ERDOĞAN’IN BERFO ANAYA VERDİĞİ SÖZ GERÇEKLEŞMEDİ

Yargıtay, Cemil Kırbayır’ın 12 Eylül 1980 darbesinden sonra gözaltında kaybedilmesi ile ilgili olarak 2014 yılında yeniden soruşturma açılmasını sağlayan Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını bozdu. 

GÜNDEM 9.05.2021 14:12:37 0
ERDOĞAN’IN BERFO ANAYA VERDİĞİ SÖZ GERÇEKLEŞMEDİ

Yargıtay, Cemil Kırbayır’ın 12 Eylül 1980 darbesinden sonra gözaltında kaybedilmesi ile ilgili olarak 2014 yılında yeniden soruşturma açılmasını sağlayan Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını bozdu. 
Kırbayır dosyası zamanaşımından kapatıldı. Dönemim Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumartesi Anneleri'nden Berfo Kırbayır'a olayın araştırılması için söz vermişti.

Kısa Dalga’dan Kemal Göktaş’ın haberine göre, Daire, 1980’de işlenen suçla ilgili zamanaşımının 2002 yılında dolduğu gerekçesiyle Adalet Bakanlığı’nın “kanun yararına bozma” talebini yerinde buldu.
Yargıtay, kamu görevlilerinin işlediği öldürme suçlarında zamanaşımı işlemeyeceğine ilişkin 2004 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile 12 Eylül döneminde işlenen suçlarla ilgili dokunulmazlık sağlayan Anayasa’nın geçici 15. Maddesinin kaldırılmasına ilişkin 2010 Anayasa değişikliğinin dosyanın zamanaşımına girmesine engel oluşturmayacağını savundu. Böylece, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Kırbayır’a verdiği söz de gerçekleşmemiş oldu. 

2014 yılında Kırbayır dosyasını yeniden açan bu karardan sonra soruşturmayı yürütmekle görevli Kars Başsavcılığı ise faillerin yargılanması için hiçbir adım atmadığı gibi Adalet Bakanlığı’na başvurarak zamanaşımı nedeniyle dosyanın kapatılması için kanun yararına bozma yoluna gidilmesini istedi. Adalet Bakanlığı, 25 Şubat 2020’de, Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının “kanun yararına bozulması” talebiyle Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay 8. Ceza Dairesi de 26 Ekim 2020 tarihini taşıyan kararı ile Bakanlığın bu talebini kabul etti.

Daire’nin kararında Türk Ceza Kanunu’ndaki “sanık lehine hükmün uygulanacağı” kuralına göre 2004 yılında yürürlüğe giren Anayasa değişikliğinin Kırbayır dosyasındaki şüphelilerin aleyhine zamanaşımını kaldırmayacağı savunuldu. Kararda ayrıca, 2010 yılındaki Anayasa değişikliğine ilişkin olarak da yürürlükten kaldırılan geçici 15. maddenin kolluk güçlerini kapsamadığı, dolayısıyla Kırbayır dosyasındaki şüphelilerin eylemlerine ilişkin zamanaşımı süresinin de suçun işlendiği tarihte işlemeye başladığı ve 2002 yılında dolduğu savunuldu. Kararda “Yasal değişikliğin yapıldığı 12 Eylül 2010 tarihinden itibaren zamanaşımı süresinin işlemeye başladığının kabul edilmesinin, hukuki öngörülebilirlik ve hukuk devleti ilkelerine aykırı” olduğu savunuldu.

Yargıtay bu gerekçelerle Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi’nin Kırbayır dosyasının yeniden açılmasını sağlayan kararını bozdu. Böylece 2002 yılına kadar şüphelilerin bulunması için hiçbir işlem yapılmayan, 2014 yılından sonra yeniden açılan dosya, Adalet Bakanlığı’nın talebi ve Yargıtay’ın kararıyla tekrar kapatılmış oldu.Yakınları gözaltında kaybedilen Cumartesi Anneleri’nin sembol isimlerinden Berfo Ana, 2011 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Başbakanlık’ta kabul edilmişti. Erdoğan’ın bu görüşmeden sonra verdiği talimatla TBMM’de kurulan Alt Komisyon’un hazırladığı raporda, Cemil Kırbayır’ın gözaltına alındıktan sonra öldürüldüğünü tespit etti. Raporda Kırbayır'ın Göle'deki Dede Korkut Eğitim Enstitüsü'nde işkencede öldürülüp cesedinin yok edildiği, işkencecilerin Kırbayır'ın yanı sıra Oruç Korkmaz, Turan Sağlam ve Mahmut Kaya adlı gençleri de öldürdükleri belirlendi.Meclis Komisyonu’nun bu raporuna rağmen Kırbayır dosyası Yargıtay kararı ile kapatılmış oldu.


 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    14273,32%0,83
  • DOLAR

    42,70% 0,02
  • EURO

    50,12% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5959,15% 0,98
  • Ç. ALTIN

    9485,02% 0,00

CHP’YE SERT ELEŞTİRİ, ERDOĞAN’A SOL TANIMI: UÇUM’UN YAZISI TARTIŞMA YARATACAK

“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

SAAT 04.17’DE DURAN BİR HAFIZA: HATAY VALİLİĞİ YENİ LOGOSUNU TANITTI

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

RAFLARDAN ÇUKURA: REYHANLI’DA 2 TON SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GIDA İMHA EDİLDİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜNDE ŞOK GELİŞME: KIZI “KASTEN ÖLDÜRME” SUÇLAMASIYLA TUTUKLANDI

RUS MEDYASINDAN ÇARPICI İDDİA: ZİRVEDE KİM DIŞARIDA KALDI?

HAKİM DEĞİŞTİ, DAVA ERTELENDİ: İMAMOĞLU SİLİVRİ’DE İKİNCİ YASSIADA UYARISI YAPTI

MHP–DEM TEMASINDA YENİ PERDE: BAHÇELİ “HER CÜMLESİNE İMZAMI ATARIM” DEDİ

SİYASETTE KRİTİK DOSYA TRAFİĞİ: ÖZGÜR ÖZEL’İN DOKUNULMAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“ELEKTRİK YOK, SU YOK, OKUL YOK: SURİYE’YE DÖNENLER TÜRKİYE’DE KALMALARI İÇİN AKRABALARINI UYARIYOR!”

ERSOY OPERASYONUNDA ‘SUSURLUK’ BENZETMESİ: İKTİDAR YAZARI FOTOĞRAFI PAYLAŞTI, TARTIŞMA BÜYÜDÜ

“İMAMOĞLU “TURPUN BÜYÜĞÜ” DAVASINDA HAKİM KARŞISINDA: HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ TARTIŞMA YARATTI

“HATAY’DA ULAŞIMDA BÜYÜK KIRILMA: 3. ÇEVRE YOLU RESMEN BAŞLADI!”

TİSK’E ÜSTÜ KAPALI ASGARİ ÜCRET BASKISI: ADALET İÇİN MAL MÜLKÜ BİR KENARA BIRAKIN!

“‘HAFTA İÇİ 8 SAAT, GECE 22.00’YE KADAR’: MESEM ÖĞRENCİLERİNİN ÇALIŞMA SINIRLARINI BAKAN TEKİN AÇIKLADI!”

İBB İDDİANAMESİNDE UYDURMA BEYAN KRİZİ: TARİH TUTMAYINCA SAVCILIK ÇELİŞKİYİ BİR GÜNDE ‘DÜZELTTİ!

“TBMM’DE TACİZ İDDİALARI ALEVLENDİ: LOKANTA ÇALIŞANI TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ!”

“TCMB İNDİRİMİ SONRASI BIST’TE HIZLI TEPKİ: ENDEKS KRİTİK EŞİĞİ AŞTI!”

“ERSOY SORUŞTURMASI BÜYÜYOR: GİZLİ TANIK BEYANLARIYLA ‘ÖRGÜT’ İDDİASI DOSYAYA GİRDİ!”

“FED’İN İNDİRİMİ KÜRESEL DALGAYI TETİKLEDİ: TCMB’NİN BUGÜNKÜ KARARI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÖNÜNÜ ÇİZECEK!”

“KONYA’DA YAKALANIP SERBEST BIRAKILDIĞINI SÖYLEDİ: SAYGI ÖZTÜRK’E ‘BEN YEŞİL’İM’ TELEFONU TÜRKİYE GÜNDEMİNİ SARSTI!”

“ÜNLÜ SANATÇI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜ: GÜVENLİK KAMERASI KAYITLARI CİNAYET ŞÜPHESİNİ GÜÇLENDİRDİ!”

GAZETECİ ENVER AYSEVER GÖZALTINA ALINDI

“MEDYA DÜNYASINI SARSAN TUTUKLAMA: ERSOY VE ÜÇ KİŞİ HAKKINDA ÇARPICI SUÇLAMALAR DOSYADA!”

Yükleniyor


“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

  • Salı 15.3 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 15.2 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Perşembe 16.2 ° / 4.5 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9