ERDOĞAN 'TALİMAT VERDİM' DEDİ, DERİN SESSİZLİK BAŞLADI

Erdoğan’ın, Kavala çağrısı yapan 10 büyükelçinin “istenmeyen kişi” ilan edilmesi talimatına ilişkin henüz resmi işlem başlatılmadı. Dışişleri Bakanlığı krizin çözülmesi için formül ararken sürecin bugün yapılacak kabin

GÜNDEM 25.10.2021 13:27:51 0
ERDOĞAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, iş insanı Osman Kavala için çağrı yapan 10 ülkenin büyükelçisinin “istenmeyen şahıs (persona non grata)” ilan edilmesi talimatı verdiğini açıklamasına karşın, bu büyükelçiler için halen resmi bir işlem başlatılmadı. Erdoğan’ın açıklamasından bu yana Ankara’daki derin sessizlik sürerken ABD, Almanya ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu 10 ülkeyle son dönemin en büyük diplomatik krizine yol açacak “istenmeyen şahıs” ilanı sürecinin işletilip işletilmeyeceğinin bugünkü kabine toplantısında netleşmesi bekleniyor.
Erdoğan’ın önceki gün Eskişehir’deki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada açıkladığı tutuklu Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulunan büyükelçilerin, diplomasideki en ağır yaptırımlardan olan “istenmeyen şahıs” ilan edilmesi talimatı, Ankara’daki diplomatik çevrelerde deprem etkisi yarattı. Erdoğan’ın açıklamasının ardından gözler talimatı uygulayacak olan Dışişleri Bakanlığı’na ve açıklamada imzası bulunan ülkelerin elçiliklerine çevrilirken Dışişleri Bakanlığı, dün itibarıyla konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmadı ve Dışişleri yetkilileri, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtsız bıraktı. 
Dışişleri yetkilileri, sadece önceki gün Alman Bild gazetesinin Hollanda basınına dayandırarak yayımladığı “Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi sınırdışı edildi” açıklamasını yalanlamakla yetindi.
RESMİ BİLDİRİM YOK
Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever'in Ankara’daki diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Kavala açıklamasında imzası bulunan büyükelçiler, Erdoğan’ın açıklamasından hemen sonra Türk Dışişleri Bakanlığı’ndaki muhataplarıyla iletişime geçerek bilgi almaya çalıştı. Buna karşın büyükelçilere “istenmeyen şahıs” ilanı konusunda verilecek bir bilgi olmadığı bildirildi. Büyükelçilere dün itibarıyla konuyla ilgili herhangi bir resmi bildirimde bulunulmadığı öğrenildi. 
Kavala açıklamasında imzası bulunan büyükelçiler, geçen haftaki Dışişleri Bakanlığı’na çağırılma işlemini diplomatik ölçütler çerçevesinde olağanüstü bulmazken haklarında “istenmeyen şahıs” ilanının orantısız bir uygulama olacağı düşünülüyor.
Kavala çağrısının, Ankara’nın tepkisinin aksine “Türkiye’nin içişlerine müdahale” olmadığını düşünen büyükelçiler, Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi olan Türkiye’ye AİHM kararlarına uyma yükümlülüklerini hatırlatmanın diplomatik açıdan sorunlu olmadığı görüşünde.
MİSİLLEME OLABİLİR
10 ülkenin büyükelçilerinin “istenmeyen şahıs” ilan edilmesi durumunda Türkiye ve Batı arasında son dönemin en büyük diplomatik krizi yaşanacak. Bu durumda bu 10 ülkenin de karşılıklılık ilkesi gereği o ülkelerde bulunan Türk büyükelçiler için aynı işlemi yapması bekleniyor. “İstenmeyen şahıs” ilanlarının yapılması durumunda 7’si Türkiye’nin NATO müttefiki konumunda olan 10 ülke ile diplomatik ilişkiler tarihte ilk kez aynı anda bu bir seviyeye düşmüş olacak.
‘İSTENMEYEN ŞAHIS’ NEDİR?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Talimatını verdim” dediği “istenmeyen şahıs” ilanı süreci Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yürütülüyor. Diplomatik ilişkileri düzenleyen 1961 tarihli Viyana Sözleşmesi’ne göre bir ülke, gerekçesini açıklamak zorunluluğu olmaksızın ülkesinde bulunan herhangi bir büyükelçiyi ya da büyükelçilik çalışanını “istenmeyen şahıs” ilan edebiliyor. “İstenmeyen şahıs” ilan edilen diplomata, bulunduğu ülkeyi terk etmesi için makul bir süre tanınıyor. Bu durumda ilgili devlet, “istenmeyen şahıs” ilan edilen diplomatını ülkesine geri çağırıyor. Uluslararası ilişkilerdeki “mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesi gereği büyükelçisi “istenmeyen şahıs” ilan edilen devlet de kendi ülkesinde bulunan Türk büyükelçiyi “istenmeyen şahıs” ilan edebiliyor. 
4 YILDIR TUTUKLU
Gezi ve 15 Temmuz darbe girişimi davaları kapsamında tutuklu bulunan Kavala’nın tutukluluğunun 1 Kasım’da dördüncü yılını dolduracak olması dolayısıyla ABD, Almanya, Fransa, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara büyükelçilikleri, 18 Ekim’de ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.
Açıklamanın ertesi gün 10 büyükelçi Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak Türkiye’nin tepkisi Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı tarafından büyükelçilere iletildi. Görüşmede büyükelçilerin Kavala açıklamasıyla ilgili herhangi bir izahatta da bulunmadığı, Türkiye’nin resmi tepkisini aldıktan sonra bakanlıktan ayrıldığı öğrenildi.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9350,01%0,41
  • DOLAR

    39,35% 0,37
  • EURO

    45,61% 0,79
  • GRAM ALTIN

    4290,31% -0,87
  • Ç. ALTIN

    6934,05% -1,15

İMAMOĞLU'NDAN DURUŞMA SONRASI İLK PAYLAŞIM: DAYANIŞMANIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

ERDOĞAN İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASINA İLİŞKİN İLK KEZ KONUŞTU

NETANYAHU’DAN HAMENEY’E SUİKAST SİNYALİ

'KAYIP LENİN' BULUNDU: ÇOK YAKINDA HALKA SERGİLENECEK

İRAN'DAKİ REJİME KARŞI, PKK VE PEHLEVİ HANEDANI BİR OLDU

İRAN NÜKLEER SİLAH YOLUNDA: İSRAİL'İN KORKTUĞU BAŞINA GELİYOR

DEM PARTİ'DEN ÜÇ AY SONRA İLK KEZ İMAMOĞLU BAŞVURUSU

MERSİN AÇIKLARINDAKİ KÖPEK BALIKLARI TATİLCİLERİN KABUSU OLDU

İMAMOĞLU 'AKIN GÜRLEK' DAVASINDA İKİNCİ KEZ HÂKİM KARŞISINA ÇIKTI... SAVCI 'SİYASİ YASAK' TALEP ETTİ…

AKARYAKIT FİYATLARINA BU GECE DEV ZAM GELİYOR!

TRUMP: İRAN VE İSRAİL BİR ANLAŞMA YAPMALI VE YAPACAKLAR

ÇATIŞMALARDA 3. GÜN: İSRAİL, İRAN'DAN FÜZELER ATEŞLENDİĞİNİ AÇIKLADI

ÖZGÜR ÖZEL: DELEGENİN DE ÜYENİN DE BİZE OY VEREN HERKESİN DE İRADESİNE SAHİP ÇIKARIM…

İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASI: İSRAİL'DEKİ WEİZMANN BİLİM ENSTİTÜSÜ'NDE BÜYÜK HASAR

BAKAN URALOĞLU: BOĞAZ GEÇİŞ ÜCRETİ YÜZDE 15 ARTIRILACAK

İSRAİL, İRAN GERİLİMİ :SALDIRILAR ŞİDDETLENİYOR

HATAY’DA ÜCRETLERİ GASP EDİLEN TOKİ İŞÇİLERİ ÇATIYA ÇIKTI: 2 GÖZALTI…

14 YIL SONRA CHP'DEN BAYBURT'TA MİTİNG …

MOTORİNE ZAM GELDİ

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANVEKİLİ, WEB SİTESİNE İSMİNİ 'BAŞKAN' OLARAK YAZDIRDI

ANKARA'DA KRİTİK ZİRVE 4 SAAT SÜRDÜ

İSRAİL ORDUSU, İRAN'IN SALDIRI BAŞLATTIĞINI DUYURDU…

ÖZGÜR ÖZEL:GÖZÜ DÖNMÜŞ İSRAİL'İN SALDIRISINI KINIYORUZ

KÜRECİK RADAR ÜSSÜ YİNE GÜNDEMDE…

SAVAŞ BORSAYI KÖTÜ VURDU

TÜRKİYE'DE "DEPREM ÜRETME ZAMANI GELMİŞ" 30 FAY BELİRLENDİ

İSRAİL, İRAN'I VURDU | İRAN: SERT KARŞILIK VERECEĞİZ

İSTANBUL'DA EV BASKINLARI: GAZETECİLER GÖZALTINDA

TRUMP: GEREKİRSE İSRAİL'İ SAVUNACAĞIZ

İSRAİL, İRAN'DA STRATEJİK NOKTALARA SALDIRDI

Yükleniyor


İMAMOĞLU'NDAN DURUŞMA SONRASI İLK PAYLAŞIM: DAYANIŞMANIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

ERDOĞAN İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASINA İLİŞKİN İLK KEZ KONUŞTU

NETANYAHU’DAN HAMENEY’E SUİKAST SİNYALİ

'KAYIP LENİN' BULUNDU: ÇOK YAKINDA HALKA SERGİLENECEK

İRAN'DAKİ REJİME KARŞI, PKK VE PEHLEVİ HANEDANI BİR OLDU

İRAN NÜKLEER SİLAH YOLUNDA: İSRAİL'İN KORKTUĞU BAŞINA GELİYOR

DEM PARTİ'DEN ÜÇ AY SONRA İLK KEZ İMAMOĞLU BAŞVURUSU

  • Salı 33.2 ° / 17.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.7 ° / 18.9 ° Güneşli
  • Perşembe 36 ° / 19.8 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2