GEZİ PARKI ANA DAVASI’NDA OSMAN KAVALA'YA TAHLİYE ÇIKMADI

İstinaf mahkemesinin beraat kararlarını bozmasının ardından yeniden başlayan Gezi Ana Davası’nda ara kararını açıklayan mahkeme, Osman Kavala’yı tahliye etmedi.

GÜNDEM 21.05.2021 19:45:03 0
GEZİ PARKI ANA DAVASI’NDA OSMAN KAVALA

Gezi Parkı Ana Davası'nda 18 Şubat 2020’de verilen karar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından, aralarında Osman Kavala'nın da bulunduğu 9 sanık hakkındaki beraat kararı yönünden bozulmuştu. Gezi Parkı Ana Davası, bozma kararının ardından bugün yeniden başladı. 
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Osman Kavala; tutuklu olduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı. Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman ile avukatları ve İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü avukatları ise duruşma salonundaydı.
“ASIL AMAÇ BAŞKA DAVALARLA BİRLEŞTİRMENİN YOLUNU AÇMAKTIR”
Tutuklu Osman Kavala, savunmasında; 8 yıl önce hükümet tarafından kurgulanmış bir senaryoyu canlandırdıklarını belirterek, 'Ne benim ne de diğer sanıkların suçla ilişkilendirileceği bir delil yoktur. Eğer çarşı ile birleştirilirse siyasi amaçlarla yapılan bu suçlama örneğinin çarpıcı öğesi ortaya çıkacaktır. Asıl amaç başka davalarla birleştirmenin yolunu açmaktır. Siyasi davalarda kullanılmaya elverişli bir yöntem. Davaların birleştirilmek istenmesi bundan 8 yıl önce kurgulanmış bir senaryoyu canlandırmak olduğu kanaatindeyim' dedi.
Kavala, 'Gezi'nin hükümeti devirmeye yönelik bir komplo olduğuna dair senaryo kurdular. Gezi olaylarının benim baş aktörlerinden biri olduğum iddianamede yazılmış. Beraat kararının bozulması benim için şaşırtıcı olmadı. Gezi davasından beraat etmeme rağmen, AİHM’in derhal tahliye edilmeme karar vermesine rağmen hala tutukluyum” diye konuştu.
“BERAATI KESİNLEŞMİŞ BİRİYİM”
Verilen bozma kararına karşı söyleyecekleri sorulan Mücella Yapıcı, 'Bozma ilamını reddediyorum. Beraatımı talep ediyorum. Ben bu davadan bir kere beraat ettim. İkinci kere yargılandım onda da beraat ettim. Şimdi tekrar yargılanıyorum. Beraatı kesinleşmiş biriyim' dedi.
“BU İDDİANAME FETHULLAHÇI ÇETE İLE YENİ BİR SUÇ ORTAKLIĞIDIR”
Bozma kararını eleştiren Can Atalay ise şunları söyledi:
'Hukukumuzda bozma kararı sonrasında serbestlik ilkesi esastır. Bozma kararı kesindir. Şunu anımsatmak isterim. Bozma sonrası serbestlik uyarınca bu dosyadan beraat vermeniz gerekir. Bence vermek zorundasınız. Çünkü bu dosyadan daha önce sanıklar beraat ettiler. Beraat kararı temyiz görmeden kesinleşti. Bu dosyadan başka hiçbir şey beklemeden beraat kararı verilmeli. Gezi direnişi hem memleketimizin hem vatandaşımızın kendi kaderine sahip çıkmasıdır. Bu iddianame Fetullahçı çete ile yeni bir suç ortaklığıdır. Biz Gezi’yi savunmaya devam edeceğiz.”
“GEZİ’NİN YARGILANMASI KABUL EDİLEMEZ”
Tayfun Kahraman da 'Bu iddianame hukuki kabul edilebilecek bir iddianame değil. Bu iddianameyi de bozma kararını da reddediyoruz. Türkiye'nin demokrasi tarihinin en önemli yapı taşlarından olan Gezi'nin yargılanması kabul edilemez. Biz beraat kararında ısrarcı olmanızı bekliyoruz. Birleştirme kararlarına da muvafakat vermemenizi bekliyoruz' dedi.
MAHKEME BAŞKANI MUHALİF KALDI
Savcılık, haklarında yakalama kararı olan sanıkların yakalama kararlarının infazının beklenmesine karar verdi.
Savcılık, ayrıca, Kavala’nın; “mevcut delillerin ve alacağı cezanın miktarı göz önünde bulundurulduğunda kaçma şüphesinin bulunması sebebiyle adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı” gerekçeleriyle tutukluluk halinin devamını talep etti.
Ara kararını açıklayan mahkeme oy çokluğuyla sanık Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Geçici mahkeme başkanı ise Kavala’nın tahliyesi yönünde oy kullandı.
Heyet, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Gezi Parkı olaylarına ilişkin Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanığın Yargıtay tarafından bozulan dava dosyasının istenmesine hükmederken, birleşme kararı verildiği takdirde bu dava dosyasının mahkemeye gönderilmesine karar verdi.
Mahkeme; Henri Barkey, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi ve Mehmet Ali Alabora'nın hakkındaki yakalama kararının devamına hükmederek, duruşmayı 6 Ağustos’a erteledi.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

TRUMP: İRAN VE İSRAİL BİR ANLAŞMA YAPMALI VE YAPACAKLAR

ÇATIŞMALARDA 3. GÜN: İSRAİL, İRAN'DAN FÜZELER ATEŞLENDİĞİNİ AÇIKLADI

ÖZGÜR ÖZEL: DELEGENİN DE ÜYENİN DE BİZE OY VEREN HERKESİN DE İRADESİNE SAHİP ÇIKARIM…

İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASI: İSRAİL'DEKİ WEİZMANN BİLİM ENSTİTÜSÜ'NDE BÜYÜK HASAR

BAKAN URALOĞLU: BOĞAZ GEÇİŞ ÜCRETİ YÜZDE 15 ARTIRILACAK

İSRAİL, İRAN GERİLİMİ :SALDIRILAR ŞİDDETLENİYOR

HATAY’DA ÜCRETLERİ GASP EDİLEN TOKİ İŞÇİLERİ ÇATIYA ÇIKTI: 2 GÖZALTI…

14 YIL SONRA CHP'DEN BAYBURT'TA MİTİNG …

MOTORİNE ZAM GELDİ

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANVEKİLİ, WEB SİTESİNE İSMİNİ 'BAŞKAN' OLARAK YAZDIRDI

ANKARA'DA KRİTİK ZİRVE 4 SAAT SÜRDÜ

İSRAİL ORDUSU, İRAN'IN SALDIRI BAŞLATTIĞINI DUYURDU…

ÖZGÜR ÖZEL:GÖZÜ DÖNMÜŞ İSRAİL'İN SALDIRISINI KINIYORUZ

KÜRECİK RADAR ÜSSÜ YİNE GÜNDEMDE…

SAVAŞ BORSAYI KÖTÜ VURDU

TÜRKİYE'DE "DEPREM ÜRETME ZAMANI GELMİŞ" 30 FAY BELİRLENDİ

İSRAİL, İRAN'I VURDU | İRAN: SERT KARŞILIK VERECEĞİZ

İSTANBUL'DA EV BASKINLARI: GAZETECİLER GÖZALTINDA

TRUMP: GEREKİRSE İSRAİL'İ SAVUNACAĞIZ

İSRAİL, İRAN'DA STRATEJİK NOKTALARA SALDIRDI

CEMİL TUGAY, 1030 İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARILACAĞINI AÇIKLADI…

“YÜKSELİŞ KOLEJİ’NDEN LGS ÖNCESİ ÖĞRENCİLERE MORAL VE STRATEJİ DESTEĞİ!”

HİNDİSTAN'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ

SURİYE'DE CİHATÇI HTŞ YÖNETİMİ, HALK PLAJLARINDA KADINLARIN BİKİNİ VE MAYO GİYMESİNİ YASAKLADI

İMAMOĞLU VE AVUKATLARI DURUŞMAYA KATILMADI: 'BİLİRKİŞİ DAVASI' ERTELENDİ

YARIN DURUŞMAYA ÇIKMASI BEKLENEN İMAMOĞLU’NDAN ÖNEMLİ KARAR

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYESİ'NİN CHP'DEN AKP'YE GEÇMESİNE ÖZGÜR ÇELİK'TEN TEPKİ...

İMAMOĞLU'NUN 'BİLİRKİŞİ' DAVASI YARIN GÖRÜLECEK

ÜMİT ÖZDAĞ'IN TUTUKLULUK HALİ DEVAM KARARI , DURUŞMA 17 HAZİRAN'A ERTELENDİ

‘TACİZLE’ SUÇLANAN MÜFTÜ VAİZ OLDU

Yükleniyor


ÇATIŞMALARDA 3. GÜN: İSRAİL, İRAN'DAN FÜZELER ATEŞLENDİĞİNİ AÇIKLADI

ÖZGÜR ÖZEL: DELEGENİN DE ÜYENİN DE BİZE OY VEREN HERKESİN DE İRADESİNE SAHİP ÇIKARIM…

İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASI: İSRAİL'DEKİ WEİZMANN BİLİM ENSTİTÜSÜ'NDE BÜYÜK HASAR

BAKAN URALOĞLU: BOĞAZ GEÇİŞ ÜCRETİ YÜZDE 15 ARTIRILACAK

İSRAİL, İRAN GERİLİMİ :SALDIRILAR ŞİDDETLENİYOR

14 YIL SONRA CHP'DEN BAYBURT'TA MİTİNG …

MOTORİNE ZAM GELDİ

  • Pazartesi 32.6 ° / 17.7 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2