ERDOĞAN VE ALBAYRAK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Merkez Bankası’nın (MB) kime, ne kadar ve hangi kurdan sattığı bilinmeyen 126.3 milyar dolarlık rezerv satışını yargıya taşıdı.

GÜNDEM 31.03.2021 17:48:53 0
ERDOĞAN VE ALBAYRAK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Merkez Bankası’nın (MB) kime, ne kadar ve hangi kurdan sattığı bilinmeyen 126.3 milyar dolarlık rezerv satışını yargıya taşıdı.
HKP avukatları, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Eski Merkez Bankası Başkanları Murat Uysal ve Naci Ağbal hakkında, “Görevi Kötüye Kullanma” ve “İrtikâp” gerekçesi ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.


“VATANDAŞA DEĞİL YABANCILARA SATILMIŞTIR”
Dilekçede, Merkez Bankası bilançolarına göre 2019 yılında toplam 33,0 milyar dolar, 2020 yılında ise 93,3 milyar dolar olmak üzere toplamda 126,3 milyar dolar döviz satışı, kamu bankaları üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığının Merkez Bankası’ndan döviz talep etmesiyle gerçekleştirildiği aktarıldı.
Dilekçede döviz satış işlemlerinin resmi gerekçesinin bugüne kadar açıklanmadığı belirtilerek, “İlk bakışta bir ekonomik-siyasi tercihe göre yapılmış bir satış işlemi olarak görülse de bu olay dikkatlice incelendiğinde; kamunun elinden alınmış ve adeta buharlaşmış 126,3 milyar doların olduğu tespit edilecektir. Türkiye bu noktaya, Cumhurbaşkanı, Hazine ve Maliye Bakanlarının Merkez Bankası’nı zorlayarak örtülü bir şekilde kamu bankaları aracılığıyla döviz satması nedeniyle gelmiştir. Merkez Bankası’nın rezervlerinin büyük kısmı vatandaşlara veya yerli şirketlere değil, Türkiye’den çıkmak isteyen yabancı yatırımcılara satılmıştır” denildi.
“YANDAŞ KİŞİLERE HAKSIZ KAZANÇ”
Dilekçenin devamında şu ifadelere yer verildi, “Rezervlerden hangi tarih ve saatte, kime, ne kadar Dolar-Euro satışı yapıldığı kayıtlı olmasına rağmen bu şirket veya kişiler açıklanmamıştır. Bu durum yandaş kişi veya şirketlere haksız kazanç sağlandığının açık göstergesidir. Ancak etkili bir soruşturmayla; Merkez Bankasının döviz rezervini neden satmaya zorlandığı, bu dövizin hangi fiyatla ve kimlere satıldığı, kimlerin bundan kazanç sağladığı, kamu bankalarının bu işlemlerden ne kadar zarar ettiği açıklığa kavuşturulabilir.”
“HALKIMIZ ZARARA UĞRATILDI”
Dilekçede, Erdoğan’ın 20 Mart’ta Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alındığı hatırlatıldı. Bu karar sonrası döviz kurlarının arttığı Türk Lirası'nın değer kaybettiği aktarıldı. Görevden alma işlemini birilerinin önceden bildiği ve o kişilerin durumu fırsata çevirdiği iddia edilen dilekçede, “Cuma günü düşük değerden alınan döviz pazartesi günü yüksek fiyatla bozdurulmuştur. Elde edilen bu haksız kazanç sonucunda halkımızın zarara uğratıldığı kuşkusuzdur” denildi.
Dilekçede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 1211 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesindeki temel görevlerinin, “Türk Lirasının değerini korumak, ülke altın ve döviz rezervlerini yönetmek” olduğu hatırlatıldı.
“BAĞIMSIZ YARGI SORUŞTURMALIDIR”
Dilekçede, 2001 Ekonomik krizinde Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel’e, Merkez Bankası rezervinden 5 milyar dolar satılması, kendi ve yakın çevresinin TL hesabını döviz hesabına geçirmesi eylemleri nedeniyle “görevini kötüye kullandığı” gerekçesiyle cezalandırıldığı hatırladı. Dilekçede, “Buharlaşan 126 milyar doların, bir gecede yaklaşık yüzde 9 eriyen Türk lirasının nereye gittiği bağımsız yargı organlarınca soruşturulmalıdır. Şüpheliler görevlerinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kamuyu zarara uğratmışlar ve başkalarına haksız bir menfaat sağlamışlardır” denildi.
“TARİHE NOT DÜŞÜYORUZ”
Dilekçede, Cumhuriyet savcılığının resen araştırma yaparak şüpheliler hakkında gerekli soruşturmayı yürüterek kamu davası açılması istendi.
HKP Genel Sekreter Yardımcısı Av. Sait Kıran, Ankara Adliyesi önündeki basın açıklamasında, “Biz doğrudan doğruya AKP’giller’in hukuk bürosuna dönüştürülmüş bu yargıdan etkili bir yargılamanın çıkacağını, etkili bir soruşturmanın yapılacağına inanmıyoruz. Ama tarihe not düşmek ve yarın gerçek emri kanundan ve vicdanından alan Bağımsız Mahkemeler önünde hesap verme günü geldiğinde yargılanabilmeleri için bugünden dosyaları hazırlamak amacıyla bu suç duyurularını yapıyoruz” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

AKP SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK, ÖZGÜR ÖZEL’İ FİLİSTİN POLİTİKASI NEDENİYLE HEDEF ALDI

FED’DE SÜRPRİZ İSTİFA: YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADRİANA KUGLER GÖREVİNDEN AYRILIYOR

SİNEM SOMUN’U ÖLDÜREN ŞÜPHELİ SİNOP’TA OPERASYONLA YAKALANDI

BAKANBAYRAKTAR; TÜRKİYE ÜZERİNDEN SURİYE'YE DOĞALGAZ AKIŞI BAŞLADI

DEMİRTAŞ: “YENİ BİR SAYFA AÇILACAK, ÖZGÜRLÜK DOLUSU GÜNLER GELECEK

İNCİR REÇELİ 3 FİLMİ YARIM KALDI... BAŞROL HALİL SEZAİ'DEN 'YAPIMCIMIZ HAPİSTE' İTİRAFI

KAMUDA ZAM PAZARLIĞINDA DÜĞÜM ÇÖZÜLDÜ: İMZALAR BUGÜN ATILACAK

MENZİLCİLERE HALKBANK'TAN FAİZ KIYAĞI İDDİASI!

TRABZON’DA KORKUNÇ CİNAYET: BOŞANMA AŞAMASINDAKİ EŞİNİ ÖLDÜRDÜ, BEKÇİYİ VURUP KAÇTI

HATAY’DA ARKA CAMI OLMAYAN ARAÇTAN DIŞARI SARKAN ÇOCUKLAR KAMERADA

BAKAN KURUM HATAY’DA: 11 İLDE 250 BİN KONUTU TESLİM ETTİK

DOLMABAHÇE’DE ÜÇLÜ ZİRVE: ERDOĞAN, MELONİ VE DİBEYBE İLE GÖRÜŞTÜ!

ADANA'DA EĞİTİM UÇAĞI DÜŞTÜ, PİLOT VE YOLCU AĞIR YARALANDI

CHP’NİN 15. BÜYÜK MİTİNGİ AKSARAY’DA: ERKEN SEÇİM TALEBİ YÜKSELDİ

II. ABDÜLHAMİT’İN 4. KUŞAK TORUNU HAKKINDA SAHTE DİPLOMA İDDİASI

BAKAN KURUM İSKENDERUN'DA BİR DİZİ AÇILIŞ VE ZİYARETTE BULUNDU!

ELAZIĞ PALU’DA KROM MADENİNDE GÖÇÜK ALTINDAKİ İŞÇİ KURTARILAMADI

İBB SORUŞTURMASI: 5 KİŞİ TUTUKLANDI

ÖZGÜR ÖZEL: BİR UZLAŞI ZEMİNİ ARIYORUZ, ANAYASA TARTIŞMASI İÇİNDE YOKUZ

ANAYASA MAHKEMESİ, 13 YILDA 79 BİN 565 DOSYADA İHLAL KARARI VERDİ

DİYANET’TEN GİYİM VE ESTETİK UYARISI:“ÇAĞDAŞLIK DEĞİL İLKELLİK”

İBB SORUŞTURMASINDA BİR KEZ DAHA ‘TEK SIRA’ GÖRÜNTÜLER SERVİS EDİLDİ!

ELAZIĞ'DA MADEN OCAĞINDA GÖÇÜK: ÇOK SAYIDA EKİP SEVK EDİLDİ

BAKANLIK KARARI DOSYAYA GİRDİ: AKP’Lİ ESKİ BAŞKAN VE İKİ KAMU GÖREVLİSİNE SORUŞTURMA İZNİ

ERGÜN ATALAY, BEŞTEPE'DEN ÇIKAN TEKLİFİ AÇIKLADI…

İBB OPERASYONU: İETT GENEL MÜDÜRÜ VE ÇOK SAYIDA İSİM HAKİM KARŞISINDA

DENİZLİ'DE BİR POLİS AİLESİNİ KATLEDİP İNTİHAR ETTİ!

ERDOĞAN, FETÖ’DEN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS ALAN MEHMET TUNÇ'UN CEZASINI KALDIRDI

HATAY’DA DEPREM KONUTLARI HIZLA YÜKSELİYOR: VALİ MASATLI SAHADA

İMAMOĞLU’NDAN KOBİ ÇAĞRISI: ÜRETİCİ DAYANACAK GÜÇTE DEĞİL

Yükleniyor


FED’DE SÜRPRİZ İSTİFA: YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADRİANA KUGLER GÖREVİNDEN AYRILIYOR

SİNEM SOMUN’U ÖLDÜREN ŞÜPHELİ SİNOP’TA OPERASYONLA YAKALANDI

BAKANBAYRAKTAR; TÜRKİYE ÜZERİNDEN SURİYE'YE DOĞALGAZ AKIŞI BAŞLADI

DEMİRTAŞ: “YENİ BİR SAYFA AÇILACAK, ÖZGÜRLÜK DOLUSU GÜNLER GELECEK

İNCİR REÇELİ 3 FİLMİ YARIM KALDI... BAŞROL HALİL SEZAİ'DEN 'YAPIMCIMIZ HAPİSTE' İTİRAFI

KAMUDA ZAM PAZARLIĞINDA DÜĞÜM ÇÖZÜLDÜ: İMZALAR BUGÜN ATILACAK

  • Cumartesi 33.2 ° / 22 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 34.8 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 33.6 ° / 19.4 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2