HDP'Lİ SANCAR'DAN 'ORTAK ADAY' AÇIKLAMASI

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, milletvekilliği seçimleri için üçüncü ittifak çalışmalarının bulunduğunu ancak cumhurbaşkanlığı seçimini bütün muhalefet partileriyle belli bir zeminde müzakere etmek istediklerini söyledi.

GÜNDEM 2.02.2022 14:33:07 0
HDP

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, siyasetteki son gelişmelere ve üçüncü ittifak tartışmalarına ilişkin Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın sorularını yanıtladı. 
Sancar, üçüncü ittifak tartışmalarıyla ilgili görüşlerini de aktardığı röportajda, “Demokrasi İttifakı şüphesiz sadece seçime odaklı bir ittifak arayışı değil ama seçim söz konusu olduğunda, onu kapsayacak bir niteliğe de sahip. Önemli ve yakıcı konularda bir arada mücadeleyi esas alan çağrımızın, seçimlerin gündeme geldiği bu dönemde onu içerecek bir formasyonu da kapsaması kaçınılmaz. Parlamento seçimlerine dönük bir üçüncü ittifak arayışımız, bu konuda çalışmalarımız olduğunu söyleyebilirim” dedi.
 
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ İÇİN MÜZAKERE ÇAĞRISI
HDP Eş Genel Başkanı Sancar, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik ise farklı bir yol önerdiklerini, Millet İttifakı ve bütün muhalefet partileriyle müzakere etmek istediklerini kaydetti.
Sancar, konuyla ilgili şunları kaydetti:
“Farklı bir yol öneriyoruz. Millet İttifakı da dahil bütün muhalefet partileriyle belli bir zeminde müzakere etmek istiyoruz. Seçimlere kadar özgürlükleri yok etmek ve muhalefet güçlerini sindirmek amacıyla pek çok adaletsizlik yaşanabileceğini, kirli oyunlar oynanabileceğini, iktidarın bu konuda pek çok hamle yapabileceğini öngörüyoruz. İktidar, çok çeşitli manevralarla toplumu germeyi sürdürecek, bu politikayla demokrasi güçlerini, muhalefet çevrelerini birbirleriyle çatışma içine sokmayı hedefleyecektir.
Seçim güvenliği konusunda da ortak çalışma öneriyoruz. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş konusunda biz de muhalefetle aynı şeyleri düşünüyoruz ancak eskinin tekrarını veya ufak tefek düzeltmelerle yeniden uygulanacağı bir sistemi kabul etmiyoruz. Muhalefete, güçlü demokrasi, kalıcı barış ve gerçek adalet şeklinde üç başlıkla bir müzakere önerisinde bulunuyoruz. Bu konularda tümüyle bir mutabakat oluşursa muhalefetin ortak aday fikrine açığız. Esas dikkat etmemiz gereken şey, ayrıştırma politikalarının toplumda yaratabileceği kırılmadır. Bu kırılma potansiyelinin farkındayız, boşa çıkarmak için adaletin temel ilkelerinden ve demokrasiden şaşmamak gerekiyor. İktidarın zihniyetini paylaşan kim varsa bu politikalara destek veriyor demektir. Muhalefette olduğunu söyleyen hiçbir parti ve kesim, iktidarın bu anlayışıyla uyuşan söz ve tavır içinde olmamalı.
İktidar uzun süredir ayrıştırma ve kutuplaştırma yöntemlerini uyguluyor. Buna karşı topluma sunmamız gereken en önemli vaat, farklılıklarımızla birlikte diyalog içinde olabildiğimizi göstermek ve çeşitlilik içerisinde, müzakere yollarıyla mutabakat aradığımızı ortaya koymaktır. Bu ekmek ve özgürlüğü buluşturmanın yoludur.” 
İTTİFAK GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR
Sancar, yürüttükleri ittifak görüşmeleriyle ilgili de açıklamalarda bulundu:
“Çeşitli çevrelerle görüşmeler yapıyoruz. Sol-sosyalist yapılarla dostane ve samimi bir görüşme gerçekleştirdik, sürdürme kararı aldık ve bunu bir ortak açıklamayla kamuoyuna duyurduk. Yerel seçimlerde ittifak yaptığımız Kürdi partiler de var. O ittifakı da genişletmek istiyoruz. İnanç gruplarına, emek ve meslek örgütlerine, yöre derneklerine kadar toplumda belli kesimleri temsil ettiğini düşündüğümüz bütün oluşumlarla görüşmeler yürütüyoruz. Takvim öngörmek mümkün değil ama en kısa sürede bir netleşme ihtiyacı olduğunun farkındayız.” 
“HDP’Yİ AÇIKTAN MUHATAP ALMADAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN NASIL KAZANILABİLECEĞİ KONUSUNU MUHALEFETİN TOPLUMA ANLATMASI GEREKİYOR”
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Millet İttifakı’yla görüşecek misiniz?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
 
“Her zaman diyaloğa ve müzakereye açık ve hazır olduğumuzu söyledik. Ne zaman başlayacağı bize bağlı değil. Bu durum, ittifakla hareket edeceği öngörülen diğer partilerin nasıl hareket edeceği ve bu konuya nasıl cevap vereceği ile ilgili mesele.
Örneğin, güçlendirilmiş parlamenter sistem ile ilgili altı partinin ortak çalışması var. Böyle çalışmalar yürütülmesini olumlu buluyoruz ancak bu hedeflere ulaşılabileceği konusunda toplumu ikna etmek istiyorlarsa şayet, çok önemli bir sosyolojiyi temsil eden ve çok kilit bir rolü olan HDP’nin de mutlaka muhatap alınması gerekiyordu.
Ortaya çıkan çalışma, önümüzdeki süreçte kamuoyuna açıklanacak. Bu çalışma, kamuoyunun bilgisi dahilinde, açık bir şekilde bize de sunulsun, biz de görüşümüzü bildirelim. O masada olmamız gibi bir ön şartımız, özel talebimiz yok. Fakat şu önemli; diyalog ve müzakere yürütülmezse öngörülen bütün bu değişiklikler gelecekte nasıl hayata geçirilecek, hangi toplumsal ve sayısal güçle gerçekleştirilecek, toplum nasıl ikna edilecek? Bu soruları herkesin kendine sorması gerekiyor.
HDP’yi açıktan, doğrudan, kamuoyunun bilgisi dahilinde, şeffaf bir şekilde muhatap almadan, diyalog ve müzakereye girmeden cumhurbaşkanlığı seçiminin nasıl kazanılabileceği konusunu muhalefetin topluma anlatması gerekiyor.”
“KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN, BU KONUDA İRADEMİZ DE HAZIRLIĞIMIZ DA İMKÂNLARIMIZ DA VAR”
Sancar’a yöneltilen sorulardan birisi de HDP’ye açılan kapatma davasıydı. Kapatılma davası sonucunda HDP kitlesinin temsilsiz kalma ihtimalinin olup olmadığı sorusuna yanıt veren Sancar, şunları kaydetti:
“Bizden önce bu gelenek içinde yer alan partilerin kimisi kapatıldı. Ancak HDP’nin kapatılması, bizden önceki partilerin kapatılmasından belli ölçülerde farklı riskler ve tehlikeler barındırır, farklı sonuçlar doğurur. HDP, kendinden önce bu gelenek içinde kurulmuş partilerin birikimini devralmış bir partidir ama aynı zamanda yeni bir deneyimdir. Bütün zorluklara rağmen kuruluşundaki özel misyonun hakkını yerine getirmek için başarılı sayabileceğimiz çalışmalar yürütmüştür.
HDP’nin kapatılması, Türkiye’nin çoğulculuk ve çeşitlilik içinde güçlü demokrasi ve kalıcı barış arayışına ciddi darbe vuracaktır. Temsilsiz kalma, bizim sosyolojimiz açısından söz konusu olmaz. HDP, seçimlerden önce kapatılsa bile seçimlerin sonucunu belirleyecek gücü ortaya koyma konusunda kararlıdır, pek çok da seçeneğe sahiptir. Kimsenin şüphesi olmasın, bu konuda irademiz de hazırlığımız da imkânlarımız da var.'
ÖCALAN AÇIKLAMASI: 'MANİPÜLE EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıklamalarında Abdullah Öcalan ile Selahattin Demirtaş arasında sorun olduğunu ileri sürmüştü. Erdoğan’ın açıklamaları Sancar’a da soruldu.
Sancar’a konuyla ilgili sorulan soru ve yanıtları şöyle:
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'Öcalan-Demirtaş' açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı, HDP’yi karıştırmak, seçmenimizin kafasında soru işaretleri yaratmak, hem muhalefet partileri ile HDP hem de muhalefet partilerinin kendi arasında çeşitli ayrıştırıcı tartışmalar yaratmak istiyor olabilir. Bu seçeneklerin hepsi hakkında yorumlar ve değerlendirmeler yapılıyor, doğruluk payları da olduğunu kabul ediyoruz. Kürt sorununa demokratik çözüm arayışının seçimler için araçsallaştırılması ve manipüle edilmesi siyaseten, hukuken ve ahlaken asla kabul edilemez. Erdoğan’ın yaptığı şey budur. Abdullah Öcalan daha önceleri avukatlarıyla görüşebiliyordu, şimdi görüşemiyor. Cumhurbaşkanı, madem bu meseleyi ve Öcalan’ın sözlerini kamuoyuna aktaracak kadar önemli görüyor, o zaman avukatlarıyla ve gerekiyorsa bağımsız heyetler aracılığıyla görüşmeler yapılmasının önü açılsın. Öcalan’ın ne düşündüğünü kamuoyu bizzat kendisinden öğrensin. 
- Tartışma ve tehdit iddiasını nasıl görüyorsunuz?
Bize göre böyle bir şey söz konusu değil, konuşulması bile abes. Dediğim gibi, ısrar ediyor ve böyle bir olgu vardır diyorsa bunu öğrenmenin yolu açık. Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesi sağlansın, biz de onun görüşlerini doğrudan öğrenelim.”

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

EKRAN YÜZLERİ DOSYADA: UYUŞTURUCU SORUŞTURMASI ÜNLÜLER DÜNYASINA UZANDI

BEBEK OTEL SORUŞTURMASINDA SAVCILIK DOSYASINA GİREN İFADE: POKER MASASI, DEFTER, OYUN TAKVİMİ VE ÜNLÜ İSİMLERE DAİR İDDİALAR

ŞARKICI FATİH ÜREK’İN HAYATINI KAYBETTİĞİ BİLDİRİLDİ: 3,5 AYLIK YOĞUN BAKIM SÜRECİ VE HASTANE AÇIKLAMASI

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA SAVUNMALAR SÜRÜYOR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN İMAMOĞLU KARARI PAHALIYA PATLAYABİLİR: DÜNYA DEVİ AKREDİTASYON BİRLİĞİ İNCELEME BAŞLATTI

DEVLET ZİRVESİNDE SEKS KASETİ DEPREMİ!

·  BİR VEKİLİN GEÇİM DERDİ: "MAAŞIMI SANA VEREYİM BİR AY SEN GEÇİN" DEDİ, GAZETECİDEN "YARDIM TOPLAYALIM" AYARI GELDİ!

KÜRESEL EKONOMİDE "FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK": FED FAİZİ SABİT TUTTU, PİYASALAR NEFESİNİ TUTTU!

KURA ÇEKİLDİ, KARARNAME ÇIKTI: SULH CEZA VE VERGİ MAHKEMELERİNDE YENİ DÖNEM!

SAÇ ÖRGÜSÜ PANKARTI SORUŞTURMA KONUSU OLDU: SEÇİLMİŞ BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI GÖZALTINDA

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A SİYASETİ BIRAKMA RESTİ: "CESARETİN VARSA 29 MART’TA SANDIĞI KOY!"

BEŞTEPE'DE KRİTİK 3 SAAT: 2026’NIN İLK MGK’SINDA 9 MADDELİK "BEKA" MUHTIRASI!

BELEDİYE BAŞKANLARI SAVUNMA YAPTI, SKANDALLAR ZİNCİRİ ORTAYA SAÇILDI!

DEMİRTAŞ’IN AVUKATI RAMAZAN DEMİR’E 11 YIL 3 AY HAPİS CEZASI

ÖZGÜR ÖZEL’DEN SİLİVRİ’DE TARİHİ ÇIKIŞ: İKİ ELİMİZ YAKANIZDA, HESAP VERECEKSİNİZ

MAHKEME SALONUNDA İLK GÜN: TUTUKSUZ AKTAŞ, TUTUKLU SEÇİLMİŞ BAŞKANLAR

ÜST DÜZEY TEMAS ORTAYA ÇIKTI: İSRAİL–TÜRKİYE HATTINDA SESSİZ TRAFİK

MUHALEFETTEN SURİYE ZİRVESİ: "HALEP ÜZERİNDEN TEHLİKELİ BİR OYUN KURULUYOR!"

NİJERYA CUMHURBAŞKANI TİNUBU, ERDOĞAN İLE YÜRÜRKEN DÜŞTÜ

4 BİN 500 POLİSLE YAPILAN OPERASYONA FİRAR SKANDALI DAMGA VURDU

ŞARA “KÜRTÇE EĞİTİM” KARARINI VERDİ: SURİYE’DE DEVLET OKULLARINDA KÜRTÇE SEÇMELİ DERS OLARAK OKUTULACAK

MHP’DEN AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASI ÖNCESİ DİKKAT ÇEKEN ÇAĞRI…

ADALETİN AĞIR SINAVI: AZİZ İHSAN AKTAŞ DOSYASI MAHKEMEDE

GAZETECİ SEDEF KABAŞ GÖZALTINA ALINDI: PAYLAŞIMLARI GEREKÇE GÖSTERİLDİ, ADLİYEYE SEVK EDİLİYOR

ZİNDANLA YÖNETİLEN ÜLKE: HAPİSHANELERLE AYAKTA TUTULAN İKTİDAR VE SUSTURULAMAYAN GAZETECİLİK

BAĞCILAR’DA ŞÜPHELİ ÖLÜM ZİNCİRİ: AYNI DAİREDE 3 CAN KAYBI, 1 AĞIR YARALI

DEM PARTİ: TÜM KESİMLERİ SAĞDUYUYLA HAREKET ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ

“VEDALAŞMA FIRSATIM BİLE OLMADI”: FATİH ALTAYLI TUTUKLANDIĞI GÜNÜ ANLATTI

DİYARBAKIR'DA EMNİYET'E PATLAYICI ATILDI, 13 KİŞİ GÖZALTINDA

YENİDEN REFAH’TA BELEDİYE BAŞKANI KRİZİ: İHRAÇ EDİLDİ, AKP İDDİASI GÜNDEME GELDİ

Yükleniyor


EKRAN YÜZLERİ DOSYADA: UYUŞTURUCU SORUŞTURMASI ÜNLÜLER DÜNYASINA UZANDI

BEBEK OTEL SORUŞTURMASINDA SAVCILIK DOSYASINA GİREN İFADE: POKER MASASI, DEFTER, OYUN TAKVİMİ VE ÜNLÜ İSİMLERE DAİR İDDİALAR

ŞARKICI FATİH ÜREK’İN HAYATINI KAYBETTİĞİ BİLDİRİLDİ: 3,5 AYLIK YOĞUN BAKIM SÜRECİ VE HASTANE AÇIKLAMASI

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA SAVUNMALAR SÜRÜYOR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN İMAMOĞLU KARARI PAHALIYA PATLAYABİLİR: DÜNYA DEVİ AKREDİTASYON BİRLİĞİ İNCELEME BAŞLATTI

DEVLET ZİRVESİNDE SEKS KASETİ DEPREMİ!

·  BİR VEKİLİN GEÇİM DERDİ: "MAAŞIMI SANA VEREYİM BİR AY SEN GEÇİN" DEDİ, GAZETECİDEN "YARDIM TOPLAYALIM" AYARI GELDİ!

  • Cumartesi 12.8 ° / 10.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 11.6 ° / 8.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
12.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
14.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9