP’nin de önerileri dikkate alındı.Geçmişteki 5 yıllık indirim düzenlemesinin hazırlayıcılarından MHP’nin Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız dünkü sohbetimizde görüşmelerini tamamladıklarını ve pakete destek vereceklerini bildirdi.CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de önceki gün yaptığı açıklamada cezaevlerinin kapasitesini çok aştığını belirterek pakete olumlu baktıklarını açıklamış ve eklemişti:
“Burada konuya yaklaşımımız, tarihsel yaklaşımımızla uyumludur. Türkiye'deki cezaevlerinin kapasite sorunu vardır. Cezaevlerinde insanlık dışı bir infaz sistemi uygulanmaktadır. Yapılacak düzenlemeye olumlu katkı vereceğiz. Temel yaklaşımımız, reddedici değildir, uzun süredir yaptığımız çağrının karşılık bulduğunu görüyoruz. Üzerinde çalışacağız ve olumlu katkı sağlayacağız.”
KAPSAM DIŞI SUÇLAR:
Muharrem Sarıkaya, yazısını şöyle noktaladı:Paket ile getirilen infaz indiriminden yararlanamayacak suçlar ise şöyle:“Terör suçları, örgütlü terör suçları, kasten adam öldürme, cinsel istismar, kadına ve çocuğa şiddet, soykırım suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, insan üzerinde deney suçu, organ ve doku ticareti, reşit olmayana cinsel istismar, çocukların cinsel istismarı suçu, devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik fiiller, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs, TCK'nın 76'ncı maddesinde düzenlenen (Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tabi kılma, zorla hamile bırakma, zorla fuhşa sevk etme) suçların tamamı her türlü eziyet, işkence, Atatürk aleyhine işlenen suçlar ve Orman Kanunu'na aykırı suçlar...”

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    16529,42%-0,80
  • DOLAR

    43,50% 0,22
  • EURO

    51,95% -0,22
  • GRAM ALTIN

    7225,79% -4,03
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 0,00

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA SAVUNMALAR SÜRÜYOR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN İMAMOĞLU KARARI PAHALIYA PATLAYABİLİR: DÜNYA DEVİ AKREDİTASYON BİRLİĞİ İNCELEME BAŞLATTI

DEVLET ZİRVESİNDE SEKS KASETİ DEPREMİ!

·  BİR VEKİLİN GEÇİM DERDİ: "MAAŞIMI SANA VEREYİM BİR AY SEN GEÇİN" DEDİ, GAZETECİDEN "YARDIM TOPLAYALIM" AYARI GELDİ!

KÜRESEL EKONOMİDE "FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK": FED FAİZİ SABİT TUTTU, PİYASALAR NEFESİNİ TUTTU!

KURA ÇEKİLDİ, KARARNAME ÇIKTI: SULH CEZA VE VERGİ MAHKEMELERİNDE YENİ DÖNEM!

SAÇ ÖRGÜSÜ PANKARTI SORUŞTURMA KONUSU OLDU: SEÇİLMİŞ BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI GÖZALTINDA

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A SİYASETİ BIRAKMA RESTİ: "CESARETİN VARSA 29 MART’TA SANDIĞI KOY!"

BEŞTEPE'DE KRİTİK 3 SAAT: 2026’NIN İLK MGK’SINDA 9 MADDELİK "BEKA" MUHTIRASI!

BELEDİYE BAŞKANLARI SAVUNMA YAPTI, SKANDALLAR ZİNCİRİ ORTAYA SAÇILDI!

DEMİRTAŞ’IN AVUKATI RAMAZAN DEMİR’E 11 YIL 3 AY HAPİS CEZASI

ÖZGÜR ÖZEL’DEN SİLİVRİ’DE TARİHİ ÇIKIŞ: İKİ ELİMİZ YAKANIZDA, HESAP VERECEKSİNİZ

MAHKEME SALONUNDA İLK GÜN: TUTUKSUZ AKTAŞ, TUTUKLU SEÇİLMİŞ BAŞKANLAR

ÜST DÜZEY TEMAS ORTAYA ÇIKTI: İSRAİL–TÜRKİYE HATTINDA SESSİZ TRAFİK

MUHALEFETTEN SURİYE ZİRVESİ: "HALEP ÜZERİNDEN TEHLİKELİ BİR OYUN KURULUYOR!"

NİJERYA CUMHURBAŞKANI TİNUBU, ERDOĞAN İLE YÜRÜRKEN DÜŞTÜ

4 BİN 500 POLİSLE YAPILAN OPERASYONA FİRAR SKANDALI DAMGA VURDU

ŞARA “KÜRTÇE EĞİTİM” KARARINI VERDİ: SURİYE’DE DEVLET OKULLARINDA KÜRTÇE SEÇMELİ DERS OLARAK OKUTULACAK

MHP’DEN AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASI ÖNCESİ DİKKAT ÇEKEN ÇAĞRI…

ADALETİN AĞIR SINAVI: AZİZ İHSAN AKTAŞ DOSYASI MAHKEMEDE

GAZETECİ SEDEF KABAŞ GÖZALTINA ALINDI: PAYLAŞIMLARI GEREKÇE GÖSTERİLDİ, ADLİYEYE SEVK EDİLİYOR

ZİNDANLA YÖNETİLEN ÜLKE: HAPİSHANELERLE AYAKTA TUTULAN İKTİDAR VE SUSTURULAMAYAN GAZETECİLİK

BAĞCILAR’DA ŞÜPHELİ ÖLÜM ZİNCİRİ: AYNI DAİREDE 3 CAN KAYBI, 1 AĞIR YARALI

DEM PARTİ: TÜM KESİMLERİ SAĞDUYUYLA HAREKET ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ

“VEDALAŞMA FIRSATIM BİLE OLMADI”: FATİH ALTAYLI TUTUKLANDIĞI GÜNÜ ANLATTI

DİYARBAKIR'DA EMNİYET'E PATLAYICI ATILDI, 13 KİŞİ GÖZALTINDA

YENİDEN REFAH’TA BELEDİYE BAŞKANI KRİZİ: İHRAÇ EDİLDİ, AKP İDDİASI GÜNDEME GELDİ

OKAN BURUK İDDİASI ORTALIĞI KARIŞTIRDI: GALATASARAY’DAN ALİ KOÇ’A ÇOK SERT TEPKİ

DEM PARTİ HEYETİ, ABDULLAH ÖCALAN’IN DOKUTTUĞU KİLİMİ HEDİYE ETTİ

15–18 YAŞ İÇİN YENİ DÖNEM: AĞIR SUÇTA 27 YILA KADAR HAPİS GÜNDEMDE

Yükleniyor


AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA SAVUNMALAR SÜRÜYOR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN İMAMOĞLU KARARI PAHALIYA PATLAYABİLİR: DÜNYA DEVİ AKREDİTASYON BİRLİĞİ İNCELEME BAŞLATTI

DEVLET ZİRVESİNDE SEKS KASETİ DEPREMİ!

·  BİR VEKİLİN GEÇİM DERDİ: "MAAŞIMI SANA VEREYİM BİR AY SEN GEÇİN" DEDİ, GAZETECİDEN "YARDIM TOPLAYALIM" AYARI GELDİ!

KURA ÇEKİLDİ, KARARNAME ÇIKTI: SULH CEZA VE VERGİ MAHKEMELERİNDE YENİ DÖNEM!

SAÇ ÖRGÜSÜ PANKARTI SORUŞTURMA KONUSU OLDU: SEÇİLMİŞ BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI GÖZALTINDA

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A SİYASETİ BIRAKMA RESTİ: "CESARETİN VARSA 29 MART’TA SANDIĞI KOY!"

  • Cumartesi 12.8 ° / 10.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 11.6 ° / 8.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
12.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
14.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9