HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI’NIN TAŞINMAZ HESABI, MALİ TABLOSU VE BİLANÇOSUNDA HATA

Sayıştay’ın; Berat Albayrak’ın istifa ettiği Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ruhsar Pekcan’ın görevden alındığı Ticaret Bakanlığı’na ilişkin 2020 yılı Denetim Raporu’nda önemli tespitler yer aldı. Hazine ve Maliye Bakanlığ

GÜNDEM 28.09.2021 21:40:34 0
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI’NIN TAŞINMAZ HESABI, MALİ TABLOSU VE BİLANÇOSUNDA HATA

Instagram hesabı üzerinden 8 Kasım 2020’de “at izi it izine karıştı” paylaşımı ile istifa eden Berat Albayrak’ın bakanlık yaptığı Hazine ve Maliye Bakanlığı ile kendi firmasından 9 milyon liralık dezenfektan aldığı iddiası sonrası 21 Nisan 2020’de görevden alınan Ruhsar Pekcan’ın bakanlık yaptığı Ticaret Bakanlığı’nın 2020 yılı hesaplarına ilişkin Sayıştay raporu yayınlandı.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI’NIN TAŞINMAZ HESABI, MALİ TABLOSU VE BİLANÇOSUNDA HATA
Sayıştay raporuna göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın taşınmazları mali tabloda yer almadı. Bu da hesaplarda hataya neden oldu.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan arşivde 13 bin 334 çeşit olmak üzere toplam 44 bin 251 adet madeni para, hatıra para, madalyon, madalya, nişan, takı, sembol, ziynet ve muhtelif eşya ve bu koleksiyon içinden seçilen 2 bin 571 parça eser; taşınır ve muhasebe sisteminde izlenemedi. Bu da mali mali tablolarda hataya neden oldu. Borç ve risk yönetimi kapsamında kullanılan türev ürünlere ilişkin faiz gelir ve giderler, mevzuata uygun yürütülmedi ve hatalı aktarıldı. Bu da bir hesapta 4 milyar 587 milyon 497 bin 504 lira, başka bir hesapta 2 milyar 813 milyon 334 bin 436 lira eksik bilgiye sebep oldu.
KİT’lerden avans olarak tahsil edilmesine karar verilen temettü (kazanç) tutarlar, avans şeklinde muhasebeleştirilmedi. 2020 yılı sonu itibarıyla önceki yıllarda alınmış avanslardan dönem kârına mahsup edilmemiş 2 milyar 853 milyon 308 bin tutarın olduğu tespit edildi. Bakanlık tarafından KİT'lerden avans temettü olarak tahsil edilen tutarlar, muhasebe kayıtlarına alınmadığı için 2020 bilançosunda hataya neden oldu.
ÜNİVERSİTELERİN HAZİNE YARDIMLARINDA BÜTÇE YILI HATASI
Yükseköğretim kurumlarına hazine yardımları ödeneği, Bakanlık bütçesine konuldu. Ancak yıl içinde hangi yükseköğretim kurumuna ne kadar transfer yapılacağı ve bu tertiplere ilişkin bütçe işlemlerinin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından belirlendiği tespit edildi. Bakanlık ise sadece e-bütçe üzerinden serbest bırakılan ödenek kadar ödeme emri belgesi düzenleyerek harcama sürecini tamamladı. Bakanlık bütçesine 33 milyar 854 milyon 793 bin TL ödenek konulduğu, Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 2 milyar 45 milyon 93 bin TL ödenek eklendiği ve yıl sonu itibarıyla ilgili tertiplerden toplam 35 milyar 908 milyon 196 bin TL tutarında kaynak transferi gerçekleştirildiği tespit edildi. Bütçe yılı geçtiği halde ödeme emri düzenlenerek 2020 yılı bütçesinden harcama yapıldığı tespit edildi. Sayıştay, “Harcama sürecinde ortaya çıkabilecek idari ve mali sorumluluk Bakanlık görevlilerine ait olacaktır. Bu durum Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile tesis edilen harcama süreci ve sorumluluk kavramları ile örtüşmemektedir... Yedek ödenek tertibine benzer biçimde hazine yardımları ödeneğine ilişkin tüm süreçlerin Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yürütülmesi ve bütçe ödeneğinin de Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesine konulması gerekmektedir” uyarısı yaptı.
Öte yandan Bakanlık, Sayıştay’ın önceki yıllarda tespit ettiği ve uyardığı 23 bulgunun 15’ini yerine getirmedi.
TİCARET BAKANLIĞI İHTİYAÇLARI İÇİN TOBB SORUMLULUĞUNDA HARCAMA
Sayıştay’ın Ticaret Bakanlığı’na ilişkin raporuna göre de; Bakanlık, ‘İhracatçı Birlikleri Müşterek Hesabı’ndan kullanılan toplam 45 milyon 310 bin TL’yi mali tablolarında göstermedi. Önceki faaliyet dönemine ait kira bedelleri 2020 yılında giderleştirildi. Bakanlık yurtdışı teşkilatının cari harcamalarında kullanılmak üzere mahallinde görevli personele gönderilen avansların mevzuatta öngörülen sürede kapatılmadığı görüldü.
İç ticaret hizmetlerini geliştirmek amacıyla; odalar, borsalar ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bütçelerinden her yıl ayrılan ve ‘İç Ticaret Hizmetlerini Geliştirme Payı Hesabı’nda biriken tutarlar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği adına açılan bir banka hesabında toplandı. Bakan onayı ile Bakanlık ihtiyaçları için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin sorumluluğunda harcama yapıldığı ve ayrılan pay ve yapılan giderlerin kamu mali sistemi dışında yönetildiği tespit edildi.
TİCARET BAKANLIĞI’NIN HAKLARI, ÖZEL ŞİRKETİN HESABINDA
Bakanlık adına ayrılan “kantar payı” gelirleri özel bir şirket hesabında tutuldu. Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve özel bir şirket arasında gümrük kapılarının yap-işlet-devlet modeliyle yaptırılması veya modernize edilmesi amacıyla imzalanan uygulama sözleşmeleri kapsamında, işletme süresince elde edilen gelirlerden Bakanlık payına düşen kısım, imzalanan protokol ile şirket hesabında tutuldu. Yapılan harcamalardan şirketin sorumlu olmayacağına dair protokole hüküm konuldu. Bakanlık payına düşen kısmın yasal düzenlemelere aykırı olarak imzalanan protokol ile özel bir şirket adına açılan banka hesaplarında tutulması, yapılan harcamalardan şirketin sorumlu olmayacağına dair anılan protokole hüküm konulması, bu gelirlerden yapılan harcamalarda Kamu İhale Kanunu hükümlerine uyulmaması mevzuata aykırılık tespit edildi. Söz konusu tespitin; 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yılı raporlarında da ele alındı ancak herhangi bir gelişme sağlanamadı.
Öte yandan Bakanlık, Sayıştay’ın önceki yıllarda tespit ettiği ve uyardığı 11 bulguyu yerine getirmedi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    16529,42%-0,80
  • DOLAR

    43,50% 0,22
  • EURO

    51,95% -0,22
  • GRAM ALTIN

    7225,79% -4,03
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 0,00

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA SAVUNMALAR SÜRÜYOR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN İMAMOĞLU KARARI PAHALIYA PATLAYABİLİR: DÜNYA DEVİ AKREDİTASYON BİRLİĞİ İNCELEME BAŞLATTI

DEVLET ZİRVESİNDE SEKS KASETİ DEPREMİ!

·  BİR VEKİLİN GEÇİM DERDİ: "MAAŞIMI SANA VEREYİM BİR AY SEN GEÇİN" DEDİ, GAZETECİDEN "YARDIM TOPLAYALIM" AYARI GELDİ!

KÜRESEL EKONOMİDE "FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK": FED FAİZİ SABİT TUTTU, PİYASALAR NEFESİNİ TUTTU!

KURA ÇEKİLDİ, KARARNAME ÇIKTI: SULH CEZA VE VERGİ MAHKEMELERİNDE YENİ DÖNEM!

SAÇ ÖRGÜSÜ PANKARTI SORUŞTURMA KONUSU OLDU: SEÇİLMİŞ BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI GÖZALTINDA

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A SİYASETİ BIRAKMA RESTİ: "CESARETİN VARSA 29 MART’TA SANDIĞI KOY!"

BEŞTEPE'DE KRİTİK 3 SAAT: 2026’NIN İLK MGK’SINDA 9 MADDELİK "BEKA" MUHTIRASI!

BELEDİYE BAŞKANLARI SAVUNMA YAPTI, SKANDALLAR ZİNCİRİ ORTAYA SAÇILDI!

DEMİRTAŞ’IN AVUKATI RAMAZAN DEMİR’E 11 YIL 3 AY HAPİS CEZASI

ÖZGÜR ÖZEL’DEN SİLİVRİ’DE TARİHİ ÇIKIŞ: İKİ ELİMİZ YAKANIZDA, HESAP VERECEKSİNİZ

MAHKEME SALONUNDA İLK GÜN: TUTUKSUZ AKTAŞ, TUTUKLU SEÇİLMİŞ BAŞKANLAR

ÜST DÜZEY TEMAS ORTAYA ÇIKTI: İSRAİL–TÜRKİYE HATTINDA SESSİZ TRAFİK

MUHALEFETTEN SURİYE ZİRVESİ: "HALEP ÜZERİNDEN TEHLİKELİ BİR OYUN KURULUYOR!"

NİJERYA CUMHURBAŞKANI TİNUBU, ERDOĞAN İLE YÜRÜRKEN DÜŞTÜ

4 BİN 500 POLİSLE YAPILAN OPERASYONA FİRAR SKANDALI DAMGA VURDU

ŞARA “KÜRTÇE EĞİTİM” KARARINI VERDİ: SURİYE’DE DEVLET OKULLARINDA KÜRTÇE SEÇMELİ DERS OLARAK OKUTULACAK

MHP’DEN AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASI ÖNCESİ DİKKAT ÇEKEN ÇAĞRI…

ADALETİN AĞIR SINAVI: AZİZ İHSAN AKTAŞ DOSYASI MAHKEMEDE

GAZETECİ SEDEF KABAŞ GÖZALTINA ALINDI: PAYLAŞIMLARI GEREKÇE GÖSTERİLDİ, ADLİYEYE SEVK EDİLİYOR

ZİNDANLA YÖNETİLEN ÜLKE: HAPİSHANELERLE AYAKTA TUTULAN İKTİDAR VE SUSTURULAMAYAN GAZETECİLİK

BAĞCILAR’DA ŞÜPHELİ ÖLÜM ZİNCİRİ: AYNI DAİREDE 3 CAN KAYBI, 1 AĞIR YARALI

DEM PARTİ: TÜM KESİMLERİ SAĞDUYUYLA HAREKET ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ

“VEDALAŞMA FIRSATIM BİLE OLMADI”: FATİH ALTAYLI TUTUKLANDIĞI GÜNÜ ANLATTI

DİYARBAKIR'DA EMNİYET'E PATLAYICI ATILDI, 13 KİŞİ GÖZALTINDA

YENİDEN REFAH’TA BELEDİYE BAŞKANI KRİZİ: İHRAÇ EDİLDİ, AKP İDDİASI GÜNDEME GELDİ

OKAN BURUK İDDİASI ORTALIĞI KARIŞTIRDI: GALATASARAY’DAN ALİ KOÇ’A ÇOK SERT TEPKİ

DEM PARTİ HEYETİ, ABDULLAH ÖCALAN’IN DOKUTTUĞU KİLİMİ HEDİYE ETTİ

15–18 YAŞ İÇİN YENİ DÖNEM: AĞIR SUÇTA 27 YILA KADAR HAPİS GÜNDEMDE

Yükleniyor


AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA SAVUNMALAR SÜRÜYOR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN İMAMOĞLU KARARI PAHALIYA PATLAYABİLİR: DÜNYA DEVİ AKREDİTASYON BİRLİĞİ İNCELEME BAŞLATTI

DEVLET ZİRVESİNDE SEKS KASETİ DEPREMİ!

·  BİR VEKİLİN GEÇİM DERDİ: "MAAŞIMI SANA VEREYİM BİR AY SEN GEÇİN" DEDİ, GAZETECİDEN "YARDIM TOPLAYALIM" AYARI GELDİ!

KURA ÇEKİLDİ, KARARNAME ÇIKTI: SULH CEZA VE VERGİ MAHKEMELERİNDE YENİ DÖNEM!

SAÇ ÖRGÜSÜ PANKARTI SORUŞTURMA KONUSU OLDU: SEÇİLMİŞ BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI GÖZALTINDA

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A SİYASETİ BIRAKMA RESTİ: "CESARETİN VARSA 29 MART’TA SANDIĞI KOY!"

  • Cumartesi 12.8 ° / 10.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 11.6 ° / 8.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
12.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
14.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9